Dr. puli edit phd egyetemi adjunktus, széchenyi istván egyetem, győr

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Advertisements

Szülők gyermeknevelési kompetenciájának támogatása „Signals” projekt zárókonferencia Szuhár Mariann.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 27.Megoldás-Szociális védőháló.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
Készítette: Gondos Borbála
Melyik agyféltekéje domináns? – teszt Pillantson a pörgő lányra! Merre forog? Az óramutató járásának megfelelően vagy azzal ellentétesen ?  Ha úgy.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
ALKOHOLIZMUS ELLENI MEGYEI EGYESÜLETEK ÉS KLUBOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, MAGYAR KÉKKERESZT EGYESÜLET, KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT HÁLÓZAT ÉPÍTÉSE.
Solymosy József Bonifácz Egészségfejlesztési Osztályvezető NEFI Budapest, szeptember 29. Egészségfejlesztés az iskolai színtér vonatkozásában.
Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár szeptember 7. Könyvtárosok Teadélutánja / „Next Generation” Önképzőkör Beke Gabriella Semmelweis Egyetem Központi.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
Than Károly Ökoiskola Jó gyakorlatok. BEFOGADÓ ISKOLA VAGYUNK LEHETŐSÉGET ADUNK ELFOGADUNK EGYÉNI TANULÁSI UTAKAT KERESÜNK.
Csepregi Teréz Szociálpolitikai szakért ő Október 2.
John Sheridan BVetMed CVPM DMS MRCVS A Te praxisod, a Te karriered, a Te életed – gond van?
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
Új irányok az emberi erőforrás gazdálkodásban Fiatal regionalisták VIII. országos konferencia Győr, október Szűcs Ágnes Nyíregyházi Főiskola.
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Mozgásszervi rehabilitáció
Az időskori tanulás trendjei Magyarországon
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
PÁPA MEGYEI FÓRUM.
Dr. Kovács László Főtitkár
Gondoskodás Gyermekeinkért Közhasznú Alapítvány (Budapest)
Hogyan lehetünk boldogabbak?
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Cím: 4024 Debrecen, Burgundia utca 22. II. /8,
Egészségügyi közbeszerzések
A jó közérzet művészete
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
A jó közérzet művészete
Projektmunka Földrajzolok
Meghatározása, formái, mikéntje és „forrásai”
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
„Általunk lesz jobb!” EURÓPAI IFJÚSÁGI HÉT 2008.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet Jármű- és mezőgazdasági Géptani tanszék A ventilátoros permetezőgép üzemeltetési jellemzőinek.
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
Megfigyelés és kísérlet
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
A Szociális Ágazati Regiszter használatával kapcsolatos tudnivalók
Publikálni vagy nem publikálni? Ez itt a kérdés
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
Egészségbiztosítás az ügyfelek szemszögéből
DIGITÁLIS MEGOLDÁSA.
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
2018. március Budapest Kongresszusi Központ
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
Gyermekekkel a mediáció szemszögéből
A tehetséggondozás kihívásai
„Egészségügy 5 Dimenzióban” Budapest, augusztus 29.
Előadás másolata:

Dr. puli edit phd egyetemi adjunktus, széchenyi istván egyetem, győr „Mintaprogram a minőségi időskorért” HU11-0005-A1-2013 projekt nemzetközi konferencia Aktív idős kor és az időskori tanulás kérdései Bikal, 2016. október 4-6. A humor szerepe a demenciával élő emberek gondozásában, az ausztrál példa Dr. puli edit phd egyetemi adjunktus, széchenyi istván egyetem, győr

https://www.youtube.com/watch?v=VpTdSRHV4YA

„A jó humorérzék sokféleképpen segít „A jó humorérzék sokféleképpen segít. Segít megérteni a szokatlant, elfogadni a kellemetlent, leküzdeni a váratlant és túlélni a kibírhatatlant.” (Gene Brown) „Bármi történik is a demencia során, az nem érinti a humorérzéket”- vallja Virginia Bell ...

Általános kérdés „Hogyan tudunk még emberségesebb környezetet teremteni az egészségügyi és szociális ellátórendszerben?” Az ausztrál példa: Dr. Maggie Haertsch PhD Jean-Paul Bell

SMILE STUDY 15 év tapasztalat,mint bohóc-doktor Arts Health Institute KAPCSOLAT ÖRÖM HUMOR 15 év tapasztalat,mint bohóc-doktor Arts Health Institute 3 éves kutatás 36 idősotthonban Sydney-ben közös munka a demenciával élő idősekkel És az őket gondozó stábbal Cél: AKTIVITÁS „rávenni” a humorra és annak használatára a humor által generált örömre és az öröm által generált kapcsolatra

Eredmény NYUGTALANSÁG DEPRESSZIÓ IZOLÁCIÓ JELENTŐSEN CSÖKKENT - AMENNYIBEN A GONDOZÓ STÁB IS BEKAPCSOLÓDOTT A GYÓGYSZERHASZNÁLAT (ANTIPSICHOTIKUMOK) JELENTŐSEN CSÖKKENT ÉS JAVULT A GONDOZÓ STÁB MUNKAHELYI ATTITŰDJE, HANGULATA Bizonyíték: 70 színész, 100 idősotthon, több, mint 5000 idős emberrel és több 100 szakemberrel

„Az Ön szolgálatában” – londiner, liftkezelő: a demenciával élő idős emberrel mindig „alárendelt” viszonyban kell lennünk – érezze, hogy mi sem vagyunk tökéletesek, hogy érte vagyunk, hogy fontos és hogy nem „egy egyszerű beteg”

Humor-öröm-kapcsolat -tudás az idős emberről Meg kell ismernünk az idős ember életét, történetét, múltját Ez adhat elköteleződést az idős ember felé NEM AZ Ő BETEGSÉGE, DEMENCIÁJA FELÉ A humor megértési szempontokat ad az élettörténethez és így az idős emberhez

„A játék ugyanolyan fontos az élethez, mint az alvás” (Dr „A játék ugyanolyan fontos az élethez, mint az alvás” (Dr. Stuart Brown) Kérdés Mi a játék ellentéte? DEPRESSZIÓ A tudomány támogatja a játékot, a kultúránk azonban idővesztegetésként, figyelemelterelésként értelmezi –át kell gondolni a játék, a humor szerepét! Átgondolni a munkában, a szolgáltatásokban! JÁTÉK LEHETŐSÉG KREATIVITÁS TELJESÍTMÉNY a stábot Építi

„The FISH philosophy” https://www.youtube.com/watch?v=-ZKiJejNRtw https://www.youtube.com/watch?v=_AAQT6ifGys https://www.youtube.com/watch?v=F4mUP_jC75I

Kép felirattal Felirat

Mint a halpiacon… Tartalmas kommunikáció Fókuszban a személy – nem a betegsége, állapota Benn a pillanatban, vele Van választásunk Miért a negatív attitűd, ha nem jól szolgál? A választásunk „csak egy dolog”, de ez segíti boldognak lenni a demenciával élő idős embereket Nehéz a négy alapelv a gyakorlatban De: a játék(osság) helyezi valóban fókuszba az egyént Ehhez azonban kell: választás

„A legszebb dolog az, hogy megtapasztalhatjuk a titokzatosságot „A legszebb dolog az, hogy megtapasztalhatjuk a titokzatosságot.” Új kérdéseket és lehetőségeket felvetni, régi problémákat új szemszögből tekinteni, alkotó fantáziát megkövetelni valódi előrelépést jelent a művészetben és a tudományban. (Albert Einstein)

Köszönet az AKTÍV figyelemért! eppedit5@gmail.com