Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Publikálni vagy nem publikálni? Ez itt a kérdés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Publikálni vagy nem publikálni? Ez itt a kérdés"— Előadás másolata:

1 Publikálni vagy nem publikálni? Ez itt a kérdés
Tudomány és Művészet Kórélettan V (VI) 2018/2019 I. félév Publikálni vagy nem publikálni? Ez itt a kérdés Prof. Dr. Rosivall László Előadja: Dr. Szénási Gábor tud.főmkts. Semmelweis Egyetem, Kórélettani Intézet Elméleti és Transzlációs Orvostudományi Doktori Iskola Nemzetközi Nephrológiai Kutató és Képző Központ Teheráni Orvostudományi Egyetem

2 Kutatás és publikációs etika Makara Gábor akadémikus
Publikálni vagy nem publikálni? Ez itt a kérdés Rosivall László/Szénási Gábor

3 Nagy kérdések Ki publikáljon, az ötletadó, aki végezte a kísérletet, aki írni tud? Mit publikáljunk, amit csináltunk, amit gondoltunk, ami kijött? Mikor publikáljunk, munka közben, munka után rögtön vagy évekig csiszoljuk? Hogyan publikáljunk, magyarul, angolul, közérthetően vagy elegánsan? Kinek publikálunk, a támogatóknak, az érdeklődő embereknek, a tudóstársaknak? Az igazat mondjuk, ne csak a valódit? A publikálás az politika is, a tudományos igazságon kívül egyéb meggondolások is figyelembe veendők?

4 Nagy kérdések A publikálásnál használjuk-e az elmúlt órán megbeszélt, a meggyőzés művészetének szabályait és lehetőségeit? A publikálásnál a kísérleti eredmények születésének időbeliségét vagy az eredmények logikus történetté építését tartsuk-e fontosabbnak? Előbb írjuk meg a hipotézisünket, vagy inkább az eredményeket vagy netán a következtetéseket? Ha sok, akár 800 szerző is van egy cikkben, akkor kié a dicsőség, kinek a pályázatát, elismerését segíti igazán? Első a publikálás vagy első a szabadalmaztatás vizsgálata?

5 Miért publikáljunk? Aki termel, de nem viszi a piacra, az termelő?
A művész, aki nem mutatja be műveit, az alkotó? A kutató, aki nem adja közre eredményeit, az tudós? Azért publikáljunk, hogy az ugyanazon a területen dolgozók munkáját közvetlenül elősegítsük? Azért publikáljunk, hogy munkánkat dokumentáljuk? Azért publikáljunk, hogy ismertté váljunk? Azért publikáljunk, hogy a tudomány fejődésének bonyolult hálózatához legalább egy csomópontot hozzáadjunk? Azért publikáljunk, mert a kikívánkozó gondolataink visszatartása önkárosító hatású? A publikálásnál az a fontos, hogy tökéletessé csiszoljuk vagy, hogy minél előbb közreadjuk? Az a fontos, hogy közérthető legyen vagy, hogy igaz legyen, válogathatunk az adatokban vagy minden adatot közre kell adnunk függetlenül attól, hogy mennyire illenek az elképzelésbe?

6 Neuroendokrinológia, magatartásélettan
Díjak Magyar Érdemrend középkeresztje: 2014 Széchenyi-díj: 2011 Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje: 2003 Akadémiai Díj (Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége): 1986 Néhány elfoglaltság, beosztás: KOKI igazgatóhelyettesség Semmelweis Egyetem PhD Iskola építő OTKA építő, OTKA Bizottság elnöke MTMT Tudományos Tanács tagja Makara Gábor akadémikus Neuroendokrinológia, magatartásélettan Tudományos cikkek: 289 Hirsch index: 47 Idézettség: 7500


Letölteni ppt "Publikálni vagy nem publikálni? Ez itt a kérdés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések