2017.07.21. Ledó Ferenc Szentes FruitVeB+DélKerTész Elnök Kápia friss piaci értékesítése belföldön, a DélKerTész kápia értékesítése 2017.07.21. Ledó Ferenc Szentes FruitVeB+DélKerTész Elnök
Milyen követelményeknek kell megfelelni a fajtáknak? Termelésnél figyelembe vett szempontok: Tenyészidő: - koraiság - termékenyülés (1 virágok) → Magszám, bibepont („csőrösség”) Növekedési ütem: - hajtás és bogyó fejlődés képessége - vállszélesség - megújuló képesség Növekedési esély: - Íz köz hosszúság és hajtás növekedés erőssége (légtér) - Termőszárak száma - Oldalhajtások növekedése (fito technikai munkák igénye – metszés,kordon) Gyökér: - Felszívó felület, erő - Fonálféreg ellenálló (talajos termesztés)
Ellenállóság Vírusok , Baktériumok, Fonálféreg Stressz tolerancia Alkalmazkodó képesség
Termelt mennyiség Fólia 200-250 ha 12-15 ezer tonna (6 kg/m2) Szabadföld 400-500 ha 14-16 ezer tonna (3-3,5 kg/m2) Export 10-12 ezer tonna/év 35-40 % Belföldi friss fogyasztás 3,5-4 ezer tonna/év 10-15 % Feldolgozóipar 14-15 ezer tonna/év 50 %
Friss piac igényei a kápia paprikával szemben Belföld: 6/10, (5/8) Export: 5/8-6/10 (4/7) Szín: sötétpiros, bordó Állag: - Éretten is feszes héj (nem ráncosodik) – pulton tarthatóság - Repedéstől mentes - Csuma ép (könnyen szedhető) nem szakított - Lehetőleg tompa vég (bibe pont)
Jövedelmezőséget befolyásoló tényezők Jövedelmezőség: 1 kg termés előállítási költsége kevesebb legyen, mint amennyit kapunk érte Mennyiség: - hajtatásban 4-15 kg/m2 Különböző termesztés technológiák /talajos, talajnélküli/ Előállítási költségek: Fejlesztést csak úgy szabad végezni, hogy az 1 kg-ra jutó fajlagos költségek csökkenjenek - hozam, minőség, koraiság növeléssel lehet ezt elérni.
Minőség 6/10 – 5/8 aránya minimum 70 % (opt. 75 % felett) 4/7 aránya maximum 15 % (opt. 10 % körül) Lecsó aránya maximum 15 % (opt. 10% körül) Éves átlag árak (termelői nettó) 6/10 105 % 5/8 100 % 4/7 60-70 % Lecsó 30 %
Árat befolyásoló tényezők: Minőség Koraiság Kereslet-kínálat
DélKerTész kápia forgalmazása, tagoknak fizetett nettó átlagár Ft/kg Év Mennyiség (to) Érték (millió Ft) Átlagár Ft/kg 2003 380 37,5 99 2004 57,0 150 2005 543 74,5 137 2006 731 119,5 164 2007 596 101,1 170 2008 784 133,0 2009 880 104,5 119 2010 671 139,5 208 2011 623 95,5 153 2012 656 124,0 189 2013 1030 197,0 191 2014 890 185,0 2015 1040 250,5 241 2016 1104 296,0 268 Minőségi osztálytól függetlenül!
Havi termelői árak 2014-2016 között 2014 2015 2016 Június 413,56 382,22 436,48 Július 237,41 254,28 295,08 Augusztus 126,79 150,20 176,06 Szeptember 170,78 193,08 196,74 Október 208,39 287,97 244,57 November 232,61 275,01 272,26 Minőségi osztálytól függetlenül!
Köszönöm a figyelmet!