Január, Február, Március

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VALKÓI EGYHÁZKÖZSÉG.
Advertisements

ADVENT 2008
A tizenkét hónap Versek szép képekkel F.Laci Automatikus dia váltás.
Barátaimnak Szeretettel
Pünkösd és Szent Iván-napja
Ünnepek.
A négy évszak Kriston Henriett Felkészítő tanár: Mécsei Dániel
Új web szolgáltatások az OSZK-ban A Jeles napok új verziója
2009.jún. 19 – jún. 10. Ebben az időben az egyház a papokra emlékezik. Június 19.-e Jézus Szívének ünnepe, amikor a papokért is imádkozunk világszerte:
ADVENT HARMADIK VASÁRNAPJA
A négy évszak Név: Szarvas Nóra Felkészítő tanárnő: Geráné Németh Gabriella Iskola: Eötvös Loránd SZKI 1204 Budapest, Török Flóris u.89.
A húsvét.
Urunk, Jézus Krisztus, várjuk eljöveteled, várjuk a békét, mert annyi békétlenség van kívül a világban és bent a szívünkben! Add meg újra a szeretetet.
ITT A KARÁCSONY!.
A paraszti munka éves rendje
Készítette: Pállai Viktória
Vízkereszt és farsang.
A karácsonyi ünnepkör.
Tavasz.
Kastélykert Körzeti Óvoda
KELL OTT FENN EGY ORSZÁG...
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Adácsi Szent Jakab Katolikus Általános Iskola és Sportiskola
A négy évszak Készitette: Csiki Árpád Tanár: Iftenie Márta Ágnes Iskola:“Constantin Brâncuşi” Technologia Liceum Marosvásárhely, Victor Babes utca 11.
Napra Valentin.
Márciusi jeles napok.
Márciusi Ünnepek.
Aratás idején, szép holdvilágos éjszakákon kint a szérűn egyéb se járta, csak a Kuckó király története.
Advent By: Móra Dávid.
Advent Készítette: Nagy Krisztián
Zsoltárok könyve 65. rész Az éneklőmesternek; zsoltár; Dávid éneke.
Alleluját zengj az Úrnak Minden nemzet áldja Őt, Örvendezve ünnepeljük, Mert jóságos és dicső. Angyali kar, mennyei kórus, égi nép Együtt áldjuk szent.
Készítette: Mgr. Szarka Zsuzsanna
FARSANG 8.c.
Minden, mi él, csak Téged hirdet, minden dicsér, mert mind a műved, azzal, hogy él, ezt zengi Néked: ”Dicsérlek én, dicsérlek Téged!”
Környezetismeret 2. osztály
A Biblia.
2.2. A karácsonyi szokáskör
A Történelem Forrásai Minden olyan dolgot, eszközt, mely a múlt megismeréséhez, megértéshez hozzásegít forrásnak nevezzük.
MÁJUSI IDÓJÁRÁS 2013-BAN ÉN ÍGY KÉSZÍTETTEM EL. KEZDETBEN  Kiválasztottam a témát, ami az időjárásjelentés lett  A hónapot is kiválasztottam ami a május.
Név: Feszt Bernadett Téma: A négy évszak
Pásztorélet © Németh György.
1. Halld meg a hívást, Jézusodét! Még ma kövesd Őt fogva kezét!
Megyeri Úti Általános Iskola Jónás József 5.A
Dicsér az ég, nap, hold és csillagok,
Ünnepek © Németh György.
Obrusánszki Borbála: Őseink évszázadok óta Jézus születésének ünnepét tartják meg karácsonykor, néhány évszázadig ez volt egyben az újév kezdete. Néphagyományainkban.
A néphagyományok, jeles napok, ünnepi szokások szerepe az óvodai nevelésben
„Családi időutazás” TÁMOP-projekt 1. félév január – május KŐRÖSI.
Húsvétra Készítette: Vörös Paulina.
ERZSÉBET KIRÁLYNÉ
Palóc népszokások A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag A népszokások legtöbbje az elmúlt évtizedekben megszűnt a mindennapi élet része.
Társulatunk május 4-én alakult. 10 ÉVE SZOLGÁLJUK A NEMZETI ENERGIAPOLITIKÁT 1.
A négy évszak Nevem: Balog Dóra Helga Felkészítő tanárom: Kertész Éva Zsuzsanna Iskolám: Hallássérültek Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája,
Négy évszak Nevem: Perényi Brigitta Felkészítő tanár neve: Kertész Éva Zsuzsanna Iskola neve: Hallássérültek Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája,Egységes.
SZÓLÁSOK Minden lében kanál. fukar, szűkmarkú
Készítette: Bogdán Renáta 10.o. Klebelsberg Tehetségpont Kutató Diákok Önképző Köre.
Szakkollégium fejlesztése a művészeti nevelés és a fenntarthatóság pedagógiája szolgálatában Hagyományaink megjelenítése komplex művészeti nevelésben Várszeginé.
A farsang szó hallatán szinte mindenkiben az álarcosbálok, táncos mulatságok hangulata, a jelmezes felvonulások színes kavalkádja elevenedik meg. Már a.
A dajka a nevelés folyamatában
Pünkösd.
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.
Január, Február, Március
ISTEN KEZÉBEN.
Advent angyalai Az első vasárnap angyala  Négy héttel karácsony előtt valami nagyon fontos dolog történik: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
Barátaimnak Szeretettel
Hideg övezet – sarkkörök, sarkok
Balatonkiliti, december 23.
Előadás másolata:

Január, Február, Március Népi jeles napok Január, Február, Március

Boldogasszony hava, Vízöntő hava Január Boldogasszony hava, Vízöntő hava

„Januárt, ha eső veri, Kamra, erszény megszenvedi.” Január 6. – Vízkereszt, a háromkirályok napja Karácsonyi ünnepkör zárónapja és a farsang kezdete „Hogyha csepeg vízkereszt, s keréknyomba vizet ereszt.” Január 18. – Piroska napja „Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy.” Január 20. – Fábián és Sebestyén napja ezen a napon ébrednek fel a fák

Január 22. – Vince napja (győzelmes) „Hogyha szépen fénylik Vince, Megtelik borral a pince. Gabonával, pajta, csűr, Mihály úgy jó, édes bort szűr.” „Ha megcsordul Vince, Tele lesz a pince.” Január 25. – Pál napja „Pálfordulás – télfordulás” „Ha Pál fordul köddel, jószág hullik döggel.” „Pál fordulata hogyha tiszta, Bőven terem mező, puszta.” „Ha fényes szent Pál, minden termés szépen áll.”

Böjtelő hava, Halak hava Február Böjtelő hava, Halak hava

„Ha rajzik a muslica februárban, Lesz még zimankó márciusban.” Február 2. – Gyertyaszentelő „Ha a medve szép időt lát, tovább folytatja az álmát, de ha hideg, csúf az idő, akkor már a tavasz megjő.” „Gyertyaszentelő melege, sok hó és jég előjele. Gyertyaszentelő hidege, kora tavasz hírnöke.” „Ha Gyertyaszentelőn havaz, közel a tavasz.” „Ha fénylik Gyertyaszentelő a szűrödet vedd elő.” Február 3. – Balázs napja. Balázsolás vagy Balázs-áldás Balázs-járás

Február 6. – Dorottya napja „Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja.” (a fagyot) Február 14. – Bálint napja Régen Bálint napján ültették a kotlós tyúkot a tojásokra, hogy kiköltsék a csibét. Ezen a napon kezdenek el párosodni, fészket rakni a verebek. Február 16. – Julianna napja „Ha Juliska fésülködik, A tavasz már közeledik.”

„Mátyás jeget tör, ha talál, Ha nem talál, csinál.” Február 24. – Mátyás napja „Mátyás jeget tör, ha talál, Ha nem talál, csinál.” „Mátyás szűre ujjából ereszti ki a tavaszt.” „A Mátyás napi szél Kevés tojást ígér.” „Ha Mátyás napján a szúnyogok játszanak, Tavaszkor a méhek s bárányok megfáznak.”

Farsangi időszak, bőjt Vízkereszttől hamvazó szerdáig tartó (6-8 hét) Hamvazószerda a nagyböjt kezdete, a böjt a húsvétot megelőző negyven hétköznapot ölelte fel (a vasárnapok nem estek böjt alá).

Böjtmás hava, Kos hava, Kikelet hava Március Böjtmás hava, Kos hava, Kikelet hava

„Amilyen a március kilencedik napja, Olyan lesz az egész hónap folyamatja.” „Márciusi hó még zsákban sem jó.” „Ha száraz március, nedves április és hűvös május.”

Március 12. – Gergely napja „Gergely napja ritkán hogy jó, I. Gergely pápának, a diákok védőszentjének ünnepe „Gergely napja ritkán hogy jó, hideg, szeles, sokszor van hó.” Március 18, 19, 21. – Sándor, József, Benedek. „Sándor, József, Benedek, Zsákban hozzák a meleget.” Sándor: „Sándor napja ma vagyon, Átbillegtem a fagyon. Ha egy garast adnátok, Tudom, meg nem bánnátok.” József: A madarak e napon szólalnak meg. E napon kell elkezdeni a szántást Benedek: ha ezen a napon dörög , akkor száraz lesz a nyár.

Március 25. –Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. Ezen a napon kezdték a metszést. „Gyümölcsoltó hidege, téli hónap megölője.”

Szent György hava, Szelek hava Április Szent György hava, Szelek hava

„Áprilisnak szárazsága, jó gazdának bosszúsága, Áprilisnak nedvessége, fáknak termőképessége.”

Április 6. - Irén napja Április 14. – Tibor napja Ha Irén napján esik az eső, szűk lesz az esztendő.” Április 14. – Tibor napja Ezen a napon szólal meg a kakukk Meg lehet kezdeni a szalonnát „Rét, ha nem zöld Tiborra Nem igen jutsz jó borra.” „Ha ilyenkor már szép zöld a vetés, Akkor jó lesz a szénatermés.”

Április 24. – Szent György napja Legenda: sárkány ölő Valóság: Kappadókia tehetős családból származó katona, 303 kivégzés

Hagyományok Szokások: Pásztorünnep (állatok kihajtása, pásztor fogadás) Szokások: Fürdés a folyóban→ egészség Harmat gyűjtés→ kenyér tésztába gyógyerő Gyógyfű gyűjtés éjszaka→ gyógyerő Dologtiltó nap→ „Szent György – napkor üngöt varrtam, Márok napján mögvakuttam. Lányok, lányok, vigyázzatok, Szent György napon ne varrjatok.”

Időjósló nap: „Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet.” „Gergely napi szél Szent György napig él.” „Amelyik irányból hallható e napon az égzörgés, abból az irányból várható egész évben az eső.” A várható termésre így jósoltak ezen a napon: „Ha Szent Györgykor vagy előtte megdördül az ég, jó lesz a termés.” „Ha Szent György napján ess, Pityókát az aljba ne ültess, Mert az a nyár esős lesz.”

„Fülemüle ha hallgat Márk napján, a tavaszban jelent az változást, Április 25. – Márk napja Kukorica ültetés Búzaszentelő körmenet „Fülemüle ha hallgat Márk napján, a tavaszban jelent az változást, Ha pedig énekel jó kedvűen, vígan, a jó kedve jó tavaszra mutat.” Ha ezen a napon pacsirta, fürj vagy béka szól a búzából, az jó termést ígér.

Pünkösd hava, Ígéret hava, Ikrek hava Május Pünkösd hava, Ígéret hava, Ikrek hava

„Május, hogyha igen nedves: Június majd száraz leszen „Május, hogyha igen nedves: Június majd száraz leszen.” „Májusi eső aranyat ér.”

„Fülöp, Jakab hűvös, nedves, Május 1. Májusfa állítás cserébe hímzett zsebkendő Mosakodás „aranyvízben” Időjóslás: „Fülöp, Jakab hűvös, nedves, Középszerű, kis termés lesz, Hogyha pedig meleg, s tiszta Bőséges terméssel bíztat.” Május 4. – Szent Flórián napja Ősi módon új tüzet gyújtottak Tűzoltók, kéményseprők, kovácsok védőszentje

Május 12-13-14 – Pongrác, Szervác, Bonifác „Pongrác napi esőtől Május 6. – Babvető János Ekkor vetik a hüvelyeseket Május 12-13-14 – Pongrác, Szervác, Bonifác Fagyosszentek, három szigorú úr, szőlőfagyasztók „Pongrác napi esőtől nő a fű a mezőkőn, de búcsúzz el a szőlőtől.” „Szervác, Pongrác, Bonifác sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken se látsz.”

Május 25. Orbán napja „Szervác, Pongrác, Bonifác, Rajzanak „Orbán bogarai” „Szervác, Pongrác, Bonifác, hárman tesznek egyet, virágjában leszedik a barackot s a meggyet. Orbán sereghajtónak a végére maradt, ő szedi le azután, ami még megmaradt.” „Tiszta Orbán napja Édest ereszt hordód csapja. Hogyha pedig esős, szomorú, Lészen a bor jó savanyú.”

„Ha kiseprűzik Orbánt nem lesz már hideg.” Szőlőhegyeken kápolna, szobor állítása szép idő: koszorú, bór Rossz idő: megvesszőzés, kicsúfolás sárral dobálás „Ha kiseprűzik Orbánt nem lesz már hideg.”

„Rövid mint a pünkösdi királyság” Pünkösdi ünnepkör pentacoste= 50. nap A Szentlélek eljövetelének ünnepe Az egyház születésnapja Hagyomány: Pünkösdi király választás „Rövid mint a pünkösdi királyság” Pünkösdi királyné járás

Szent iván hava, Nyárelő hava, Napisten hava Június Szent iván hava, Nyárelő hava, Napisten hava

„Júniusi derű: bőség, Júniusi sár: szükség „Júniusi derű: bőség, Júniusi sár: szükség.” „Júniusi sár koldusbotot nyomhat a gazda kezébe.”

„Hogyha Medárd pityereg, negyven napig csepereg.” Június 1. – Gyermek nap Törökországban tartották meg 1920-ban (1920. április 23.) Június 8. - Medárd napja Szent Medárd püspök legendája „Hogyha Medárd pityereg, negyven napig csepereg.” Június 10. – Margit napja Általában esik a megfigyelés szerint „Pisis”, „hugyos”, „retkes”

Június 24. – Szent Iván napja A nyári napforduló ünnepe tűzrakás→ védelem a ködtöl, dögvésztől, jégesőtől, jó termés, gyógyulás Esti tűzugrás szerető keresés „Hosszú mint a Szent Iván-i ének” Hagyomány szerint ekkora „szakad” meg a búza gyökere „János napi zivatar, Negyven napig elkavar.” „János napján hallgat el a kakukk, bereked.” Június 29. – Péter és Pál Megkezdődik az aratás „Péter- Pálka búza érik, eljuttatjuk újkenyérig.”