Kereskedelmi szerződések joga 6-7. előadás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ ÚJ POLGÁRI TÖRVÉNYKÖNYV A FIZETÉSKÉPTELENSÉGI ELJÁRÁSOKBAN ÜGYVÉDI SZEMMEL Előadó: Dr. Sziklai Péter ügyvéd FOE IV. Továbbképzési Konferencia 2014.
Advertisements

„Az új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódó képzések”
Szellemi tulajdonjogok, mint hitelfedezeti biztosítékok
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
Finanszírozási kérdések az Új Polgári Törvénykönyv tükrében
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Timeshare © dr. Horváth Zsófia – Dr. habil. Miskolczi Bodnár Péter.
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
A SZERZŐDÉS MEGERŐSÍTÉSE ÉS BIZTOSÍTÁSA
A bizalmi vagyonkezelési szerződés az új Ptk.-ban
Szállítmányozási és fuvarozási szerződés
Szempontok a szerződéskötések ellenőrzéséhez
A projektek megvalósítása I.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
A polgári jog rendszere
1 Polgári jog Szerződésszegés Magatartás, körülmény, állapot mely szerződésbe ütközik vagy sérti a fél szerződéssel kapcsolatos jogait. szerződésszegés.
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
A ZÁLOGJOGRÓL ÁLTALÁBAN KÖZÖS SZABÁLYOK
Biztosításgazdaságtan 9. téma
A ZÁLOGJOGRÓL ÁLTALÁBAN KÖZÖS SZABÁLYOK
Szerződéskötés közvetítők útján
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Általánosságban A kötelezett helytáll azért, hogy a termék vagy szolgáltatás 1. megfelel a minőségi követelményeknek,
Felelősség, termékfelelősség
Polgári jogi ismeretek
Főbb változások az új Ptk. Kötelmi jogi könyvében
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Kötelmi jog IV. – Különös rész folyt. - hétfői kurzus -
Polgári jog 2. Tulajdonjog.
Bányászat és Geotermia Konferencia Eger, november Dr. Izsó István.
A csőd- és felszámolási eljáráshoz közvetlenül kapcsolódó peres eljárások
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
Mediátor képzés Kártérítés.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
10. Előadás szerződésszegés
Üzleti Jog II. 9. Előadás A szerződéskötés sémája Szerződés módosítás
8. Előadás Érvénytelenség Szerződés létszakai
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
A vállalkozási típusú szerződések változásai, különös tekintettel az általános szabályokra és a szerződést biztosító mellékkötelezettségekre április.
Etikai kódex, ajánlott szerződésminták az építőiparban
KÖTELMI JOG DR. KOVÁCS LÁSZLÓ 2008.
KÖTELMI JOG DR. KOVÁCS LÁSZLÓ 2009.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Gazdasági jog Szerződések
A munkaviszony megszüntetése
KÖTELMI JOG DR. KOVÁCS LÁSZLÓ 2007.
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Munkajogi ismeretek.
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
Polgári jog IV. Szerződési alaptípusok Sápi Edit április 13.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
Kötelmi jog.
Fogyasztói jogok és a fogyasztók magánjogi védelme
A bírósági végrehajtás I.
Polgári perjog előadás
Nemzetközi magánjog II.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A közbeszerzés és a biztosítás kérdései
BUDAPEST április 18. A zálogjog Dr. Pestovics Ilona
Előadás másolata:

Kereskedelmi szerződések joga 6-7. előadás Pétervári Kinga (Jójárt Eszter)

Óravázlat I. A szerződés teljesítését biztosító mellékkötelezettségek jellemzői, csoportosításuk II. Foglaló III. Kötbér IV. Jogvesztés kikötése V. Tartozáselismerés VI. Zálogjog VII. Óvadék VIII. Fiduciárius ügyletek IX. Kezesség X. Bankgarancia

I. A szerződés teljesítését biztosító mellékkötelezettségek jellemzői, csoportosításuk

A szerződés teljesítésének biztosítékai (mellékkötelezettségek)‏ A főszolgáltatáshoz/főkötelezettséghez igazodik a jogi sorsuk: járulékosak. (kivéve: önálló zálogjog, fiduciárius ügyletek, bankgarancia!)‏ Járulékosság: a járulékos jogviszonyból származó igény létezése, érvényesíthetősége, a járulékos jogviszonyból származó felelősség /helytállás/ terjedelme, a járulékos jogviszony tárgyának átruházhatósága tekintetében igazodás az alapjogviszonyhoz. /Ami nem járulékos, ott a forgalom erősítése a cél (önállóság, kifogáskorlátozás)/. Céljuk a főszolgáltatás szerződésszerű teljesítésének a biztosítása. Több fajtája van, ezeknek is sokféle csoportosítása lehetséges.

A szerződést biztosító mellékkötelezettségek fajtái A leggyakoribb csoportosítások: a teljesítési készséget biztosító mellékkötelezettségek (ha a kötelezett egyáltalán nem akar teljesíteni): foglaló kötbér jogvesztés kikötése tartozáselismerés. a teljesítési képességet fokozó mellékkötelezettségek (ha akar, de nincs miből): dologi biztosítékok vagy személyi biztosítékok.

Dologi biztosítékok Egy vagy több dolog (esetleg vagyon vagy jog vagy követelés) értéke /értékjogok: zálogjog és óvadék/, ill. dolog tulajdonjoga /tulajdonjog- fenntartás; fiduciárius ügyletek/ jelenti egy követelés fedezetét. Fizetőképesség előmozdítására szolgálnak. Tipikus dologi hitelbiztosítékok: zálogjog, óvadék, tulajdonjog- fenntartás. Atipikus dologi hitelbiztosítékok: biztosítéki célú tulajdonátruházás (adásvétel+visszavásárlási jog; hatásában ehhez hasonló a visszlízing), biztosítéki célú vételi jog, biztosítéki célú engedményezés – ún. fiduciárius ügyletek. Dologi biztosítékok típusai tehát: Tipikus: értékjog biztosítása (zálogjog, óvadék); fenntartott tulajdon (tulajdonjog-fenntartás)‏ Atipikus: tulajdonjog biztosítása (fiduciárius ügyletek) .

Személyi biztosítékok Fizetőképesség előmozdítását szolgáló jogintézmények, ahol nem egy meghatározott dolog, illetve vagyon(összesség) jelenti egy követelés fedezetét, hanem egy harmadik személy – szerződésen, esetleg jogszabályon alapuló – helytállása. Fajtái: bankgarancia (nem járulékos!)‏ kezesség (készfizető vagy sortartó /egyszerű/ kezesség)‏.

II. A foglaló

Foglaló Teljesítési készséget előmozdító mellékkötelezettség. Lehet pénz vagy más, ingó dolog. A szerződés megkötésekor át kell adni, két (és fél?) funkciója van: a szerződéskötés jeléül szolgál; biztosítékul szolgál, a szerződés meghiúsulása esetére (akinek felróható a meghiúsulás, ha az az adó fél: elveszti a foglalót vagy, ha az a kapó fél, azt duplán köteles visszaadni – ez a feledik, büntetés funkció (?) - ha nincs felróhatóság, vagy mindkét félnek felróható a meghiúsulás, akkor a foglaló visszajár).

Foglaló Ha a szerződés teljesedésbe megy: a vételárba beszámít. Kárátalány jellege van: fix összeg, amely mindenképpen jár a szerződés meghiúsuláskor, s az ezen felüli kár kártérítésként követelhető. A foglaló a teljesítés követelését nem zárja ki. Adásvételnél, bérletnél gyakori.

III. A kötbér

Kötbér Teljesítési készséget biztosító mellékkötelezettség. Két esetben lehet szerepe: ha a kötelezett nem, vagy nem szerződésszerűen teljesít (vö. késedelem, hibás teljesítés). Teljesítés csak a nem szerződésszerű teljesítés után járó kötbér mellett követelhető! Pénz, csak írásban köthető ki. A szerződésszegéskor esedékes (csak ekkor kell megfizetni). Kárátalány; szolgáltatás %-ban vagy Ft/nap. Kötbér után ügyleti kamatot kikötni tilos (semmis)! Vállalkozásnál gyakori.

IV. Jogvesztés kikötése

A jogvesztés kikötése Teljesítőkészséget fokozó szerződést biztosító mellékkötelezettség. Keletkezése: írásbeli megállapodással (≠ a törvény által előírt jogvesztő határidővel!, bár hatásában hasonló)‏. Lényege: szerződésszegés esetén, az azért felelős fél elveszít valamely jogot vagy kedvezményt (pl. részletfizetés, választás joga), amely őt a szerződés alapján megilletné. Bírósági mérséklés lehetősége (hatásában tkp. egyfajta bírói szerz.módosítás)‏.

V. Tartozáselismerés

Tartozáselimerés Funkciója szerint teljesítőkészséget fokozó szerződést biztosító mellékkötelezettség. A másik félhez intézett írásbeli nyilatkozattal történik. Aki a tartozását a másik félhez intézett írásbeli nyilatkozattal elismeri, az utóbb, ha a másik fél irányában fennálló követelés létét, (elismert) összegszerűségét vitatná, saját nyilatkozatába ütközik, s csak akkor szabadul, ha bizonyítja, hogy tartozása nem áll fenn, érvénytelen, vagy bírósági úton nem érvényesíthető. A tartozás (követelés) jogcímét nem módosítja, de a bizonyítás terhét megfordítja a tartozáselimerés.

VI. A zálogjog

A zálogjog Zálogjog: korlátolt dologi jog (a “tulajdonosnak” nincs teljes hatalma, mert annak egy része nem a tulajdonosé, hanem más jogosulté) – idegen dologbeli jog (tulajdonos itt 3. személyekhez hasonlóan szintén kötelezett – más pedig a dologi jogosult) – szelvényjog (tulajdonjog egy részjogosítványa másé, a rendelkezési jog részelemeként értékjoga van a zálogjogosultnak!)‏ „Zálogjog alapján a jogosult a pénzben meghatározott vagy meghatározható követelésének biztosítására szolgáló zálogtárgyból – törvény eltérő rendelkezése hiányában – más követeléseket megelőző sorrendben kielégítést kereshet, ha a kötelezett nem teljesít.” Alapjogviszonyból származó pénzben meghatározott/meghatározható követelés biztosítása zálogjoggal. Járulékosság (kiv.: önálló zálogjog).

A zálogjog Zálogjog=értékjog, a zálogjog a zálogtárgy értékéhez való „speciális hozzáférést biztosítja”, ha az alapjogviszony adósa (esetleg más személy: dologi kötelezett; kezes) az alapjogviszony tárgyát jelentő követelést lejáratkor nem teljesíti. Az értékjog csak a követelés erejéig áll fenn, a zálogtárgyból való kielégítés főszabály szerint bírósági végrehajtás útján (hatósági árverés) történik. Zálogjogosult (= az alapjogviszony hitelezője) kedvező pozíciója a zálogtárgy értékéhez való hozzájutás szempontjából: más hitelezők megelőzése; szűk kivételi kör: felszámolás, végrehajtás (meghatározott hitelezői kielégítési sorrend!).

A zálogjog Fedezetül szolgáló zálogtárgyon csak értékjoga van a zálogjogosultnak, nem állapodhatnak meg úgy a hitelező és az adós a kielégítési jog megnyílta előtt, hogy a hitelező tulajdonjogot szerez a zálogtárgyon, ha az alapkövetelés tekintetében az adós (vagy helyette más) nem teljesít! Ezt biztosítandó, a szabályozás alapkövét képező szabály: lex comissoria tilalma! „Semmis a kielégítési jog megnyílta előtt létrejött az a megállapodás, amely szerint a jogosult a kötelezettség teljesítésének elmulasztása esetén megszerzi a zálogtárgy tulajdonjogát.” /Ez a szabály nem érvényesül a fiduciárius ügyleteknél!/ Lex comissoria tilalmának célja: adós és harmadik személy hitelezők védelme. De emellett a zálogjogi szabályozásnak azért a hitelező érdekeit is szolgálnia kell, ezért megkívánt a kellő rugalmasság biztosítása a zálogjogosultnak (felszámolási, végrehajtási szabályok rugalmasabbá tétele, törvényben meghatározott kivételek a zálogjog főszabálykénti érvényesítése, a bírósági végrehajtás alól (4 kivétel).

A zálogjog Fedezet növelése: ugyanazon követelés biztosítására több zálogtárgyat terhel zálogjog; több kötelezett (személyes és dologi kötelezett elválása, több dologi kötelezett) zálogjog és egyéb biztosíték, pl. kezesség halmozása. Zálogtárgy értékének teljes kiaknázása: egy zálogtárgyon több zálogjog alapítása, ha ez lehetséges (zálogjog alapítója nem köt ki elidegenítési és terhelési tilalmat, illetve a zálogtárgy értéke ezt engedi, itt rangsor szerepe, csak jelzálogjognál.)‏ Zálogtárgy, s ez alapján való csoportosítás: zálogjog dolgon (ingón: kézizálogjog, jelzálogjog; ingatlanon csak jelzálogjog) jogon/követelésen; “vagyonon”. Zálogjogot keletkeztethet: jogszabály; bírósági határozat; jogszabály rendelkezése alapján hatósági határozat; felek írásbeli szerződése (többletkövetelmények az egyes zálogjogtípusoknál, pl. kézizálog: átadás; jelzálog: nyilvántartásba való bejegyzés, utóbbinak speciális okirati, formai követelményei.)‏

A zálogjog Keretbiztosítéki jelzálogjog: cél: meghatározott alapjogviszonyból (jogcím alapján) származó követelések biztosítása jelzálogjoggal; létrejöttének feltétele: az alapjogviszony (jogcím) és a követelések lehetséges maximális összegének meghatározása, feltüntetése az adott nyilvántartásban. A követelés összege azonban e kereten belül mozoghat, nem biztos, hogy az adós a teljes hitelt lehívja!, így a nyilvántartás közhitelességének előtérbe kerülése a járulékosság elvével szemben. /Jövőbeli követelések biztosításának egyik lehetséges, elterjedt módja./ Kézizálogjog: átadás szerepe; jelzálogjog: nyilvántartás szerepe /reál- és perszonálfólium elve és különbsége; rangsor; ranghelyfenntartás; vagyont terhelő zálogjognál spec. ranghelyszabályok/ Önálló zálogjog mint kakukk-tojás (nem járulékos, de valóban absztrakt-e (?) a jelenlegi formájában; kifogáskorlátozás lehetősége feltételekkel; tiszta értékjog; átruházhatóság!)‏

VII. Az óvadék

Az óvadék Kézizáloghoz való hasonlóság, elhatárolási szempontok: követelés pénzben meghatározható, de jellemzően nem pénzkövetelés (ok: pénzkövetelést pénzzel (v. ahhoz hasonló dologgal) biztosítani értelmetlen volna)‏; óvadék tárgya speciális: pénz, bankszámla-követelés, értékpapír, egyéb külön tv.-ben maghatározott pénzügyi eszköz; jogosult közvetlen – bírósági végrehajtást nélkülöző! – kielégítés joga (az óvadék speciális tárgya miatt). Óvadék alapítás: átadás (tág értelemben) jelentősége! Jogosult: óvadéktárgy használatának joga, óvadéktárggyal való rendelkezés joga, de egyenértékű fedezettel való helyettesítés kívánalma. Hétköznapi neve: kaució; bérletnél gyakran lehet találkozni vele (bérbeadó célja: biztosítsa magát, ha a bérlő esetleg nem fizetne bérleti díjat v. kárt tenne a bérleményben)‏. Elhatárolás a foglalótól és a kötbértől! /szempontok: funkció, tárgy, jellemzők/ EU releváns irányelve alapján alapítása írásban; a magyar implementáció rossz, ez alapján a Ptk. szerint elvileg nem kötelező az írásbeliség.

VIII. Fiduciárius biztosítékok

Fiduciárius biztosítékok Lex commisoria tilalmát megkerülik/sértik, a hitelező a hitelviszonyból származó követelése esedékessé válása előtt abban állapodik meg a kötelezettel, hogy megszerzi a “fedezetül szolgáló” dolog tulajdonjogát /így kikerülve a bírósági végrehajtási eljárást is/, aztán, ha az adós (esetleg helyette más) a követelést teljesítí, a tulajdonjogot „visszaruházza” az adósra/eredeti tulajdonosra. Gond: adós/fedezetül szolgáló dolog tulajdonosának kiszolgáltatott helyzete; a hitelező többet szerez, mint amire fedezetként szüksége volna, s az adósnak/eredeti tulajdonosnak csak kötelmi igénye lehet a dolog tulajdonjogának visszaszerzésére akkor, ha a hitelező követelését kielégítette; 3. személy hitelezők, főként zálogjogosultak érdekeit is sérti, mert elvonja tőlük a lehetséges fedezetet jelentő zálogtárgyakat. /Kikötése esetén az adós mégis birtokos, használó szokott maradni más jogcímen. Ez pozitív: nem kerül ki a termelésből a zálogtárgy./

Fiduciárius biztosítékok Atipikusság: tipikus jogintézmények atipikus célra alkalmazása. Ezért felmerül a kérdés: miként minősíthető az erre irányuló szerződéses kikötés (érvénytelenség problémája)? Színlelt? Vagy tilos (jogszabályba ütköző vagy azt megkerülő) szerződésről van szó)? Vagy valós ügyleti cél a gazdasági cél, s így a szerződési szabadságba ez belefér? /Nem egyértelmű a helyzet./ Biztosítéki célú tulajdonátruházás (adásvétel+visszavásárlási jog kikötése; visszlízing)‏ Biztosítéki célú vételi jog Biztosítéki célú engedményezés

IX. A kezesség

A kezesség Személyi biztosíték. Az adós teljesítési képességét azáltal fokozza, hogy az adós által az alapjogviszonyból származó követelés teljesítéséért a kezesi szerződésben egy harmadik személy is helytállási kötelezettséget vállal. Kezesi szerződés: ingyenes. Kezességvállalás írásbeli, elfogadás azonban nincs alakisághoz kötve!. Kezesi szerződés alanyai: a hitelező és a kezes! Járulékosság. Egyszerű (sortartó) kezesség; készfizető kezesség /sortartási kifogás/. Kezes megtérítési igénye (adóssal szemben, ill. vele egy sorban teljesítő kötelezettekkel szemben; átszáll a kezesre a követelés és az azt biztosító, kezességvállalás előtt keletkezett jog /pl. zálogjog/, és a végrehajtási jog).

X. A bankgarancia

A bankgarancia Nem járulékos, önálló (alapjogviszonytól független: a bankgaranciát nem érinti a főkötelem jogi sorsa, kifogáskorlátozás jelentősége, a jogintézmény a forgalom célját szolgálja). Valójában három jogviszony van: alapjogviszony: valamilyen hitelügylet, alanyai: hitelező és adós; megbízási jogviszony: a bank és az alapjogviszony adósa között, tárgya bankgarancia kibocsátása/nyújtása 3. személynek az alapjogviszony adósa utasítására; garanciajogviszony: bank egyoldalú garancianyújtása (tipikusan pénzfizetés/jóváírás) 3. személynek, aki az alapjogviszony jogosultja, tehát a hitelező.