ADHEZÍV TECHNIKA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fluid-fluid határfelületek, a felületi feszültség
Advertisements

Hullámmozgás.
Preparációs technikák a konzerváló fogászatban
A SZIVÁRVÁNY.
Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Oktatási Centrum
Folyadékok és gázok mechanikája
KÖZLEKEDŐEDÉNYEK HAJSZÁLCSÖVEK
Készítette: Gyűrűsi Attila. Az OECD 428-as irányelv alapján információt nyerhetünk a vizsgálandó anyagok felszívódására kimetszett bőrmintán.
Az ezüst és az arany. Tk oldal
Öntisztuló felületek Tőkés Réka XII. A Bolyai Farkas Elméleti Líceum
INFORMATIKAI ESZKÖZÖK: A MONITOR
Készítette: Lajtos Judit
Készítette: Lajtos Judit ( ).  Az elhanyagolt kéz és köröm nemcsak rossz benyomást kelt, de idősebbnek is mutathat bennünket  A kommunikáció.
Energia a középpontban
Második nap DVD LUMINEERS PLACEMENT. Második nap DVD LUMINEERS PLACEMENT.
Fogászati rendelő, műszerek
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
IV. fejezet Összefoglalás
,,Az élet forrása”.
A kockacukor világítása
Protective Paint Car Chemicals Variodur aqua - MultFinish Mixable Coating (keverhető bevonóanyag) Professzionális színesfestési javításokra. Védőanyag,
Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium
Talajtípusok.
III. Anyag és energia áthelyeződési folyamatok az óceán-légkör rendszerben A nagy földi légkörzés.
OSI Modell.
Nyugvó kontinuumok mechanikája
Intelligens anyagok.
Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák
Ragasztás és felületkezelés
Faiparban alkalmazott polimerek
Ragasztás, ragasztóanyagok
KOLLOID OLDATOK.
KONTINUUMOK MECHANIKÁJA II.
ANYAGÁTBOCSÁTÁSI MŰVELETEK (Bevezető)
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
HŐTERJEDÉS.
MOLNÁR LÁSZLÓ MILÁN adjunktus február 9.
Szappanok és mosószerek tisztító hatása
Határfelületek termodinamikai tulajdonságai, határfelületi jelenségek
FELÜLETI HÁRTYÁK (oldhatatlan monomolekulás filmek) Amfipatikus molekulákból létesül -Vízben való oldhatóság csekély -Terítés víz-levegő határfelületen.
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
Ipari adszorbensek: aktivált szén, szilikagél, alumínium-oxid.
FORRASZTÁS.
Oldószermodellek a kvantumkémiában A kémiai reakciók legnagyobb része oldószerben játszódik le (jelentőség) 1. Az oldószermodellek elve 2.
Halmazállapot-változások
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Uránszennyezés a Mecsekben
Szilícium egykristály előállítása
Villamos tér jelenségei
Mechanikai hullámok.
A forrás- és az olvadáspont meghatározása
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Nyugvó kontinuumok mechanikája.
A vízbe merülő és vízben mozgó testre ható erők
Szilárd anyagok: 1.Felépítő részecskéik: a.Atomok: pl.: gyémánt: C, szilícium: Si, kvarc: SiO 2 b.Ionok: pl.:, mészkő: CaCO 3,mész: CaO, kősó: NaCl c.Fém-atomtörzsek:
Nick A. Lygidakis DDS,MScD,MScM,FRSM,PhD
Preparálás amalgámtömés készítéséhez. I. osztály
Készítette: Sovák Miklós Konzulens: Dr. Kiss Endre
Az üregalakítás alapvetései kis- és nagyörlő fogakon
GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Határfelületek termodinamikai tulajdonságai, határfelületi jelenségek
Szerkezet Vázlat Bevezetés Aggregáció kölcsönhatások, erők
A folyadékok és a gázok nyomása
Másodrendű kötések molekulák között ható, gyenge erők.
Társított és összetett rendszerek
Adhezív technika a dentinen
A folyadékállapot.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Folyadék halmazállapot
Előadás másolata:

ADHEZÍV TECHNIKA

ADHEZÍV FOGÁSZAT I. Indikáció: Adhéziónak nevezik az anyagok összetapadását, mely képes ellenállni a szétválasztó erőknek. Fogászatban: anorganikus foganyag bondanyaggal cserélődik ki (rezinnel). Bondanyag – adhezív 2 típus: mikromechanikai/kémiai Indikáció: a fogszabályozás, a fémmentes adhezív hidak, csapok, csonkfelépítések készítésekor. Diastema zárás

ADHEZÍV FOGÁSZAT II. A konzerváló fogászati gyakorlatban a legnagyobb jelentősége a műanyag bázisú tömőanyagokkal készített töméseknél van. Adhezív technikával felhasználható tömőanyagok: kompozitok, üvegionomer cementek, hibrid-ionomerek, kompomerek,

AZ ADHEZÍV TECHNIKA ELVE I. A fog szövetei savas pH hatására demineralizálódnak. Egy kavitás falait megfelelő koncentrációjú savval kezelve felszínükön jellegzetes mikroszkópos rajzolat alakul ki, mind a dentinen, mind a zománcon.

AZ ADHEZÍV TECHNIKA ELVE II. Megfelelő konzisztenciájú és kémiai tulajdonságú ragasztóanyagot használva, az befolyik a felszín mikroszkópikus egyenetlenségeibe és ott mikromechanikai, kémiai kötést hoz létre. A ragasztó és a tömő anyag hasonló kémiai karakterű, így közöttük kémiai kapcsolat alakul ki. Ezen kötés képes a rágás során fellépő erőknek ellenállni.

AZ ADHEZÍV TECHNIKA FIZIKAI ALAPJAI A tömőanyagok felhasználhatóságát, tapadását a felszíni jelenségek befolyásolják. Ezek: felületi feszültség, felszíni energia nedvesítő képesség kapillaritás adhézió

FELSZÍNI ENERGIA- FELÜLETI FESZÜLTSÉG I. Az anyagok felületén az atomok és molekulák nagyobb energiával rendelkeznek, mint a belül elhelyezkedők. Oka: az asszimmetrikus erőhatás - eltérő határfelület, a mélyebben lévő molekulák egymással állnak kölcsönhatásban míg a felszíni részecskék a környezettel is, a részecskék közti kohéziós erők eredője a folyadék belseje felé mutat. Mértéke: A felületi feszültség miatt a folyadékok a lehető legkisebb fajlagos felületű alakzatot igyekeznek felvenni (gömb) – cseppképződés.

FELSZÍNI ENERGIA- FELÜLETI FESZÜLTSÉG II. Minél nagyobb egy anyag felületi feszültsége, annál kisebb az extenziója és a penetrációs képessége. Gyakorlati jelentőség: bondok savazott fogfelszínbe történő penetrációja

NEDVESÍTŐ KÉPESSÉG a folyadékcsepp kiterjedése szilárd felszínen. A határfelületek által bezárt szöggel jellemezzük (nedvesítési peremszög) 0°-os szög teljes nedvesítést jelent, ebben az esetben a folyadék teljesen szétterül a szilárd felszínen 90° felett rossz a folyadék nedvesítő képessége, csepp alakban marad A jó nedvesítő képesség elősegíti a kapilláris penetrációt és az adhéziót. Jelentősége szintén a bondok felhasználása során van.

KAPILLÁRIS PENETRÁCIÓ A folyadékok felületi feszültsége nyomást indukál, ami a folyadékot a kisebb résekbe, tubulusokba préseli. Foka függ a felületi feszültségtől, a θ szögtől, a tubulus sugarától (r), a folyadék sűrűségétől (d) és a gravitációs konstanstól. / ђ= 2γcosθ/rdg / Ha a θ szög 90°-nál kisebb, a folyadék a tubulusokba áramlik. Így: egy alacsony viszkozitású, felületi feszültségű, jó nedvesítő képességű folyadék gyorsabban penetrál a kapilláris résbe.

AZ ADHÉZIÓ Típusai: MECHANIKUS: mikroszkópos mechanikus összekapaszkodással jön létre. ( bond- zománc kapcsolata ) KÉMIAI: kémiai kötés létrehozásán alapul a két fázis között. Diffúziós összetapadás jellemzi, mert az egyik anyag bediffundál a másik felszíni rétegébe és ott egy kémiai kötésekkel kapcsolódó kevert réteg alakul ki. ( dentin- bond kötődés )

AZ ADHEZÍV TECHNIKA KIVITELEZÉSE I. A mikroretentív üreg kialakítása, fogszín meghatározás, alábélelés. Alapos izolálásban dolgozunk (kofferdam, vattarolni). Matrica, cell csík behelyezése, gondos kiékelés.

AZ ADHEZÍV TECHNIKA KIVITELEZÉSE II. A matrica, ék behelyezése általában már a savas kondícionálás előtt ajánlott, mert így elkerülhető a szomszédos fog sérülése a savazás során, a bond approximális térbe folyása, megelőzhető a sulcusfolyadék, vér üregbe jutása a savazás után. A fényvezető ék szerepe: a matricát helyben tartja, a fogakat enyhén szeparálja, a gingivális túltömést megakadályozza, segít az üreg izolálásában, átlátszó matrica esetén segít a gingivális szél megvilágításában.

AZ ADHEZÍV TECHNIKA KIVITELEZÉSE Savazás: a gyártó utasításai szerint savazás 15 s-ig a dentinen, 30 s-ig a zománcon mosás, óvatos szárítás ( enyhén nedves cavitás falak )

AZ ADHEZÍV TECHNIKA KIVITELEZÉSE VI. Savazás: a gyártó utasításai szerint A legújabb rendszerek önsavazóak, bennük a savas karakterű monomerek kondícionálják a foganyagot amíg kémhatásuk nem semlegesítődik ( 30s ig várni kell a megvilágítással ). Ezen anyagok esetén a savazás, bondozás egy lépésben történik.

Savazás Kondícionálás a zománcon: Lépesméz rajzolat: a zománcprizmák magja oldódik >mikrotag (bond) A prizmák perifériája demineralizálódik >macrotag Kevert forma Makro-és mikrotagek az alapjai a zománc mikromechanikai bondozásának. Kontamináció nyállal, vérrel, sulcusfolyadékkal!

AZ ADHEZÍV TECHNIKA KIVITELEZÉSE A bond felvitele: kis ecsettel, speciális applikátorral történik. A IV. Generációs bondoknál a dentint és a zománcot is bevonjuk dentinbonddal, a gyártó utasításának megfelelően 1 vagy 2 rétegben, ha kell megvilágítjuk. Ezt követi a zománcbond felvitele a teljes üregfelszínre, amit levegővel elvékonyítunk, majd polimerizáljuk. Az V. Generációs bondok esetén ( dentin és zománcbond egyben ) 1 vagy 2 rétegben felvisszük az anyagot ( típustól függően ) a teljes üregfelszínre, majd polimerizáljuk. A VI. Generációs adhezívek használatakor 30s-ot kell várni (termékfüggő ) a monomerek semlegesítéséig, majd polimerizálni.

AZ ADHEZÍV TECHNIKA KIVITELEZÉSE VIII. Kémiai kötésű tömőanyag használata A két pasztát műanyag lapoccal összekeverjük (fémspatulával tilos! ) a gyártó utasításának megfelelően. Általában 30s alatt kell homogénre keverni, levegőbuborék nélkül. Bevitel az üregbe: kéziműszerrel, fecskendős kiszerelés esetén a fecskendővel.

AZ ADHEZÍV TECHNIKA KIVITELEZÉSE IX. Először egy kis adag bevitele és tömörítése az üreg legmélyebb részére, majd a cavitast feltöltjük. Ha tapad a műszerhez, kevés bonddal nedvesítjük a műszert. Az extrém felesleg eltávolítása után - III és IV osztály esetén - feszítsük a tömésre a szalagot, tartsuk így a teljes polimerizációig. A feldolgozási idő általában 1 perc.

AZ ADHEZÍV TECHNIKA KIVITELEZÉSE X. Fotopolimerizációs tömőanyag használata A tubusból az anyagot éles vágással kell kivenni, hogy levegőzárvány ne kerülhessen bele. A tubus tetejét azonnal zárni kell, mert bár lassabban, de a tömőanyag a környezet fényeire is megköt. Az üregbe rétegenként visszük, részben a helyes szín kialakítása érdekében, részben mert maximum 2mm-es vastagságú anyagot tudunk átvilágítani. A dentin színének utánzására az opak színárnyalatok, az éli részek áttetszőségére az incisal árnyalat használatos.

AZ ADHEZÍV TECHNIKA KIVITELEZÉSE XI AZ ADHEZÍV TECHNIKA KIVITELEZÉSE XI. . Fotopolimerizációs tömőanyag használata II. A rétegek kötődnek egymáshoz, nem kell újra savazni, bondozni. Az egyes adagok megvilágítási ideje 20- 40s. A lámpát megfelelően közel, de a tömés és a matrica érintése nélkül kell tartani. Mindig törekedni kell a fogszövetek felőli megvilágításra, mert a tömőanyag ( és a bond is ) a fény irányába zsugorodik. Ellenkező esetben a tömés elhúzódik a fogtól.

A KOMPOZIT TÖMÉSEK KIDOLGOZÁSA I. A durvább felesleg eltávolítására alkalmasak a speciális turbinába fogható gyémánt fine, ultrafine kidolgozók. Változatos alakban, finírozószettek formájában kerülnek forgalomba. A finomabb korrekciókhoz lassú fordulaton használhatóak a különböző szemcsemérettel gyártott, hajlékony, abrazív korongok ( Sof-lex korong ), finírozó kövek.

A KOMPOZIT TÖMÉSEK KIDOLGOZÁSA II. A végső polírozásra különböző formájú gumi alapú polírozók (lassú fordulaton ), az approximális részeken polírozó csíkok használatosak ( alumínium-oxid, cirkónium-szilikát bevonat ). A polírozó csíkokat úgynevezett cipőfényesítő mozdulattal kell használni, csak a megmunkálandó felszínre ráfeszíteni. Artikulációs papírral ellenőrizzük a korrekt érintkezést.

ROSSZ FELDOLGOZÁSI TECHNIKÁBÓL ADÓDÓ HIBÁK II. Az anyag bevitele túl nagy adagokban történt, esetleg levegőzárványok vannak jelen. A megvilágítás túl rövid, távoli, vagy nem a fog felől történt. Kidolgozás inadekvát eszközzel, a tömés, a foganyag, esetleg a szomszédos fog is sérült. A polírozás túl nagy fordulaton, nagy hőhatással történt. Az artikuláció ellenőrzése elmaradt.