A székesfehérvári fiatalok helyzete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Pedagógia szak - szakos tájékoztató -. Mit tanulunk a pedagógia alapszakon? Alapozás:  Tanulás, kommunikáció, szocializáció; Bevezetés a pszichológiába;
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
Magyar Női Labdarúgás Története 1914: Első női mérkőzés 1970: Megalakul az első női csapat, a FEMINA SE 1985: Első női bajnokság 1992: Első női Magyar.
A BKIK Oktatási Igazgatóságának és Oktatási Nonprofit Kft-jének feladatai.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
A Műszaki menedzserek elégedettségének a szintje a Dunaújvárosi Főiskolán! Készítette: Németh Nóra Nikoletta Konzulens: Dr. Keszi-Szeremlei Andrea.
NRC Omnibusz – november. Okostelefon használat  A éves internetezők 64%-a használ okostelefont (saját/céges okostelefont, vagy más készülékét).
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
A nemzetiségi nevelés-oktatás eredményei és hatékonyság mutatói a tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában és Óvodában Készítette: Laukó.
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
1. 2 káros tartalmak típusai és előfordulásuk a gyerekek védelmét biztosító szabályok, a felelősség kérdése a korhatár-kategóriák megítélése, a besorolás.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
„A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” (K ) Az „Innova” kutatás „A helyi innovációk keletkezése,
A szakiskolák aktuális problémái
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Lendületben a Pénziránytű Iskolahálózat
BOROS SÁMUEL SZAKGIMNÁZIUMA
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
Közösségi művelődés tanára Osztatlan mesterképzés
Az iskolai könyvtár telepítése, térszervezése és felszerelése
Pályaválasztási tanácsadás
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
Miért éri meg a jövő sportolóit támogatnia Önnek?
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Kispálné Horváth Mária
A közigazgatással foglalkozó tudományok
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Monostoriné Hörcsik Renáta
A család – és gyermekjóléti szolgálatok rögös útjai
1993-as közoktatási törvény
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Innovációs képesség és jólét összefüggései
HHR.
Fintor Gábor Debreceni Egyetem, Humán Tudományok Doktori Iskola,
középfokú felvételi eljárás
Feladatrendszerek és közszolgáltatások alprogram
„Általunk lesz jobb!” EURÓPAI IFJÚSÁGI HÉT 2008.
Áttekintés a HÉTFA Kutatóintézet Önkormányzati témájú kutatásaiból
Válaszok a globális oktatáspolitikára
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
A hatékony adományozás eszközei igazgató, Magyar Adományozói Fórum
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Környezeti Kontrolling
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak
A Pénziránytű Alapítvány tevékenységének bemutatása
Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület
Föderalizmus és decentralizáció kutatás svájci–magyar együttműködésben
jjjjj MINISZTERELNÖKSÉG
Iskolai szociális segítő
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

A székesfehérvári fiatalok helyzete - 2016

Kutatás célja Jelen kutatás célja egy aktuális általános kép megrajzolása az alábbi témakörökben: Családi háttér Életmód, szabadidős preferenciák Környezetvédelem Felnőtté válás és posztadoleszcens kor problémái Korosztályi info-kommunikációs helyzet Online térhasználat Továbbtanulás, munka Közélet, állampolgári részvétel Vallás Pénzügyek

Kutatás módszertana Kérdőíves vizsgálat 2016 október – november – 5000 fő középiskolás diákok 77 kérdést tartalmazó online kérdőíveket tanórákon töltötték ki – 15 iskola 4600 válaszadás felsőoktatási tanulók:80 kérdést tartalmazó kérdőív - 114 válaszadás fiatal felnőttek (18-35 év) 78 kérdés - 272 válaszadás Korábbi hasonló, de kisebb mintás kutatás 2006-ban készült

Demográfiai helyzet A kérdezett tanulók átlagéletkora középiskolában: 16.99 év A helyi felsőoktatásban tanulók esetében az átlag életkor 25,52 év, míg nemek szerint összehasonlítva a nőknél 28 év, a férfiaknál pedig 24 év. A fiatal felnőtt korosztály esetében 27,21 év az átlagéletkor, ami nemek szerint is kiegyenlített képet mutat, 27,36 év a férfiak, 27,06 év a nők esetében.

Kihez fordulsz elsősorban a problémáiddal? (középiskolások, 2016) Kihez fordulsz elsősorban a problémáiddal? (felsőoktatás, 2016)

A megkérdezett fiatalok több mint kétharmada él teljes családban, mindkét szülőjével együtt, a nem fehérvári tanulóknál ez az arány valamelyest magasabb. A szülők végzettsége nagyban befolyásolja a fiatalok iskolai életútját és tanulmányi eredményeiket. Szabadidejükben főként interneteznek, ám a középiskolás korosztály esetében gyakoribbak az aktív tevékenységek a szabadidő eltöltése során, mint a másik két csoport esetében. A fehérvári fiatalok nagy része sportol, ám a város szabadtéri sportolásra lehetőséget biztosító helyszíneit, úgy, mint például a Bregyóközi Sportközpontot kevesen látogatják. A segítő szervezetek ismertsége, elismertsége és a beléjük vetett bizalom csekély, elsősorban a családhoz és a barátokhoz fordulnak, ha valami problémájuk van. Az online térben aktívan jelen vannak, ami oldalak, csatornák követésében és közösségi oldalakon való megjelenésben nyilvánul meg. Online zaklatásnak elsősorban a középiskolások estek már áldozatul, ám a teljes mintában alacsony azok száma, akik már átéltek ilyesmit. Társadalmilag nem túl aktívak, kevesen tagjai különböző szervezeteknek, és a jövőben sem terveznek belépni, inkább a sportegyesületek vonzzák őket. A középiskolások ismerik a Diáktanács munkáját, és nagyjából elégedettek azzal, ahogy a városvezetés reagál az ifjúság igényeire. A fehérvári iskolákkal általában elégedettek a fiatalok, továbbtanulásukat inkább más városokban tervezik, de sokan gondolkodnak a városban történő tanulmányok folytatásában is, műszaki és gazdaságtudományi területen. A fiatalok körülbelül egyharmada hallott arról, hogy ezeket a céljaikat az önkormányzat ösztöndíjjal is támogatja.