Készítette: Berkes Benedek István

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hengerelt Vas Gerendák
Advertisements

A vizsolyi Biblia.
Elektronikusan támogatott folyamatok az ELTE-n Köblös István ELTE Oktatási Igazgatóság január 25.
KÖZLEKEDŐEDÉNYEK HAJSZÁLCSÖVEK
A szalmakalap készítése
A Biblia és a könyvnyomtatás
REKLÁMESZKÖZ TERVEZÉS
Forrás: Infografika Forrás:
Kiegészítés a turulmánia 7. részéhez
Vasszerkezetek A vas kora.
Valószínűségszámítás
Körlevél készítése.
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév/
Készítette: Szabó Zénó
A nyomtató.
A sztratoszférikus ózon mérése
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
Szövegszerkesztés alapjai
POSZTEREK KÉSZÍTÉSE.
Webdesign I - Oldaltervezés alapelvek. I. Tartalom-elhelyezés az oldalon ALAPELVEK 1.Mindig értékes és érdekes tartalom jelenjen meg az oldalon! 2.A tartalom.
Fémporok gyártása és feldolgozása
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TERVEZŐ PÁLYAMŰ TELEFON KONZULENS.
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TANTÁRGY TÉMA TERVEZŐ KONZULENS SZEMESZTER.
Egyszerű gépek lejtők.
Készítette: Pordán Ivett és Raffai Renáta
1 Szimmetriával rendelkező mechanikai rendszerek Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék Október 18.
A humanizmus és a reneszánsz
KÖZLEKEDŐEDÉNYEK HAJSZÁLCSÖVEK
A Titanic első útjára indult a látóhatár fel és senki sem tudta előte, hogy sosem látják viszont.
A szövegszerkesztés története
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
 Selyemfonálra függesztünk egy alumíniumfonálból készített üreges hengert.  A henger nincs elektromosan töltve.  Elektromosan töltött rúddal közelítünk.
Az Excel táblázatkezelő
Színesfémek és ötvözeteik.
Készítette: Szabó Zénó
Nyomtatók.
Turulmánia érthető filatélia 5 rész Nyomás-kísérleti nyomatok és színek Gelle Péter /angyalka/
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) Ennek megfelelően a sorok elválasztás.
Egerek, nyomtatók.
Hyper Text Markup Language
A Gömböc A magyar találmány.
A nyomtatott sajtó történetéről
Gumicukor készítése Készítette: Szanda Brigitta
PowerPoint 7. Évfolyam Formázások. Mentés A feladatot mentsük el a saját mappánkba „7_2_ppt_SajátNév” néven (ahol a SajátNév a saját nevünk helyesen leírva,
Evangelista Torricelli
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Magyar villamosmérnök Számítástechnikus Informatikus
Készítette: Czagány Krisztián
Ősnyomtatvány, könyvnyomtatás
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 HasábokHasábok.
Táblázatkezelés.
MÉDIAISMERET Közlési rendszerek
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TANTÁRGY TÉMA TERVEZŐ KONZULENS SZEMESZTER.
A galvánelemektől napjaink akkumulátoraiig. Luigi Galvani felfedezése 1780-ban egy tanítványa figyelte meg, hogy amikor Galvani békát preparált, a kés.
Ergonómia Számítógépes munkakörnyezet kialakítása, egészségmegőrzés.
«PATKÁNYETETŐ LÁDA» 1. 2 cm 26.5 cm 19 cm 11,5 TARTALMAZ: -1 KULCS -1 HOSSZÚ PÁLCA -2 RÖVID PÁLCA SZTENDERD ® Súly: 430 g.
Kép- és film a művészetben, eljárások, irányzatok 1. témakör:
A SZÖVEGSZERKESZTÉ S ALAPJAI I. KÉSZÍTETTE: TÓTH MIKLÓS OKTÓBER 30.
Készítette: Nagyné Madár Anikó Jutalom puzzle darab!
Egy plakát elkészítése, nyomtatási eljárások,
Szövegszerkesztési alapfogalmak
Juicy Salif citrusfacsaró
Neumann János Informatikai Kar
A szövegszerkesztés története
A papír másik oldala I. rész Összeállította: az Ökológiai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta: a FM Zöld Forrás PTKF/359/2014.
Középkori műveltség.
A poszter Összeállította: Ágoston Magdolna-2006
A szalmakalap készítése
Előadás másolata:

Készítette: Berkes Benedek István Johannes Gutenberg Készítette: Berkes Benedek István

Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg (Mainz, 1400. ? – 1468. február 3.). Apja Friele Gensfleisch zur Laden volt, anyja Else Wyrich von Gutenberg. Német ötvösmester és feltaláló.

Gutenberg jelentősebb Munkái Első munkája egy Weltgericht című vers volt, majd egy latin nyelvkönyvet készített ugyanazzal a kezdetleges betűtípussal. Az 1448-as évre készített, csillagászati jóslásokat is tartalmazó naptárt. Egyházi megrendelést is kapott, 3 évi bűnbocsánatot ígérő búcsúcédulák nyomtatására.  

Gutenberg jelentősebb Munkái Néhány további naptár és röpiratok nyomtatása után Gutenberg nekilátott főművének, a 42 soros Bibliának az elkészítéséhez. A 641 lapot, oldalanként 42 sort tartalmazó, két hasábban szedett mű hatalmas technikai és anyagi kihívás volt a nyomdász számára. Ráadásul azért, hogy a biblia pont úgy nézzen ki, mint a kézzel készítettek, szükség volt az iniciálék és a díszítések egyedi, kézzel történő megfestésére is. A munka 5 éven keresztül tartott. Később elkészült egy 36 soros Biblia is.

Gutenberg találmányai Mozgatható betűelemekkel való könyvnyomtatás: Acélból mindegyik betűből egy-egy példányt kivésett. Ez volt az ún. patrica vagy bélyegző, amelyet azután egy lágyabb réz vagy bronz darabba ütött. Így keletkezett a negatív betűképet tartalmazó matrica. A matricát használta az öntőkészüléknél, a végső betű elkészítéséhez.

Gutenberg találmányai Betűfém: Hosszú kísérletezés után találta meg a megfelelő ötvözetet, melynek összetétele nagyrészt ólom, és bizonyos arányú antimon és ón.

Gutenberg találmányai Kézi öntőkészülék: A könyvnyomtatás alapanyaga a patrica és a matrica alapján öntés útján sokszorosított ólombetű volt. A matricába forró, folyékony betűfémet öntöttek. Ez a kész betű bármikor, bármilyen mennyiségben, mindig ugyanolyan alakban, szélességben és magasságban utánönthető volt.

Gutenberg találmányai Nyomdafesték: Nem volt könnyű megtalálni a kencéből, gyantából és lámpakoromból álló nyomdafesték keverékének helyes arányait sem.

Gutenberg találmányai Szedő-sorjázó/szedővas: Öntöttvasból készült szerszám, melynek oldalai egymással derékszöget zárnak be. Két oldalról nyitott, zárt oldalai közül az egyik állítható és ékekkel rögzíthető. Így állítható be a kívánt sorszélesség. Ebbe a szerszámba szedték egymás után a betűket a kéziszedők, és így alakult ki a szedett szöveg.

Gutenberg találmányai Festékező labdacs: A festéket már nem ecsettel hordták fel a nyomóformára, hanem birkabőrből készült és lószőrrel töltött labdaccsal, amely egyenletesen adagolta a festéket.

Gutenberg találmányai Kézisajtó: A Gutenberg-féle kézisajtó két függőleges oszlopból állt, amelyeket felül vízszintes keresztgerenda tartott össze. A gerendában csavarmenet haladt keresztül, s e csavarmenet alsó végére egy vaslemez (tégely) volt erősítve. Az ugyancsak vasból készített nyomóalap, az ún. fundamentum, amelyen a nyomásra szánt forma foglalt helyet, fából készített sínpáron ki- és betolható volt. A nyomóformát a papirossal együtt betolták a tégely alá, s a csavarmenetet egy nyél segítségével lefelé hajtották, a vastégely leereszkedett, s az alája tolt szedéssel érintkezésbe jutott, ezzel a művelettel létrejött a nyomás, amelynek következtében a befestékezett szedés képe a papirosra került. Gutenberg nyomtatványait, s az ezzel a módszerrel készült 15. századi nyomtatványokat ősnyomtatványoknak nevezzük.

Gutenberg jelentősége Gutenberg jelentősége abban rejlik, hogy a modern könyvnyomtatáshoz szükséges négy alapvető összetevőt: a mozgatható betűmintát, a nyomógépet, a megfelelő nyomdafestéket és a papírt egy gyártási folyamatban tudta összehangolni. A könyvnyomtatás tömegtermelési folyamattá vált.

KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET!