Az OEFI TÁMOP-6.1.1-12/1-2013-0001 számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Advertisements

Az OH TÁMOP fejlesztései
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Területi együttműködések, társulások, hálózati tanulás TÁMOP-3.2.2/08/A/2 Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az átalakuló tanárképzés és a pedagógiai szolgáltató rendszer kapcsolódási pontjai.
Koragyermekkori (0-7 éves) kiemelt projekt -TÁMOP 6.1.4
A szaktanácsadás támogató szerepe
XXI. századi közoktatás a TÁMOP projekt bemutatása
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kaposi József főigazgató A pedagógiai szakmai szolgáltatás új rendszerének.
TÁMOP /A
Alprojektek eTanulás rendszer fejlesztése
TÁMOP A/ projekt:„SZIGET, AMELY BEFOGAD” – AZ INKLUZÍV ELLÁTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ, EGYMÁSRA ÉPÜLŐ MODELLJE SZOLNOKON.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon TÁMOP /02/B/KMR ELTE Pedagogikum Központ Szakmai vezető: Hunyady György Pénzügyi vezető: Bartha Edit.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
A gyakorlatvezető mentor
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A nevelési-oktatási program előzményei
Felkészülés a „Könyvtári minőségfejlesztés 21.” bevezetésére Skaliczki Judit 2002.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A kerettantervek fejlesztése
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Juhászné Víg Éva programvezető május 26.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében

A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
Szaktanácsadás, pedagógiai-szakmai szolgáltatások
Az intézményi minőségfejlesztéshez kapcsolódó feladatok a TÁMOP-3. 1
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
PROJEKTNYITÓ május 18. MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA 4400 Nyíregyháza, Fazekas János tér 8. TÁMOP / Referencia-intézmények országos.
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Az OFI szerepe és feladatai a pedagógusok szakmai munkájának támogatásában Kerber Zoltán szakmai vezető Budapest, április 8. TÁMOP Nyitókonferencia.
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
Okosdoboz.hu digitális taneszköz
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
AZ OKTATÁSI HIVATAL ÉS A SZAKÉRTŐK EGYÜTTMŰKÖDÉSE
A köznevelési intézmények művészetpedagógiai módszertani megújítása
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Barcsák Marianna KPSZTI
Önértékelési projektterv
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
főosztályvezető-helyettes
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Hauser Zoltán szakmai vezető Oktatási Hivatal EFOP VEKOP
A Diplomás pályakövetŐ rendszer megújítása
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Előadás másolata:

Az OEFI TÁMOP-6.1.1-12/1-2013-0001 számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI DOKUMENTUMAI 2015.03.02. DR. CSILLEI BÉLA

A köznevelési alprojekt dokumentumai Az Iskola-Egészség Központ kialakítása és működtetése érdekében egészség-ismeretek átadását és készségek fejlesztését célzó szakmai támogató anyagok fejlesztése a projekt keretében: 1. Az egészségismeret- és készség követelményrendszer kialakítása. 2. Az iskolai egészségfejlesztés szakmai ajánlásainak, szakmai irányelveinek, iskolaszervezési gyakorlatainak kialakítása. 3. Az iskolai egészségfejlesztés helyi, intézményi szintű nyomon követési és értékelési rendszerének és eszközeinek kialakítása. 4. Az iskolai egészségfejlesztés széles körű bevezetéséhez, a köznevelési és iskola-egészségügyi szakemberek hálózatba szervezéséhez és folyamatos szakmai támogatásához szükséges rendszer megtervezése.

1. Az egészségismeret- és készség követelményrendszer kialakítása… …annak érdekében, hogy a köznevelésben tanulók számára legfontosabb, korhoz és nemhez kötött ismeretek és készségek kerülhessen átadásra A jelenlegi hazai iskolai egészségfejlesztési gyakorlat áttekintése, a hiányterületek azonosítása. A hatékony iskolai egészségfejlesztési modellek legfontosabb kulcs-elemeinek azonosítása. Az egészségismeretekre vonatkozó és az iskolai egészségfejlesztéshez kapcsolódó követelményrendszerrel kapcsolatos nemzetközi és hazai jó gyakorlatok összegyűjtése, megismerése, Szakirodalom-elemzés, javaslat a jó gyakorlatok hazai adaptálására.

A szakértők által elkészített anyagok Négy országtanulmány (Anglia, Finnország, Németország, Kalifornia). Nemzetközi helyzetkép - az országtanulmányok szintézise. Hazai helyzetkép, a NAT és a kerettantervek konkrét kapcsolódási pontja az egészségfejlesztéshez áttekintő elemzés. Iskola, mint egészséges munkahely és az egészségtudatos pedagógus. A feltárt standardok és indikátorok összefoglaló bemutatása Javaslat a magyarországi egészségismeret és –készség követelményrendszerre, figyelembe véve a nemzetközi gyakorlatokat, a hazai jogszabályi környezetet. Adaptálható, terjeszthető nemzetközi és hazai jó gyakorlatok összefoglalása.

2. Az iskolai egészségfejlesztés szakmai ajánlásainak, szakmai irányelveinek, iskolaszervezési gyakorlatainak kialakítása… ...a hazai és nemzetközi programok, gyakorlatok és a kapcsolódó szakirodalmi adatok alapján Az egészségfejlesztés egyes programokra vonatkozó nyomon követési és értékelési eszköze kialakítása. Az iskolai egészségfejlesztés szakmai standardjainak, működési, iskolaszervezési modelljeinek kidolgozása, útmutatók elkészítése Az iskolai, kollégiumi egészségfejlesztés különböző témaköreihez kapcsolódó szakmai irányelvek, standardok kialakítása, érvényesülésük feltételrendszerének meghatározása, Az irányelvek alapján tájékoztató anyagok készítése, melyek a megértését, és konkrét helyi programok kialakítását és megvalósítását segítik. Tanárokra-tanulókra vonatkozó módszertani anyagok Hiányterületekre vonatkozó javaslatok Indikátorok, indikátorrendszer

Működési modellek kialakítása a különböző iskolaszervezési gyakorlatokhoz illeszkedve kollégium általános iskola kiterjesztett iskola (egész napos iskola) szakiskola érettségit adó középiskola. Az egyes modelleken belül a variációs - választási lehetőségek kialakítása feltüntetése lehetséges és szükséges is.

3. Az iskolai egészségfejlesztés helyi, intézményi szintű nyomon követési és értékelési rendszerének és eszközeinek kialakítása. Javaslattétel az iskolai egészségfejlesztés nemzeti szintű nyomon követési és értékelési rendszerének kialakítására. A programok bevezetésének követéséhez, értékeléséhez, monitorozásához, hatás- és beválásvizsgálatához alkalmazható szakmai anyagok készítése. Iskolai egészségfejlesztési munka és egészség-ismeret oktatás értékelését, monitorozását, hatás- és beválásvizsgálatát támogató szakmai-módszertani anyagok, útmutatók elkészítése és terjesztése Az erre épülő nemzeti szintű rendszerre javaslat elkészítése Javaslat a beavatkozások sikerességét, illetve kudarcát, a hatásmechanizmusok értékelését lehetővé tévő, az újabb fejlesztési irányokat és további teendőket meghatározható indikátorrendszerre Ajánlások - programszintű, kormányzati szintű - a szakmai és működési háttér szabályozására, finanszírozására, a fenntarthatóságra

Elkészülő anyagok a projekt befejezéséig: 4. Az iskolai egészségfejlesztés széles körű bevezetéséhez, a köznevelési és iskola-egészségügyi szakemberek hálózatba szervezéséhez… …és folyamatos szakmai támogatásához szükséges rendszer megtervezése. Elkészülő anyagok a projekt befejezéséig: Hálózati technológiai leírása A szakmai közösségek, csoportok azonosításának módszere hatékony, kevésbé hatékony és segítségre szoruló csoportokra A hálózati együttműködés módszertana – képzési anyag Hálózati együttműködési felkészítés és tudásmegosztás eszköztár átadása kiválasztott szűk csoport számára Javaslat az ágazatok közötti, kormányzati szintű együttműködés lehetőségeire.

Hálózatos együttműködési modellek készítése… …az alábbi tartalommal: Az iskolai egészségfejlesztő műhelyekkel, egészségfejlesztési szakemberekkel, egészségfejlesztéssel kapcsolatban álló egyéb szakemberekkel, valamint az egészségismereteket hatékonyan oktató pedagógus műhelyekkel a kapcsolattartás technikáinak módszerei, a gyakorlati megoldásokra történő javaslatok. Tanulási-hálózatok kialakítása, azok működésének-működtetésének technikái. A működő tanulási-hálózatok munkája támogatásának módszerei.

Az iskolai egészségfejlesztéssel kapcsolatos Egységes Fogalomtár Az Egységes fogalomhasználati rendszer kialakítása a köznevelési és az egészségfejlesztési szakértők között. Munkadefiníciók létrehozása a tervezett fejlesztési feladatokra. Az Egységes Fogalomtár közreadása, az Egészségfejlesztési tudásbázis építése érdekében Egészségfejlesztés tartalmú al-portál üzemeltetése információátadás és szakmai viták lebonyolítása céljából A készülő és már elkészült szakmai anyagok lehetővé teszik a további, sikeres munkavégzést.

Összefoglalás Az OEFI TÁMOP-6.1.1-12/1-2013-0001 számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt feladata az Iskola-Egészség Központ létrehozása és működtetése Elsődlegesen az Egészségügyi Tudásbázis létrehozása, közreadása, folyamatos kommunikálása Az egészségneveléssel-egészségfejlesztéssel kapcsolatos szakmai anyagok frissítése, fejlesztése, bővítése Iskolai egészségfejlesztő szakmai hálózat létrehozása és rendszerszintű működtetése, fejlesztése Szakmai fórum működtetése a köznevelési intézmények számára az iskolai egészségnevelés-egészségfejlesztés terén

KÖSZÖNÖM A megtisztelő FIGYELMüket!