„Work-based Learning in CVET - Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben” c. projekt multiplikációs rendezvénye Békéscsaba, 2016. november 11. A „Munkaalapú.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
MENTORHÁLÓZAT SZEREPE A KIVÁLTÁSI FOLYAMATBAN Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó November 17.
AZ OEFI TÁMOP / SZÁMÚ ”EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI SZAKMAI HÁLÓZAT LÉTREHOZÁSA” CÍMŰ KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJE FELADATAI
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
Komárom – Esztergom Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Hiányszakmák.
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Képzők képzése a vidéki kistelepülések ökológiai szemléletű gazdálkodásának elősegítésére Szakmai rendezvény szaktanácsadók részére Gödöllő,
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Az EGT és Norvég Alapok ( ) eddigi eredményei
A GINOP kiemelt projekt általános bemutatása, elért eredményei
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Dr. Kovács László Főtitkár
EFOP „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Mayer József Budapest február 27.
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ
Első magyarországi EUCIP konferencia Számalk-Szalézi Szakgimnázium Budapest, október 20. EUCIP ITAF 4 modul, 200 vizsgázó ̶ a EUCIP ITAF képesítés.
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
Az Európai Szakképzési Minőségbiztosítási Hálózat (EQAVET)
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
HHR.
Előadó: Daka Zsolt ügyvezető Gyulahús Kft.
A Zala megyei innovatív foglalkoztatási paktum bemutatása pácsonyi imre alelnök Zala Megyei Önkormányzat.
Multiplikációs rendezvény – Békéscsaba
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
A POSTAPARTNER munkaerő-piaci program
Az EQAVET szerepe a szakképzés fejlesztésében
Közfoglalkoztatásból a versenyszférába- segítő munkaerőpiaci program
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
Előadás másolata:

„Work-based Learning in CVET - Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben” c. projekt multiplikációs rendezvénye Békéscsaba, 2016. november 11. A „Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben” című projekt és a komplex módszertani kézikönyv bemutatása Előadó: Tamásné Lehoczki Aranka osztályvezető Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály

„ A tanulás nem felkészülés az életre, a tanulás maga az élet.” John Dewey

„Work-based Learning in CVET – Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben” című projekt / Erasmus+ KA2 Stratégiai partnerségek / Háttér: Új kihívások a munkaerőpiac és a szakképzés előtt, szakemberhiány, a szakképzésből kilépők szakmai tudása nem felel meg a munkaadói igényeknek, kulcskompetenciák hiánya. Európában napirenden van a szakképzés gyakorlatközpontú megújítása, cél, hogy a munkaalapú tanulás váljon az európai szakképzési rendszerek alappillérévé. A munkaalapú tanulás megkönnyíti a tanulásból a munkába való átmenetet, hozzájárul a foglalkoztatottság növeléséhez. Kevés olyan szakmai anyag van, amelyet a munkaalapú tanulást bevezetni szándékozó szervezetek jól tudnának hasznosítani.

„Work-based Learning in CVET – Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben” című projekt Pályázati prioritás: Magas minőségű munkaalapú tanulás fejlesztése A projektet megvalósító konzorcium: Vezetője: Békés Megyei Kormányhivatal A konzorcium tagjai: ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület Gyulahús Kft. Etelä-Savon Koulutus Oym, Finnország, Mikkeli C.I.O.F.S. Formazione Professionale, Olaszország, Róma Wissenschaftsladen Bonn EV, Németország, Bonn

„Work-based Learning in CVET – Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben” című projekt Cél: A felnőttek szakképzésében alkalmazható munkaalapú tanulás komplex módszertanának kidolgozása nemzetközi együttműködésben finn, német és olasz modellek alapján. Olyan komplex módszertan kidolgozása, melyet az Európai Unió valamennyi tagállamában is jól lehet hasznosítani,alkalmazni, összhangban van az Európai Uniós törekvésekkel és az EQAVET (Európai Szakképzési Minőségbiztosítási Referencia Keretrendszer) munkacsoport által meghatározott minőségi követelményeknek megfelelően kerül összeállításra.

Az Európai Bizottság mellett működő EQAVET munkacsoport a tagállamok jó gyakorlatai alapján a munkaalapú tanulás 6 minőségi ismérvét, ún. építőelemét határozta meg: Tervezés: A partnerekkel együttműködve meg kell tervezni a gyakorlati képzést, hogy biztosítva legyen a gyakorlat kapcsolódása a képzési célok teljesítéséhez. Fejlesztés: A teljes képzési folyamatot nyomon kell követni, hogy szükség esetén beavatkozhassanak, fejleszthessék a gyakorlati képzést. Reakció: Folyamatosan követni kell a tanuló haladását és szükség esetén – az egyéni sajátosságai, igényei figyelembe vételével - be kell avatkozni. folyamatba. Kommunikáció: A gyakorlati képzéshez kapcsolódóan biztosítani kell a tanulók és a partner szervezetek megfelelő és naprakész tájékozottságát. Felkészítés: A gyakorlati képzésért felelős valamennyi szereplőnek jól felkészültnek kell lenni feladatai teljesítésére. Értékelés: Megfelelő időközönként át kell tekinteni és értékelni kell a gyakorlati képzési folyamatot, a tanulók elért eredményeit. Az EQAVET munkacsoport által készített útmutató és a 6 építőelem elérhetőek a http://eqavet.eu/workbasedlearning/GNS/Home.aspx oldalról.

„Work-based Learning in CVET – Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben” című projekt Célcsoport: A felnőttek szakképzésében, szakmai továbbképzésében és foglalkoztatásában érintett szervezetek szakemberei, vezetői, a munkahelyen történő gyakorlati képzés lebonyolításáért felelős szervezetek vezetői, szakemberei, oktatói. Végső felhasználók: A szakképzetlen és/vagy a munkaerő-piacon nem keresett szakképzettséggel rendelkező, az elhelyezkedéshez szükséges kompetenciákkal nem rendelkező álláskeresők, illetve a munkáltatónál munkaviszonyban álló, de képzés nélkül munkanélküliséggel veszélyeztetett felnőttek. A pályázat benyújtása: 2015.03.31. A projekt időtartama: 2015.12.01. - 2017.11.30.

A komplex módszertani kézikönyv elkészítésének folyamata A külföldi partnerszervezetek egységes szempontrendszer szerint elkészítik a felnőttek szakképzésében általuk alkalmazott munkaalapú tanulás folyamatait, jó gyakorlatait tartalmazó kézikönyvet. Hazai és külföldi szakirodalom (tanulmányok, cikkek, EU-s ajánlások, stb.) felkutatása, tanulmányozása Nemzetközi partnerségben fejlesztett komplex módszertani kézikönyv tesztelés előtti 1.verzió

A projekt eredménye folyamatait, A kézikönyv tartalmazza a felnőttek szakképzésében, szakmai továbbképzésében alkalmazható munkaalapú tanulás folyamatait, minőségi megszervezésének építőelemeit - az EQAVET munkacsoport által meghatározott 6 építőelem szerinti bontásban és iratmintáit. A komplex módszertani kézikönyv elérhető a http://bekes.munka.hu oldalon a „Nemzetközi projektek” link alatt.

„Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem.” Konfuciusz Munkaalapú tanulás Ma még nincs egységesen elfogadott fogalom meghatározása. A munkaalapú tanulás két legfontosabb sajátossága: Az ismeretek és készségek átadására valódi munkafolyamatokba illeszkedő gyakorlati tevékenység során kerül sor és nem elméleti magyarázatok révén. A munkaalapú tanulás tudatosan egyesíti az elméletet a gyakorlattal. A tanulásra az osztálytermen kívül, egy valódi munkahelyen, vagy pedig szimulált munkakörnyezetben (mint pl. egy tanműhelyben) kerül sor. Két fő típusa: Apprenticeship training: a hazai szakpolitikában használatos fordítás alapján a kézikönyvben a tanulószerződéses típusú képzést jelenti. On-the-job training: a kézikönyvben az együttműködési megállapodás alapján szervezett gyakorlati képzést jelenti.

A módszertani kézikönyv tartalomjegyzéke Ajánló I. Bevezető II. A kézikönyv elkészítésének háttere III. A munkavégzésre alapozott gyakorlati képzés helye, szerepe az európai szakképzésben IV. A felnőttek munkaalapú formális szakképzésének megszervezése IV.1. A munkaalapú tanulás folyamata a felnőttek szakképzésében IV.1.1 A tanulószerződéses típusú munkaalapú képzés főbb ismertetőjegyei és folyamata IV.1.2 Az együttműködési megállapodása alapján tervezett munkaalapú képzés főbb ismertetőjegyei és folyamata IV.2. A felnőttek formális szakképzése minőségi megszervezésének építőelemei (tervezés, fejlesztés, reakció, kommunikáció, felkészítés, értékelés) V. A felnőttek munkaalapú nem formális szakmai továbbképzésének megszervezése Zárszó Felhasznált szakirodalom Mellékletek

A munkaalapú tanulás folyamatának bemutatása

A munkaalapú tanulás minőségi megszervezésének építőelemeinek bemutatása JAVASLATOK, JÓ GYAKORLATOK: FIGYELEMFELHÍVÁS VESZÉLYRE, BUKTATÓRA:

A módszertani kézikönyv további fejlesztése A kézikönyv tesztelés előtti 1.verziójának véleményeztetése a szakképzéssel érintett szakemberekkel – 2016.12.15-ig, a tesztelés előtti 2.verzió elkészítése, elfogadása A tesztelés előkészítése és a módszertan tesztelése az ALFA KISOSZ és Gyulahús Kft. által szervezett Húskészítmény gyártó OKJ-s képzésben 2017. február-április Módszertani kézikönyv véglegesítése a tesztelés eredményének és a nemzetközi partnerek értékelésének figyelembe vételével – 2017.09.30-ig

A projekt további fő tevékenységei A projekt hatásának mérésére kérdőíves felmérések lebonyolítása – a gyakorlati képzőhely és felnőttképzési intézmény szakemberei, valamint a képzésben résztvevők körében – a projekt kezdetekor és a módszertan kipróbálását követően. (2016. május és 2017. június) Partnerszervezetek közötti tapasztalatcsere a nemzetközi találkozókon. Multiplikációs rendezvények szervezése valamennyi partnerországban a projekt eredményeinek népszerűsítése céljából. (2016. november: Magyarországon, 2017. október: minden partnerországban) Zárótanulmány készítése Javaslat készítés a hazai bevezetéshez, projekt zárása – 2017.11.30-ig

Kérjük szíves együttműködésüket ! NEKÜNK FONTOS AZ ÖNÖK VÉLEMÉNYE! Várjuk a véleményeket, javaslatokat 2016. december 15-ig a módszertani kézikönyv tesztelés előtti 1.verziójához a kovacs.eniko@bekes.gov.hu e-mail címre. NEKÜNK FONTOS AZ ÖNÖK VÉLEMÉNYE!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály 5600 Békéscsaba, Árpád sor 2/6. Tel: +36 66 444 211 E-mail: bekeskh-mk@lab.hu Web: http://bekes.munka.hu