Az egészséges életvitel, életmód

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Alap Termékek.
AZ ÓVODA EGÉSZSÉGNEVELÉSI GYAKORLATA (febr. 25.)
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Szenvedélybetegségek
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
Egészséges környezet - egészséges gyermek
Helyes táplálkozás.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Egészségtan tizenéveseknek
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
B-vércsoport.
Gyermekkori sajátosságok
Bőrelváltozások, bőrsérülések és tennivalók
13. Tétel.
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Napocska Napköziotthon
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
Flavon max termékcsalád
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
A haj és a szőrzet ápolása
A gondozás,nevelés egysége
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
Az öregkor.
Egészségfejlesztés gyakorlat I. 2007/2008. II. félév
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Egészség Betegség.
Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan.
Szabadidő, szórakozás tizenéves korban Határok és egyezségek
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Ha nem, akkor figyelj!!!.  Az egészséges életmód könnyen betartható, ha oda figyelünk arra, hogy egészségesen táplálkozunk, naponta legalább félórát.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
A NEVELÉS TERÜLETEI.
VIII. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencia Az egészség dimenziói a táplálkozásmarketingben május Zamárdi.
Az egészséges életmód és a stressz
Az OGYEI kiemelt programjai
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Bőrelváltozások, bőrsérülések és tennivalók
Elsősegély.
A helyes táplálkozás.
Aktív, egészséges életmód
Vizit.
Testi - lelki egyensúly
Egészségkultúra 9. évfolyam
Egészséges életmód, helyes táplálkozás
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
Az iskolai egészségfejlesztés védőnői szemmel – kihívások és megoldások SZABÓ KATALIN – JÁRÁSI VEZETŐ VÉDŐNŐ HMKH EGRI JÁRÁSI HIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI OSZTÁLYA.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
GRASSROOTS Gyermekvédelem
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Egészségtudatos gasztronómia
Utcai balesetek Szerzők: Marsi Zoltán, Dr. Mártai István
A TÁPLÁLKOZÁS HATÁSAI SZERVEZETÜNKRE
Pulyka az egészséges táplálkozásban
A diszfunkcionálisan működő család
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Japán mezőgazdasága.
Előadás másolata:

Az egészséges életvitel, életmód Az egészséges életvitel, életmód felöleli az önismeretet (testi-lelki) a személyes higiénét, a táplálkozást, a megfelelő mozgást, a pihenés és munka egyensúlyát, a kiegyensúlyozott kapcsolatrendszert (család, házassági- és párkapcsolatok, szülő-gyermek kapcsolatok, családi stresszhelyzetek kezelése) mértékletességet, drogok, ajzószerek, élvezeti elkerülését (cigaretta, alkohol, drog) Az egészséges életvitel, életmód

Az egészséges életvitel Személyes higiéné Egyénre vonatkoztatott, élethelyzeti sajátosságoknak megfelelő egészségügyi szabályok összessége. Bőrápolás Hajápolás Szájápolás (fogak, szájüreg) Kéz és lábápolás Szem-, fül – és orrápolás Intim higiénia A ruházat ápolása, mosása, javítása Közvetlen környezetünk tisztasága

A testápolás szabályai Tisztálkodni tudni kell! Este meleg víz és szappan, reggel langyos vagy hideg víz használandó. Naponta legalább 2x fogat kell mosni. WC használat után szappanos kézmosás és kéz szárazra törlésre kívánatos. Az arcmosás, arcápolás alapos kézmosással kezdődik.   23 September, 2017

A testápolás szabályai Mindenkinek külön testápolási eszközeinek kell lennie, mindenkinek külön fogkeféje, fésűje, keféje és törölközője legyen! Hajápolás: 5-7 naponként mosás, rendszeres fésülködés, fejbőr ápolása szükséges. Elengedhetetlen naponta meleg vízzel, alapos szappanozás mellett tisztálkodni, zuhanyozni! Zsebkendő magunknál tartása elegendő mennyiségben.  

Az egészséges életvitel Az egészséges táplálkozás - A táplálék alkotórészei - A táplálkozás hibái - A reformétkezés - A kulturált étkezés - VÍZ !

Mértékletesség

Speciális diéták Lisztérzékenység Cukorbetegség Tiltott ételek, italok: búza (liszt, búzacsíra), rozs, korpa, árpa, maláta, tönkölybúza, durumbúza, sör. Fogyasztható ételek: burgonya, rizs, kukorica, köles, hajdina, szója, bab, borsó, gyümölcsök, zöldségek, halak, húsok, tejtermékek. Cukorbetegség Lassan emészthető, rostokban gazdag szénhidrátokra van szükség: köles, zab, bab, zöldségfélék. A komplex szénhidrát aránya, a cukorbetegség fajtájától és természetesen a páciens súlyától is függ.

Az egészséges életvitel Rendszeres mozgás Túrázás, sport a szabadlevegőn

Kiegyensúlyozott párkapcsolat Önismeret Erős érzelmi töltés Alkalmazkodó képesség, megértés, egymás kölcsönös alakítása Saját múltunk vállalása

Kiegyensúlyozott párkapcsolat Közös felelősségvállalás – „mi-tudat” Harmonikus, örömteli szexualitás Egyenjogúság és kölcsönösség Kapcsolatok ápolása

Elsősegélynyújtás

Fontos, hogy Ön nem orvos. Az elsősegély fogalma Azonnali segítségnyújtás vagy beavatkozás, amelyet a sérült kap valamely sérülésére vagy hirtelen rosszulléte miatt a mentők, orvos vagy más személy megérkezése előtt. Fontos, hogy Ön nem orvos. Az elsősegélynyújtó feladata a sérült állapota romlásának megakadályozása, és minél előbbi orvoshoz juttatása.

Mire kíváncsiak a mentők? Mi történt? Hol történt? Sérült/beteg neve? 104, 112 – Mentők hívása Mire kíváncsiak a mentők? Mi történt? Hol történt? Sérült/beteg neve? Sérült/beteg kora? Egy vagy több sérült van-e? Van-e szükség műszaki mentésre? Telefonáló neve, telefonszáma

Teendők néhány gyakori sérüléskor

A szenvedélybetegségek okai

Függőséget okozó élvezeti szerek Koffein Alkohol Nikotin Drogok Gyógyszerek

Anyag nélküli függőségek Játékszenvedély Internetfüggőség Kleptománia (beteges lopási hajlam)

Szenvedélybetegségek megelőzése Meg kell tanulnunk: A kudarcot, sikertelenséget elviselni, Korlátokat felállítani, Érzelmeinket kifejezni, kapcsolatainkat építeni, Erényeinket, gyengéinket ismerni, Érzéseinket kezelni, Pozitív értékrendet kialakítani, A jó közérzetünk, szükségletének   ellenőrizni.