Döbbenetes Siposhegyi Péter író, 2008-ban így emlékezett visz- sza a következőkre: „A győzelem ára című színdarabot 2001-ben írtam meg, ezt a darabot.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kis történet kedves embereknek!.
Advertisements

Jézus megmérte a vérnyomásomat
Feltehetek egy kérdést?
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
Emberek Jézus nélkül Füle Lajos verse.
Az Erzsébet kor színháza
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
KÖNYVBEMUTATÓ. Könyvbemutató február óra Polgárok Háza 1089 Budapest, Visi Imre utca 6. Délvidéki Magyar Golgota című tanulmánykötet.
A FESTŐ ÉS A FECSKÉK.
Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Készítette: Nyírő Mátyás 8.b
Hol van az a Nyár ? Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán.
Halottak napjára….
Kis történet kedves és kedvetlen embereknek!. Két utazó angyal megállt, hogy az éjszakát egy tehetős család házában töltse el. A család udvariatlan volt,
Zsikazsu Emlékkönyve.
Túrmezei Erzsébet HÚSVÉT HAJNALÁN.
Őszi képek – és a sikló…  Lapozáshoz majd kattints…
A Nyugat
Vörösmarty Mihály élete
Kis történet kedves embereknek! Space- billentyűvel tovább…
Kis történet kedves embereknek!. Két utazó angyal megállt, hogy az éjszakát egy tehetős család házában töltse el. A család udvariatlan volt, és megtagadta.
CITROM ÉS CUKOR Ezt kellene mindenkinek a fürdőszobában a tükrére írni, hogy minden nap szem előtt legyen és elolvashassa.
Gabriel García Márquez
Gabriel Garcia Márquez: 13 jó tanács az élethez
tch?v=wff8JUIJApI. A Csokonai Színházban Molnár Ferenc: Játék a kastélyban című darabjával kezdi munkásságát.Csokonai SzínházbanMolnár.
Oidipusz király 15/C.
Moliere 24/B.
A Nyugat 30/C.
A fény szebbé teszi napjaid! Készítette:driszkili.
Megkértem Istent, hogy vegye el a büszkeségemet, de Ő azt mondta: NEM!
FIAM – MY BOY.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
Jézus, amint vagyok, úgy jöhetek hozzád,
Anton Pavlovics Csehov
ISTEN hozott köztünk!.
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! ! Zene: Princess: Tavaszi hajnal.
A kommunikáció tényezői
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
Kis történet kedves embereknek!.
Kezdetben vala a teljes káosz A káoszból teremtette a Földet Gaia…
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Gazdagabb vagy bárkinél,
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! !
Vándorúton Pecznyík Pál verse.
HALÁL a művészetben Készítette: Barna Eszter 9.a.
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
Paulay Ede Tokaj, márc. 2 - Budapest, márc. 12.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében A Nemzeti Színházban.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
Arany János élete és munkássága
MEGEMLÉKEZÉS Kopasz Márta Céhünk lelkes tagja tanácsaival nagyon sokat segített indulásunk éveiben. A művésznő szülőházán születésének 105., halálának.
Paulay Ede élete és munkássága
A bemutató kezdéséhez entert nyomjanak!
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
Ember tragédiája Paulay ede.
AZ EMBER TRAGÉDIÁJA Paulay Ede.
Bemutató: Budapest; Nemzeti Színház, szeptember 21.
A Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1826 és között írt drámai költeménye
Az ember tragédiája Németh Antal rendezésében (1937)
Színpadon Az ember tragédiája
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! !
Az első évad /36 Az évad megnyitója Beethoven dramatizált Missa Sollemnise volt. Nagy sikert ért el a nálunk már hetvenhárom éve nem játszott Shakespeare.
Előadás másolata:

Döbbenetes

Siposhegyi Péter író, 2008-ban így emlékezett visz- sza a következőkre: „A győzelem ára című színdarabot 2001-ben írtam meg, ezt a darabot Latinovits születésének hetve- nedik, és halálának huszonötödik évfordulójára. Először volt belőle egy kis felolvasó-színházi elő- adás Balatonszemesen, ahol a főszerepet Bubik István olvasta fel, de később nem volt hajlandó el- játszani a szerepet. Azt mondta, istenkísértés len- ne Latinovits bőrébe bújni. Két évvel később az Új Színházban összefutottunk, és azt mondta, meg- gondolta magát, meg kell csinálni a darabot, de erre már nem kerülhetett sor, mert nem sokkal ké- sőbb autóbalesetben meghalt.

Bubik után nehéz volt bárkit is találni, hiszen Latinovits képe élénken él még az emberekben a mai napig, így a megfelelő színész kiválasztása sem egyszerű. A szerzőnek Bubik halála után azt mondták, talán Bertók Lajost kellene felkérnie. Kiváló színésznek tartottam Lajost, ezért úgy gondoltam vágjunk bele, bár Bertóknak kétségei voltak, azt mondta, ő túl kicsi, sovány és túlságo- san proli ahhoz, hogy a színészóriás bőrébe bújjon. Végül mégis kötélnek állt, de nem sokkal később Lupa-szigeténél belefulladt a Dunába.

Ezek után úgy gondoltam, nem foglalkozom tovább a darabbal. Ez elég lecke volt számomra. Nem is olyan régen azonban Szabados Mihály és Nagy Enikő megkeresett azzal a kérdéssel: »Mit szólnál Selmeczi Rolandhoz?« Én azt mondtam próbáljuk meg. A fiatal színész azonban másnap meghalt.

Döbbenetes számomra, hogy egy nem természetes körülmények között meghalt színész szerepére felkért három színész rendre nem természetes halállal halt meg. Nem gondolom, hogy átok ül a darabon, de megdöbbentő ez a történet. Azt hiszem életemben ebből a darabból már nem lesz semmi. Az lesz a sorsa, hogy halálom után megjelenjen a kötetemben, az életemben el nem játszott drámaként.”

Sötét titok köti össze három színész sorsát. Bubik István autóbalesetben vesztette életét, Bertók Lajos a Dunába veszett, Selmeczi Roland halálos karambol áldozata lett. Életükben volt egy közös pont: haláluk előtt lehetőséget kaptak arra, hogy eljátszhassák Latinovits Zoltán szerepét.

1957—2009 „Nem kell koszorú, ciprus-ág, és értem ne könnyezzetek, aki szeretett, mosolyát tegye le majd sírom felett, az több nekem, mint a virág és bármiféle kegyelet.”