A TextLib használata egy felsőoktatási könyvtárban Lőrincz Andrea BGE Külkereskedelmi Kar Könyvtára V. Országos TextLib Konferencia Tatabánya, február.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes katalógusok
Advertisements

Szeretem a könyvtáram!.
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Kereső program használata Készítette: Berger Nikolett
A könyvtár és az Internet mindenkié A világ a könyvtárban, a könyvtár a világban.
Természet Szöveg: ©Rába Ildikó Mariann Kép: ©Bauer Andrea.
A dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár szolgáltatás fejlesztése, képzési szerepének erősítése TÁMOP /1/KMR.
MATARKA múltja, jelene, jövője – összefoglaló helyzetkép Burmeister Erzsébet Miskolc, február 26. Országos Széchényi Könyvtár.
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
Debrecen, Markó Tamás informatikai főig.h., PTE Egyetemi Könyvtár 1 „Két úr szolgája” Az épülő pécsi Tudásközpont informatikai rendszere.
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
Dr. Kührner Éva a MATARKA 10 éves jubileumi rendezvénye Budapest, október 5.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Alap és járulékos szolgáltatások A dokumentumok és szolgáltatások rendelkezésre bocsátásának formái és eszközei.
Jakab András Program-koordinátor Microsoft Program.
WELCOME! Bevezető könyvtárbemutató
Rekordok importálása a MOKKA adatbázisából Aleph adatbázisba Barki Katalin Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvtára június.
Műszaki tudományok az interneten
Közös katalógusok melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis Egy új szolgáltatás születése és bevezetésének problémai Kiss Andrea, Miskolci Egytem,
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
2010-ben AZ ÉV KÖNYVTÁRA Egyházi Könyvtárak Egyesülése szakmai továbbképzése Veszprém, június 26.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Használói elégedettség vizsgálata és eredményei egy gazdasági szakkönyvtárban Könyvtári minőségfejlesztés 21 workshop december. 8. ELTE Egyetemi.
TIOP-1.2.3/08/ Nagykun Tudásdepó-Expressz Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúrafejlesztése.
Internet, Elektronikus levelezés
„Olvasási és digitális kompetenciák fejlesztése könyvtári szolgáltatásokkal. A PTE Egyetemi Könyvtár a minőségi oktatás és hatékony tanulás szolgálatában”
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Az internetes keresési módszerek
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
Felsőoktatási Szakképzés
Óbudai Egyetem Könyvtár Olvasószolgálat. Helyben olvasás Kölcsönözhető és nem kölcsönözhető dokumentumok, folyóiratok, hetilapok, jegyzetek, CD-ROM-ok.
Az Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum
A Google Drive használata. Mire jó? A Google Drive segítségével a fotókat, videókat, fájlokat és sok más tartalmat egy biztonságos felhőtárhelyen keresztül.
Szabó Éva DE IEAS anglisztika MA II április 20. Jelentkezési határidő: május 6. (péntek) 12:00
Tendenciák a felsőoktatási könyvtári szolgáltatások területén március 10. Batiz Judit szolgáltatásvezető 1.
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
Online és e-könyvek Hasonlóságok és különbségek. Tartalom és funkcionalitás A hagyományos print könyv tartalma elektronikus formátumban + kiegészítő funkciókkal:
FELHASZNÁLÓI TRÉNINGEK Bevezetés a könyvtári katalógusok használatába.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Új információszerzési szokások az egészségügyben Felmérés az orvosi könyvtárak használóinak szokásairól dr. Kührner Éva Ph.D. Informatio Medicata 2007.
2014. évi forgalmi adatok statisztika. Alapötlet Legyen valami újdonság naponta változó kínálat létrehozása Forrás: ezenanapon.hu.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
A JaDoX, mint repozitórium szoftver a közgyűjteményi informatikában JaDoX 3 Monguz Portál24 Monguz Kft. Mazula Zoltán.
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
A TEXTLIB kistérségi modul használatának tapasztalatai Továbbképzés Deák Ferenc Megyei Könyvtár
Kölcsönzések nyilvántartása Nyilvántartási követelmények Pontos és gyors Egy adott időpontban: milyen dokumentumokat kölcsönöztek ki mely dokumentumok.
Fodor Edina, App inventor 2 Fodor Edina,
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Útmutató az adatbázis használatához
A SEAS Library bemutatása
Szoftverváltás a Semmelweis Egyetem könyvtárában
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
BGE KVIK Kari Könyvtár Olvasószolgálat Útmutató - elsősöknek
Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
Az előadás témája: DIGITÁLIA: Ahogy egyre jobban öregszem...
Internet, Elektronikus levelezés
Rövid ismertető a gyűjteményről és a szolgáltatásokról
A SEAS Library bemutatása
Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze
Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze
Előadás másolata:

A TextLib használata egy felsőoktatási könyvtárban Lőrincz Andrea BGE Külkereskedelmi Kar Könyvtára V. Országos TextLib Konferencia Tatabánya, február

A TextLib a Külkeren  Az elsők között kezdtük el használni még 1994-ben. Az állományba vétel számítógépen történik 2001 óta, a papír leltárkönyveket a TL-ből nyomtatjuk ki azóta is.  Fejlesztési igényeink folyamatosak, szeretünk a „tesztkönyvtár” szerepében tetszelegni.  „Speciális” a helyzetünk: másodmagunkkal vagyunk felsőoktatási könyvtár a TextLib használói között.  Igényeinket maximálisan kielégíti a szoftver.  A fejlesztők segítőkészsége és gyorsasága nagy előnye a program használatának.

Kedvenc szolgáltatásaink 1: egyszerű keresés  A Google-módra megvalósuló keresés egyértelműen az egyik legfontosabb dolog. A hallgatók csak gépelnek és kész! 2013 óta használjuk ezt a funkciót, amit német példa alapján készíttettünk.

Amit szeretünk, ha működik: Viszont néha nem úgy működik, ahogyan igazán szeretnénk:

Kedvenc szolgáltatások 2: foglalás és előjegyzés  2012 decembere óta használjuk – bevezető marketingfogások nélkül!  Azóta 4325 címnyi dokumentumot foglaltak le olvasóink.  2015-ös adatok: 1901 dokumentumra t küldtünk ki (foglalás és előjegyzés együtt)  Szeretjük az előjegyzést és a webes hosszabbítást is, mert eddig kihasználatlan állományokat mozgatott meg.

Kedvenc szolgáltatások 3: levelezés  Előértesítő és felszólító magyarul. A bevételünk és a könyvtári cím forgalma kb. 30%-kal csökkent, de a hálálkodó levelek száma megnőtt.  Előértesítő és felszólító angolul. A szöveget mi írtuk a lehető legfunkcionálisabb és egyszerűbb angolsággal. Használatának oka: 2015-ben 82 külföldi hallgató volt igen aktív olvasónk.  A kölcsönzési határidő lejárta előtt 3 nappal megy ki az előértesítő, lejárat után 3 nappal az első felszólító , a következők pedig 10 naponta (összesen 4 ).  A hab a tortán az OPAC angol és német keresőfelülete.

Amiket még szeretünk a sok más mellett…  Autolink (képek) óta – gyakori kérdés: az a kék borítós marketingkönyv…  Kreált cím a kezdetektől – fantáziacím és tantárgynév  Mobilra applikált felület – telefonnal a kézben keresgélünk a polcok között

Fejlesztési javaslatok  Tagelés: interaktivitás a tárgyszavazásban  Példány nélküli dokumentumok „megjelenítése” (e- könyvek, linkek)  A találati halmazok mentésének, elküldésének lehetősége (lecserélve a Megjegyzés funkciót)

 Köszönöm a figyelmet!