MODULÁRIS OKTATÁS A TANULÁS TANÍTÁSA Megvalósító: Kisné Takács Ágnes

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

Széchenyi István Gimnázium
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Kulcsárné dr. Papp Enikő:
Dobbantó program. Kik vesznek benne részt? Országosan 15 iskola Tervezett: 22.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Digitális technika, digitális áramkörök
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
Értékelés a pedagógiában
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Szűts József Általános Iskola
Beiskolázási tájékoztató december
JÓ GYAKORLATOK AZ IKT ISKOLAI ALKALMAZÁSÁBAN
„Ismerje meg a tanuló a legfontosabb nyersanyagokat és szerszámokat, legyen találékony, ötletes, élje át az alkotás gyönyörűségét.” (Polgári iskola, Műhelygyakorlatok,
Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Esélyegyenlőségen alapuló tehetség- felismerés, tehetséggondozás egy innovatív Észak-Pest megyei gimnáziumban (TÁMOP 3.4.4/B-08/2/KMR) Az Európai Unió.
Innováció Kecskéd közoktatási intézményeiben
Szent-Györgyi Albert Általános Iskola
Készítette: Bártfai Lászlóné
Hogyan fogom én tudni? A tanulásmódszertan kérdései
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Az e-portfólió használati köre
NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Szombathely
Differenciálás a tehetséggondozás szolgálatában
Igazgató: Zsolnai Györgyné
KOMPETENCIA ALAPÚ MODULÁRIS KÉPZÉS
TANÍTÁS - TERVEZÉS Műhelyfoglalkozás földrajztanárok részére
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó EGY PÁLYÁZATI FEJLESZTÉS EREDMÉNYE AZ E-KÉPZÉSFEJESZTÉS ÉS A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS TANULSÁGAI.
Pedagógiai szakmai szolgáltatás
TIOK tapasztalatok a kompetencia fejlesztésről.
Széchenyi István Gimnázium Dunaújváros Készítette: Terecskei András (tanuló) és Szücsné Dr. Harkó Enikő (igazgatóhelyettes) Előadók: Csathóné Zágoni Nóra.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Minőségfejlesztés Szülői elégedettség mérés március Készítették: Kemény Viktória, Pástiné Rozinay Ágnes, Tölgyesi Henrietta.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
PROJEKTZÁRÓ január 24. MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA 4400 Nyíregyháza, Fazekas János tér 8. TÁMOP / Referencia-intézmények országos.
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
Okosdoboz.hu digitális taneszköz
Szülők iskolája program ÉVFOLYAM SZÜLŐI KÖZÖSSÉGE SZÁMÁRA.
„ADJ TERET, NYISS UTAT!” – SZOCIÁLIS KOMPETENCIÁKKAL A HÁTRÁNYOK ELLEN avagy Ágota és Ambrus testvérek lettek.
Bognár Kornél Testnevelő tanár Csik Ferenc Általános Iskola És Gimnázium.
Tájékoztató fórum Szakiskolai fejlesztési program C komponens iskolái számára KOMPONENS C Miskolc május 5. Nagy Zoltán komponensvezető
ÁLLATI HETEK HÁROM HETET MEGHALADÓ PROJEKT. A TÉMA: Állatok és állatvédelem A TÉMA: Állatok és állatvédelem.
SPORTISMERETEK EDZÉSELMÉLET CSIK FERENC ÁLTANÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM KÉSZÍTETTE: LEITNER JÓZSEF.
Az önfejlesztő terület bemutatása Száva Eszter augusztus 31. Salgótarján.
ÁRPÁD SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM, SZÉKESFEHÉRVÁR Tóth Ágnes MÉCS vezető.
VÁLTOZÓ KÖNYVTÁR A VÁLTOZÓ VILÁGBAN „Megőriztük a régit, s megújultunk az időben, ahogy kell.” Csukás István.
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Jánoshalmi Hunyadi János Általános Iskola,
Életkor/iskolatípus/előképzettség…
„Referenciaintézmény kialakítása a II
30 órás Akkreditált továbbképzés viselkedészavarokról pedagógusoknak, szülőknek Reményi Tamás A képzések időpontjai a következők: 1. Blokk -10.
A 20 éves MKNE és az ökoiskolák
Szegedi Tudományegyetem
Nemzeti Köznevelési Portál
Mérés – értékelés 2006/2007 Gál Ferenc augusztus 31.
Szent László Középiskola Szekszárd
„Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát,
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Intézményi szülői munkaközösségi értekezlet
Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola Budapest
Előadás másolata:

MODULÁRIS OKTATÁS A TANULÁS TANÍTÁSA Megvalósító: Kisné Takács Ágnes 3. B osztály

MODULÁRIS OKTATÁS • Önálló tananyagegység, amely formailag egységes és tartalmilag meghatározott. • A modulokból rugalmasan állíthatók össze a különböző képzési programok. • A modulok egy vagy több kompetenciát tartalmaznak. • A modul magában foglalja a belépőszintet és az elérendő végcélt. • A modul tartalmazza az oktatási, tanulási stratégiákat, módszereket, eszközöket, az értékelés módját és szempontjait. • Minden modul egyelőre meghatározott szintre juttatja a tanulókat.

TANULÁSMÓDSZERTAN A tanulásmódszertan egy módszer a tanulásra, ami használható és működőképes technológiát ad a tanulók kezébe, ami segíti őket abban, hogy hatékonyabban tudjanak tanulni, és ezáltal meg is értsék az anyagot, amit alkalmazni is tudnak az életben.

ELŐZMÉNYEK: OROSZLÁNY PÉTERTŐL tanulta a tanulásmódszertan tanítását. Kisné Takács Ágnes intézményünk több pedagógusával együtt magától OROSZLÁNY PÉTERTŐL tanulta a tanulásmódszertan tanítását.

ISKOLAI KÖNYVTÁR: Az iskolánk könyvtárában egész osztály számára megfelelő példányszámban találhatók meg Oroszlány Péter tanár úr könyvei.

TOVÁBBI ELŐNY: A tanulás tanítása – Tanulásmódszertan szaktanácsadója: Intézményünk pedagógusa A tanulás tanítása – Tanulásmódszertan szaktanácsadója: Hollóné Jánosi Éva Főbb tevékenységei: 30 órás tanfolyam tartása pedagógusok számára. Akkreditált képzés. Tájékoztató előadás tantestületek számára. Konzultációs lehetőség a tanfolyamot végzettek számára. Tájékoztató előadás szülők számára. Tanulásmódszertan tábor felső tagozatos tanulók számára.

KÉPEK A MEGVALÓSULT MODULÁRIS OKTATÁSRÓL

JAVASLATOK: Jó, ha az iskolai könyvtárban nagy példányszámban megtalálható az általános iskolásoknak készült könyv: Szerző: Oroszlány Péter Cím:Tanulásmódszertan Alcím: Tanácsok, módszerek, gyakorlatok a tanulási képesség fejlesztéséhez 10 éves kortól Kiadó: Metódus-Tan A kiadás éve: 2003.

TANÁRI KÉZIKÖNYV Jó, ha van hozzá tanári kézikönyv: Szerző: Oroszlány Péter Alcím: Általános iskola Tanítási tanácsok, módszerek a tanulási képesség fejlesztéséhez az általános iskolákban. Kiadó: Metódus-Tan A kiadás éve: 2008

TOVÁBBI FORRÁSOK: Kerékgyártó Éva- Kórósi Kálmánné: Feladatgyűjtemény Kerékgyártó Éva-Kórósi Kálmánné : A tanulás tanítása,tanulása Peter Kline: Zseninek születtünk Gyakorlóanyag a pöszeség javításához

JAVASOLT IDŐPONT A MEGVALÓSÍTÁSHOZ: Az első félév október - november hónapja

Minden tanulónak legyen babzsákja! ESZKÖZÖK: Minden tanulónak legyen babzsákja!

HASZNOS HONLAPOK: www.tanulasmodszertan.hu www.oktatas.ws/tanulasmodszertan www.tmt-tanulas.com

„Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, megtanulja szeretni, amit csinál, és megtalálja azt a munkát, amit szeretni fog.” (Szent-Györgyi Albert)