1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése „Tudásdepó-Expressz” BÁCSALMÁS.
Advertisements

Budapesti Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda –
Egymásért fordítsuk meg a napot!. Célok •a fogyatékos emberek elfogadottságának növelése érdekében: ▫integrált események szervezése, ▫a fogyatékos emberek.
Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
A KÖNYVTÁR – KAPU A VILÁGRA Kilenc fontos mondat.
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
TIOP /1 Haizler Lászlóné Bük, november 12. Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése – „Tudásdepó Expressz”  A könyvtárak.
TIOP / „A minőségi szolgáltatás feltételeinek megteremtését és a Vas megyei tudásvagyon egyenlő esélyű hozzáférését támogató informatikai.
IT-mentor és a képzés gyakorlati kérdései
A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
A könyvtárak szociális funkciói. Visszatekintés  70-ES ÉVEKTŐL - “MŰVELŐDÉSI HÁTRÁNY”  MANFRED NAGEL(1982) - SZOCIÁLIS FUNKCIÓ MEGHATÁROZÁSA - “ KÜLÖNLEGES.
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
ESÉLY CENTRUM Nyíregyháza, Tiszavasvári út 41.
TÁMOP /A
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
Könyvtári és Informatikai Szövetség
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
1 Európai együttműködési lehetőségek és a hazai könyvtárak Könyvtári napok. Szakmai tanácskozás Sopron október Nagy Anna.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
Stratégiai tervezés.
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
STRATÉGIA ÉS TELJESÍTMÉNYMÉRÉS
A fogyatékos emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Siketvak személyek szükségletei F ogyatékos E mberek Sz ervezeteinek T anácsa – Királyhidi.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
A KÖNYVTÁR – KAPU A VILÁGRA A Halis István Városi bemutatói 2003.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Merni Mérni MINŐSÉG…bevállaljuk? Alföldiné Dán Gabriella PhD Sopron, március.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Könyvtári konstrukciók az Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjaiban Szakmai tájékoztató a városi könyvtárak számára Országos Széchényi Könyvtár.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
Az akadálymentesítés szempontjai a kulturális honlapoknál - a VMEK Moldován István OSZK-MEK Kulturális honlapjaink minősége - európai.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
Pedagógus értékelési rendszer
Közösségépítés a könyvtár fizikai és virtuális tereiben Tóth Máté OSZK-Könyvtári Intézet
Könyvtárak és könyvtárosok az esélyegyenlőségért Dr. Bartos Éva Könyvtári Intézet OIK, november 26.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
„KAPASZKODÓ” SZOCIÁLIS BÖRZE
Magyar könyvtárügy 1945 után.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Gyorsjelentés a városi könyvtárakról
Hallássérültek a könyvtárban
Egyenlő esélyű hozzáférés mozgáskorlátozott személyek számára a turizmusban és az autóbuszos utaztatásban Kovács Ágnes elnök.
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében

2 A fogyatékossággal élők könyvtári ellátásának alapelvei A magyarországi könyvtárügy stratégiai terveiben 1997 óta folyamatosan megjelennek a fogyatékossággal élők könyvtári ellátását segítő fejlesztések. A 2002-ben meghirdetett „Minőségfejlesztés 21” c. projektben a feladatok között volt fogyatékossággal élők, könyvtári szolgáltatásának fejlesztése.

3 A fogyatékossággal élők könyvtári ellátásának alapelvei évi „Korszerű könyvtárak, minőségfejlesztés” c. pályázat a könyvtárosok korszerű felkészítésének támogatásához ben „A könyvtár nem csak a látóké” elnevezésű pályázat keretében a vakok és gyengén látók számára szükséges számítástechnikai könyvtári eszközpark kialakításához ill. a meglévő gazdagításához. Harmonizáció az Európai Uniós elvárásokkal és normákkal 2004-től ben „Az esélyegyenlőség csökkentésére” ki írt pályázat a városi könyvtáraknak biztosított támogatást.

4 A fogyatékossággal élők könyvtári ellátásának alapelvei A fogyatékossággal élők egyenlő alapon résztvevői lehessenek a kulturális tevékenységeknek, illetve beépülhessenek azokba. Hozzájuthassanak az élethosszig tartó tanulás,művelődés lehetőségéhez, hátrányos helyzetük ellenére.

A Könyvtári Intézet felmérése 2004-ben A fizikai hozzáférés az intellektuális hozzáférés lehetőségei, az eszközpark állapota, a könyvtári személyzet felkészültsége, a szolgáltatások közzétételének módja.

legfontosabb feltételek a könyvtáros személyzet elfogadó magatartása, speciális felkészítő tréningek, szakirodalmi ellátottság, a könyvtár és a könyvtárosok együttműködési készsége fizikai hozzáférés, azaz akadálymentesség térben és időben; szellemi, intellektuális hozzáférés; alternatív és speciális tartalmú dokumentumok, adatbázisok a megfelelő gyűjteményeken, illetve a szolgáltatásokon keresztül; speciális eszközök, speciális szolgáltatások a könyvtár falain belül és kívül, Megfelelő létszám, munkaidő biztosítása a könyvtárban.

7 A könyvtár Tanulási lehetőség. Könyvtári programokon való részvétel. Találkozási pont.

8 A könyvtár szerepe A könyvtár az információs társadalom alapintézménye. A könyvtárak megváltozott szerepe. Könyvtár, mint közösségi tér.

9 Akadálymentesítés a könyvtárak területén Fizikai hozzáférés Virtuális hozzáférés (azok számára, akik magát a könyvtárépületet nem tudják felkeresni). Intellektuális hozzáférés Morális hozzáférés

10 Fizikai akadálymentesítés a könyvtárak területén Akadálymentes megközelítés. Szabad mozgás lehetősége. Segítő eszközök.

„Semmit rólunk nélkülünk” Országos Széchényi Könyvtár Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőség Közalapítvány A könyvtárhasználat lehetőségei és tényezői fogyatékos személyek körében ( Átfogó igényfelmérés a fogyatékos személyek könyvtári használatára). 11

A kutatás célja: fogyatékos emberek oldaláról vizsgálja meg a könyvtár igénybevételének körülményeit ésnehézségeit.

13 Eszközök A felolvasógép …

14 Virtuális hozzáférés azok számára, akik magát a könyvtárépületet nem tudják felkeresni (digitalizálás)

15 Intellektuális akadálymentesítés „ ugyanaz másképp” elv érvényesítése megfelelő tájékoztatás (on-line)

16 Morális akadálymentesítés Segítőkészség a könyvtári dolgozók részéről A könyvtári személyzet elfogadó magatartása Megfelelő szakmai felkészültség

17 Könyvtár A könyvtári dolgozók képzése „érzékenyítő” tréning jelnyelv tanfolyam mentorképzés

18 A könyvtár távlati lehetőségei A könyvtári szolgáltatások széles skálájának biztosítása. Barátságos környezet megteremtése. Könyvtárban dogozók folyamatos képzése. Egyéni segítők

19 Könyvtár Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár - 17 könyvtárban: Jaws.for Windows professional 4.02 standard magyar nyelvű felolvasó program - 5 könyvtárban: felolvasógép - 11 könyvtárban: személyes segítő szolgálat - 33 könyvtárban : „ könyvet házhoz”

20 Kihasználtság 2011-ben: 17 vakokat segítő szoftver (874 fő) 5 felolvasógép ( 177 fő) 11 személyes segítő szolgálat (36 fő) 33 „könyvet házhoz” ( 1472 fő)

Kihasználtság szeptember 30-ig 17 vakokat segítő szoftver (412 fő) 5 felolvasógép ( 88 fő) 11 személyes segítő szolgálat (12 fő) 33 „könyvet házhoz” ( 1521 fő)

22 Együttműködési lehetőségek Vakok- és Gyengén látók Országos Szövetsége Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Mozgáskorlátozottak Országos Szövetsége Civil szervezetek