Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyorsjelentés a városi könyvtárakról

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyorsjelentés a városi könyvtárakról"— Előadás másolata:

1 Gyorsjelentés a városi könyvtárakról
Jávorka Brigitta és Tóth Máté

2 A kutatás Cél: Átfogó kép alkotása a városi könyvtárak
helyzetéről, működési infrastruktúrájáról, szolgáltatásainak alakulásáról, aktuális problémáiról, közérzetükről, jövőt illető várakozásaikról. 319 városi könyvtárból 133 töltötte ki, 21 Pest megyéből A legkisebb kitöltő a visegrádi könyvtár, amelynek 1795, míg a legnagyobb az érdi, amely főt szolgál ki.

3 Miért éppen a városok? A könyvtári rendszer „közepe”
A magyar lakosság 35%-ának a városi könyvtárak jelentik „A” könyvtárt! A könyvtárosok 23%-ának a munkaadói. Az összes könyvtárlátogatás 24%-át fogadják.

4 Problémákról általában

5

6 Problémák Pest megyében az eszközhiány 52% számára okoz problémát (országos átlag: 26%) A létszámhiány is gyakoribb (57% - országos átlag: 42%) Ugyanakkor a környezeti fásultság sokkal kevésbé jellemző (5% - országos átlag: 19%)

7 Körülmények

8

9

10 Infrastruktúra Az épület a válaszadók 24%-a esetében nem alkalmas a megfelelő használatra (országos átlag: 12%) A bútorzat is csak 19% esetében megfelelő (országos átlag: 43%) Az informatikai eszközök területén is lemaradás: Olvasói gépek 19%-nál megfelelő (országos átlag: 47%) Munkatársak gépei 48% megfelelő (országos átlag: 63%)

11

12 Személyzet Elégedettebbek a bérezéssel – 29% szerint nem megfelelő (országos átlag: 41%) A képzettségi szint 62% szerint megfelelő (országos átlag: 50%) Magasabb a diplomások létszáma – 67% (országos átlag: 56%)

13

14 A könyvtár a helyi társadalomban

15

16 Hangulatjelentés

17

18

19

20

21 Összegzés Végletek jellemzők közérzetre Fejlesztendő területek
Megfelelő támogatás a fenntartótól, a közösség megbecsülése Működési nehézségek, alacsony létszám, fizikai terek rossz állapota Fejlesztendő területek Amit mi megtehetünk, azt tegyük is meg (nyelvismeret, raktározási gondok stb.) Életpályamodell Finanszírozási keretek újragondolása Több pályázati lehetőség Többféle célcsoport megszólítása

22 Köszönjük a figyelmet! Jávorka Brigitta Tóth Máté
Tóth Máté


Letölteni ppt "Gyorsjelentés a városi könyvtárakról"

Hasonló előadás


Google Hirdetések