A sikeres projekt ismérvei Tipikusan megjelenő hibák Önellenőrzés ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE 10. ea.: Projektek végrehajtása II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A társadalmi felelősségvállalás jelentősége, érvényre juttatása Huber Helga szakértő Tel:
Advertisements

Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek _ A pályázatkezelői felület bemutatása.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Projekt eredmények bevezetése Projekt zárás Szakmai jelentés Pénzügyi jelentés ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE 9. ea.: Projektek végrehajtása III.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
A BKIK Oktatási Igazgatóságának és Oktatási Nonprofit Kft-jének feladatai.
1 VIII. VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL A KIVITELEZÉSIG VASÚTI PÁLYÁS MÉRNÖKTOVÁBBKÉPZŐ Magyar Mérnöki Kamara Budapest, EU támogatású projektek.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Széchenyi Programirodák szervezete és működése
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Az „első lépés” TÁMOP
TÁJÉKOZTATÓ ÉS INDÍTÓ BESZÉLGETÉS A LABORVEZETŐKNEK ÉS MINŐSÉGÜGYI MEGBÍZOTTJAIKNAK SZÓLÓ TANFOLYAM TÉMÁIRÓL, SZERVEZÉSÉRŐL EŐZMÉNYEK Korábbi laborvezetői.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Összeállította: Horváth Józsefné
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program
Mayer József Budapest február 27.
Integráció a felsőoktatási könyvtárak szolgáltatásfejlesztésében
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Egészségügyi közbeszerzések
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
VÁRATLAN MŰSZAKI ESEMÉNYEK
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS 9. előadás
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Korrupció és közbeszerzési kartellek
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
AGRION Vállalkozásfejlesztő Iroda
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Üzleti projektterv Előadó neve | Cégnév.
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
Iskolai szociális segítő
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
Előadás másolata:

A sikeres projekt ismérvei Tipikusan megjelenő hibák Önellenőrzés ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE 10. ea.: Projektek végrehajtása II.

A SIKERES PROJEKT ISMÉRVEI

TIPIKUSAN MEGJELENŐ HIBÁK (1) Relevancia: kapcsolódik a célokhoz, részletes problémaelemzéssel feltárt valós, a kedvezményezettek igényeivel is találkozó szükségleteket elégít. Zavaros stratégiai keretek Kínálat-vezéreltség Tevékenység-orientált tervezés Kedvezményezettek igényeinek figyelmen kívül hagyása

TIPIKUSAN MEGJELENŐ HIBÁK (2) Megvalósíthatóság: célok reálisak, logikusak és mérhetőek, mérlegelték a kockázatokat, kidolgoztak alternatívákat, ütemezés, munkamegosztás, pénzügyi realitás, belső monitoring. Gyenge helyzetelemzés Váratlan kockázatok felmerülése Téves költségvetés, ütemezés vagy feladatmegosztás Pontatlan projektdokumentáció Korábbi tapasztalatok beépülésének hiánya

Fenntarthatóság: a célcsoport számára a megvalósulás során elért előnyök a projekt támogatásának lezárását követően is biztosítottak. Rövid távú gondolkodás Bemérhetetlen hatások Illeszkedés: illeszkedik a program prioritásaihoz és célkitűzéseihez Nincs kimutatható kapcsolat TIPIKUSAN MEGJELENŐ HIBÁK (3)

ÖNELLENŐRZÉS 1. Relevancia A kedvezményezettek világosan meghatározottak? A kedvezményezettek problémái lényegretörően vannak leírva? A probléma-elemzés lényegretörően áttekintő? Az általános célok rámutatnak, hogy projekt miért fontos a társadalom számára? A projekt célok a kedvezményezettek javát szolgálják? Az eredmények iránti igényt sikerült bemutatni?

Megvalósíthatóság A projekt cél közelebb fog vinni az általános célhoz? Az eredmények a célcsoport számára nyújtott szolgáltatásként vannak meghatározva? Teljesülnek a projektcélok, ha az eredmények megvalósulnak? A források a mérhető célokkal arányban állnak? Meghatározták a fontos külső feltételeket? Elfogadható a feltételezések megvalósítására tett próbálkozás? A megvalósító képes lesz a projektet megvalósítani? ÖNELLENŐRZÉS 2.

Fenntarthatóság A projekt befejezése után a megfelelő hatóság támogatása biztosított? A technológia megfelel a helyi körülményeknek? Megőrződik az ökológiai környezet a projekt megvalósítása alatt és után? A kedvezményezettek megfelelő mértékben fogják birtokolni a projektet? A nőknek vagy más csoportoknak van lehetőség, hogy részesedjenek a projekt előnyeiből A megvalósító szervezet képes a projekt után követni a változásokat? A pénzügyi és gazdasági elemzés megerősíti a projekt hatékonyságát, hatásosságát, életképességét és relevanciáját? ÖNELLENŐRZÉS 3.

FELKÉSZÜLÉS A PROJEKT VÉGREHAJTÁSÁRA 1. Pályázati projekt testre-szabása –Cselekvési és ütemterv – alapvető szempont legyen a megvalósíthatóság –Költségvetés – egyes tételek módosítása befolyásolja az egész költségvetést –Költségvetés ütemezés – „pesszimista” szemlélet –Szakértői lista és önéletrajzok – jó minőségű és valóban rendelkezésre álló szakértők –Konzorciumi megállapodás – tagok cseréje csak indokolt esetben

FELKÉSZÜLÉS A PROJEKT VÉGREHAJTÁSÁRA 2. Kapcsolatfelvétel a program irányító intézményekkel –A program irányító intézmények: Szerződő Hatóság Szakmai Felügyelő Hatóság Közreműködő Szervezet Monitoring Szervezet –Szerződéskötés –Részvétel a projekt indító nap sorozaton –Személyes konzultáció

FELKÉSZÜLÉS A PROJEKT VÉGREHAJTÁSÁRA 3. Projekt menedzsment szervezet felállítása –Projekt értekezlet - jól megszervezett és jól megtervezett –Munkaterv – egyes tevékenységek konkrét szakértőkhöz történő hozzárendelése mérföldkövekkel, határidőkkel –Logisztikai feltételek megteremtése –Projekt adminisztrációs rendszer felállítása –Adatbázisok felállítása és feltöltése

PROJEKT VÉGREHAJTÁSA 1. Projekt kommunikáció –Külső projekt kommunikáció Írásos és telefoni folyamatos kapcsolattartás –kérdések, kérések tolmácsolása, elvárt adminisztratív feladatok teljesítése, GyIK folyamatos figyelése Személyes konzultációk Részvétel a Közreműködő Szervezet által szervezett rendezvényeken Helyszíni monitoring látogatás során rendelkezésre állás

PROJEKT VÉGREHAJTÁSA 2. Projekt kommunikáció –Külső projekt kommunikáció

PROJEKT VÉGREHAJTÁSA 3. Belső kommunikáció –Csatornázottság elve: általános projekt információkminden projekt szereplőnek egyes szakmai tevékenységekhez kapcsolódó információ csak az adott szakértői csoportnak –Belső kommunikációs adatbázis felállítása – szakértői csoportokba rendezés

PROJEKT VÉGREHAJTÁSA 4. Adminisztratív kötelezettségek –Beszerzési eljárások Szerződő Hatósággal felé kötelezően jóváhagyandó dokumentumok Közbeszerzési terv – felkészülés során felállított adatbázisok segítségével Ajánlati felhívás – különös figyelemmel a műszaki specifikációra Értékelési dokumentáció Beszállítói szerződés

PROJEKT VÉGREHAJTÁSA 5. Adminisztratív kötelezettségek –Negyedéves szakmai és pénzügyi jelentések –Szakmai jelentés Támogatási Szerződésben megadott kötelező formátum szerint szöveges beszámoló a tevékenységekről projekt adminisztráció és adatbázisok alapján projekt menedzser és egyes szakértők együttműködésével

PROJEKT VÉGREHAJTÁSA 6. Adminisztratív kötelezettségek –Negyedéves szakmai és pénzügyi jelentések –Pénzügyi jelentés Excel táblázatok: számlaösszesítő, költségek összefoglalója, egyenlegközlő Táblázatokat alátámasztó háttérbizonylatok: számlák, bizonylatok, szerződések, teljesítés igazolások megfelelő formai adatokkal ellátva –Alapvető kritériumok: illeszkedés a szakmai jelentéshez táblázatok közötti konzisztencia biztosítása Előzetes egyeztetés a monitoring szervezet pénzügyi monitoring szakértőjével minden esetben!

PROJEKT VÉGREHAJTÁSA 7. Adminisztratív kötelezettségek –Szerződésmódosítási eljárások 10% alatti módosítás: Szerződő Hatóság utólagos jóváhagyása 10% feletti módosítás: Szerződő Hatóság előzetes jóváhagyása –Alapvetően három területet érint: Költségvetés módosítás – sorok közötti átcsoportosítással Fő szakértő cseréje – új szakértő önéletrajzának benyújtásával Konzorcium összetétele – új konzorciumi megállapodás kötésével Minden változtatást nagyon alapos szakmai indoklással kell alátámasztani!

PROJEKT VÉGREHAJTÁSA 8. Önértékelés, belső monitoring, felkészülés a külső monitoringra –folyamatos projekt menedzsment feladat –elengedhetetlen a sikeresség szempontjából –külső kockázatok figyelembe vételével –rendelkezésre álló dokumentumok alapján: pályázatban megadott indikátor táblázat cselekvési és ütemterv munkaterv költségvetés, pénzügyi ütemezés

PROJEKT VÉGREHAJTÁSA 9. Önértékelés, belső monitoring, felkészülés a külső monitoringra –külső tényezők értékelése és kezelése –belső tényezők értékelése és kezelése Értékelés fórumai –rendszeres projekt értekezleteken –negyedéves jelentésekben Külső monitoring szervezet segítségének igénybe vétele javasolt – időbeni beavatkozást eredményezheti