Iskola és család Eltérő és hasonló megközelítések a prevenciós beavatkozások tervezésében A magára hagyott nemzedék A drog veszélyes - veszélyben van a.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Az edzői hatékonyság pszichológiája
Miből tanítsak? A taneszköz-választás kérdései a 6-10 évesek nyelvoktatásában Kuti Zsuzsa Oktatási Minisztérium.
A Barátság.
Egészségtan tizenéveseknek
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Kommunikációs stratégiák
Szabadidős tevékenységek /Felmérés készült egy vidéki gimnáziumban, 2006 februárjában/ Civitas Polgár az Európai Demokráciában Csapat: Tetrarchia.
Külföldi módszerek? Mi az amit figyelembe kell vennünk: Hagyományaink, Céljaink. Cégünk összetétele, nagysága.
VILÁGJÁRÓ NAP TANULMÁNYUTAK A SEMMELWEIS EGYETEMEN EOK Budapest, 2012.március 21. Dr. Lőrincz M. Ákos Semmelweis Közösség – Semmelweis Világ TÁMOP-4.1.1/A-10/2/KMR
Feltűnt nekem, milyen zavarba ejtő tud lenni ez a kérdés: „Mit jelent: szeretni?”.
“13 tanács egy életre".
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Bár az idő soha meg nem áll, és folyton-folyvást változik, a Karácsony áldása időtlen időkig megmarad, a béke, az öröm és a szeretet örök ígéretének.
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Kozma Judit „Jó gyakorlat - rossz gyakorlat” a roma állampolgárokkal végzett szociálpedagógiai munkában Miskolc, szeptember 12.
Ideális – Valóságos – Sugallt Dányi Zoltán ref. lelkipásztor, pasztoral - pszichológus Budapest
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
“13 tanács egy életre" „13 tanács egy életre”.
Alkalmazkodás: megfelelő személyi és tárgyi környezet autizmussal élő gyermekek, felnőttek számára Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
HÁZASSÁGI KONFLIKTUSOK ÉS KEZELÉSÜK Bodor Enikő, szociális munkás Bölön, 2007 december 2.
13 tanács egy életre.
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Névnapodra Szeretettel!
A férfiak életkor változásai. Tudósok kiderítették hogyan változnak a férfiak elvárásai ahogy öregednek. Íme az eredmény:
Napra Valentin.
Külső instruktorok felkészítése Érintett területek A hátrányos helyzetűekkel történő foglalkozás kérdései Minőségbiztosítási elvárások, előírások.
Olvasd lassan és csendben!.
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus
Az addikciók kialakulásában szerepet játszó fő tényezők
Pedagógiai személyiségértelmezések
Mindenütt a földön Vágynak valami jó után,
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
" Valami érthetetlen kapcsolat van a barátság és a csillag között.
Klímamérés. A klíma percepcionalitása maguk a szervezet tagjai alakítják maguk a szervezet tagjai alakítják munkájukra aszerint van befolyással, munkájukra.
Nevelés és nevelői attitűdök
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
7 érv a virtuális világban való tanulásra Christel Schneider, ICC Gerhilde Meissl-Egghart, talkademy.
Az internetfüggőség Kővágó pál és Bajusz Lili Október 10.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Így néz ki ……. Így néz ki a szomorúság Így néz ki a bocsánat kérés.
Barát Müller Péter.
Olvasd lassan és csendben!
13 tanács egy életre ( munkatársi csapat épités) ( felnőttoktatás,
Zene: Chris Spheeris - Carino Nagy Elizabeth: Ha szíved hajt.
Előadó: Dr. Nagy Erzsébet Debrecen, január 29.
Péter Katalin December 2. Aszód.  Hol dolgozik?  Hogyan?  Kikkel?  Milyen tevékenységeket végez?  Milyen eszközöket használ?  Mit szeret csinálni?
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Boldog Születésnapot!!! Igazából nem tudok mit mondani, mert azt, amit mondani szeretnék, nem lehet szavakban kifejezni. Beszéljen helyettem a zene. Egy.
A nevelő munka hatékonyságának mérése
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Személyiségfejlődési zavarok
A éves gyermekek támogatása a tanulásban - szülői szemmel Prigl Ágnes szülő Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti.
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
Irgalom a családban.
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
A mi apró örömeink.
45 lecke az életben Norvegija – Šiaurės pašvaistė Music: snowdream
“13 tanács egy életre".
A diszfunkcionálisan működő család
Előadás másolata:

Iskola és család Eltérő és hasonló megközelítések a prevenciós beavatkozások tervezésében A magára hagyott nemzedék A drog veszélyes - veszélyben van a gyerek Miért egyre védtelenebbek a gyerekeink? Mitől válik szükségletté a tudatmódosító szerek ill. tevékenységek használata? Tudnunk kell, milyenek, mi foglalkoztatja gyerekeinket, ismernünk kell a kamaszkor gyötrelmeit

Yunkies: Mindegy csak hasson Mikor nem tudod miért, de szarul érzed magad, Mikor a félelmeid szállják meg az agyad, Mikor az élet a bajt zúdítja rád, Úgy érzed ennyi volt, nincs tovább Hullámok csapnak össze fejed felett, Minden, mi volt a múlt martaléka lett, Mikor kínodban a falat kaparod, Könyörögni fogsz majd, hogy adjatok Adjatok, adjatok, adjatok Valamit, mert meghalok Mindegy, csak hasson, Felrepítsen, aztán elaltasson Mindegy, csak hasson, Bepörgessen, aztán lenyugtasson.

A magára hagyott nemzedék Szeretnénk azt hinni, hogy gyerekeinknek egyre jobb, de ők ezt messze nem így érzik. Élmény, átélés szintjén: –magány –unalom –stressz – szorongás –túlterheltség Életkori sajátosságok szintjén: –újjászületés –társas kapcsolatok átalakulása –pszichoszexuális fejlődés –gondolkodás átalakulása – lázadás A környezet szintjén: –felgyorsult, kitágult világ –határok elmosódása –„felnőttek” súlyos lemaradása –egzisztenciális problémák

A magára hagyott nemzedék Mit keresnek? Boldogtalanság helyett boldogságot Tétlenség helyett élményt Feszültség helyett megnyugvást Hol találják? A virtuális világban társaság, buli, zene cigi, ital, drogok korai szex

A magára hagyott nemzedék Iskola Funkciója: értékközvetítés Értékközvetítő ereje a felső tagozat végére a nulla felé közelít Amit átél a kamasz az iskolában: –elutasítás egyénileg és csoportosan –Unalom, érdektelenség –Irreális elvárások, sikertelenség, szorongás –Túlterheltség érzése Kényszerű reakció: behódolás vagy lázadás Kevés a karizmatikus egyéniség

A magára hagyott nemzedék Család Funkciója: Tagjainak nyugalmat és biztonságot nyújtani A családok megtartó ereje is csökken: –Időhiány, rohanás –Egzisztenciális bizonytalanság –Feszültség –Irreális elvárások –Tudatmódosító és élvezeti szerek jelenléte-álságosság –Elutasítás

A magára hagyott nemzedék Kommunikációs zavar: –A felnőttek élménye : eddig normális volt, most nem az –A gyerek élménye: eddig szerettek, most már nem

A magára hagyott nemzedék Mit tehetünk? A prevenció a gyerek élményeire kell, hogy épüljön, kampányszerűen nem lehet hatékony Szerencsés változat: valami megmarad a gyerekkorból (sport,zene, családi hagyományok, stb.) Figyelem,elfogadás, megismerés (barátok, érdeklődés, személyiség) Információcsere, törekvés a szimmetrikus viszonyokra - beszélgetés Igazi, hasznos elfoglaltság, segítségkérés, munka Sok és változatos szabadidős tevékenység Stressz csökkentése Terhelés csökkentése Szeretet, odafigyelés

Hiperkarma: Blabla Ugye azt hitted mindent kibír, Órákig nézted, hogy sír És nem kívántál soha jó éjszakát neki. És szidtad, mert jókedvű volt, Akármit szólt, rosszat szólt. Más volt, mint te, Ezért meg kellett bűnhődnie. Azt mondom neked: Beszélj szebben, beszélj szebben hozzám Hát beszélj szebben, beszélj szebben hozzám