5. Globális problémák. Erőforrás szűkösség [Dixon] Az erőforrás szűkösség létezésünk mindenütt jelenlévő jellemzője, aminek három formája: –kínálat indukálta.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Advertisements

Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
1/10 Energia – történelem - társadalom Közkeletű tévhitek, pótcselekvések.
A fenntartható energetika hazai kihívásai
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
A gazdasági fejlettség mutatói
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
Fosszilis vs. megújuló Gazdaságossági szempontok
A Föld energiagazdasága
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
GLOBÁLIS PROBLÉMÁK FELISMERÉSE 2.
NÉPESEDÉSI ÉS URBANIZÁCIÓS VÁLSÁG
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az üvegházhatás és a savas esők
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Amiket az 1970-es évek elejéig felismertek
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Energetika I-II. energetikai mérnök szak energetikai BSc szak
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Globális problémák, diák szemmel
Globális problémák.
Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai
Globális felmelegedés és a különböző ciklusok
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Az Amerikai Egyesült Államok ásványkincsei és gazdasága
Biomassza-óvatosság. Érvek a biomassza mellett ÜHG kibocsátás mérséklése Energiafüggőség oldása a fosszilis energiahordozóktól, azok importjától A mezőgazdasági.
A világnépesség növekedése
INTERNATIONAL ENERGY AGENCY
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
A globális felmelegedéssel kapcsolatos dilemmák és szkepticizmus
Energetikai gazdaságtan
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Decentralizált energiaellátás
Az alternatív energia felhasználása
Globalizáció és környezeti problémák
Az emberiség egyik sorskérdése: az energia Kiss Ádám Atomfizikai Tanszék december 11.
Jövőkutatás: az energiák jövője, a földgáz sorsa Dr. Szilágyi Zsombor gázipari szakértő Magyar Mérnöki Kamara MESZ XXIII. Országos Fogyasztói Konferencia.
TJ Energiapolitika, energiamix. Forrás: KHEM Energiapolitika, energiamix.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
A FÖLDGÁZELLÁTÁS HELYZETE Dr. Magyari Dániel Budapest 2011 MÁRCIUS.
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA ENERGETIKA TUDOMÁNYA FAZEKAS ANDRÁS.
Energiatervezés Trendek és folyamatok. Energiafelhasználási trendek.
/16 © Gács Iván AZ ENERGETIKA ÉS A KÖRNYEZETVÉDELEM GAZDASÁGI ÖSSZEFÜGGÉSEI Dr. Gács Iván ny. egyetemi docens BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
Földünk népessége.
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Ébresztő! A fele elfogyott Hetesi Zsolt Vezető kutató
Ökoiskola- vetélkedő március
Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet)
Energetikai gazdaságtan
A FÖLDGÁZ ÉS A KŐOLAJ.
Energetikai gazdaságtan
Energia – történelem - társadalom
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Energiaforrásaink.
Globalizáció.
Előadás másolata:

5. Globális problémák

Erőforrás szűkösség [Dixon] Az erőforrás szűkösség létezésünk mindenütt jelenlévő jellemzője, aminek három formája: –kínálat indukálta (rendelkezésre álló erőforrás mennyisége csökken, vagy minősége romlik, azaz a „torta zsugorodik”), –indukálta (növekvő népesség azonos mennyiségű erőforrásból az egyed számára egyre kevesebbet juttat, azaz az „egyed tortaszelete zsugorodik”), –strukturális (a különböző csoportok erőforráshoz való hozzáférésében beálló változások: egyes csoportok aránytalanul nagyobb tortaszeletet kapnak, míg más csoportok kisebbet). A globális humán-ökológiai rendszer kilenc mai fizikai problémája: –népességnövekedés, –energiafogyasztás, –globális felmelegedés, –(a sztratoszférikus ózonréteg károsodása), –a mezőgazdasági termőterület szűkössége, –a trópusi erdőirtás, –az ivóvíz-szűkösség, –a halállomány csökkenése, –a biodiverzitás veszteségei.

5.1. A világ népességének növekedése 1900-ban a föld lakossága 1,4 milliárd fő volt: 0,7 milliárd fő (50 %) élt a fejlett és 0,7 milliárd fő (50 %) a fejlődő országokban. A 20. században bekövetkezett „népességrobbanás” következtében 2002-ben 6 milliárd főre nőtt a lakosság: 1,2 milliárd fő (20 %) a fejlett és 5 milliárd fő (80 %) a fejlődő országokban. A becslések szerint a Föld lakossága kb. 70 millió fő/év ütemben növekszik, s 2025-re eléri a 8,5 milliárd főt, az ipari országok 1,4 milliárd fő lakosságával (16 %). A Föld eltartó képességét kb. 9 milliárd főre becsülik. A népesség növekedése nagyon egyenlőtlen, különböző kultúrák, közte „munkakultúrák” („civilizációk harca [Huntington]). Óriási különbségekkel alakultak ki a világon, aminek következménye a fejlődő országokból az elvándorlás (migráció) felerősödése és bevándorlás a fejlett országokba.

5.2. Gazdasági különbségek A gazdasági különbségeket az egy főre eső GDP USD/fő három nagyságrendje illusztrálja, amit az energetikai egyenlőtlenség is alátámaszt: –Fekete-Afrikában 13 GJ/főév, –az Egyesült Államokban 325 GJ/főév, –azaz 25-szörös a különbség, miközben a világátlag 80 GJ/főév. Az energiaszegénység a világon kb. 2-2,5 milliárd főt érint, akik villamos energia nélkül élnek, és az ~50 EJ/év biomassza nagy részét fogyasztják: –például Zambiában, Mozambikban, Tanzániában a primerenergia 95 %-a biomassza (lakosság %-a), –Algériában csak 5 % (lakosság <5 %). –Számos helyen autonóm villamosenergia-termelés (dízelgenerátor, törpe vízerőmű, biomassza erőmű, szél, fotovoltaikus (PV) nap), –nagy hálózati (szállítási) veszteségekkel: pl. Nigéria 32 % (OECD átlag <8 %).

[IEA]

A „három világ” energiahordozói [IEA] TechnológiaFejletlenFejlődő/felzárkózóFejlett Lakosság [milliárd fő]2,22,91,2 Információtechnika, hűtés, egyébVillamos energia VízszivattyúDízelgenerátor HűtésVillamos energiaVillamos energia SzállításÜzemanyag FőzésBiomasszaBiomassza, petróleum, LPG Gáz, villamos energia, LPG FűtésBiomasszaBiomassza, szénGáz, szén, fűtőolaj, villamos energia VilágításGyertya, elemlámpa Petróleum-, elemlámpa, villamos energia Villamos energia

5.3. Az energiahordozók rendelkezésre állása Nagy egyenlőtlenségek vannak a régiók között: általában ott van kevés forrás, ahol nagy a felhasználás (fejlett országok), és ott van sok forrás, ahol kevés a felhasználás (fejlődő országok): –A szénkészlet viszonylag egyenletesen oszlik el a világon; –A kőolajkészlet 60 %-a a Közel-Keleten van; –A földgázkészlet 41 %-a Közel-Keleten, 34 %-a Oroszországban (és a Szovjetunió utódállamaiban) van [IEA]. A fosszilis energiahordozók konvencionális kitermelési technológiákkal „látható” véges mennyisége: a biztos készletek és az évi felhasznált mennyiség hányadosa alapján –a szén 122 év, –a kőolaj 42 év, –a földgáz átlagosan 60 évig elegendő [IEA]. Az elmúlt tíz évben, az USA-ban elért K+F eredményekkel a nem konvencionális kitermelési technológiákkal a kőolaj (olajhomok, olajpala) ~100 évig, a földgáz (palagáz) ~( ) évig elegendő.

Az energiahordozók rendelkezésre állása A BRIC országok (Brazília (125 millió fő), Oroszország (160 millió fő), India (1,0 milliárd fő), Kína (1,3 milliárd fő)), valamint Mexikó (80 millió fő), Dél-Afrikai Köztársaság (50 millió fő), újabban Indonézia (130 millió fő) gyorsan fejlődő gazdaságainak energiaigénye jelentősen nő: –A Kínai Energia Kutató Központ előrejelzése szerint a évi kőolaj-igény ( )-ről 2020-ra ( ) Mt/év-re nő, amiből az import 2010-ben % ( Mt/év), míg 2020-ban % ( Mt/év) [Zuo]; –Indiában a termelt villamos energia mennyisége 700-ról (2010) 30 év alatt (2040-re) 1800 TWh/év-re nő. A primerenergia-források a lakott területektől egyre távolabb helyezkednek el, ezért kitermelésük nehezebb körülmények között zajlik, egyre hosszabb a szállítási útvonalakkal, aminek következménye a primerenergia-hordozók árának növekedése.

Az energiahordozók rendelkezésre állása Az energiahordozó vertikumban egyre több szűk keresztmetszet: –pl. kőolaj: csővezetékek, tankerek, olajfinomítók a felhasználás (3,95 Gt/év) és a termelés (3,91 Gt/év) aránya 1,01. A nagy fogyasztó országok energiaellátásának egyre nagyobb része importból történik, s a növekvő importfüggőség miatt az energiahordozók ellátásának biztonsága sérül, ami a nemzetközi feltételektől való erős függést, azaz a konfliktusok lehetőségét (politikai és jövőbeli környezetvédelmi zsarolás, terrorizmus) eredményezi. –Az EU-15 ország primerenergia-hordozó importfüggése 2002-ben 48 % volt (olaj 76,8 %), 2030-ra 67,5 %-ra nőhet (olaj 88,5 %, földgáz 81,4 %). A számok egyre nagyobb kiszolgáltatottságot mutatnak.

[EU Comission]

5.4. Globális felmelegedés Az üvegházhatású gázok közül (ÜHG) az energetika –a szén-dioxiddal a fosszilis tüzelőanyagok égéstermékével, –a kén-hexafluoriddal a transzformátorok SF 6 anyagával szennyezi a légkört. Az energetika –a légkörbe a szén-dioxiddal globális, –a kén- és nitrogén-oxidokkal, –a vízbe (pl. zagy, hulladékvíz), –talajba (pl. salak) és –egyéb (pl. zaj) lokális szennyezést okoz.

Globális felmelegedés A CO 2 globális szennyezése a légkör CO 2 koncentrációjának növekedését eredményezte: –1850-ben, az ipari forradalom kezdetén a légkör CO 2 koncentrációja 280 ppm volt, ami az elmúlt 150 évben, a növekvő kibocsátás miatt 2000-ben kb. 380 ppm-re nőtt; –- A világközvélemény többségi álláspontja szerint, ha a légkör CO 2 koncentrációja 2100-ban eléri 500 ppm koncentrációt, akkor a légkör kb. 3 o C-al felmelegszik, és katasztrófát (pl. éghajlatváltozás, tengerszint- növekedés, stb.) vizionálnak; –A kisebbségi álláspont szerint a légkör CO 2 koncentrációjának növekedését a légkör önszabályozó képessége megállítja, majd visszafordítja (NASA mérés?); A vizionált katasztrófát az elkövetkező évben a CO 2 -kibocsátás befagyasztásával, majd csökkentésével kívánják elkerülni. A világ CO 2 kibocsátása 1990-ben 22, 2008-ban 30,2 Gt/év volt, s a növekmény (8,2 Gt/év) nagy részét a feltörekvő nagy országok adták. A CO 2 -kibocsátás csökkentését, korlátozását a fejlett és a feltörekvő nagy országok megegyezése adhatja, ami az elmúlt 20 évben nem sikerült.

A klímaváltozás hatása a világon [IPCC]