Dr. Vécsei Pál A jelentős arányban romák által lakott települések-, s erre alapozottan a roma népesség helyzetének alakulása a rendszerváltást követően.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Folyamatosan emelkedik a lakosság képzettségi szintje – 15 éves a pécsi és a székesfehérvári regionális képző központ október 10.
Advertisements

Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése Roma helyzet ma Magyarországon „Honnan jöttünk, hol vagyunk, hová tartunk…..” Készítette: Juhász.
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL Az idősek egészségéért Előadó: Váradi Jánosné.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
KÖZÖS UTAKON – PÁRBESZÉD A TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSÉRT KONFERENCIA DECEMBER 2. DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS HELYETTES-ÁLLAMTITKÁR.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
GINOP Gyakornoki program pályakezdők támogatására.
A TÁMOP munkaügyi központokat érintő kiemelt projektjeinek bemutatása TÁMOP 1-es 2 –es prioritásának keretében megvalósuló programok.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
Országos Cigánymisszió „Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük.” Mt
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Befolyást a gazdaságnak a felsőoktatásban! Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
NRC Omnibusz – november. Okostelefon használat  A éves internetezők 64%-a használ okostelefont (saját/céges okostelefont, vagy más készülékét).
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
Ingázás a határ mentén. A külföldre ingázó foglalkoztatottak A külföldön dolgozók aránya a foglalkoztatottak százalékában, 2011.
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
A háztartások életszínvonala. Tartalom 1.Bevezetés 2.Jövedelmi helyzet 3.Szegénység vagy társadalmi kirekesztődés 4.A háztartások fogyasztása 5.Összegzés.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
A szakiskolák aktuális problémái
Import és Export a résztvevő 10 országban
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
TÁJÉKOZTATÓ BÁCS-KISKUN MEGYEI CIGÁNYSÁGRÓL
Fejlesztési szükségletekkel kapcsolatos helyzetfelmérés
Egyéb munkaerő-piaci programok
Az „első lépés” TÁMOP
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
276 fő Terület: 1234 hektár 1 Mozgókönyvtár 2 legnagyobb foglalkoztató Gál József (építőipar) Lakosné Szűcs Piroska (kereskedelem) Munkanélküliségi ráta:
1Transzplantációs Alapítvány
Gyerekesélyek Magyarországon 2010
Dr. Vécsei Pál A lakossági jövedelmek területi változása1992 és 2008 között Budapest, június.
Esélyek a munkaerőpiacon
Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért
A magyar társadalom a népszámlálás tükrében
A modern nagyvárosok kifejlődése, az agglomerálódási szakasz
Bértárgyalási alternatívák 2010-re
A megélhetési stratégiák változása egy agrárdominanciájú térségben Rácz Katalin MTA RKK Térségfejlesztési Kutatások Osztálya.
Környezetgazdaságtan 1
„Út a munkához”program
Standardizálás.
Folyamatosan emelkedik a lakosság
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
KÉPZÉSSEL A MUNKAERŐ-HIÁNY ELLEN?
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Válaszok a globális oktatáspolitikára
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A POSTAPARTNER munkaerő-piaci program
A Zala megyei foglalkoztatási stratégia Aktualizálása Remete Zsuzsa Projektvezető Hétfa Elemző Központ.
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Munkanélküliség.
a hatékonyabb munkába segítésért
Országos kompetenciamérés MATEMATIKA.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A bevándorlás hatása a hazai munkavállalók munkapiaci helyzetére Európában – összefoglaló az empirikus eredményekről Bördős Katalin, Csillag Márton, Orosz.
Társadalmi integráció kistelepüléseken
A gazdasági fejlettség mérőszámai
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
Kína népességföldrajza
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Dr. Vécsei Pál A jelentős arányban romák által lakott települések-, s erre alapozottan a roma népesség helyzetének alakulása a rendszerváltást követően. Budapest, szeptember

A évi népszámlálás a magyarországi roma, cigány, beás népesség csak mintegy harmadát regisztrálta, de a rendelkezésre álló információknak más népszámlálási- vagy egyéb adatforrásokból származó társadalmi indikátorokkal (iskolázottsági-, foglalkoztatottsági-, jövedelmi, szociális ellátási-, demográfia adatokkal, stb.), valamint különböző reprezentatív társadalomkutatások tapasztalataival való egybevetése azt jelzi, hogy népszámlálási információ igen megbízhatóan reprezentálja a roma népesség egészének területi megoszlását, társadalmi-gazdasági helyzetét, illetve helyzetének változását. Természetesen az időbeli elemzésnél kisebb-nagyobb bizonytalanságokkal számolni kell, már csak abból fakadóan is, hogy 1990 után a népesedési és különösen a migrációs folyamatok nyomán számottevően változott a népesség térbeli megoszlása és összetétele. Különösen a romák által jelentős arányban lakott települések demográfiai és társadalmi összetétele alakult át, - ugyanis az országos átlagot lényegesen - mintegy 20 százalékkal – meghaladta a migrációs forgalom. Az 1990 és 2008 közötti összes költöző száma például mintegy 75 százalékkal felülmúlta a lakosság számát, - tehát a visszaköltözésekkel nem számolva elvileg közel kicserélődhetett a teljes népesség. Az ország településeiről a TEIR-ben rendelkezésre álló információknak a roma népesség évi területi megoszlása szerinti elemzése egyértelműen azt mutatja, hogy a rendszerváltást követő két évtizedben a legkedvezőtlenebbül a roma népesség által intenzívebben benépesített települések és térségek, s összességében a roma népesség helyzete alakult.

1990 és 2001 között a több mint 20 százalékban romák, cigányok, beások által lakott 119 település (melyekben az ország lakosságának egy százaléka élt) munkaképes korú lakosainak foglalkoztatottsági színvonala az országos visszaesést több mint kétszeresen felülmúlva a felére esett vissza, (a munkanélküliség pedig két és félszeresére emelkedett) s ennek nyomán az országos foglalkoztatottsági színvonaltól való korábbi mintegy 12 százalékos elmaradás 43 százalékra növekedett. (2001-ben a munkaképes korú lakosok már alig több mint egy harmada volt foglalkoztatott.) A foglalkoztatottság visszaesésében elsődlegesen - mintegy 70 százalékban - a lakóhelyen kívüli munkavállalás jelentős mértékű (56 százalékos) csökkenésének volt szerepe, ugyanis a helyi foglalkoztatási lehetőségek már 1990-ben is rendkívül szűkösek voltak, ezért a munkavállalók kétharmada már akkor is ingázott. A helyi foglalkoztatási kapacitás 1990 és 2001 között az országos ütemet közel kétszeresen felülmúlva negyven százalékkal esett vissza, s ennek nyomán 2001-ben már közel 60 százalékkal elmaradt az országos színvonaltól. Munkahelyüket leginkább a mezőgazdaságban- (több mint 80 százalékban), az építőiparban- (közel 60 százalékban), az iparban és a közlekedésben (45 százalékkal) foglalkoztatottak vesztették el, illetve nem tudták pótolni, de a szellemi foglalkozások mintegy húsz százalékos visszaesése is több mint ötszöröse volt az országos ütemnek. A mezőgazdasági munkahelyek megszűnése bár rendkívül jelentős volt, de csak viszonylag csekélyebb mértékben tért el az országos helyzettől. Ugyanakkor az építőipari foglalkoztatottak állásvesztésének üteme több mint kétszeresen, az ipari- és a közlekedési foglalkoztatottaké pedig több mint másfélszeresen meghaladta az országosat. Előbbiektől intenzitásában alig maradt el a romák által 10 és 20 százalék közötti arányban benépesített közel kétszáz település (melyekben az ország lakosságának mintegy 2,5 százaléka élt) munkaképes korú lakosai foglalkoztatottsági viszonyainak hanyatlása, munkaerő piaci helyzetének romlása. A kilencvenes évek kezdetét jellemző radikális visszaeséshez képest a romák által benépesített települések gazdasági-, és lakosságának foglalkoztatottsági viszonyai, s előbbiekből következően jövedelmi-, vagyoni- és szociális viszonyai az ezredfordulóig, majd azt követően is csak rendkívül szerény mértékben, igen hullámzóan és az országos ütemtől elmaradóan javultak. A regisztrált munkanélküliség és a szociális támogatásokra ráutaltság mértéke például az országos dinamikát meghaladóan, a bevallott- illetve regisztrált jövedelmi színvonal pedig attól elmaradóan emelkedett.

Számottevő felzárkózás csak a települések és a lakosság kommunális - vezetékes vízzel, hálózati gázzal, közcsatornával – ellátottságában következett be. Ugyanakkor felerősödött az intézményekkel egyébként is gyengén ellátott települési kör intézményi elszegényedésének folyamata, - különösen a kulturális intézmények (települési könyvtár, művelődési otthon, filmszínház) az országos ütemet felülmúló megszűnése következtében. Utóbbiak különösen azért tekinthetők problematikusnak, mert a lakosság iskolázottsági színvonala korábban is rendkívül alacsony volt és emelkedésének üteme a kilencvenes években is jellemzően elmaradt az általános trendtől. A felsőfokú végzettségűek aránya például 1990-ben „csak” 72 százalékkal, ben viszont már 74 százalékkal maradt el az országos átlagtól. miközben a nyolc osztálynál kevesebbet végzettek aránya a korábbi 82 százalékkal szemben 2001-ben már 137 százalékkal haladta meg az átlagos szintet. Az iskolázottsági viszonyok alakulásában és általában a társadalmi-gazdasági megrekedésben, lesüllyedésében azonban minden bizonnyal jelentős szerepe volt viszonylag magasabb társadalmi-, foglalkozási-, képzettségi státuszú lakosok elköltözésének, ill. alacsonyabb státuszúak beköltözésének is.