A Szent István-i állameszme A keresztény-nemzeti kurzus Szegedi gondolat: az ellenforradalmi rendszer politikai ideológiája a két vh. közti Mo.-on. Nem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Klebelsberg Kuno.
Advertisements

Királyhelmec városunk története
KULTÚRPOLITIKA ÉS MŰVELŐDÉSÜGY A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTTI MAGYARORSZÁGON „A tanulatlan, és demokráciára éretlen tömegek veszélyesek a társadalomra”
KLEBELSBERG KUNO Miniszter: Kultuszminisztersége
Aki a lelkileg is összetört nemzetnek kiutat mutatott 77évvel ezelőtt hunyt el Klebelsberg Kuno ( ) ISTENEM ÁLD MEG A NEMZETET.
Változások az iskola pedagógiai programjában (2013/14-től): 1.Nem lesz es rendszer (azaz NYEK-be nem jelentkezhetnek a mostani 5-8. osztályos tanulók)
Széchenyi István Gimnázium Nyitott nap negyedikeseknek november 27.
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Készítette: Batári Csilla Andragógia MA L II. félév.
XXX. Jubileumi OTDK Készítette: Szabó Anita Debreceni Egyetem
A holokauszt tanítása iskolámban
1 Magyar Nyelven Európában I. Felsőoktatás és Tudomány Budapest március 31 – április 1.
A Budapesti Népoktatási Kör. A Budapesti Népoktatási Kör megalakulásának előzményei, szerveződésének körülményei és átalakulásai.
Olvasunk és cselekszünk egészségünk megvédéséért: Egészséges életmódra nevelés a könyvtári foglalkozások keretében című program kipróbálásának tapasztalatai.
A kolozsvári Báthory Líceum
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
Református közoktatás Pécsett A Polgári Leányiskola története
Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény
PÁLYÁZATI TÁMOGATÁSOK Bárczi Gusztáv Módszertani Központ.
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
A HORTHY- RENDSZER.
A Szerb,Horvát,Román és Szlovák Nemzetiségi kultúra kibontakozása Készítette: Rezi Noémi.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
KULTÚRPOLITIKA ÉS KÖZOKTATÁSÜGY A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT.
Szendrő nevezetességei
Kisebbségi kultúrák.
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
A gyerek nem az életre készül, hanem él
ÚJ TUDÁS- MŰVELTSÉG MINDENKINEK Gyula, június 23.
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Gábor Kálmán A fer hatása a felsőoktatásra Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia 2006 Felsőoktatási Kutatóintézet Institute for Higher.
Király nélküli királyság Kormányzó bővülő jogkörrel Kormányzó párt Korlátozott demokrácia Emblematikus személyek › Teleky Pál › Bethlen István › Gömbös.
A külhoni tehetséggondozás szervezete az EDUTUS Főiskolán a Bethlen Gábor Alap támogatásával.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe a felsőoktatási állampolgári nevelésben Kocsis Mihály.
Kultúra a török hódoltság korában
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Példa egy ppt prezentációhoz
Gyömrő Írta: Farkas Gréta A mi iskolánk Városunkról Kis városunk lakói
Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája
Teleki Pál
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
Az oktatásügy törvényi szabályozása
Klebelsberg Kunó Született: Magyarpécska, november 13. Elhunyt: Budapest,1932. október 12.
1075 BUDAPEST, WESSELÉNYI U. 38. Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakközépiskolája REFERENCI A INTÉZMÉNY.
A bethleni konszolidáció Magyarország az 1920-as években.
A társadalom intézményrendszere és tényezőinek munkamegosztása a nevelési folyamatban Dr. Molnár Béla Ph.D.
Gróf Bethlen István Fiatalkora Kezdeti politikai pályafutása Miniszterelnökként Belpolitikája Külpolitikája F ő bb m ű vei.
Az intézmény alapadatai fenntartó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, 1051 Budapest, Nádor u.32. működtető: Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata,1145.
Kultúra és művelődés. Egyházak  Egyház helyzete megváltozott   Dualizmus - liberális eszme  állam egyház szétválasztása  Horthy-rendszer  ellenkező.
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
Társadalom és életmód Mo.-on a két vh. között. Trianon hatása a népességre Magyarország 1910-ben: 325/282 ezer km 2 20,8/18,2 millió lakos (elöl a Horvátországgal.
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Az iskoláztatás kezdetei, tantervek megjelenései
Makovecz-program Jakabné dr. Szalai Krisztina Pécs, augusztus 31
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Irinyi és Kossuth barátsága
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Pályaválasztási szülői értekezlet
Kolozsvár.
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Hazánk külpolitikája Kultúra a Horthy-korszakban
A SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM RÖVID TÖRTÉNELME
Pályaválasztási szülői értekezlet
Urbánné Malomsoki Mónika
Előadás másolata:

A Szent István-i állameszme A keresztény-nemzeti kurzus Szegedi gondolat: az ellenforradalmi rendszer politikai ideológiája a két vh. közti Mo.-on. Nem vált egységes eszmerendszerré, de két fő eleme: 1.Keresztény = nem zsidóantiszemitizmus 2.Nemzeti = liberalizmus-és szocializmusellenesség

Katolikus szervezetek Katolikus Lánykörök Szövetsége: KALÁSZ Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletek Országos Testülete: KALOT 3000 falu, 500 ezer fiatal, 10 éven át működik. Program: műveltebb falu, krisztusibb ember, életerős nép, önérzetes magyar Népfőiskolák, tanfolyamok

Klebelsberg Kunó kultuszminiszter A szfvári ciszt. gimn. tanulója Bethlen István kormányának tagjaként meghirdeti a szellemi honvédelmetTK 184. o. margó Kultúrfölényünk megtartása a cseh, román, szerb „beelőzés” veszélye miatt fontos. A konszolidáció központja a kultúrpolitika lesz. A népszövetségi kölcsönt használja erre a célra; honvédelemre ebből semmi sem fordítható. A vallás és a sport ügye is Klebelsberghez tartozik.

Az egyetemi reform Az elitet képezni kell, mely Európában viselkedni és tárgyalni képes. Egyetemi reformja decentralizál: erősíti a vidéki egyetemeket (köztük az utódállamok területéről áthozottak jogutódait: Pozsony helyett Pécset, Kolozsvár helyett Szegedet), viszont csökkenti a Pázmány P. Tud. egy. támogatását. Ösztöndíjrendszermagasan kvalifikált értelmiségiek, későbbi Nobel-díjasok kikerülése, pl. Szentgyörgyi Albert

Tudományos intézmények, a közgyűjteményi reform Collegium Hungaricumok Berlinben, Rómában, Bécsben (ösztöndíjjal lehetett kijutni) A Tihanyi Biológiai Intézet (Európa első édesvízi kutatóintézete) Vállalja a nemzeti gyűjtemények finanszírozását (fontos múzeumok—viszont a színházakat nem támogatja)

A középiskolai reform a gimnázium (történelem, a latin, a görög nyelv) a reálgimnázium (a görög helyett modern nyelvet- francia, angol vagy olasz-lehetett tanulni) a reáliskola (a modern nyelvek és a természettudományos tárgyak) Németet mindegyik iskolatípusban tanítottak. Melyik lehetett a legnépszerűbb? A mi iskolánk melyik középiskola-típusba tartozott? Haladás a korral—de sok egyéb iskolatípus is van; népszerű a polgári iskola, melybe az elemi után lehetett menni; gyakorlatias ismereteket tanított.

Népiskolai reform Mo.-on a magyar analfabetizmus magasabb volt (13 %), mint a német írástudatlansági adat (10%), mert a magyar társadalom nem volt annyira polgárosodott, mint a német nemzetiségi társadalom iskola, 5000 tanterem, az iskolához tanítói lakás—olyan területeken, ahol korábban nem épült (Alföld, tanyavilág). Tanyaközpontok, legyen min. 20 gyerek. Típusiskolák; 5 féle épületből választás, amelyik a tájba, az építészeti hagyományhoz illik. TK 184. o. kép Az iskola kulturális centrum; legyen benne könyvtár, szolgáljon a gazdák továbbképzésére (a szülőket is oktassák, ne csak a gyerekeket, így a gyerek jobban fog kötődni az iskolához). 5X annyi iskola, mint a dualizmus korában 3X akkora országterületen! Ehhez a reformhoz kellett a legtöbb pénz, ezért ezt hagyta a végére! Soha annyit Mo.-on kultúrára nem áldozott kormány, mint Klebelsberg idejében. A kultusztárca részesedése a költségvetésből ben 10 % volt.

A családi háttér szerepe A továbbtanulás szempontjából a tanulás körülményeinél fontosabb volt a családi háttér, a származás, a társadalmi különbségek. Az értelmiség továbbörökítette hozott előnyeit. Legkevesebb esélye a továbbtanulásra a föld nélküli napszámos gyermekének volt. (Van kivétel, pl. Illyés Gyula uradalmi cselédek leszármazottja: franciául tanult az ököristálló mögött, a földesúri család gyermekének nevelőjétől.) jó oldal

Hóman Bálint kultuszminiszter ( ) Ő kezdeményezte a nyolcosztályos népiskolát, mely (a 2. világháború miatt) csak kis részben valósulhatott meg—az ő idejében ben lemondott a kultuszminiszterségről, de (1932-től) Székesfehérvár országgyűlési képviselője volt. Neki is köszönhető az 1938-as Szent István-emlékév méltó megünneplése városunkban. Ekkorra épültek fel a mai Széna téri és II. Rákóczi Ferenc „általános iskolák”, elkészült a Romkert, Budapesten kívül csak itt volt országgyűlés stb. A történelemmel foglalkozók Hóman Bálint nevét a máig legszebb stílusban írt magyar történelmi összefoglaló társszerzőjeként ismerik (Hóman-Szekfű). Az új szintézis megalkotására Trianon miatt volt szükség.