Készítette: Tremmel Máté
Fontos!!! Legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből (barack, szilva, cseresznye, meggy) termelünk A párásabb, kissé hűvösebb területeken a bogyósok, a málna, ribizli, és az egres(köszméte) a gyakoribb A melegebb vidékeken a dió, mandula, gesztenye terem Étrendedben naponta többször is szerepeljen gyümölcs! A friss gyümölcsöt fogyasztás előtt mosd meg
Alma Nyersen fogyasztva a legegészségesebb Sok C-vitamint tartalmaz Télen is jól tárolható Gyümölcslé, kompót, lekvár készíthető belőle
Birsalma A szépség almájának nevezik Kissé savanykás és fanyar íze miatt nyersen nem igazán fogyasztjuk Kompót, befőtt, birsalma sajt készül belőle A birsnek magas C-vitamin tartalma van
Birsalma sajt
Körte A gyümölcsök királynőjének is nevezik Sok különböző fajtája van Sokféleképpen felhasználhatjuk
Szilva Magas cukor tartalmú gyümölcs, ezért hizlal Magas a kalória értéke Lekvár és befőtt készül belőle de,aszalásra és mélyhűtésre is alkalmas
Kajszi, őszibarack Minőségük kimagasló,igen zamatos Lekvár, befőtt, dzsem, gyümölcslé készül belőlük Mélyhűtve és aszalva is eltartható Az őszibarack júniusban szüretelhető, de az igazán jóízű nyár végén terem
Sárgabarack lekvár
Meggy Betegeknek is ajánlott, mert nincs puffasztó hatása Befőtt, meggybor, lekvár készül belőle Mélyhűtve is tartósítható Levele és gyümölcskocsánya gyógyszeralapanyag
Csemegeszőlő A fogyasztása szívbetegek és sportolók számára különösen ajánlott Bogyói sok szőlőcukrot tartalmaznak Szőlőlét préselhetünk belőle
Szőlő bor
Málna, szamóca, ribizli, egres(köszméte) Bogyóik frissen a legfinomabbak Mélyhűtve és lekvárként tartósítjuk
ribizli
szamóca
Egres (köszméte)
Dió,mogyoró, mandula Fehérjékben, zsírokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok Mandulából készül a marcipán
Mogyoró
Mandula
Gyümölcs tál
KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!!!