Hálózat Menedzselés Linux SNMP szoftver a Weben Készítette: Simko Csaba.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GRIN: Gráf alapú RDF index
Advertisements

A hálózat működése 1. A DHCP és az APIPA
Hálózati alapismeretek
Hálózati és Internet ismeretek
Készítette:Darázsi LászlóXZ1J94 Muráti ÁkosJNC2FC Szeles JózsefVC4DV7.
Microsoft Access Általános ismeretek.
Tempus S_JEP Számítógép hálózatok Összefoglalás Összefoglalás Összeállította: Broczkó Péter (BMF)
BEVEZETÉS A WEB VILÁGÁBA
IPv4 címzés.
Készítette: Bátori Béla 12.k
A TCP/IP hivatkozási modell
Számítógépes ismeretek 5. óra
Hálózati architektúrák
Hálózatok.
Levelező program beállítása webmail-hez
megismerése, mintaadatbázis létrehozása
ZigBee alapú adatgyűjtő hálózat tervezése
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
13.a CAD-CAM informatikus
Bevezetés a Java programozásba
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése II.
Networkshop, április Gál Gyula, Szegedi Tudományegyetem, Egyetemi Könyvtár Szerver-kliens alapú online intranetes.
Ember László Damn Small Linux Microsoft VPC környezetben.
Ember László XUBUNTU Linux (ami majdnem UBUNTU) Ötödik nekifutás 192 MB RAM és 3 GB HDD erőforrásokkal.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Iskolai Hálózat Létrehozása
WEB Technológiák Dr. Pance Miklós – Kolcza Gábor Miskolci Egyetem.
Megoldás Felhő szolgáltatások és Windows 7.
1 Bevezetés a VoIP technológiába Gyakorlat Feladat Hozza létre és konfigurálja az alábbi hálózatot! Telepítsen egy Mini SIP szervert! Hozzon létre.
Hibrid felhő Privát-, publikus és hoster felhők összekapcsolása
1 Simple Network Management Protocol, azaz egyszerű hálózatmenedzsment protokoll Takács Béla 2006.
INTERNET.
Peer to Peer fájlmegosztó alkalmazás Médiakommunikáció-labor 2004 Csontos Gergely, Kőszeg György, Somogyi Tamás.
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
A hálózati kapcsolat fajtái
Hálózati architektúrák
Operációs rendszerek gyakorlat 1. Bevezetés Vakulya Gergely.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
1.4. Fordítás, szerkesztés, az objektumkönyvtár használata.
Flash és PHP? De még mennyire! Kiss-Tóth Marcell
Gábor Dénes Főiskola Rendszertechnikai Intézet
3. előadás.  Apache szerver tudnivalók  Az index.php .htaccess – web-szerverünk beállításai  Konfigurációs állományok  Adatbázis kapcsolódás beállítása.
ELTE WIFI Beállítási útmutató MS Windows XP-hez
Adatbázis kezelés.
Illés Zoltán ELTE Informatikai Kar
HIVATALOS WEBOLDAL: A BESZÉDES EMACS, AVAGY AZ EMACSPEAK BEMUTATÁSA.
Összetevő- és telepítési diagram
Hálózat menedzsment Óravázlat Készítette: Toldi Miklós.
Kapcsolatok ellenőrzése
Számítógép hálózatok.
DNS. Az interneten használt osztott név adatbázis, a DNS (Domain Name Service) folyton használatos: –minden web lap letöltésnél, –levél közvetítésnél.
Grafikus programozás Készítette: Csernok László
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Tűzfal (firewall).
A távoli asztal, valamint az Endnote használata a távoli asztalon Skultéti Attila
Hálozat Menedzselés. SNMP A Simple Network Management Protocol (SNMP) az Internet közösségből származik. A 80-as évek közepén fejlesztették ki, mert egyre.
IP címzés Gubó Gergely Konzulens: Piedl Péter Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola Cím: 1144 Budapest Kerepesi út 124.
Java SNMP Development Készítette: Földi Attila HGFX2A.
Sz&p prof.
Kommunikáció a hálózaton
Neumann János Informatikai Kar
MIB Dokumentáció.
Kanyó Kristóf Milacski Zoltán
Hálózati architektúrák
Adatmozgatás az MTA Cloudon Data Avenue segítségével MTA Cloud workshop november 21. Nagy Enikő MTA Cloud csapattag Szoftverfejlesztő.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Számítógépes alapismeretek 3. gyakorlat
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése II.
Operációs rendszerek.
Kisvállalati hálózat kialakítása raspberry szerverrel
Előadás másolata:

Hálózat Menedzselés Linux SNMP szoftver a Weben Készítette: Simko Csaba

Mi az SNMP? Amikor egy hálózathoz csatlakoztatott számítógépek közötti kommunikációra van szükség, adatcsere céljából, ahhoz ugyan azon a nyelven kell, hogy "beszéljenek". Ezek a nyelvek Protokoll név alatt vannak meghatározva a számítástechnika és a kommunikáció világában, az SNMP (Hálózat Kezelő Protokoll) egy ilyen protokoll. Az SNMP protokoll használatának legfőbb célja számítógépek és más hálózati készülékek igazgatása egy vagy több központból. Amikor egy hálózathoz csatlakoztatott számítógépek közötti kommunikációra van szükség, adatcsere céljából, ahhoz ugyan azon a nyelven kell, hogy "beszéljenek". Ezek a nyelvek Protokoll név alatt vannak meghatározva a számítástechnika és a kommunikáció világában, az SNMP (Hálózat Kezelő Protokoll) egy ilyen protokoll. Az SNMP protokoll használatának legfőbb célja számítógépek és más hálózati készülékek igazgatása egy vagy több központból.

Net-SNMP Az SNMP alkalmazásoknak egy olyan programcsomagja amely megvalósítja az SNMP v1, SNMP v2c és SNMP v3-at felhasználva az Ipv4 és Ipv6-ot is. Az SNMP alkalmazásoknak egy olyan programcsomagja amely megvalósítja az SNMP v1, SNMP v2c és SNMP v3-at felhasználva az Ipv4 és Ipv6-ot is.

A legfontosabb menedzselő-eszközök amik rendelkezésünkre állnak: /usr/bin/snmpget /usr/bin/snmpgetnext /usr/bin/snmpset /usr/bin/snmpwalk /usr/bin/snmpnetstat /usr/bin/snmptrapd /usr/bin/snmptest

Az SNMPGET Az snmpget egy SNMP alkalmazás, ami az SNMP GET kéréseket használja az információk lekérdézéséhez a hálózatról. Egy vagy több objektum azonosító szerepelhet mint argumentum a parancssorban. Mindegyik változónév adott a megjelölt formátumban a változón belül. Ha a hálózat entitásának van egy hiba feldolgozója a kéréscsomagra, akkor egy csomag vissza fog térni és egy üzenetet fog megjeleníteni, majd segít, hogy melyik volt deformált.

Az SNMPWALK Az snmpwalk egy SNMP alkalmazás, amely haszálja sz SNMP GETNEXT kéréseket, hogy lekérdezze a hálózati entitást az információ fájának. Egy objektum azonosítót (OID) a parancssorban lehet megadni. Ez az OID meghatározza, hogy az objektum azonosító területének melyik része fog keresni használva a GETNEXT kéréseit. Minden változó a részfában, a megadott OID alatt lekérdezi a jelenlegi értékeit a felhasználónak. Minden változó neve adott a formátum körülírásban a változókban. Ha jelenleg nincs argumentum, az snmpwalk keresni fogja az részfát az SNMPv2-SMI::mib-2-nél. Ha a hálózat entitásának van egy hiba feldolgozója a kéréscsomagra, akkor egy csomag vissza fog térni és egy üzenetet fog megjeleníteni, majd segít, hogy melyik volt deformált. Ha a fa keresés kísérlete okozza az MIB végének a keresését, akkor “Az MIB vége” üzenet fog megjelenni. Az snmpwalk egy SNMP alkalmazás, amely haszálja sz SNMP GETNEXT kéréseket, hogy lekérdezze a hálózati entitást az információ fájának. Egy objektum azonosítót (OID) a parancssorban lehet megadni. Ez az OID meghatározza, hogy az objektum azonosító területének melyik része fog keresni használva a GETNEXT kéréseit. Minden változó a részfában, a megadott OID alatt lekérdezi a jelenlegi értékeit a felhasználónak. Minden változó neve adott a formátum körülírásban a változókban. Ha jelenleg nincs argumentum, az snmpwalk keresni fogja az részfát az SNMPv2-SMI::mib-2-nél. Ha a hálózat entitásának van egy hiba feldolgozója a kéréscsomagra, akkor egy csomag vissza fog térni és egy üzenetet fog megjeleníteni, majd segít, hogy melyik volt deformált. Ha a fa keresés kísérlete okozza az MIB végének a keresését, akkor “Az MIB vége” üzenet fog megjelenni.

Az SNMPTRAPd Az snmptrap egy SNMP alkalmazás, amely haszálja az SNMP TRAP műveletet, hogy információt küldjön a hálózati menedzsernek. Egy vagy több objektum felismerő (OIDs) képes úgy viselkedni, mint egy argumentum a parancssorban. A típusnak és az értéknek kísérnie kell egy másik objektum azonosítót. Mindegyik változónév adott a megjelölt formátumban a változón belül. Amikor az snmpinform végrehajtódik vagy amikor a –Ci hozzá van adva az snmptrap jelzőjéhez a parancssorban, akkor elküldi egy INFORM-PDU-t, várva a válaszra a csapda vevőtől/fogadótól, ha szükséges akkor újraküldi. Egyébként elküld egy TRAP-PDU-t vagy TRAP2-PDU-t. Ha bármely szükséges verziónak 1 paramétere, enterprise-oid, agent, és az üzemidő üresként van meghatározva, az alapértelmezett az hez (enterprise.cmu.1.1), hosztnév és és illetőleg a hoszt-üzemidő. Az snmptrap egy SNMP alkalmazás, amely haszálja az SNMP TRAP műveletet, hogy információt küldjön a hálózati menedzsernek. Egy vagy több objektum felismerő (OIDs) képes úgy viselkedni, mint egy argumentum a parancssorban. A típusnak és az értéknek kísérnie kell egy másik objektum azonosítót. Mindegyik változónév adott a megjelölt formátumban a változón belül. Amikor az snmpinform végrehajtódik vagy amikor a –Ci hozzá van adva az snmptrap jelzőjéhez a parancssorban, akkor elküldi egy INFORM-PDU-t, várva a válaszra a csapda vevőtől/fogadótól, ha szükséges akkor újraküldi. Egyébként elküld egy TRAP-PDU-t vagy TRAP2-PDU-t. Ha bármely szükséges verziónak 1 paramétere, enterprise-oid, agent, és az üzemidő üresként van meghatározva, az alapértelmezett az hez (enterprise.cmu.1.1), hosztnév és és illetőleg a hoszt-üzemidő.

SNMPd Az snmpd egy SNMP – ügynökprogram, amely összeköttetést létesít a portokhoz és várakozik az SNMP menedzsment szoftver kéréseire. Azon felül, hogy fogadja a kéréseket, folyamatosítja is a kéréseket, összegyűjti a szükséges információkat és/vagy irányítja a szükséges műveleteket és visszatér az információval a küldőhöz. Az snmpd egy SNMP – ügynökprogram, amely összeköttetést létesít a portokhoz és várakozik az SNMP menedzsment szoftver kéréseire. Azon felül, hogy fogadja a kéréseket, folyamatosítja is a kéréseket, összegyűjti a szükséges információkat és/vagy irányítja a szükséges műveleteket és visszatér az információval a küldőhöz.

SNMPdf Az snmpdf egy egyszerű hálózati verziója a df parancsnak. Ellenőrzi a szabad lemezterületet a távoli gépen vizsgálva a HOST-RESOURES- MIB’ hrStorageTable segítségével vagy a UCD-SNMP-MIB’ dskTable segítségével. Az alapértelmezésben a hrStorageTable a preferált, mert több információt tartalmaz. Mintahogyan a –Cu argumentum tartozhat az snmpdfhez erőltetve a dskTable használatát. Az AGENT azonosít egy cél SNMP agent-et, amely fel van szerelve monitorozáshoz a hozzáadott objektumokkal. A legegyszerübb az, hogy az AGENT felsorolása tartalamazni fogja a hosztnevet vagy egy Ipv4 címet. Ebben a szituációban a parancs kísérletet tesz az agent-el való kommunikációra, használva az UDP/Ipv4-et a 161-es porthoz a megadott cél hosztnak.

SNMPconf Az snmpconf egy egyszerű Perl szkript, melynek segítségével be tudjuk állítani a konfigurációs fájlokat lépésről lépésre. Csupán futtatnunk kell és válaszol a kérdésekre. Amikor a felhasználó kiválasztja a szakaszt, az al-menu listája jelenik meg, amely tartalmazza a tokenek leírását, hogy hogyan képes létrehozni az adott szakaszt. Amikor a leírás ki van választva, ha felhasználó kérdésekkel promptol, hogy összeállítsa a kérdésben a konfigurációs sort. Végezetül, amikor a felhasználó kilép a program bármely konfigurációs fájljából, amiket szerkesztett és elmentett a helyi könyvtárba, teljesen kommentálva vannak. Különösképpen hasznos opció a –g kapcsoló, amely bejárja a felhasználón keresztül a konfigurációs kérdéseket.

Az SNMP telepítése Linux rendszerek alá: 1. lépés: A net-snmp csomag elérhető az alábbi címen: 2. lépés: Töltsük le az ucd-snmp tar.gz fájlt (vagy egy későbbi verzióját) és másoljuk Linux rendszerünk root könyvtárába. 3. lépés: Tömörítsük ki a fájlt a következő parancs segítségével: tar xzfv ucd-snmp tar.gzcd /ucd-snmp lépés: Adjuk a 390-es támogatást a config.sub és config.guess fájlokhoz. 5. lépés: Konfiguráljuk a csomagot úgy, hogy magába foglalja a MIB host támogatást is:./configure --with-mib-modules=host 6. lépés: Hozzuk létre a csomagot: make 7. lépés: Telepítsük a runtime összetevőket: make install

9. lépés: Konfiguráljuk a rendszerünket, hogy elinduljon az snmp démon a rendszerindulás során. Adjuk ki a következő parancsokat a root-ból: cd /etc/rc.d/rc3.d ln -s../init.d/snmpd S99snmpd cd /etc/rc.d/rc5.d ln -s../init.d/snmpd S99snmpd cd /etc/rc.d/rc6.d ln -s../init.d/snmpd K00snmpd cd /etc/rc.d/rc3.d ln -s../init.d/snmpd S99snmpd cd /etc/rc.d/rc5.d ln -s../init.d/snmpd S99snmpd cd /etc/rc.d/rc6.d ln -s../init.d/snmpd K00snmpd 10. lépés: Ha szükséges, akkor a start vagy stop parancsok segítségével is el tudjuk indítani az snmp démont: /etc/rc.d/init.d/snmpd start /etc/rc.d/init.d/snmpd stop /etc/rc.d/init.d/snmpd stop