Földrajz tanítása előadás II. A földrajztanítás speciális nevelési feladatai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Gábor Áron „Művészeti Iskola” Szakközépiskola környezeti nevelési tevékenysége
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
„Ezt egy életen át kell játszani”
Életvitel és gyakorlati ismeretek. Célok  Tanításának fő célja hogy olyan ismereteket adjon, mely megalapozza a tanulókban a technikának.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Kompetencia alapú oktatás Szociális kompetencia bevezetése 4. évfolyamon beszédsérülteknél.
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Napocska Napköziotthon
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
TAPASZTALATAIM A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁSRÓL MŰVELTSÉGTERÜLET SZOCIÁLIS ÉLETVITEL ÉS ÉLETMÓD KÉSZÍTETTE: VARGA GABRIELLA GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Az OKNT-adhoc bizottság kerettanterve „Természettudományt mindenkinek” 2009.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
A kerettantervek fejlesztése
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
IKT-alapú programcsomag alkalmazása a szociális kompetencia fejlesztésében Készítette: Andiné Csorba Klára
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
1. 1.A helyi tervezés lehetőségei A helyi tanterv megalkotásához különösen az alábbi szabályzókra kell tekintettel lennünk:   Közoktatási törvény (különösen.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A NEVELÉS TERÜLETEI.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Néder Katalin Ökoiskolai nevelési-oktatási program fejlesztése.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Szeretettel köszöntöm
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A TECHNIKA TANTÁRGY TÖRTÉNETI ELŐZMÉNYEI
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
3. Technika és életvitel a kerettantervben
Iskolakert.
Iskolakert.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
A virtuális víz nyomában. A témaválasztás indoklása: A környezetért érzett felelősség Ökoetika Vízkészlet végessége környezeti, társadalmi és szellemi.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet FENNTARTHATÓSÁG A NAT-BAN ÉS A KERETTANTERVEKBEN Ökoiskola címátadó
DROGPREVENCIÓ Készítette : Szegedi Károlyné. A modul megvalósításának tartalmi célja : A káros szenvedélyekkel kapcsolatos fogalmak, ismeretek bővítése,
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
A 20 éves MKNE és az ökoiskolák
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
LEHETŐSÉGEK AZ ISKOLAI KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉSRE NEVELÉSBEN
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Földrajz tanítása előadás II. A földrajztanítás speciális nevelési feladatai

Az oktatás és nevelés elválaszthatatlansága mára elfogadott tény. Mégis felmerül a kérdés: Az iskolának melyik és milyen arányban a feladata? Mára a családi keretek lazulása, szülők elfoglaltsága (…) miatt egyre nagyobb arányban kell e feladatot az iskolának ellátnia.

Nevelési területek felosztása Ágoston György (1984) Tudományos, technikai, erkölcsi, esztétikai, testi, világnézeti nevelés Más felosztás szerint: értelmi, érzelmi, akarati, motoros nevelés.

NAT 1995

Főbb nevelési területek földrajzórán Egészséges életmódra nevelés (kirándulás, természet szeretete, túrázás…) Esztétikai nevelés (pl. természeti szépségek bemutatása dián, videón ) Közösségi és munkaerkölcs fejlesztése (csoportmunka szervezése -> munkamegosztás, közös felelősség, közös siker, kudarc….) Honismeret, hazaszeretet (ne „tanmesékkel”, ne „példabeszéddel”, DE Magyarország természeti szépségei, városai, tudósai …..) Tolerancia, másság elfogadása (pl. India kasztrendszer) Internacionalista gondolkodásra nevelés: „alakuljon ki a tanulókban a pozitív viszony a közös európai értékek iránt, legyenek nyitottak az európai kultúra, életmód, szokások iránt….” Világnézeti nevelés (pl. a materialista alaptételek ismertetése: a világ anyagi és anyagilag egységes, a Föld keletkezésekor rámutatni az anyag és energia megmaradás törvényszerűségeire stb.) Dialektikus gondolkodásra nevelés: oksági (kauzális) összefüggések megvilágítása, a fejlődés és a változás közti különbség szemléletessé tétele (mennyiségi változás -> minőségi változás pl. tó feltöltődése, vagy eutrofizációja) Közgazdasági szemlélet fejlesztése (piacgazdaság, multinacionális vállalatok szerep, pénz, tőzsde működése, működőtőke beruházások…stb.) Környezeti nevelés

Toleranciára nevelés

KÖRNYEZETI NEVELÉS A NAT értelmében a környezeti neveléshez az iskoláknak 1-10 évfolyamig HELYI TANTERVET kell készíteni a köv. műv. területeken belül: 1-6 évf. Ember és természet 7-10 évf. Földünk – környezetünk. Az iskolai környezeti nevelés történhet: Önálló tantárgyként (pl. Tömörkény Gimn. Szeged) Különböző tantárgyakba integrálva (biol., kémia, földrajz, technika, oszt.főnöki óra stb..)

KÖRNYEZETI NEVELÉS Fő célja a magatartás formálás: megtanítsa a gyerekeket a természeti és társadalmi környezettel való tudatos és harmonikus együttélésre, „környezetbarát” életvitelre. A környezeti nevelés tartalma kiszélesedett: fenntarthatóság, globális környezeti problémák stb… Valamit védeni csak akkor tudunk, ha szeretjük, szeretni csak akkor tudjuk, ha ismerjük…. A környezeti nevelés legfontosabb értéktartalmai erkölcsi-etikai irányultságúak, attitűdöket és szokásokat formálóak -> a környezeti ismeretek önmagukban nem elegendőek. A felelős környezeti magatartás kialakítása csak élményközpontú tanulási helyzetekkel és tevékenységekkel lehet – elsősorban serdülőkorban…

KÖRNYEZETI NEVELÉS Környezeti nevelés a NAT-ban – kerettantervben – és a helyi tantervekben: a kerettantervben megadott tartalmak a rendelkezésre álló tanórai időkeret 80%-át tölti ki -> a fennmaradó rész szabadon tervezhető… Szabadon tervezhető időkeretben megjelenhetnek nem hagyományos tanórai foglalkozások, tantárgyakat összefűző illetve azokon átívelő tartalmú tanulási helyzetek (pl. projekt munka, témanap) A környezeti nevelés hatékonyságában különösen azok a MÓDSZEREK jelentősek, amelyek aktivizálnak, tevékenységre ösztönzik a tanulókat: együttműködő (kooperatív) tanulási formák, páros, csoportos feladatok, észlelési, megfigyelési, mérési gyakorlatok stb… A környezeti nevelés során felértékelődik a tantárgyak közötti integráció, a különböző tantárgyak ismeretkészletét összekapcsoló pedagógiai törekvés. A helyi iskolai életben is érvényesüljön az intézmény egészének ökológiai kultúrája (pl. hulladék újrahasznosítás, energia takarékosság, papírgyűjtés stb.)

Ajánlott módszerek a környezeti nevelés számára Természettudományos megfigyelések Interjúk, felmérések készítése az emberek és a környezet viszonyáról Helyi, országos és globális döntéshozatali rendszerek tanulmányozása Új ismerethez kapcsolódó kérdések megfogalmazása csoportosan. Adatgyűjtés, feldolgozás információrögzítés együttműködéssel. Esszé kidolgozása csoportosan (ötletgyűjtő, kidolgozó, véleményező feladatok munkamegosztással). Problémamegoldó gyakorlat ötletrohammal, értékeléssel. Fogalmak, jelenségek, összefüggések, törvényszerűségek kollektív definiálása, pontosítása, tisztázása. Adott témának analitikus, analógiás körüljárása Írásbeli értekezések, vitairatok készítése, vélemények, beadványok, javaslatok megfogalmazása és értelmezése csoportos munkában. Viták, szituációs játékok, Érveléstechnikai gyakorlatok (hatékony kommunikáció elsajátítása) Természetvédelmi tevékenységek (őrjáratok, madárvédelem, faültetés) Részvétel a helyi környezetvédelmi tevékenységben (helyi környezetvédelmi program megismerése, véleményezése, a megvalósítás segítése)

Módszerek, lehetőségek - melyek a földrajzórát változatosabbá tehetik, s a környezeti nevelést is hatékonyabban szolgálná Szerepjáték: A szerepjáték alkalmat ad a diáknak arra, hogy valaki másnak a bőrébe bújva, az illető helyzetébe beleképzelje magát, nézőpontot válthasson, hogy rájöhessen, nem mindig az a teljes igazság, amit eddig a témáról hallott, s megértse, hogy nem olyan egyszerű az adott helyzetet megváltoztatni, mint ahogy az oly gyakran a fejlődő országok szószólóinak tűnik.

Az esőerdő irtás okainak bemutatása Az osztály tanulóiból 9 csoportot kell alkotni, melyek érdekcsopotokat szimbolizálnak. Közülük 5 az őserdőirtás mellett van, 4 - nek szoros érdeke fűződik az erdőhöz, de nincs szüksége fára. csoportok: Hamburgerhús Rt. Erdőőrség Állami Betelepülési Bizottság Kopano törzs Medico Ltd. Nemzeti Fakitermelési Társaság Betelepítettek Folyami Vízgyűjtőterületi Tanács Szuperhatalmi Védelmi Minisztérium

Példa az információs kártyákra

Környezeti nevelés lehetőségei a középiskolai földrajz tanításban

Környezeti nevelés lehetőségei a középiskolai földrajz tanításban 9. évf. foly.

Környezetvédelmi nevelés kézikönyve (Orsz. Ped. Int. 1981) Ajánlások a évfolyam Földrajz tantárgy környezetvédelmi ismeretek tanításához