P ROBLÉMAMEGOLDÁS ÉS DÖNTÉSHOZATAL „A Z ÉLET MINDEN VÁLASZTÁSUNK ÖSSZESSÉGE.” A LBERT C AMUS Selye János Egyetem, 2015.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
4. Marketing előadás 2009.Március 4. A szervezetek beszerzése- a vállalatok „fogyasztói magatartása”
Advertisements

Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Kvantitatív módszerek
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
A tervezés mint menedzsment funkció
A stratégiai tervezés módszertana
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Új Esély munkakonferencia október 13. Braun József.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Képességszintek.
Ésszerűség - sportszerűség
4. Kreatív döntéshozatal
A személyek szabad áramlásának közpolitikai elemzése
A projektmenedzsment fogalma
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 2. nap.
Gazdasági előrejelzések és elemzések
Új klasszikus makroökonómia
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
Információ, mint erőforrás
A válság definíciója, jellemzői lezajlása
Mesterséges intelligencia
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A szakértők lehetséges szerepe a helyi fejlesztésben A részvételi akciókutatásban rejlő lehetőségek Bajmócy Zoltán – Málovics György Szegedi Tudományegyetem.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
A szervezeti problémák kezelése
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
A döntés Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel
Miért hozzuk a döntést, mi a cél?
DÖNTÉSELŐKÉSZÍTÉS, DÖNTÉS
Szakértők és rendszerek
Corvinus Egyetem 1 Az önerős vállalati fejlesztő tevékenység és a vállalat köré szerveződő hálózatok tevékenységének összehangolása MTA Vezetés- és Szervezéstudományi.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Kérdések a második zh-hoz
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja Civil stratégia előkészítő kerekasztal január 14. Szolnok.
Kockázat, probléma, változás és dokumentumkezelés Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Gépi tanulás Tanuló ágens, döntési fák, általános logikai leirások tanulása.
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Matematikai eszközök a környezeti modellezésben
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Matematika I. 1. heti előadás Műszaki Térinformatika 2013/2014. tanév szakirányú továbbképzés tavaszi félév Deák Ottó mestertanár.
A stratégiai tervezés folyamata
Vállalkozói döntések elmélete
2. Döntéselméleti irányzatok
2. Korlátozott racionalitás elmélete
A kognitív pszichológia korai elméletei szerint két részből áll memóriánk, egy rövid és egy hosszú tartamú emlékezeti tárból. A kéttáras modell szerint.
A döntés, a döntés folyamata
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az információ, mint erőforrás
Dr. Schiffer Csilla. „reflektív tanításon olyan, a pedagógiai tevékenységet folyamatosan és tudatosan elemző gondolkodást és gyakorlatot értünk, mely.
Reflektív gondolkodás
Chapter 2 Human Information Processing
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
1 Business marketing. 2 3 kevesebb, de nagyobb vevő szoros eladó-vevő kapcsolat származtatott kereslet rugalmatlan kereslet ingadozó kereslet versenytárgyalás.
Előrejelzés Összeállította: Sójáné Dux Ágnes. Előrejelzés Az időbeli folyamatok elemzésének segítségével lehetőség nyílik a korábban láthatatlan trendek.
Gazdasági informatika - bevezető …avagy miért emlegetünk szakdolgozat írást informatika címén???
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
Operációkutatás I. 1. előadás
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
VÍZMINŐSÉGSZABÁLYOZÁSI PÉLDA
VEZETŐI DÖNTÉSEK „Navigare necesse est” dönteni mindenkinek kell.
Kockázat, probléma, változás és dokumentumkezelés
SZEGMENTÁLÁS CÉLPIACKÉPZÉS POZÍCIONÁLÁS
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

P ROBLÉMAMEGOLDÁS ÉS DÖNTÉSHOZATAL „A Z ÉLET MINDEN VÁLASZTÁSUNK ÖSSZESSÉGE.” A LBERT C AMUS Selye János Egyetem, 2015

Követelményrendszer elővizsga: utolsó szemináriumi órán (dec.8. ill. 9.) írásbeli vizsga a teljes előadás anyagából 80 pontért + 2 szemináriumi feladat (2x5=10 pontért) + terepmunka és prezentálás 10 pontért tankönyv: Zoltayné Paprika Zita: Döntéselmélet, Alinea Kiadó, Budapest

Döntéshozatali szerepek (Humphreys) Döntéshozók A probléma felvetői Döntés előkészítők Szakértők Elemzők Végrehajtók

Probléma (Bartee)  A probléma definíciója: bizonyos célt el akarunk érni, de az elérés útja rejtve van. (Pszichológiai definíció) Probléma =Észlelt Észlelt jelenlegi kívánatosállapot Problémaállapot Megoldási állapot

Venn-diagram A kívánatosnak észlelt célállapot Probléma A tényleges jelenlegi helyzet Észlelt jelenlegi helyzet

A Bartee-féle problématér

A problémák időbeni fejlődése Perszonalizációs fázis Együttműködési fázis Intézményesítési fázis Társadalmasítási fázis

A probléma felismerés módjai Kényszerítő nyilvánosság Belső figyelmeztető rendszerek Külső források Problémakutatás

Howard-féle problématér

Felfogásmódok filozófiai közelítésmód közgazdászok közelítésmód adminisztratív közelítésmód szigorú megerősítés modellje fokozatos hozadék modellje

Filozófiai közelítésmód A filozófia: a lét, az emberi gondolkodás és megismerés törvényszerűségeinek tudománya. Fő kérdés: az egyén döntése jó-e? Központi kérdése a jó és az igazság fogalmának kapcsolata.

Közgazdászok közelítésmódja Adam Smith: A kereslet és a kínálat vizsgálata megmutatja, hogy mi az eladó és a vevő célja: a hasznosság maximalizálása

A klasszikus közgazdaságtan modellje (Taylor) 1.Determinisztikus 2.Teljes informáltság 3.Az eredmények rendezhetőek 4.A döntéshozó hasznosság maximalizáló

A klasszikus modell cáfolata 1.Kockázat bevezetése, kockázatos döntések 2.Az információk nem teljesek 3.A DH nem tudja a következmények preferencia- sorrendjét megadni 4.A DH eltér a hasznosság maximalizálástól

Az adminisztratív modell Forrásai: - vezetéselmélet - pszichológia Fő képviselői:Herbert Simon Tétele: a DH-t választásai során nem a tényleges, hanem az észlelt világ irányítja. Előtérbe kerül a valószínűség és az értékelés.

Az adminisztratív modell alaptézisei 1.Az alternatívák nem adottak, létre kell őket hozni (alternatívák generálása) 2.Az információk nem állnak mindig rendelkezésre 3.Az információszerzés költséges és időigényes 4.Az információk pontatlanok, a hasznosságbecslés bizonytalan

A bizonytalanság kezelése 1.Kvantitatív jellemzők felülértékelése 2.Időpreferencia 3.Egyszerű információk, számítások 4.Kielégítő döntések

A szigorú megerősítés modellje Alapja: Thorndike effektus Tétele: A DH döntéseit az előző időszak pozitív döntési tapasztalatai alapján hozza meg. 4 sarkalatos pont: 1.Azok a leghatékonyabb erősítők, melyek a legintenzívebb szükségletekre hatnak és a leghamarabb érkeznek. 2.A pozitív erősítések hatékonyabbak, mint a negatívak. 3.A megszakításokkal adagolt erősítések jobban hatnak, mint a folyamatosak 4.A viselkedést ténylegesen erősítő eredményeket csak empirikusan lehet megismerni, nem elég megígérni

A fokozatos hozadék (szabályozott anarchia) modellje Tétele: nagyszámú, komplex esemény bekövetkezésekor nem lehet minden alternatívát összehasonlítani. A DH a cselekvési változatokat a múltbeli hasonló alternatívák tényleges eredményeivel hasonlítja össze.

A korlátozott racionalitás elmélete Selye János Egyetem, 2015

A korlátozott racionalitás alapfolyamatai Az alternatívák szekvenciális kezelése Heurisztikák (hüvelykujjszabályok) alkalmazása Kielégítésre törekvés

Heurisztikák alkalmazásának csapdái 1.Könnyű felidézhetőség 2.Elérhetőség 3.Látszólagos korreláció, a véletlen félreértelmezése 4.Az előzetes valószínűségek mellőzése 5.A mintanagyságra való érzéketlenség 6.Az átlaghoz való visszatérés 7.Elégtelen kiigazítás 8.Túl nagy önbizalom 9.A megerősítési csapda 10.Az utólagos előrelátás és tudás átka

Maximalizálásra törekvő döntéshozatal Az összes lehetséges alternatíva megvizsgálása és a legjobb kiválasztása. Minden jellemző kifejezhető egy mérési skálán. Azt a megoldást választják, amely minden követelményt a legjobban kielégít. Mindig van megoldás. Érzékeny az olyan alternatívákra, amelyek az egyes alternatívákat nem egyformán érintik. Kielégítésre törekvő döntéshozatal Addig hasonlítja össze az alternatívákat, míg egy elég jót nem talál. Minden jellemzőhöz egy cél tartozik, ezeket mint egymástól független korlátokat kezelik. Azt a megoldást választják, amely minden kritérium alapján elég jó. A korábban kiejtett megoldások miatt esetleg előfordul, hogy nincs megoldás. A jelenlegi helyzetnek a célhoz való viszonyára érzékeny.

A memóriatárak működése Érzékelő memória Külső események Rövid távú memória Hosszú távú memória FigyelemKódolás Előhívás (Forrás: Atkinson, Shiffrin, 1968)

Az információbefogadás korlátai figyelem problémája memória problémája fölfogás problémája kommunikációs problémák

Az információ-felhasználás korlátai struktúra keresés a DH keresési algoritmusai különbözőek bizonytalanság kerülése információözön, információhiány

Stratégia az információkorlát lebontásához 1.Szerkesztés 2.Dekomponálás 3.Heurisztikák 4.A problémák megfogalmazásának módja

A döntéshozatal 4 szakmai fejlődési szintje 1.Kezdő 2.Haladók 3.Mesterjelölt 4.Nagymester

Stratégiai döntések  nem rutin jellegűek  rosszul strukturált problémák  komplex probléma  bizonytalanság  szervezet hatása  eltérő érdekek a szervezeten belül

A stratégiai döntéshozatal folyamata (Mintzberg) 1.Probléma azonosítása Felismerés Diagnózis 2. Megoldás kialakítása Keresés Kidolgozás 3. Szelekció Szűrés (konjunktív, diszjunktív) Értékelés, választás Engedélyeztetés

1. A probléma felismerése a DH pszichológiai jellemzői szervezet jellemzői a probléma által érintett szervezeti DH tulajdonságai

Értékelés, választás 1.Intuitív választás 2.Alku 3.Elemzés

A stratégiai döntések dinamikája - megszakítás - késleltetés, felgyorsítás - ciklusok

Pesszimisták 1.Az ítéletalkotás torzítása 2.A problémamegjelenítés hibái 3.A döntési helyzet megoldásának defektusai

Optimisták 1.A metaracionalitás érve 2.A folytonosság érve 3.A struktúraérv

Köszönöm a figyelmet!