Bircher Julianna Affektív Pszichológia Tanszék
Kísérlet Párok kialakítása: 1 kísérletvezető + 1 k.sz. Eszközök: keksz 3 pohárban (A, B, C), 2 pohár víz
1. Kekszek Instrukció: „Arra vagyunk kíváncsiak, hogy a különböző étkezési szokások milyen kapcsolatban állnak az ízek megítélésével. Ehhez először a 3 különböző kekszet (A, B és C pohárból) kell megkóstolnod. Arra kérünk, próbáld meg kitalálni, hogy ezek milyen alkotóelemekből készültek, majd egy hétfokú skálán ítéld meg, hogy mennyire ízlik Neked az A, B, ill. C jelű pohárban lévő keksz (1=nagyon nem, 7=nagyon ízlik). Kérlek, nagyon gondosan fontold meg a válaszod! A pontos ítélethez olyan sorrendben és annyi kekszet vehetsz a poharakból, amilyen sorrendben és amennyit akarsz.”
Válaszok feljegyzése az űrlapra: A jelű keksz: ízítélet: …., összetevők: … B jelű keksz: ízítélet: …., összetevők: … C jelű keksz: ízítélet: …., összetevők: …
Űrlap, keksz félre (még nem számoljuk meg, mennyi maradt!)
2. Vizespoharak „Légy szíves, csukd be a szemed, és mindaddig tartsd csukva, amíg nem szólok, hogy nyisd ki!” Pohár odanyújtása „Igyál egy kicsit ebből a pohár vízből – még mindig tartsd csukva a szemed!” Iszik elvesszük a poharat és letakarjuk, majd helyette a másikat adjuk és egy edényt, még mindig csukva van a szeme! „Jó, kinyithatod a szemed. Most légy szíves önts ki ebből a pohárból az edénybe annyi vizet, amennyit az előbb megittál.”
Értékelés az űrlapon: Hány csíknyi eltérés van a 2 pohár telítettsége között? felírni! Poharak telítettsége közötti eltérés: … csík Hány keksz maradt az A, B és C jelű poharakban: felírni! A keksz: … db B keksz: … db C keksz: … db Ízítélet a kekszekről
Kérdőív EDI = Eating Disorders Inventory (Garner & mtsai, 1983) Hazai adaptációja: Evési Zavar Kérdőív (Túry és mtsai, 1997)
Kiértékelés Korrelációs pontdiagramok Megbeszélés, további ötletek…
A táplálékszabályozás szintjei: Fiziológiai szabályozás: Rövidtávon (aktuális éhségszint): ○ Vércukorszint ○ Gyomortelítettség és egyéb zsigeri, interoceptív ingerek ○ Testhőmérséklet Hosszútávon (stabil testsúly): ○ Ventromediális (telítettségi kp.) és laterális (éhség kp.) hipotalamusz ○ „set point” Környezeti ingerek Társadalmi, kulturális tényezők
A testsúly alakulása 2 fő tényező: Energiafelvétel Energiafelhasználás Összefüggések: Ha E-felvétel > E-felhasználás: hízás Ha E-felvétel = E-felhasználás: állandó testsúly Ha E-felvétel < E-felhasználás: fogyás Egyensúly kibillenése: számos ok…
Kötelező irodalom: Dúll A., Varga K. (1993) Általános pszichológiai gyakorlatok II. Budapest: Nemzeti Tankönyvkiadó, (a továbbiakban: Ált. pszich. II.) 6, 7. sz. gyakorlat. Smith, E. E., Nolen-Hoeksema, S., Fredrickson, B. L., Loftus, G. R. (2005). Atkinson & Hilgard Pszichológia. Harmadik kiadás. Osiris Kiadó, Budapest. (a továbbiakban: Atkinson & Hilgard), 387–400. o. Pinel, J. P. J., Assanand, S., Lehman, D. R. (2000) Hunger, eating, and ill health. American Psychologist, 55(10), 1105–1116.