A FELSŐ-TISZA VIDÉKI LAKOSSÁG SEBEZHETŐSÉGE: ÁRVÍZI ÉS ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI KOCKÁZATOK Vári Anna - Tamás Pál - Ferencz Zoltán MTA Szociológiai Kutatóintézet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
OGY Környezetvédelmi Bizottság ülése október 5.
katasztrófa-veszélyeztetettsége Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok
1 Éghajlatvédelem a kormányzatban Zágoni Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Delegációs terem, október 13.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Az életminőség mérése Kelemen Rita
A KLÍMAVÁLTOZÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI tudományos konferencia A VAHAVA JELENTÉS FONTOSABB JAVASLATAI Láng István – Csete László – Jolánkai Márton Budapest,
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
A funkcionális élelmiszerek ismertségének vizsgálata
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A klíma összeköt bennünket Fórum az éghajlatvédelemről március 7. KLÍMAPOLITIKA MAGYARORSZÁGON Láng István ______________________________________.
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
A globális felmelegedéssel, klímaváltozással kapcsolatos dilemmák, szkeptikus vélemények Kovács Tamás november 7.
Az IPCC szervezete és az IPCC jelentések
Környezeti szemléletformálás
A válság definíciója, jellemzői lezajlása
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Az üvegházhatás és a savas esők
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,
Éghajlatváltozás Budapest és Pest megye Környezettudatossági felmérés A Magyar Természetvédők Szövetsége részére.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2009 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Nyugat-Mecseki TIT területi kutatás Összefoglaló 2005.április.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Síkvidéki domborzatelemzés alkalmazhatóságának vizsgálata a belvíz előfordulás gyakoriságának értékelésében Tóth Károly, Tamás János, Bíró Tibor DE ATC.
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Klímaváltozás – alkalmazkodási stratégiák Bozó László
A Balaton Kiemelt Üdülőkörzetben tervezett vízpart-rehabilitációs projektek várható társadalmi fogadtatása Dr. Vári Anna - Ferencz Zoltán MTA Szociológiai.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
KÉSZÍTETTE: BIACSI TAMÁS IPCC JELENTÉSEK ÉS 2014.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Szociális földprogram és foglalkoztathatóság Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Konferencia szeptember 29.
Éghajlatváltozás – víz Nováky Béla a Nobel-békedíjas IPCC tagja Budapest, április 11. Tiszai Alföld Jövőkép Építés (TÁJ-KÉP) MTA Talajtani és Agrokémiai.
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
Ajánlott kommunikálható érvek. Környezettudatos elkötelezettséghez új kommunikációs stratégiák szükségesek Heurisztikus segítségre van szükség, fel kell.
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről
Ökoiskola- vetélkedő március
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
A 2007-es és a 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Készítette: Gebei László
Közvélemény- és piackutatási igazgató
Előadás másolata:

A FELSŐ-TISZA VIDÉKI LAKOSSÁG SEBEZHETŐSÉGE: ÁRVÍZI ÉS ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI KOCKÁZATOK Vári Anna - Tamás Pál - Ferencz Zoltán MTA Szociológiai Kutatóintézet

SZOCIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK A TISZA VIDÉKEN Árvízi sebezhetőséggel kapcsolatos lakossági kutatás – (UNU-EHS, MTA TAKI, Corvinus Egyetem) Az éghajlatváltozáshoz való adaptációval kapcsolatos elit vizsgálat – (Corvinus Egyetem)

A VESZÉLYNEK VALÓ KITETTSÉG, A SÉRÜLÉKENYSÉG, ÉS A KÁROK ÖSSZEFÜGGÉSEI Veszélynek való kitettség Sérülékenység Ellenálló képesség Megbirkózási képesség Károk, negatív hatások

AZ ÁRVÍZI SÉRÜLÉKENYSÉG FELTÉTELEZETT TÉNYEZŐI Specifikus tényezők Felkészültség Az emberek felkészültsége az árvízre A különféle intézmények (kormányzat, önkormányzat, vízügy, belvíztársulatok) felkészültsége az árvízre Nem-specifikus tényezők Kor, fizikai és mentális egészség Kor, egészségi állapot A problémákkal való megbirkózás képessége Képzettség Iskolai végzettség Gazdasági helyzet Gazdasági aktivitás, jövedelem Megtakarítások, pénzügyi kölcsön lehetőségei Társadalmi tőke Bizalom egymásban és az intézményekben Kapcsolatrendszer

ÁRVÍZI SEBEZHETŐSÉG – LAKOSSÁGI KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS (2006) Kérdés: Melyek ezek közül az árvízi sebezhetőség fő tényezői? Minta: Bodrogköz: 400 fő, Bereg: 300 fő Kor, nem és iskolai végzettség szerint reprezentatív A lakosság megoszlása árvíznek való kitettség szerint (önbesorolás): –Bodrogköz: veszélyeztetett 48,5% –Bereg: veszélyeztetett 85,7%

Mennyire voltak felkészülve az árvízre a Beregben?

Mennyire voltak felkészülve az árvízre a Bodrogközben?

A saját egészségi állapot értékelése

A lakosság gazdasági aktivitás szerinti megoszlása a két térségben

A lakosság jövedelem szerinti megoszlása a két térségben

A megtakarítással rendelkezők aránya a két térségben

Honnan jutnak kis összegű kölcsönhöz?

Honnan jutnak nagy összegű kölcsönhöz?

Bizalom a szűkebb közösség tagjaiban

Az intézmények hitelessége

Társadalmi elszigeteltség Mennyire igaz Önre az alábbi állítás: „Gyakran érzem magányosnak magam”?

TANULSÁGOK A vizsgálatok összefüggéseket mutattak ki a feltételezett sérülékenységi változók többsége és a károk súlyossága, tartóssága között A legfontosabb sérülékenységi tényezők a kor, a jövedelem, a megtakarítások, a kölcsön lehetőségek, a bizalom, az egészség és az árvizekre való felkészültség Előre azonosíthatók a leginkább sérülékeny csoportok – rájuk esetleges katasztrófák esetén fokozott figyelmet kell fordítani

ÉGHAJLATVÁLTOZÁS: ELIT KUTATÁS A FELSŐ-TISZA VIDÉKEN (2007) Kérdés: hogyan látják az elit csoportok az éghajlatváltozást, annak következményeit, s a lehetséges beavatkozási lehetőségeket? 3 elit csoport: politikai, gazdasági és kulturális elit (210 fő)

TAPASZTALT-E ÖN MOSTANÁBAN VÁLTOZÁST AZ IDŐJÁRÁSBAN?

TETT-E VALAMIT EZZEL KAPCSOLATOSAN?

MENNYIRE TARTJA VALÓSZÍNŰNEK, HOGY A MELEGEDÉS TARTÓS LESZ ÉS GLOBÁLIS MÉRETEKBEN MEGVÁLTOZIK AZ ÉGHAJLAT?

A FELMELEGEDÉS MENNYIRE SÚLYOS PROBLÉMA?

AZ ÖN TELEPÜLÉSÉN A KÖVETKEZŐ ÉVTIZEDBEN MENNYIRE OKOZ SÚLYOS PROBLÉMÁT, HOGY..

MENNYIRE TARTJA VALÓSZÍNŰNEK, HOGY AZ ÖN TELEPÜLÉSÉN A KÖVETKEZŐ 5 ÉV SORÁN … ?

VAN-E LEHETŐSÉG A CSELEKVÉSRE AZ IDŐJÁRÁSI VÁLTOZÁSOKHOZ VALÓ ALKALMAZKODÁS ÉRDEKÉBEN?

LEHET-E TENNI VALAMIT A KLÍMAVÁLTOZÁS MEGELŐZÉSE/FÉKEZÉSE ÉRDEKÉBEN?

ÖN SZERINT MELYEK A KLÍMAVÁLTOZÁSHOZ VALÓ ALKALMAZKODÁS LEGHATÉKONYABB ESZKÖZEI? (12) 1. Erdősítés, zöldterületek növelése 2. Gátak, víztározók építése 3. A lakosság tájékoztatása a veszélyekről és kockázatcsökkentési lehetőségektől 4. Támogatás a változó éghajlati feltételeknek megfelelő növény- és állatfajták termeléséhez 5. Vízvisszatartás, vizes élőhelyek rehabilitációja

MELYEK LENNÉNEK A LEGHATÉKONYABB ESZKÖZÖK A LÉGKÖR SZÉNDIOXID TARTALMÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE? 1. Megújuló energiaforrások nagyobb arányú használata 2. Erdők telepítése 3. Épületek jobb hőszigetelése. 8. Új atomerőművek építése 9. Széndioxid kibocsátási kvóták vásárlása

SZEMÉLYES ÉRINTETTSÉG Mennyire érinti Önt és családját az éghajlatváltozás? 66 (0-100) Lesznek-e változások az Önök életvitelében a klímaváltozás miatt? 1. Energiahasználat 2. Tudatosság környezeti kérdésekben 3. Előkészületek a szükséghelyzetekre Mit tett eddig? 1. Szelektív gyűjtés 2. Kertlocsolás

ISMERETEK Hallott-e a kiotói egyezményről? 71% Ismeri-e? IPCC jelentés: 16% VAHAVA eredményei: 7% NÉS tervezete: 12%

TANULSÁGOK A megkérdezett elit csoportok túlnyomó többsége mind globális, mind helyi szinten tényként kezeli az éghajlatváltozást A problémát időben súlyosbodónak észlelik A helyi következmények közül az egészségi és gazdasági hatásoktól, valamint az ár- és belvizektől tartanak leginkább A legsérülékenyebbnek a betegeket, az időseket, a gyerekeket és a környezetet vélik

TANULSÁGOK/2 A megkérdezettek túlnyomó többsége szerint lehetne cselekedni mind a megelőzés, mind az alkalmazkodás érdekében A leginkább preferált beavatkozások az erdősítés, az energiatermelés/fogyasztás változtatása, és az árvízvédelem Jelentős személyes érintettség észlelése Egyelőre kevés ismeret és kevés célirányos tett