A trianoni trauma Miért fáj? Meddig fáj? Kinek fáj?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Automataváltás - hanggal!!!
Advertisements

JÁSZKISÉRRŐL KÁRPÁTALJÁRA Történelmünk nyomában Kárpátalján - nemzettudat formáló kirándulás -
Belpolitika menü A Belpolitika alá 3 dolog tartozik. Hírszerzés Nemzetiségi politika Forradalom -Mindegyik részt a belpolitika menüből irányíthatjuk. -
A KORRUPCIÓ ÉS A MINDENNAPI ÉLET: A MAGYAR KÖZVÉLEMÉNY
Előadó: Rozsnyai Éva Maros-völgyi LEADER Egyesület Munkaszervezet vezető.
FELHASZNÁLÓI TARTALMAK A HELYI NYILVÁNOSSÁGBAN 2012, Gödöllő.
Általános médiaajáNlat
Az iskolai dokumentumok
Legyen az év fája Europában ! A csíkszentléleki hársfa.
A Balkán - múlt, jelen és jövő magyar szempontból Lőrincze Péter - a VOSZ Európai Uniós Csatlakozási Munkabizottsága vezetője - előadása 2004 március 31-én.
Régmúlt idők, melyek most is elkísérnek, a történelemmel rezonáló lelkünkben élnek. A FESTMÉNYEK segítenek felébreszteni ezeket az élményeket, ahogy a.
1963-ban egy derinkuyu-i lakos (Kappadókia tartomány, Anatólia közepe, Törökország) otthonában egy falat bontott le és a fal mögött meghökkenve fedezett.
Sulinet Expressz, Sulinet Generáció Sulinet Generáció 1998: valamennyi középiskola bekötése az Internet hálózatba a Sulinet Program keretében.
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
Többség- Kisebbség Nyugat- Európában
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
RADNÓTI MIKLÓS:Nem tudhatom…
5. A népesség állampolgársága, nyelvi, etnikai, vallási összetétele
Ki Istenének átad mindent,  Bizalmát csak beléveti,  Azt csudaképpen őrzi itt lent,  Ínség, baj közt is élteti.  Ki mindent szent kezébe tett,  Az.
Kormorán : Nincs más hely
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Túl alacsony-e Magyarországon a villamosított vasútvonalak hossza?
Szentszék a Szentföldön Vallás és politika a Vatikán és a modernkori Izrael kapcsolatában a cionizmustól napjainkig.
A Hit évének hivatalos himnusza CREDO DOMINE Mi, zarándokok, várakozással telve keresünk a sötétben.
Kisebbségi kultúrák.
Amikor a tanítvány ellentmondott a mesternek
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A magyarországi mezőgazdaság
„A CIGÁNYOKKAL NEM LEHET BÉKÉSEN EGYÜTTÉLNI” Az önkormányzati vezetők szerint, a cigányok által is lakott települések közel HARMADÁN (31%) a nem romák.
A nyílméregbéka.
Amiről szégyenlősen nem beszélünk korrupció és árverseny Korrupció, kiváltó okok, következmények és azok hatása a kereskedő és az importőr piacára. A felhozott.
A könyvtári szolgáltatások rendszere: helyi és közvetített szolgáltatások.
Istentõl el nem állok, Õ sem áll tõlem el; Szüntelen vele járok, átfogom hitemmel. Gondot visel reám, és este úgy, mint reggel Õ áld meg segítséggel, kegyelmes,
A határon túli magyar nyelvűség
A TÉKOZLÓ FIÚ (Negyedik lecke) Felismerés III..
Glenn C. Loury A faji egyenlőtlenségek anatómiája nov. 19. ELTE ÁJK.
Mányik Henrietta N5W1BY. Regionális politika fogalma A területrendszer működésébe történő tudatos beavatkozásokat jelenti. Magyarországon inkább a területfejlesztés.
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
A háború és következményei Magyarországon
Ómagyar kor ( ).
1920. június 4-én írták alá a trianoni békét, amely értelmében Magyarország területe (Horvát-Szlavónország nélkül) km 2 -ről km 2 -re csökkent.
Az első világháború és a trianoni béke gazdasági és
A határon túli magyarok
Tudta-e Ön … ?. - Tudta-e Ön, –hogy a parlamenti képviselők összesen havi 360 millió forint fizetést kapnak a büdzséből?
Vallás A vallás a természetes értékrendre vezető lelkiismereti szabadság, vagy a természetellenesség eltűrésének diktátori eszköze? Veled Európa, de nélküled.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
1968 franciaországi eseményei A Petőfi Sándor Gimnázium bemutatója.
Migráció és nemzetközi jog
Személyes életvitel. Mentális és csődhelyzet kialakulása 1. A társadalmi háttér negatív hatásai A mai magyar társadalomban megjelenő negatív jelenségek.
Trianon a művészetekben. Alig fél évvel a szerződés aláírása után már felavatják az elcsatolt országrészeket és a revansot szimbolizáló szobrokat.
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
A második világháború kirobbanása.  Csehország  után  Lengyelország  Német követelések (március)  Danzig visszaadása, szföldi összeköttetés Kelet-Poroszo.-gal.
A TRIANONI BÉKE JÚNIUS 04.. Mindenki számára világossá vált, hogy hazánkat meg fogják büntetni az I. világháború után A szomszédos országok azt.
MSZ C Andrássy Gyula Szakközépiskolája 3530 Soltész Nagy Kálmán u. 10. „Határtalanul”! Előkészítő óra.
dr.Vécsei Pál: A vállalkozási adókedvezmények területi megoszlásának alakulása 1992 és 2008 között
A bizalmi vagyonkezelés és az öröklési jog kapcsolata
61. óra Gyakorlás.
Miért fontosak a határok?
Digitális témahét 7. osztály történelem
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
A békeszerződés aláírása
Szent Szív Társaság Societas Religiosarum Sanctissimi Cordis Jesu – Sacré Coeur RSCJ Sacre Coeur nővérek.
Törvény alatti állapot:
Nemzetiségi kérdés és etnikai viszonyok a dualizmus korában
A TRIANONI BÉKE.
Hiba, hibajavítás, tévedések kezelése
Magyarország regionális politikájának története
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

A trianoni trauma Miért fáj? Meddig fáj? Kinek fáj?

Míg a legtöbb vesztes ország történelemként le tudta zárni az I.vh-t követő területi vitákat, a magyarok között Trianon a napi politika és a közgondolkodás szerves része maradt.

„Magyar Az, Akinek Fáj Trianon – a többi csak állampolgár!” (Karinthy Frigyes: Levél kisfiamnak) Trianon a múlt, le kell zárni a történelmet! A MAGYARSÁG LÉLEKSZÁMÁNAK EGYHARMADA KERÜLT és van IDEGEN FENNHATÓSÁG ALATT. " Viktimológiai magyarázat": mindig áldozatok voltunk, mindenről mások tehetnek

A TRAUMA FOLYAMATOSAN ÚJRATERMELŐDIK Közel három és félmillió magyar került vele szemben ellenséges érzületet tápláló, vele szemben ellenséges érzületet tápláló, általában a magyar nemzeti identitás elfojtására törekvő kormányzatok uralma alá. általában a magyar nemzeti identitás elfojtására törekvő kormányzatok uralma alá. A magyarok etnikai alapú üldözésének híre újra és újra feltépi a fájdalmas sebet Min. 800 ezerre becsülik azoknak a magyaroknak a számát, akik 1918 óta több hullámban áttelepültek Magyarországra Az elcsatolt területek magyarjainak harmada közvetlenül az új határok túloldalán él.

A magyar közgondolkodás tévedései Azt hisszük, hogy Trianon előtt valami mennyei állapotban éltünk; ebből a paradicsomból egy történelmi igazságtalansággal kiűztek bennünket; ezért a kiűzetésért mi nem vagyunk felelősek; a történelmi igazságtalanság kijavításával visszatérnének a mennyei állapotok. Nem vesszük figyelembe, hogy „visszaszerzés” követelése vagy akár puszta emlegetése is súlyos következményekkel jár a Magyarország iránti viszonyban és a határon túli magyarok iránti bizalmatlanságban.