A második születés kora A kamaszkor és a kamaszmediáció sajátosságai Busai Barbara 2015. október 27.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Advertisements

Lux Judit CSc ÉLETUTAK – GENERÁCIÓK – ÜNNEPEK május 22. SZAKMAI KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS (ISBN-szám: ) HSZOSZ- ICF Magyar Tagozat.
EKF – Pécs2010 CÉL?ÚT? Pécsről elszármazott építészek kiállítása.
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Csoport munka.
Család.
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
Készítette: Molnár Fruzsina Eszter szociális munka III. évfolyam
1 Az önfeltárás kockázati tényezőinek összefoglalása Dimenzió Idő Téma Értékelés Emberek Kis kockázat Múlt események, gondolatok, általános elképzelések.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Szociális tanulás formái
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
CSALÁD.
A család szerepe, jellemzői
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
A felnőtt tanuló 2. előadás
A tanácsadó és a mentor szerepe
Orbán Ida Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 14.
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
Konfliktuskezelés - mediációval
Külső instruktorok felkészítése Érintett területek A hátrányos helyzetűekkel történő foglalkozás kérdései Minőségbiztosítási elvárások, előírások.
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
FIATALKORI BŰNÖZÉS ÉS VIKTIMOLÓGIA
Konfliktusfelismerés fáziskéséssel (meghalljuk-e a másik vészjelzéseit…)
Nevelés és nevelői attitűdök
Resztoratív módszerek az iskolában
MIÉRT ÉS HOGYAN SEGÍTHETNEK A RESZTORATÍV MÓDSZEREK?
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
A Mediáció.
A research project funded by the Framework 7 Research programme of the European Union A gyermekvédelmi gondoskodásban élők továbbtanulását, felsőoktatásban.
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Virtuális mediáció? – Hagyományos és új mediációs módszerek
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
Valami ilyesminek? vagy … Ilyennek? Esetleg ilyennek?
Gazdasági Mediáció Konferencia április 28. vitából egyezség Varga Tamás, gazdasági mediátor Gazdasági Mediáció Konferencia Április 28. Varga.
M.Tamás Márta Mentálhygiéne M.Tamás Márta
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Buda Béla dr. A krónikus beteg kommunikációs megnyilvánulásai
Felelősen, egészségesen, biztonságosan
Speciális gyermekvédelem
1 Identitás elemek vizsgálata: a kötődés, bizalom és konfliktus vizsgálatának keretei a magyar társadalom kvantitatív felmérései alapján Dr. Bugovics Zoltán.
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
MEDIÁTOROK GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSE
Személyiségfejlődési zavarok
Bemutatkozik az iskolapszichológus …
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Barátság Készítette: Kovács Mária.
A éves gyermekek támogatása a tanulásban - szülői szemmel Prigl Ágnes szülő Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti.
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
Szolgáltató Város ® Szolgáltató Szolnok projekt címszavas bemutatása Dr. Kállai Mária kormánymegbízott, Szolgáltató Város ® Szolgáltató Szolnok integráló/kohéziós.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
A felnőttek bevonásának fejlesztése a kora gyermekkori oktatásba Chris Pascal, prof. és Tony Bertram, prof.
Picasso: Festival Mondial HUNGART © LEGE ARTIS Felnőttképzési Intézmény E – /2014 A „rossz osztály” Iskolai mediációs eset bemutatása 2015 október.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Irgalom a családban.
Balogh Andrea Johanna MKSZ, Siófok április 27.
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Asztrológiai továbbképzés
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
A diszfunkcionálisan működő család
Előadás másolata:

A második születés kora A kamaszkor és a kamaszmediáció sajátosságai Busai Barbara október 27.

A családi rendszerekről „A családban kezdődik minden.” Virginia Satir Dinamikus egység Rendszer Kommunikáció Szabályok Sokrétű kapcsolatok Erős érzelmek Közös cél Közös értékek Magatartásminták Önértékelés Családi alrendszerek Családi szerepek Családi életciklus Identitás Család rugalmassága Erőforrások mozgósítása Konfliktuskezelés A második születés kora. A kamaszkor és a kamaszmediáció sajátosságai Busai Barbara október 27.

A család működését befolyásoló tényezők: - önértékelés - kommunikáció - a családi rendszer szabályai - a család társadalommal való viszonya Virginia Satir felosztása Problémás családokÉltető-tápláló családok Alacsony önértékelésMagas önértékelés Bizonytalan, indirekt kommunikációNyílt, őszinte kommunikáció Merev, rögzült, pozíciók, szabályokRugalmas, helyzethez illő, humánus szabályok Szorongó, alárendelő kapcsolat a társadalommal Választáson alapuló, nyitott kapcsolat a társadalommal DestrukcióKonstrukció A második születés kora. A kamaszkor és a kamaszmediáció sajátosságai Busai Barbara 2015 október 27.

A kamaszkor „A kamasz hazugságával védekezik, szemtelenségével támad, lustaságába menekül, szerelmét féltékenyen gyötri, és magát is kínozza. Ez a küzdelem – ez a szabadságharc – vezeti az ifjúkoron át a felnőttkor felé.” Vekerdy Tamás Mélyinterjúk „ Sok aggodalom van bennem, mert szeretnék sok mindent másképp csinálni….Sára is szorongó alkat lett.” Anna, az anya „- Van, hogy én is felemelem a hangom, de van, amikor már annyira nem szeretnék belemenni, hogy a lehető legkevesebbet reagálok rá. -Nem hallják meg, amit mondasz? -Meghallják, de nem számít semmit.” Sára, a lány A második születés kora. A kamaszkor és a kamaszmediáció sajátosságai Busai Barbara október 27.

Kamaszmediáció „A kamasznál fontos, hogy az előkészítő beszélgetésen azt érezze, hogy itt valami történik majd, ami más, mint ami eddig volt, és el fog jönni a mediációra.” Részlet a Dr. Kardos Ferenccel készített mélyinterjúból A kamaszmediáció sajátosságai, jellemzői  A kamasz egyenrangú félként való kezelése  A kamasz és a szülő képessé tevése egymás meghallgatására, a berögzült probléma megoldási mechanizmusok megváltoztatására  Gyakori tárgyalási témák: zsebpénz, rendrakás, barátok, hétvége, internet, tanulás, házimunka, stb.  Nagyon pontos fogalmazás  Egyensúlytartás a vállalásokban  Saját értékek háttérbe szorítása  Téma tartás, fókusz tartás  Mediátori felelősség: belső párbeszéd a folyamat közben  Utókövetés fontossága – személyes telefonos segítség + ülés A második születés kora. A kamaszkor és a kamaszmediáció sajátosságai Busai Barbara október 27.

A kamaszmediáció módszertani sajátosságai Kamasz sajátosságokMediációs eszköztár Elfogadási nehézségekNegatívumok pozitívba való átfordítása (transzformálás) SérülékenységEgyenrangú félként való kezelés „lebegő figyelem” Verbalitási nehézségekTestbeszédre való érzékeny reagálás Értő figyelem „Páncél”Tesztelés Összefoglalás Erős érzelmekNormalizálás Külön tárgyalás Szülői erőfeszítések értékeléseDicséret ( 2 szint) A második születés kora. A kamaszkor és a kamaszmediáció sajátosságai Busai Barbara október 27.

„A bizalom csodákat tesz.” Köszönöm a figyelmet! Busai Barbara Elérhetőségeim: 30/ A második születés kora. A kamaszkor és a kamaszmediáció sajátosságai Busai Barbara október 27.