„ Szak- és felnőttképzési kutatások támogatása” „Szakképzés és gazdaság” szekció A pályaorientáció szerepe a szakképzés hatékonyságának növelésében Szűcs.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
Advertisements

Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
A TÁMOP projekt intézményi hatásai a Somogyi TISZK-ben Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes.
A TÁMOP projekt hasznosulása egy tagiskolában Kazincbarcika, TÁMOP / Országos Egyházi TISZK.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
KOMPLEX TANÁCSADÓI RENDSZER
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
A Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola szempontjából
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Humán TISZK Záró konferencia szeptember 16. Mércénk az ember TÁMOP /1-2F
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
1 A kompetencia alapú oktatás jövője a NFT II. tükrében Debrecen, Február 20. Hámoriné Váczy Zsuzsa, OKM.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
A Békéscsabai Központi Szakképző Iskolai tapasztalatok a vasútgépészeti szakmák képzésében április 29.
Takács Erika Zádori Zoltán
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
„ÍVELJETEK CSILLAGOK!” ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROJEKT A II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI-BAN TÁMOP B
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
A magyarországi pályatanácsadók kompetenciajegyzékének összeállítása és harmonizálása az európai standardokkal Kutatási beszámoló Előadó: Fejér Noémi 2009.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.
TÁMOP „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Előadó: Petromán Anikó.
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Szakiskolai fejlesztési program
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Előadás másolata:

„ Szak- és felnőttképzési kutatások támogatása” „Szakképzés és gazdaság” szekció A pályaorientáció szerepe a szakképzés hatékonyságának növelésében Szűcs Norbert Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület

Problémafelvetés - Iskolarendszer differenciáltsága - Társadalmi egyenlőtlenségek újratermelése - PISA vizsgálatok: leginkább hazánkban determinálja a család kulturális tőkéje a diák teljesítményét; - Az iskolák homogén összetétele következtében ez a hatás felerősödik - Iskolán belüli és iskolarendszeren belüli – iskolák közötti - szegregációt - az iskolarendszeren belüli elkülönítést az etnikai alapú szegregáció tovább mélyíti

Problémafelvetés - Szakképzésben tanuló fiatalok - felülreprezentáltak a kvalifikálatlan szülők - felülreprezentáltak a hátrányos szociokulturális környezetben élők - korábbi iskolai sikertelenség - jelentős lemorzsolódás - Szakképzés - kompetenciaalapú oktatás szükségessége – „LLL” – paradigma - halmozottan hátrányos helyzetű tanulók integrálása - TISZK-struktúra - piaci orientáció fokozása

A kutatás célja - A szakiskolákban, illetve a stakeholder szervezeteknél zajló pályaorientációs munka jellegének, minőségének, tartalmának feltárása - Hatékonyság mérése - Policy paper a pályaorientáció hatékonyabbá tételének lehetőségeiről

A kutatás hipotézisei A jelenleg működő pályaorientációs képzések nem kellő súllyal koncentrálnak a munkaerőpiaci igények és az egyéni elképzelések harmonizálására. A sok esetben inadekvát tanulói elképzelések korrekciója nem hatékonyan történik. A pályaorientációs tanácsadást végző személyek szakmai felkészültsége nem kompatibilis a törvényhozói elvárásokkal. Megfelelő szaktudással bíró, humánerőforrás ismeretekkel rendelkező szakemberek nincsenek jelen sem a szakképző, sem a kibocsátó intézményekben. A pályaorientáció sok esetben csupán „papíron” zajlik, az elkészült pályaorientációs tervek szakmai kontrollját nem végzi el megfelelő végzettséggel és tapasztalattal rendelkező szakember, illetve ezen tervek szakmai nívója megkérdőjelezhető. Az egyes esélyegyenlőségi csoportokhoz tartozó fiatalokat (nők, romák, fogyatékkal élők) fokozottabban sújtják a pályaorientációs szolgáltatások anomáliái.

A kutatás módszertana Kérdőíves kutatás - Szakképző intézmények pedagógusai és szakoktatói körében végzett kérdőíves lekérdezés (N=500/733) Fókuszcsoportos vizsgálat - Szakképző intézményekben végzett, munkaerőpiaci szempontból aktív fiatalok - Szakképző iskolákban végzett, munkaerőpiaci szempontból inaktív, jelenleg munkanélküli fiatalok

A kutatás módszertana Egyéni interjúk (fenomenológiai megközelítésű mélyinterjúk) - Pályaorientációs tanácsadást végző pedagógusok, - Társadalmi szervezetek pályaorientációs tanácsadást végző munkatársai - Munkaügyi kirendeltségeken dolgozó, pályaorientációs tanácsadást végző szakemberek - Gyakorlati oktatásban részt vevő szakképző cégek munkatársai - Esélyegyenlőségi csoporthoz tartozó fiatalok Tartalomelemzés - Szakképző intézmények tantervei, - Pályaorientációs segédanyagok, IPR dokumentumok

A pályaorientációval kapcsolatos feladatok típusai Input – output feladatok Egyéni-csoportos fókusz Intézményen belül – intézményen kívül szakember Továbbtanulási – munkaerőpiaci fókusz Magyar – nemzetközi piaci környezet lokális – regionális környezet Esélyegyenlőségi célcsoport – nem esélyegyenlőségi célcsoport

A pályaorientációval kapcsolatos feladatok típusai – faktorelemzés, pedagógusok 1. Iskolában, tanórán végzett tevékenység  tanórai keretek közötti megbeszélés  szülők számára tájékoztatás nyújtása  pályaválasztási börzék látogatása  tanulmányi kirándulások 2. Gyakorlati képzés  vállalkozások, gyárak látogatása  tanműhelyben szervezett órák 3. Külsős szakemberek bevonása  pályaorientációs szakember  pszichológus

A pályaorientációval kapcsolatos tapasztalatok összefoglalása A munkaerőpiaci igények és a képzési kínálatok harmonizációja - Nem kellően hatékony, főként a piaci szereplők véleménye szerint (kétoldalú felelősség) - Szakképzési stratégiák jelentős része nem szűrődik le a gyakorlati szintre - TISZK - koncentráltabb együttműködés - nagyobb hatékonyságú tervezés - lehetőség a professzionálisabb és differenciáltabb pályaorientációs technikák bevezetésére

A pályaorientációval kapcsolatos tapasztalatok összefoglalása Szakmai kompetenciák, kontroll - Differenciált kompetenciaháló (lenne) szükséges - Makrotársadalmi folyamatok figyelmen kívül hagyása - Hálózati működés hiánya - Alacsony presztízsű feladatkör - Utánkövetés hiánya, hiányosságai - Számos kormányhivatal, minisztérium érintett - Szegmentálódás

A pályaorientációval kapcsolatos tapasztalatok összefoglalása Esélyegyenlőségi csoportok helyzete - Fokozott rászorultság - Szocializációs hátrány - Szociális hátrány - korai kereseti kényszer - Korai családalapítás - Jogosultságokról, lehetőségekről esetleges információk - HHH regisztráció hiányossága

A pályaorientációval kapcsolatos tapasztalatok összefoglalása Esélyegyenlőségi csoportok helyzete - IPR hatékonytalan alkalmazása - Kevés szakképző intézmény vezette be az integrációs vagy képesség-kibontakoztató felkészítést -Pl. DAR: 146/24 intézmény, 5430/909 fő (gimnázium is) - IPR alacsony fokú internalizálása - Integrált oktatás elutasítása a pedagógusok részéről - Gender-problematika relevanciája

A pályaorientációval kapcsolatos tapasztalatok összefoglalása Támogató programok - Hatékony mentoráció - egyéni fókusz, személyes kapcsolat - személyiség alaposabb megismerése - bizalom - Útravaló Program - Hallgatói Mentorprogram - LLG (Lifelong Guidance) paradigmája

A pályaorientációval kapcsolatos tapasztalatok összefoglalása Tanulói attitűd - Kevéssé tudatos döntések (RDE) - Kortárs csoportok kiemelt szerepe - Jövőkép hiánya – munkaerőpiaci lehetőségek vélt vagy valós hiánya - Nagy migrációs potenciál - Nem tudatos stratégia - LLL-paradigma elvetése

Köszönöm a figyelmet!