Kúpszerű testek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
19. modul A kör és részei.
Advertisements

KELETKEZÉSE HÁROMSZÖG OLDALAI HÁROMSZÖGEK TÍPUSAI OLDALAIK SZERINT
Síkmértani szerkesztések
arányossági tényezős feladatok
Szabályos Háromoldalu Hasáb
Quo vadis matematikaoktatás egy számtantanár skrupulusai
2005. november 11..
Telefonos feladat Az országos szaloncukor-evő verseny győztese által a versenyen elfogyasztott szaloncukrok száma egyenlő e szám számjegyei ösz- szegének.
Kompetencia és motiváció
A feladatokat az április 21-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
A szemléltetés fontossága a geometria tanításában
Testek felszíne, térfogata
Térfogat és felszínszámítás 2
Poliéderek térfogata 3. modul.
Hegyesszögek szögfüggvényei
Háromszögek hasonlósága
Testek csoportosítása
Testek térfogata, felszíne
Sokszögek modul Pitagórasz Hippokratész Sztoikheia Thalész Euklidesz
A hasonlóság alkalmazása
Hegyesszögek szögfüggvényei
A négyzet kerülete K = 4· a.
Műszaki ábrázolás alapjai
Ismétlés Kérdés: sík vagy tér?
Négyszögek fogalma.
Hasáb Ismétlés.
A gúla fogalma, fajtái, elemei és hálózata
Háromszögek felosztása
A háromszögek nevezetes vonalai
A SZABÁLYOS TESTEK GÖMBI VETÜLETEI
Háromszög nevezetes vonalai, körei
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
1. feladat Egy 16 m oldalú szabályos háromszög alakú füves rét kerületén valamely csúcsból kiindulva méterenként elültettünk egy répát. Aztán kikötöttük.
1. feladat Egy henger alakú olvasztótégelyben 25 cm ma-gasan olvasztott viasz van. A henger sugara 15 cm. A viaszból olyan négyzet alapú egyenes gúla.
2005. november 18..
2006. január 6..
Telefonos feladat A-ból B-n keresztül C-be utaztunk egyenletes sebességgel. Indulás után 10 perccel megtettük az AB távolság harmadát. B után 24 km-rel.
A háromszögekhez kapcsolódó nevezetes tételek
Geometriai transzformációk
Alaprajz
Kerület, terület, felület, térfogat
XVII. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
Cím:A szabályos 4 oldalú hasáb
SZABÁLYOS TESTEK A szabályos testek vagy platóni testek, olyan konvex testeket jelentenek, melyek oldalait egybevágó szabályos sokszögek határolják, minden.
Szögek, háromszögek, négyszögek és egyéb sokszögek, kör és részei.
Számtani és mértani közép
Geometriai számítások
Sokszögek fogalma és felosztásuk
A konvex sokszögek kerülete és területe
Poliéderek felszíne és térfogata
A tehetetlenségi nyomaték
A hasáb síkmetszetei Ha egy hasábot elmetszünk egy α síkkal, egy metszésfelületet kapunk, amelynek alakja és nagysága függ a hasáb és a metsző sík kölcsönös.
Javasolt eszközök, módszerek
HASÁBOK FELOSZTÁSA.
AZ INTEGRÁLSZÁMÍTÁS ALKALMAZÁSA
A hasáb részei.
Érintőnégyszögek
Ábrázoló geometria feladatai
TRIGONOMETRIA.
A gömb.
Készítette: Horváth Zoltán
TÉRGEOMETRIA.
A tehetetlenségi nyomaték
Csonkagúla, csonkakúp.
Testek osztályozása Térfogat mérése
Geometria 9. évfolyam Ismétlés.
Cím:A szabályos 4 oldalú hasáb
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
OK Könnyű Közepes K nehéz
19. modul A kör és részei.
Előadás másolata:

Kúpszerű testek

A kúpszerű testek származtatása Ha egy zárt síkidom határoló vonalának minden pontján át olyan egyenest fektetünk, amely illeszkedik egy, a síkidom síkjára nem illeszkedő pontra, akkor egy végtelen kúpfelület keletkezik. Az adott sík és a kúpfelület által közrefogott testek kúpszerű testnek nevezzük.

Ha egy zárt síkidom határoló vonalának minden pontján át olyan egyenest fektetünk, amely illeszkedik egy, a síkidom síkjára nem illeszkedő pontra, akkor egy végtelen kúpfelület keletkezik. Az adott sík és a kúpfelület által közrefogott testek kúpszerű testnek nevezzük. P x

A csúcspontnak az alapsíktól mért távolsága a kúpszerű test magassága. x P m

Ha az alaplap sokszög, akkor a kúpszerű testet gúlának nevezzük. Szabályos gúláról beszélünk, ha az alaplap szabályos sokszög, és a gúla csúcsának merőleges vetülete az alaplap síkjára a sokszög középpontja. A szabályos gúla csúcsa egyenlő távol van az alaplap csúcspontjaitól, azaz minden oldala egyenlő szárú háromszög.

Ha az alaplap kör, akkor a kúpszerű testet körkúpnak (kúpnak) nevezzük. Egyenes körkúpról vagy forgáskúpról beszélünk, ha a körkúpnak van szimmetriatengelye.

A gúla A gúla felszíne: A gúla felszínén az alaplap és a palást területeinek az összegét értjük. A felszín meghatározásához tehát egy sokszög (alaplap) és n db háromszög (oldallapok) területének a kiszámítása szükséges. A = T + P

A gúla térfogata: Minden gúla térfogata a vele egyelő alapterületű és magasságú hasáb térfogatának a harmadrésze. A gúla térfogata az alapterület és a magasság szorzatának a harmadrésze.

1.a. Mekkora a térfogata annak a szabályos gúlának, amelynek alaplapja 17 cm oldalú négyzet, magassága 28 dm?

1.b. Mekkora a térfogata annak a szabályos gúlának, amelynek alaplapja 6,7 dm oldalú szabályos hatszög, magassága 8,28 dm?

1.c. Mekkora a térfogata annak a szabályos gúlának, amelynek alaplapja 34,6 cm oldalú szabályos nyolcszög, magassága 52,7 cm?

45° b ma 67,5° a

1.d. Mekkora a térfogata annak a szabályos gúlának, amelynek alaplapja 56 cm oldalú négyzet, oldaléle 78 cm? A C D E T B D T E A B C D E B E T x/2 b m A B D a x b m x a

1.e. Mekkora a térfogata annak a szabályos gúlának, amelynek alaplapja 5,9 cm oldalú szabályos hatszög, oldaléle 12,3 cm? A T G F E D C B m b a C G T a b m

2. Egy szabályos négyoldalú gúla alapéle 40 cm, magassága 21 cm 2. Egy szabályos négyoldalú gúla alapéle 40 cm, magassága 21 cm. Mekkora a gúla térfogata és felszíne? Mekkorák az oldalélei? b 21 cm 40 cm

A B D C E F T a/2 b m mo F T m E a/2 mo

A B D E F T a/2 b m mo B F mo E a/2 b

3. Egy szabályos négyoldalú gúla alapéle 14 cm, az oldalélek hossza 20 cm. Mekkora a gúla felszíne és térfogata?

A B D C E F T a/2 b m mo B F mo E a/2 b

E F T m E a/2 mo mo m b D C T a/2 F a/2 A B

4. Szabályos hatoldalú gúla alapéle 4,5 cm, oldallapjának magassága 9 cm. Mekkora a térfogata?

5. Egy szabályos négyoldalú gúla alapéle 12 cm, az oldallapok az alaplappal 60°-os szöget zárnak be. Mekkora a gúla felszíne és térfogata? a/2 mo m a T F E D C B A F T m E a/2 mo 60°

F T m E a/2 mo 60°

6. Szabályos négyoldalú gúla alapéle 2,56 dm, oldaléle az alappal 72°-os szöget zár be. Mekkora a térfogata? 2,56 dm b m E D C B A T x x E D C B A T A B D a x B T m E x/2 b 72°

7. Szabályos négyoldalú gúla oldallapjai szabályos háromszögek, térfogata 51 cm3. Mekkora az alapéle? A B D a x m a E D C B A x T m a T E D C B A x B T m E x/2 a

8. Téglalap alapú egyelő oldalélű gúla alapélei 7 dm és 5 dm, oldaléle 15 dm. Mekkora a térfogata? c a E D C B A x b m c a T E D C B A x b A B D a b x A B D a E c b C B T m E x/2 c

9. Öntöttvasból készült szabályos négyoldalú gúla tömege 1012,2 kg, alapéle 45 cm. Mekkora a magassága? (Sűrűsége 7,5 kg/dm3) 

10. Egy szabályos tetraéder térfogata 100 cm3. Mekkorák az élei? Tetraéder  négy oldal van minden oldala háromszög Szabályos tetraéder  minden oldala szabályos háromszög

11. Egy szabályos tetraéder felszíne 120 cm2 11. Egy szabályos tetraéder felszíne 120 cm2. Mekkorák az élei, és a térfogata?

12. Egy szabályos tetraéder egyik lapjának területe 17 cm2 12. Egy szabályos tetraéder egyik lapjának területe 17 cm2. Mekkora a térfogata?

13. Egy tetraéder egyik csúcsába befutó élek páronként merőlegesek egymásra, hosszuk 12 cm, 18 cm és 32 cm. Számítsa ki a tetraéder felszínét és térfogatát! c a D C B A b b

b b b b c a D C B A b

A körpúp A körkúp felszíne A körkúp felszínén az alaplap és a palást területeinek az összegét értjük.

Az alaplap egy r sugarú kör, ennek területe: T=r2π A palást egy körcikk, melynek sugara a forgáskúp alkotója, a körcikk ívének hossza egyenlő a forgáskúp r sugarú alapkörének kerületével, 2r π. P-vel jelölve a palást területét: r a i=2rπ

A forgáskúp felszíne: A forgáskúp térfogata A forgáskúp térfogata az alapterület és a magasság szorzatának a harmada: m Ta

1. Mekkora az egyenes körkúp térfogata és felszíne, ha alkotója 10 cm, alapkörének sugara 6 cm?

2. Mekkora annak az egyenes körkúpnak a felszíne és térfogata, amely alapkörének sugara 20 cm, nyílásszöge pedig derékszög?

3. Egy egyenes körkúp felszíne 1978,11 cm2, tengelymetszetének területe 209 cm2. Mekkora a térfogata?

4. Egy egyenes körkúp kiterített palástja 12 cm sugarú félkörlap 4. Egy egyenes körkúp kiterített palástja 12 cm sugarú félkörlap. Mekkora a kúp felszíne és térfogata?

5. Egy egyenes körkúp alapkörének sugara 5 cm 5. Egy egyenes körkúp alapkörének sugara 5 cm. Mekkora a nyílásszöge, ha térfogata 186 cm3?

6. Egy egyenek körkúp alapkörének sugara 7,2 cm, nyílásszöge 90° 6. Egy egyenek körkúp alapkörének sugara 7,2 cm, nyílásszöge 90°. Mekkora a felszíne és térfogata?

7. Egy egyenes körkúp és körhenger alapköre közös, az alapkör sugara 22,5 cm. A henger és a kúp térfogata egyenlő. Mekkora a kúp felszíne, ha a henger magassága 50 cm?

8. Egy egyenes körkúp kiterített palástja egy 15 cm sugarú kör 120°-os középponti szöggel rendelkező körcikke. Mekkora a kúp térfogata?

9. Egy 8 cm oldalú négyzetet átlója körül megforgatunk 9. Egy 8 cm oldalú négyzetet átlója körül megforgatunk. Mekkora a keletkezett forgástest felszíne és térfogata?

10. Egy egyenes körkúp térfogata 4,37 m3, alkotói az alappal 67°-os szöget zárnak be. Mekkora a kúp felszíne?

11. Egy háromszög oldalai 48 cm, 36 cm és 28 cm 11. Egy háromszög oldalai 48 cm, 36 cm és 28 cm. Megforgatjuk a háromszöget a leghosszabb oldala körül. Mekkora az így keletkezett forgástest felszíne és térfogata?

12. Egy egyenes körkúp alakú tölcsér alapkörének sugara 12 cm, magassága 18 cm. A tölcsér alsó nyílását befogjuk, és 1 liter vizet öntünk bele. Milyen magasan áll benne a víz?