Szinergia Kreatív együttműködés Budaörsről jöttem, híres mesterségem címere.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Advertisements

Digitális világ A tudatos mobilhasználat Adatvédelem.
NEKIK MÁR CSAK GYEREKJÁTÉK Felmérés az internetező gyerekekről A Piackutatás Napja május 5.
Szülői elégedettség mérés eredménye
„Művészettel a jövő művészeiért” TÁMOP-3. 1
Utcai és lakótelepi szociális munka
Kölyökkuckó Napközi Mekényes
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
A Belga LSZ fejlesztési terve
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Nyolc gondolat az ANYASÁGRÓL
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
Szigor vagy engedékenység a gyermeknevelésben
Fülemüle informatika verseny
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Módszertani megújulás a nevelő munkában
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia május 7. Novotel Hotel.
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
„A hátrányos helyzetű gyerekek anyanyelvi kompetenciáinak megalapozása, fejlesztése” c. könyvtári program gyakorlati tapasztalatainak összegzése.
Nevelés és nevelői attitűdök
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan.
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
HURO/1001/138/2.3.1 Egy határon átívelő magyar- román idegen nyelvi dráma tehetségprogram megvalósítása.
Gondolatok a munkahelyen Mottó: „Ez nem egy iroda
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
A portfólió - óvodai szakterület
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Jó szülő vagyok? Foglalkozások fogyatékkal élőket gondozó szülőkkel
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
Az ŐV tábor utat mutat az őrsvezetőknek, ad egy alap tudáskészletet - merre, hogyan lehet – de csodákat nem tudunk tenni a jelöltekkel. Igyekszünk minél.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Közlekedésre nevelés az óvodában - workshop
LEGO Dacta program.
„GYEREKCENTRIKUS, JÓL KIVITELEZETT. GRATULÁLUNK AZ ELŐADÁSHOZ ÉS A LEBONYOLÍTÁSHOZ IS. A GYEREKEKNEK NAGYON ÉLMÉNYDÚS VOLT. SZÍVESEN LÁTJUK A TÁRSULATOT.
MOBIL JÁTSZÓTÉR Önkénteskedj velünk! GYEREKESÉLY PROGRAM
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
Ránk ömlik a rózsaszín m ű anyag? A hagyományos és az elektromos játékipar hasonlóságairól és különbségeiről.
„Óvodapedagógus 2014-ben” SZÜCSNÉ JUHÁSZ CSILLA Óvodapedagógus, a KISPESTI ÁRNYAS ÓVODA vezetője március 6.
Közös útkeresés: Óvodavezetők Országos Konferenciája Hétköznapok kihívásai a paragrafusok útvesztőjében – Szakmai segítség a változásokhoz és a vezetői.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába Egyházközség neve: Hittanoktatást végzi:
Biztosan tapasztaltátok már, hogy manapság 2010-ben a számítógép elengedhetetlen az életben a tanulásban és a tanárok munkájában is. Nos mai beszámolóm.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
Tét - TANULÓI ÉLETÚT TÁMOGATÁSA AZ ÓVODÁTÓL A FELSŐOKTATÁSIG a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében Hujber Tamásné kovács Gabriella Kaposvári Klebelsberg.
Prezi Lőrincz Mercedes Iftenie Márta „Szász Adalbert” Sport Líceum
  Mit jelent a kompetencia alapú óvodai programcsomag használata a gyerekek számára?
Minőségfejlesztési munkacsoport KPSZTI Április 17-
Savanya Erzsébet HR Igazgató
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Óvodai és iskolai szociális segítés
Videójátékok veszélyei
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

Szinergia Kreatív együttműködés Budaörsről jöttem, híres mesterségem címere

. Mit jelent a logónk?

Íróasztal mögül óvodát vezetni? Nem ismerném a gyerekek nevét. A szüleiket. Az itt élő lakókat. A dolgozóimat. Nevelési módszereiket. Problémáikat. Hogyan érteném meg őket, és hogyan értetném meg saját magamat, ha nincs kapcsolatunk? Honnan tudnám, hogy más célt kell kitűzni, paradigma váltásra van szükség! Hogyan teremthetnénk szinergiát?

Hogyan kapnék elismerő nyilatkoz atot az óvodásoktól: Ha nem lennék velük sokat együtt! Ha nem mutatnék nekik példát Ha nem ismerném meg igényiket!

Hogyan kapnék elismerő nyilatkozatot kollégáimtól, ami így hangzik: Teszel értünk, de követelsz is! Ha nem harcolnék értük Ha nem ismerném igényeiket Ha nem állnék ki értük Ha ötleteimmel nem segíteném munkájukat

A pedagógiai munka ellenőrzése elengedhetetlen! Biztosnak kell lennünk abban, hogy mindenki tudja, hová akarunk eljutni. Tudnunk kell, milyen fejlettségi szinten állnak a gyerekek. Adott esetben, a nehézséget megértve tudnunk kell, hol kell váltani, és kinek!

Rendkívül fontos, hogy a vezető bejusson a csoportokba, eljusson a gyerekekig! Erre jók a kötelező órák. 4 csoportos óvodában még megoldható. Nagyon kell igazodni az óvónők munkájához, mert annyi feladatot kapnak már az óvodák. Elvették a túlórákat, adtak helyette embert, ami tovább merevíti a munkát. Ellátom a kötelező óráimat, de nem fér bele a napi 8 órába!

Feladataim a törvény szerint és valójában Törvény szerintValójában

Mivel töltöm ki az óráimat? Mérés Élményt nyújtó foglakozások mikró csoportban. Síoktatás szezonálisan. Számítógép az óvodában.

Számítógép az óvodában Nem volt ebben rettegés, presztízs-, állásféltés, ám meggyőződés annál inkább. A kicsi gyereket szeretem, védem, fejlesztem óvodánkban, kolléganőimmel együtt, ám a számítógép kínálta lehetőségeket is felhasználom ebben a munkában. Az élő mese is árthat a gyerek lelkének Jól választom ki a feladatot, és jól mondom, hogy mit lehet a géppel tenni, Ajánlom, hogy milyen játékot jó vele játszani, segítem a szülőt

Számítógép az óvodában? Igen! Nem kell tiltani, meg kell találni mindennek a hasznos, jó oldalát./TV, gáz, tűz, villany/ Van eleje, közepe és vége. Rendre, fegyelemre szoktat, hiszen látja a gyerek, a gép azt az utasítást hajtja végre, amire ő maga utasította. Ha kapkodtam, vagy nem jól terveztem, nem tudtam jó javítást kitalálni új lapot kell vennem.

Számítógép az óvodában? IGEN!!! Fejlődik a gyerek szem-kéz koordinációja, színérzéke, irányérzéke a nyilak használatával játék közben. Jó eszköze ez a vezetői ellenőrzésnek. nem ismeri jól a színeket. nem ismeri a közlekedési szabályokat ellentét párok Kiderülnek hiányosságok, amiket lehet mindjárt pótolni is.

Számítógép az óvodában? IGEN!!!! Egész évben a 10 hónap alatt, kb. 8 órát ül a gyerek a képernyő előtt, mivel négyesével viszem a gyerekeket percre. Ez napi 2,5 percet jelent. Egyre erősebb a meggyőződésem, hogy jól teszem. Az a tapasztalatom, hogy nagyon szeretik ezt a tevékenységet ilyen formában. Erősíti a közös élmény kapcsolataimat a gyerekekkel.

Számítógép az óvodában? IGEEEN!!! Ranschburg Jenő : „Gyerek a képernyő előtt. Tiltsuk vagy ne” „A TV, a számítógép és az internet a modern világ szellemi táplálékai. Nélkülük nemcsak ízetlenebb az élet, de olyan tápanyagokban is könnyen hiányt szenvedhetünk, melyek az egészséges mentális fejlődés nélkülözhetetlen elemei. De akárcsak a valódi táplálék esetében a túlzott fogyasztás vagy a silány minőség könnyen ártalmassá válhat. Sok gyereknek a számítógép jelenti az egyetlen lehetőséget arra, hogy lefaragja életkörülményeiből adódó hátrányát.”

Hogyan reagálnak más óvodák pedagógusai? Korábban azt hittem, hogy butaság, de ma már rájöttem, hogy remek dolog! A mai kor megköveteli. Mióta gyerekem van, látom mennyire szereti és mennyit tanul belőle. Elképesztő, hogy milyen hosszú időre leköti a gyerekeket!

1-2 műalkotás

A kedvencem

Ajánlott játékok Mini tél Mini tavasz Mini nyár Mini ősz Manó matek Logikai játékok Google Earth

Portfólió Ha úgy döntök, hogy felteszem a portfóliómat, úgy gondolom: – önéletrajzom is van – a foglalkozásvázlatokkal, a foglakozások reflexióival nem lesz gondom. – jövőképem is van! – tudom hová akarok eljutni! – vannak önálló gondolataim

Másrészről. A 160 oldalas kitöltési útmutatót nehézkesnek tartom. Nem érzékelem egész pontosan a portfólió írás célját! Nem tudom mit szeretnének látni belőle! Ki mit? Szerintem még kidolgozatlan! Iszonyúan nagy munka! Napról napra változik! Szerintem ezen még dolgozni kellene!

Meghallgattam 4 előadást ebben a témában! „Nem látom az egészet együtt! Ti látjátok? Fontos az ellenőrzés! Jöjjenek ellenőrizni! Nézzék meg az eredményeket! Értékeljék a munkát, a munka hangulatát, a gyerekek hangulatát, az óvoda jövőképét! Legalább akkor azt is láthatnák, milyen sok jól működő óvoda van!