Szepesvár Készítette: Ruszkai Zsanett, Cseh Fanni, Cseh Dorina.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Híres épületek a Reformkorban
Advertisements

Mindenszentek temploma Pécs
Római építészet Augustus korában
Világörökségünk A budai vár.
H ő sök tere Milleniumi Emlékm ű Épült :
Készítette: Albert Krisztina
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
Zene: Mireille Mathieu & Alain Barriere - Tu t'en vas.
NYON 1.
Cella Septichora.
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
Split Dalmácia központja
CHILLON VIZIVÁR SVÁJC Készítette: Dr Bajzák Tamásné automata.
5. NAP.
Szendrő nevezetességei
Készítette: Buda Ármin Nebehaj Tamás Vigh Dániel.
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Dobó István Vármúzeum Eger
Pécs turizmusa.
Budapest.
KÉPTOVÁBBÍTÁS MANUÁLIS
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
Hacer click para continuar P E T R A j o r d a n i a.
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Sopron, a hűség városa.
Szabó Renáta–Újj Alexandra:
Mettlach. Saar-hurok (Saarschleife) Mettlach egy kerület 10 településsel. A név eredetére vannak különböző magyarázatok. Uralkodó vélemény a római-kelta.
Visegrád. Amit a településről tudni kell: A rómaiak a Sibrik- dombon erődítményt építettek Árpád fejedelem testvérének szállásbirtoka lett 1009-ben említi.
Ungvár.
Napkor A mi településünk.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Ókeresztény Sírkamrák
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Készítette: Bujdosó Villő
Keleti végeken… arandria.multiply.com 2009 szeptember.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Pécs a török megszállás idején
Történelmi vonatkozások
A Wikipédiából, a szabad enciklopédia felhasználásávavl készítettem.,a Peles –Kastélyról ezt az összeállítást. Rámánia legszebb és legnevezetesebb emlékművéről,
Lednice - vár
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Gorsium Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
A világ egyik legromantikusabb városa,amely a divat, és a kultúra terén talán a legtöbbet kínálja nekünk. Festőket, szobrászokat, zeneszerzőket,és írókat.
Siklós városa a Dráva medencében, Tenkes-hegy lábánál, gyönyörű természeti környezetben fekszik. Történelmi belvárosa, hangulatos utcácskái ma is sajátos.
Eger Télanyók csapata.
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Palota Casertában Luigi Vanvitelli olasz építész tervezte Casertában (Nápolytól északi irányban, mintegy 40 kilométrerre) a Burbon III. Károly által.
Nagykároly Készítette:
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
Nagyszombat. Története Már a kelták és a rómaiak előtt is lakott hely volt, majd Trnava néven szláv település, melyet III. Béla lánya, Konstancia, aki.
5 csoport feladata: írjátok le és mutassátok be a trencséni várat - történelme, vár részei, mondák, legendák.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
Az Indiai Nagy Fal.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Veresegyház.
Budapest Programajánló
Emlékhelyek, régi építmények
Somoskői vár Felkészítő tanár: Varga Tamás
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Szalay Petra, Almási Lilla
Zsidai Bernadett Várak.
Székelyderzs a becsület falva
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Mont Saint Michel Zene: Masters Of Chant – Brothers In Arms.
Keleti végeken… 2009 szeptember arandria.multiply.com.
Készítette: Körtélyesi Nóra
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Szepesvár Készítette: Ruszkai Zsanett, Cseh Fanni, Cseh Dorina

A vár A sziklát, amelyen épült, már az i. e. 5. évezredóta lakták. Az i. e. 1. század és a 2. század között az úgynevezett púchovi kultúra idején nagy kiterjedésű erődöt építettek ki a kelták. Ennek udvarán lakóházakat, gazdasági és kultikus építményeket, valamint kőutakat hoztak létre. Az erőd falait a régészeti ásatások során megtalálták, a falak a várudvaron még felismerhetők. Miután az erőd megsemmisült, a szomszéd dombon, a Drevenyiken, egy másik erőd épült. Csak ennek a másik erődnek a megsemmisülése után kezdték építeni a mai szepesi várat. A vár legrégibb része a században épített kör alakú lakótorony és a sziklába vájt téglalap alakú ciszterna és védőfal, amely a 13. század első felében a szikla tektonikus mozgása miatt semmisült meg. A 13. század első harmadában építették a mai kör alakú lakótornyot, a donjont a várudvar közepén, a nagyméretű, háromszög alakú román stílusú palotát az északi oldalon és a felsővár további részeit. Ezek az épületrészek az architektúra fő részeivé váltak, és meghatározó jellegűvé váltak a komplexum további építészeti fejlődésében.i. e. 5. évezredi. e. 1. század2. századkeltákrégészeti1112. században13. századromán stílusúépítészeti

Virágkora A tatárjárás idején IV. Béla szorgalmazta a várépítéseket, ezért a szepesi vár területén 1249.szeptember 19-én a szepesi püspöknek egy területet ajándékozott, ahol saját költségén felépíttethetett egy tornyot és egy palotát. Ekkor keletkezett a helytartói palota, ez az első hozzáépített objektum az eredeti várhoz. Ez az adománylevél a szepesi vár első írásos említése. A prépost megépítette a külső várudvart a tornyos bejárattal, lakóépülettel és külső várfallal. A század végére azonban a közeli szepesi káptalanba költözött, így két jelentős közigazgatási központ is működött, a káptalan – egyházi jelleggel, és a vár – világi jelleggel. A vár Szepes vármegye központjává vált, a mindenkori szepesi ispánok székhelye lett, gyakran jelentős személyiségek lakhelye. A 13. század második felében a vár körül számos csatát vívtak ben a király ellen fellázadt Roland comes (szepesi ispán) foglalta el. Ezután Kun Erzsébeté, IV. (Kun) László király anyjáé volt. A vár birtoklásáért a 14. század első felében is harc folyt ben Károly Róbert hívei foglalták el Vencel híveitől ben rövid időre a csehek szállták meg, ben Csák Máté akarta elfoglalni, de a védők megvédték a várat. A 14. század utolsó harmadában I. Lajos uralkodása alatt a régi alap mellett a nyugati oldalon új várudvar keletkezett, melyet most középső várudvarnak hívnak, ez 150 méter hosszú és 60 méter széles.tatárjárásIV. Béla1249szeptember 19-énpüspöknekszepesi káptalanbaSzepes vármegyeispánok1275IV. (Kun) László király14. század1304Károly RóbertVencel1307csehek1312Csák MátéI. Lajos

Romlása 1703-ban a kurucok csellel foglalták el. Könyöki Józsefnek a középkori várakról 1905-ben megjelent lexikona szerint Szepes várából a kurucok fogságába esett gróf Stahremberg Miksa császári altábornagy úgy menekült el, hogy az árnyékszék nyílásán keresztül leereszkedett a sziklára. 1703kurucokKönyöki Józsefnek A Csákyak a várat csak a 17. század végéig lakták, mivel már a18. század elején Hatkócon, később Szepesmindszenten, Kluknónés más helyen is kényelmes kastélyokat építtettek és 1707-re teljesen odaköltöztek. E kastélyok építésénél a vár több építészeti elemét is felhasználták. A várban csak egy kis katonai helyőrség maradt, és az egész lakatlan komplexum romlásnak indult, majd az as, villámcsapás okozta tűzvész után az őrség is elhagyta. Ezután a vár rommá vált, és a Csáky család birtokában maradt 1948-ig.17. század18. századHatkóconSzepesmindszentenKluknón villámcsapás1948

A napjainkban A szepesi várat 1961-ben műemlékké nyilvánították, és 1970-től folynak az újjáépítések és a kiterjedt régészeti kutatások a helyszínen. Az alsó várudvart 1983-ban megnyitották a nagyközönség előtt. A vár és környéke 1993-ban bekerült az UNESCO világörökségi listájára. A Lőcsén székelő Szepesi Múzeum közigazgatása alá tartozik, a vár újjáépített részei otthont adnak a múzeum kiállításainak. Itt régészeti leleteket, fegyvergyűjteményt állítottak ki, a gótikus várkápolnában egyháztörténeti kiállítást rendeztek be ban kb turista nézte meg a várat UNESCOvilágörökségi2006