MH 5. BOCSKAI ISTVÁN LÖVÉSZDANDÁR. A MISSZIÓBA JELENTKEZÉS ÉS KIUTAZÁS KAPCSÁN FELMERÜLŐ PROBLÉMÁK A PSZICHOLÓGIA SZEMSZÖGÉBŐL Készítette: Choma Krisztina.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Polgári Válságkezelési Alosztály Felkészítés a rendőri békefenntartó tevékenységre ENSZ BÉKEFENNTARTÁS REFORMJA.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 27.Megoldás-Szociális védőháló.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Pápa.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
A szenior tudástőkére épített társadalmi innováció május 21. Miskolc ©Sárközy Erika.
MESZK Gyermekápolási Szakmai Tagozat Beszámoló Bognár Lászlóné tagozatvezető.
ALKOHOLIZMUS ELLENI MEGYEI EGYESÜLETEK ÉS KLUBOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, MAGYAR KÉKKERESZT EGYESÜLET, KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT HÁLÓZAT ÉPÍTÉSE.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
1 Elektronikus adóbevallás. 2 Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus úton történő benyújtásának bemutatása Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
Előadó : Tóth Elemérné Mb. ügyvezető igazgató NOVEMBER 18.
PIHENŐIDŐK. 1. Pihenőidő fajtái 2. Rövid pihenőidők 3. Szabadság 4. Rendkívüli szabadidők.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Csepregi Teréz Szociálpolitikai szakért ő Október 2.
EMBERI ERŐFORRÁS FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM KULTÚRSZIGET – AGÓRA NYÍREGYHÁZA TIOP /
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
Az ENSZ békefenntartás reformja
Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,
Önkéntes segítő gyakorlat a Család- és Gyermekjóléti Központnál
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Lendületben a Pénziránytű Iskolahálózat
Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az ellátottjogi képviselő feladata az
Összeállította: Horváth Józsefné
EFOP „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A bevehetetlen várak titka
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Az Áldozatsegítő Szolgálat átalakulása
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A részmunkaidős foglalkoztatás gyakorlata a K&H Bankcsoportban
Közösségek, iskolák, resztorativitás
SZÁMVITEL.
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
A dél-koreai Nemzeti Levéltár, Szöul
Autista diákok kiscsoportos mentorálása
Csóri Csukások Természetjáró Egyesület évi túraterve
2010 Havi naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné változtatni.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Közfoglalkoztatásból a versenyszférába- segítő munkaerőpiaci program
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
A hatékony adományozás eszközei igazgató, Magyar Adományozói Fórum
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Környezeti Kontrolling
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A pszichológiai segítségnyújtás lehetőségei
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
2010. január HÉTFŐ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK SZOMBAT VASÁRNAP 1 2 3
Családi vállalkozások
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Iskolai szociális segítő
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Gyermekekkel a mediáció szemszögéből
A tehetséggondozás kihívásai
JÓTÉKONYSÁGI RUHAGYŰJTŐ AKCIÓ
Előadás másolata:

MH 5. BOCSKAI ISTVÁN LÖVÉSZDANDÁR

A MISSZIÓBA JELENTKEZÉS ÉS KIUTAZÁS KAPCSÁN FELMERÜLŐ PROBLÉMÁK A PSZICHOLÓGIA SZEMSZÖGÉBŐL Készítette: Choma Krisztina fhdgy.

A misszió nehéz, mert… Alkalmazkodás igényelAlkalmazkodás igényel Eltávolodást jelentEltávolodást jelent VeszélyesVeszélyes Mindez stresszkeltő, illetve megnöveli az ilyen élményeket átélő egyén leterheltségét, érzékenységét.

Alkalmazkodást jelent… Alkalmazkodás a társakhoz, sokszor olyan emberekhez, akiket önként nem választana társául.Alkalmazkodás a társakhoz, sokszor olyan emberekhez, akiket önként nem választana társául. Alkalmazkodás a tábori körülményekhez.Alkalmazkodás a tábori körülményekhez. Alkalmazkodás egy idegen kultúrához.Alkalmazkodás egy idegen kultúrához. Alkalmazkodás más nemzetekhez, azok szakembereihez.Alkalmazkodás más nemzetekhez, azok szakembereihez. Alkalmazkodás az összezártsághoz, a bizonytalansághozAlkalmazkodás az összezártsághoz, a bizonytalansághoz Alkalmazkodás a megváltozott napirendhezAlkalmazkodás a megváltozott napirendhez

Távol lenni… Távollét a családtól, nincs része a család problémáiban, életében.Távollét a családtól, nincs része a család problémáiban, életében. Távollét a az országtól, az otthontól.Távollét a az országtól, az otthontól. Távollét mindentől, ami megszokott.Távollét mindentől, ami megszokott. Misszióban lenni távollétet jelent az addigi életedtől.Misszióban lenni távollétet jelent az addigi életedtől.

Misszióban lenni veszélyes… Veszélyes, mert műveleti/hadműveleti terület.Veszélyes, mert műveleti/hadműveleti terület. Veszélyes, mert bármikor történhet rendkívüli esemény.Veszélyes, mert bármikor történhet rendkívüli esemény. Veszélyes, mert nem mindig olyan emberekkel kell együtt dolgozni, akire rá tudod bízni magad.Veszélyes, mert nem mindig olyan emberekkel kell együtt dolgozni, akire rá tudod bízni magad. Veszélyes, mert gyakoriak a kommunikációs zavarok.Veszélyes, mert gyakoriak a kommunikációs zavarok. Veszélyes, mert a megváltozott körülmények megváltoztatják az emberek viselkedésétVeszélyes, mert a megváltozott körülmények megváltoztatják az emberek viselkedését

Alkalmazkodni kell egy veszélyes helyzetben, ahol kevés a viszonyítási alap. Ennek hatására sérül a biztonságérzet. Ha sérül a biztonságérzet, az egyén elkezdi keresni a kapaszkodókat: A társakbanA társakban A fegyverébenA fegyverében A szokásokbanA szokásokban

Amit minden misszió és szakmai feladat előtt érdemes átgondolni: 1.Miért vállalom ezt a missziót? 2.Hol és hogyan illeszkedik mindez életem történetébe, mind szakmailag, mind a magánélet területén? 3.Mit várok társaimtól, a feladattól, önmagamtól? 4.Mit osztok meg, oszthatok meg? 5.A hétköznapi életben betöltött szerepeimből ki kell lépnem, egy részét át kell adnom.

Megelőzés, pszichológiai segítségnyújtás www. bocskaidandar.hu Pszichológia rovat témái 2010-ben Pszichológia rovat témái 2010-ben február:2010. február: A Magyar Honvédség szolgáltatásai a személyi állomány, a nyugdíjasok, és a családtagok részére március:2010. március: A katonai közösségek pszichológiája A katonai közösségek pszichológiája

Megelőzés, pszichológiai segítségnyújtás A pszichikai jelenségek és a harctér április:2010. április: A harctéri stressz 2010.május:2010.május: A harctéri pánik június:2010. június: A nemzetközi békefenntartó erők tevékenységének pszichológiai jellemzői

Megelőzés, pszichológiai segítségnyújtás A katonacsaládok készenléte A katonacsaládok készenléte július:2010. július: „Mit vállalunk a misszióval?” – A misszió mint a család közös vállalása – augusztus:2010. augusztus: „Misszióba ment a papa, mama” – A szülő távollétével jelentkező ügyes bajos gyermekgondok – szeptember:2010. szeptember: „A katonai misszió mint kihívás” – Próbatétel a családnak, sikeres megoldások –

Megelőzés, pszichológiai segítségnyújtás Október:2010. Október: „Mi köt össze a távollétben?” – Katonacsaládok élete a misszióvállalás alatt – november:2010. november: „Mi van a másik oldalon” – Hogyan küzdhet meg a család a misszióvállalásból adódó problémákkal? – December:2010. December: „Hazatérés a misszióból.” – A misszióból hazatérők és hozzátartozóik öröme, bánata, küzdelmei a mindennapokban –

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! KÉRDÉSEK?