TÁMOP 7.2.1. PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: 2015.12.14. Készítette: Projektfelügyelet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Civil forrásteremtés Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Advertisements

A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Baranya Megyei Önkormányzat
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A Körösvölgyi Környezettechnológiai Klaszter Középtávú fejlesztési stratégiája 2012.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Program és Projektfelügyeleti Főosztály
Program és Projektfelügyeleti Főosztály
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
Az önkormányzatok településfejlesztési
GINOP programidőszak rövid áttekintése.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
A Pécsi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Somogy megye Integrált Területi Programjának végrehajtása KAPOSVÁR DECEMBER 11.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN : A „Szinergiavizsgálat más operatív programmal, az egymásra épülő programok nevesítése” főtevékenységen belül „A PILOT.
INDULNAK AZ ÚJ, KKV-K VERSENYKÉPESSÉGÉT SEGÍTŐ EU- PÁLYÁZATOK MÁTHÉ PÉTER VEZETŐ TERVEZŐ, DDRFÜ.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A Szigetvári kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 6. Baranya Megyei Önkormányzat.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN : A „Szinergiavizsgálat más operatív programmal, az egymásra épülő programok nevesítése” főtevékenységen belül „GINOP-ból.
A területfejlesztés megújult rendszere február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A Sásdi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 27. Baranya Megyei Önkormányzat.
A helyi identitás és kohézió erősítése TOP TOP
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
A határtérség.
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Előadás másolata:

TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet Kft.

WORKSHOP Mi a célja a TÁMOP projektnek? Fő célkitűzés: A támogatási időszak során elérhető EU-s és hazai források sikeres felhasználása annak érdekében, hogy a komplex programmal fejlesztendő Sarkadi járás területén élők számára fenntartható életminőség javulás következzen be, amely hatására a járás statisztikai mutatói (demográfia; gazdaság; infrastruktúra; …stb) jelentősen javulnak.

MÓDSZERTAN 1.Célok meghatározása  Európai Unió céljai  Magyarország céljai  Békés Megye céljai  Sarkadi Járás céljai

MÓDSZERTAN 2. Helyzetértékelés (Járási szinten)  SWOT analízis  Fejlesztési irányok, fejlesztési területek meghatározása

MÓDSZERTAN 3. Jövőkép, célok, célrendszer (Járási szinten)  A Járás jövőképe  Stratégiai célok  Célrendszer  Szinergia vizsgálatok (külön workshopok keretében GINOP; KEHOP; TOP; VP; RO-HU; BM-Pilot programok esetében)

MÓDSZERTAN 4. Prioritások és cselekvési/akció terv (Járási szinten)  Prioritások bemutatása  Cselekvési/akció terv és kapcsolódó programok bemutatása  Kiemelt program javaslatok  Szinergia vizsgálatok

MÓDSZERTAN 5. A stratégia végrehajtásának keretei (Járási szinten)  A végrehajtás forrásai  A végrehajtás szereplői  A végrehajtás időbenisége

Az EU releváns célkitűzései A fenntartható, magas hozzáadott értékű termelésre és a foglalkoztatás bővítésére épülő gazdasági növekedés, továbbá az ezt megalapozó társadalmi összetartozás biztosítása. Intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés, amely hozzájárul a gazdasági, társadalmi és területi kohézió megvalósításához. 1. CÉLOK MEGHATÁROZÁSA

Magyarország célkitűzései (EFOP) A legnagyobb elmaradású területek (általános infrastruktúra; humán tőke; innovációs környezet;) fejlesztése. Eszközei:  Társadalmi felzárkózás  A család társadalmi szerepének megerősítése és a társadalmi összetartás erősítése  Egészségfejlesztés és betegségmegelőzés, egészségügyi fejlesztések  A köznevelés minőségének fejlesztése, kiemelt tekintettel a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentésére  A munkaerő piaci változásokhoz alkalmazkodni képes felsőfokú végzettséggel rendelkezők számának növelése  Utánpótlás mennyiségi és minőségi megerősítése a humán intézményekben dolgozók körében és a kutatás-fejlesztésben

1. CÉLOK MEGHATÁROZÁSA Békés Megye célkitűzései (EFOP) Békés Megye Területfejlesztési Koncepciója négy fő stratégiai célt fogalmaz meg, melyek az alábbiak:  Versenyképességet javító-, értékalapú-, horizontális gazdaságfejlesztés,  Térségspecifikus brandek fejlesztése a megye perifériális helyzetű településein  Társadalmi- gazdasági kohézió erősítése a megye mag- és perifériális helyzetű térségei között  Természeti és épített értékek, a szellemi és kulturális örökség megóvása, alkotó innovatív fenntartható továbbfejlesztése Békés Megye Integrált Területi Programja (ITP ) nevesíti a Mezőkovácsházai járást, mint a megye leginkább leszakadó, komplex programmal fejlesztendő területeit, külön kiemelve a negatív folyamatok földrajzi centralizálódását és egyre növekvő mértékét.

1. CÉLOK MEGHATÁROZÁSA Sarkadi Járás célkitűzései (EFOP) Ezzel elérkeztünk jelen workshopunk tárgyához, hiszen a fentiekben vázolt célokhoz illeszkedően kerül a Járási Stratégia megfogalmazásra. (word) Az 1. workshopon a Helyzetértékelés c. fejezet, valamint a Jövőkép, célok, célrendszer c. fejezet, a 2. workshopon a Prioritások és cselekvési/akció terv c. fejezet, valamint a A stratégia végrehajtásának keretei c. fejezet kerül részletes megvitatásra.

KÉRDÉSEK, JAVASLATOK CÉLUNK E WORKSHOPPAL, HOGY A MEGKÜLDÖTT KÉRDŐÍVEKEN TÚL EZEN A A FÓRUMON IS MINDENKI KÉRDEZHESSEN, JAVASOLHASSON, HOZZÁTEHESSE GONDOLATAIT A FELVÁZOLT JÁRÁSI STRATIGIÁHOZ. VÁRJUK TEHÁT KÉRDÉSEIKET, JAVASLATAIKAT, MEGJEGYZÉSEIKET!

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET, RÉSZVÉTELÜKET!