MEGNEVEZÉS VIZSGÁLAT n c m M TejporSalmonella 10 - - 0/25 g S. aureus 5 2 10 2 5x10 2 L. monocytogenes 10 - - 0/25 g Coli f orm 5 2 1 10 Darabolt hús,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az élelmiszerek mikrovilága
Advertisements

A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Élelmiszerbiztonsági útmutató
Dokumentáció dr. Gál Lívia.
Kommunális szennyvíziszapból tápanyag gazdálkodásra alkalmas termék
A biztonságos fogyaszthatósági idő meghatározásának módszerei, elvei és a prediktív modellezés és egyszerűsített mikrobiológiai kockázatbecslés ipari alkalmazásának.
Országos Élelmiszervizsgáló Intézet Mikrobiológiai Osztály
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
10. Tétel.
ZAJVÉDELEM Koren Edit 4..
A HACCP rendszer alapelvei
II. divízió: Firmicutes (Gram-pozitív baktériumok)
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
A vízszennyezés mérése, értékelése
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Minőségbiztosítás a szerelésben
Mintavételi és –kezelési eljárások
A talajtermékenység növelésének új, lehetőségei napjainkban Dr. Biró Borbála 1, P. Angerer Ildikó 1 Magyar Tudományos Akadémia, Talajtani és Agrokémiai.
Gyors mikrobiológiai módszerek
2011. március 20. Szállítási és raktározási igénybevételek Zsibrita Mátyás –
Felszín alatti vizek minősítése
A BIZOTTSÁG 2075/2005/EK RENDELETE (2005. december 5
Mikrobiológiai veszélyek
Alapfogalmak ételfertőzések, ételmérgezések témakörben
Az élelmiszer-biztonság és gyártástechnológia
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Madárürülék fürdővíz-szennyező hatásának vizsgálata
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Eljárás fajták a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás alá tartozó tevékenységek szerint.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
Az élelmiszerek (ételek) minősége
Dr. Pataki Pál Textilipari Műszaki Fejlesztő és Vizsgáló Intézet ZRt. Textile Engineering and Testing Institute Co. Kezelési jelképek és alkalmazásuk az.
1169/2011/EU jelölési rendelet
Az élelmiszerek romlása
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Gastrointestinális fertőzések/1 V. évf. I. félév
Gastrointestinális fertőzések/2 V. évfolyam, I. félév,
Az élelmiszer-mikrobiológiai vizsgálatok végzésével kapcsolatos alapfogalmak Az élelmiszer-mikrobiológiai vizsgálatok végzésének alapvető feltételeit és.
BAKTERIÁLIS SZENNYEZÉS
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
1. 2 MICROTESTER ÚJ TECHNIKA A MIKROBIOLÓGIÁBAN Dr. Reichart Olivér Dr. Szakmár Katalin Budapest, február 15. A redox-potenciál mérésen alapuló.
Vincze Lászlóné dr. főiskolai docens
Tojás és tojástermékek mikrobiológiai kockázatának
Élelmiszerbiztonságot érintő kérdések az élelmiszer forgalmazás, vendéglátás, közétkeztetés terén Dr Pollákné dr Faragó Katalin Csongrád Megyei Kormányhivatal.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság társadalmi jelentősége.
Fertőtlenítőszerek hatékonyságának ellenőrzése során szerzett tapasztalatok dr. Németh Zsuzsanna mikrobiológus Fertőtlenítős rendezvény június 22.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos fogalmak, meghatározások.
Vacha Ferenc fejlesztési koordinátor Az elektronikus ügyintézés törvényi háttere és gyakorlata.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
A 47/2005. (III.11.) Kormányrendelettel módosított
Mintavétel.
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Mikrobák mennyiségi meghatározása
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
Dr. Kovács László főtitkár
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
II. rész A kereskedelmi szakképesítésekről
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Mintavételi és –kezelési eljárások
A HTE Vételtechnikai, Kábeltelevíziós Szakosztálya és a Média Klub előadása a BME TMIT I. épület B. 210-ben Mobilinternet semlegesség gyakorlati mérése.
Előadás másolata:

MEGNEVEZÉS VIZSGÁLAT n c m M TejporSalmonella /25 g S. aureus x10 2 L. monocytogenes /25 g Coli f orm Darabolt hús, baromfi Salmonella /25 g S. aureus E. coli /g 50x10 2 Mikrobaszám c) Mikrobiológiai vizsgálatok eredményeinek értékelése Az alábbiakban néhány példa egyes élelmiszerek határértékére. 1.táblázat. Az élelmiszer esetében kötelező vizsgálatok és határértékek.

Útmutató a táblázatok használatához 1. A mikrobák számának értékelésénél általában két határértéket kell alkalmazni. Az „m”érték a megfelelőség, az „M”érték pedig a visszautasítás határértéke. Megfelelő a minta ha az „m” értéket nem éri el tűrhető, ha eléri, vagy meghaladja, de az „M” értéket nem éri el. Nem megfelelő a minta, ha az „M” értéket eléri, vagy meghaladja. 2. Az egyhatáros megítélés olyan értékelés, amelyet általában kórokozó mikrobák vizsgálata esetében alkal- maznak, és csak egyetlen határértéket az „M”-et állapítják meg minősítés céljából.

3. A kéthatáros megítélésénél egyéb szennyező és indikátor mikrobák vizsgálata esetén alkalmazandó értékelés, amelynél az „m” és az „M”határértéket használjuk. Tételminősítésnél megadott számú „n” elemi mintát vizsgálunk, „c” jelöli a tűrhető minták számát, amely az „m” értéket eléri, vagy meghaladja. 4. A mikrobák számának határértéke általában 1 g vagy cm 3 élelmiszerre vonatkozik. A mikrobák száma numerikus formában vagy 10 hatványában kifejezve (normál alakban) szerepel (pl. 200 = 2,0x10 2 ).

5. Ha meghatározott mennyiségű élelmiszerben mikroba nem lehet jelen ezt tört szám fejezi ki, amelynek számlálója 0 (mikroba), nevezője a vizsgálandó élelmiszer g vagy cm 3 mennyisége (pl. 0/25 = 25g-ban vagy cm 3 -ben mikroba nem lehet jelen). 6. Tétel vagy árukészlet vizsgálatánál a kéthatáros megítélés szerint kell eljárni. (Például: ha a vizsgálathoz 5 elemi mintát kell venni n = 5 és ezek közül két elemi mintában lehet az előírt mikrobaszám az „m” és az „M” érték között, c = 2: az előírás: n = 5, c = 2.)

Az élelmiszerek (kivéve az italokat és konzerveket) élelmezés-biztonsági mikrobiológiai megítélése. 1. Szúrópróbaszerű mintavétel esetén Megfelelő a vizsgált minta, a hatályos rendelet II. részében megadott „m” értéket nem éri el és a 2.számú mellékletben szereplő kórokozóval nem szennyezett. Tűrhető a vizsgált minta, ha a mikrobák száma a II. rész szerinti „m”, értéket eléri, vagy meghaladja, de az „M„ értéket nem éri el és a 2. számú mellékletben szereplő kórokozóval nem szennyezett.

Kifogásolt a vizsgált minta, ha tiltott kórokozó illetve, határértéken felüli kórokozó mutatható ki benne, illetőleg a rendelet II. részében felsorolt mikroorganizmusok száma meghaladja az „M” értéket, illetve nem elfogadható rovar és rágcsáló szennyezettség állapítható meg. Ha a minta kórokozó miatt kifogásolt az eredmény a még fellelhető minta- vételi alapra is vonatkozik. Egyéb esetben a még fellelhető termékeket tételnek, illetőleg árukészletnek kell tekinteni, és tétel, illetőleg árukészlet minősítő vizsgálatnak kell alávetni.

2.Tétel vagy árukészlet vizsgálata esetén. Megfelelő az élelmiszer, ha a megvizsgált elemi minták megfelelnek a rendelet II. rész előírásainak és a 2. számú mellékletben szereplő kórokozóval nem szennyezettek. Tűrhető az élelmiszer, amely az „M” értékre előírt követelményeket ugyan kielégíti, de a még megengedett „c” értéket a szennyezett minták száma meghaladja. Kifogásolt az élelmiszer, ha a minta nem tesz eleget a 2. számú melléklet előírásainak, illetve ha a rendelet II. részében megadott „M” értéket egy elemi minta mikroorganizmus száma meghaladja, továbbá ha nem elfogadható mértékű rovar és rágcsáló szennyezettség állapítható meg.

Az italok élelmiszer-biztonsági mikrobiológiai megítélése Megfelelő az ital, ha kielégíti a rendelet II. részének előírásait. Kifogásolt az ital, ha a 2. számú melléklet 1-3.pontjában meghatározott kórokozót tartalmaz, illetve a mikroorganizmusok száma eléri, vagy meghaladja a rendelet II. részében megadott „M” értéket.

Konzervek prezerv élelmiszer-biztonsági mikrobiológiai megítélése 1.Teljes konzerv: légmentesen zárt csomagolású, hőkezeléssel olyan mértékben tartósított termék, amely a szobahőmérsékleten hosszú ideig eltartható. A teljes konzerv tételek mikrobiológiai megítélésénél a minőség megőrzési időn belül a tartóssági próbához előírt elemi mintaszám 10%-át kell mintának venni, és a tartóssági próba után feldolgozni. Ez a szám azonban 2 db csomagolási egységnél kevesebb nem lehet. Megfelelő a teljes konzerv, ha nem tartalmaz kórokozó mikroorganizmust vagy annak méreganyagát,vegetatív formájú élő baktériumot, fonalas vagy sarjadzó gombát.

Szulfitredukáló klosztridiumot, Bacillus cereust a bébiétel nem tartalmazhat. Az egyéb teljes konzer- vekben a szulfitredukáló Clostridium 10/g alatti előfordulása csak abban az esetben tűrhető meg, ha bizonyított a mikroba szaprofita jellege és az előírt hőmérsékleten való tárolás, valamint a tartós- sági próba során a Clostridium a termékben nem szaporodik. A szaporodó aerob spórás baktériumok száma a bébiételekben 10 2 /g mikrobaszámot nem haladja meg, az egyéb teljes konzervekben a 10 3 /g mikrobaszámot nem éri el. Kifogásolt a teljes konzerv, ha a fenti követelményeknek nem felel meg

Kifogásolt a teljes konzerv, ha a fenti követelményeknek nem felel meg. A szúrópróbaszerűen vett és vizsgált egy elemi minta eredményét is már vonatkoztatni kell a mintával azonos termékekre. 2.Félkonzerv: légmentesen zárt csomagolású hőkezeléssel csak olyan mértékben tartósított termék, amely hűtőtárolást vagy tartósítószer-adagolást igényel és korlátozott eltarthatósági idejű. Megfelelő a félkonzerv, ha nem tartalmaz kórokozó mikroorganizmust, mikroorganizmus méreganyagot. Enterobacteriaceae csoportba tartozó mikrobát, fonalas vagy sarjadzó gombát. A szulfitredukáló klosztridium szám legfeljebb 10/g határértékig tűrhető meg: a szaporodó aerob spórások a 10 3 /g mikrobaszámot nem érik el. Kifogásolt a félkonzerv, ha bármely fenti előírásnak nem felel meg.

3.Prezerv: nem légmentes csomagolású, pácolással, füstöléssel, sózással, savanyítással, konzerválással, konzerválószerrel tartósított termék: Megfelelő a prezerv, ha nem tartalmaz határértéken felül mikroorganizmust. Tűrhető a prezerv, ha a kórokozók jelenléte vagy száma az „M” értékre előírt követelményeket ugyan kielégíti, de a még megengedett „c” értéket a szennyezett minták száma meghaladja. Kifogásolt a prezerv, ha a mintából a 2. számú melléklet szerinti kórokozó mutatható ki, illetve az „M” értéket már egy elemi minta meghaladja, továbbá nem elfogadható mértékű rovar és rágcsáló szennyezettség állapítható meg.

A rendelet 2. számú melléklete: az élelmiszer megítélését befolyásoló kórokozók 1. A minősített kórokozók, amelyek a vizsgált mintában nem fogadhatók el, határértékük: 0): 1.1. Baktériumok és azok toxinjai: Brucella fajok, Campylobacter fajok, Clostridium botulinum, Coxiella burneti, Enterotoxin (S. aureus) patogén Escherichia coli törzsek, Francisella tularensis, Mycobacterium fajok, Salmonella typhi és Salmonella paratyphi A, B, C,

Shigella fajok, Streptococcus A, B csoportok, Yersinia enterocolitica, És egyéb kórokozónak elismert, de itt fel nem sorolt baktérium Vírusok Hepatitis A, Rotavírus, Norwalk és egyéb.

1.3.Mikotoxin 1.4. Protozoák: Entamoeba histolytica, Giardia lamblia, Toxoplazma gondii, Sarcosporidium fajok, Craptosporidium és egyéb Férgek: Cysticerus/Taenia, Echinococcus, Trichinella spiralis.

2. Mikroorganizmusok amelyek nem fogadhatók el (a határérték: 0/g vagy cm 3 ): Salmonella, Listeria monocytogenes. 3. Határérték alatt megtűrhető kórokozók: Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Staphylococcus aerus, Vibrio parahaemolyticus.

A rendelet 3. számú melléklete Az élelmiszerrel kapcsolatos tevékenység során használt berendezés, felszerelés, gép, munkaeszköz, élelmiszerrel közvetlenül érintkező munkafelület és csomagoló anyag, valamint a személyi tisztaság: élelmiszer-biztonsági mikrobiológiai vizsgálata. 1.Mintavétel A személyi higiéniai, a munkaeszközök, a belső munkahelyi környezet, valamint a csomagolóanyagok tisztaságát ellenőrző vizsgálatoknál elemi minta minden egyes tamponos törléssel,

lenyomati, kaparékvételi stb. eljárással vett minta, valamint vizsgált eszköz, amelyek pontos azonosíthatóságát megfelelő jelzésekkel kell biztosítani. A fenti célból végzett mintavételnél a mintavételi jegyzőkönyvet hasonlóan kell elkészíteni, mint az élelmiszerek szúrópróbaszerű mintavételezésénél. Az elemi mintákat egyedileg kell elbírálni.

2. Megítélés Csomagolóanyag (fém, üveg, fa, papír, műanyag, valamint kombinált anyagok) Megfelelő a csomagolóanyag tisztasága, ha kórokozót nem tartalmaz és az élelmiszer csomagolásához használt anyag 10x10 cm felületen vizsgálva nem tartalmaz az 1. számú mellékletben felsorolt, Enterobacteriaceae családba tartozó mikroorganizmust,Lancfield féle D szerotípusú Streptococcus-t, sarjadzó vagy fonalas gombát. Lenyomati mintavétellel vizsgálva a mikrobaszám 1 cm 2 felületen 1-3, 100 cm 2 felületre számítva 250 lehet.

Palack esetében a köbtartalom 10%-nak megfelelő mennyiségű steril öblítő folyadékot használva 1 cm 3 térfogatra számítva a mikroorganizmus szám 1-3, 100 cm 3 térfogatban legfeljebb 300 lehet. Nem megfelelő a csomagolóanyag tisztasága, ha a 2. számú mellékletben felsorolt kórokozó mikroorganizmus mutatható ki, vagy a mikrobaszám fenti tűrési határt meghaladja.

Felszerelés, munkaeszköz, edényzet, munkafelület (a továbbiakban: felület) Az élelmiszerrel közvetlenül érintkező felület 10x10 cm területét ennél kisebb felületű eszköznél a teljes felületet vizsgálva tisztítás, fertőtlenítés után a felületnek meg kell felelnie a rendelet 3. számú melléklete 2.1 pontjában leírtaknak. Munkavégzés előtt vizsgálva a felület kórokozó mikroorganizmussal nem lehet szennyezett. A munkavégzés közben vett minta szennyezettségének értékelésénél figyelembe kell venni a végzett munka jellegét.

Személyi tisztaság (kéz, munkaruha és kéztörlő) Megfelelő tisztaságú a kéz a kézmosást követően, a még használatlan munkaruha, a használatban lévő kéztörlő, ha kórokozó mikroorganizmust nem tartalmaz. Nem megfelelő a személyi tisztasági minta, ha 2. számú mellékletben szereplő kórokozó, Enterobacteriaceae családba tartozó mikroorganizmus vagy Lancfield-féle D szerotípusú Streptococcus mutatható ki. Az elbírálásnál figyelembe kell venni a végzett munka jellegét. A szeptikus munkavégzésnél a személyi higiénia szigorúbb követelményeit a munkahely higiéniai szabályzatában kell előírni.