ELEKTROSZTATIKA ELEKTROMOS ALAPJELENSÉGEK. AZ AZONOS TÖLTÉSŰ TESTEK TASZÍTJÁK EGYMÁST  A posztóval megdörzsölt ebonit- rudak taszítják egymást  Az ebonit.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Borostyánkő (ηλεκτρον [elektron]) Milétoszi Thalész az i. e. 6. században leírta, hogy elektromosság kelthető számos anyagnak, például borostyánkőnek.
Advertisements

A MÁGNESES TÉR IDŐBEN MEGVÁLTOZIK Indukciós jelenségek Michael Faraday
Egyenáram. Elektromos áram fogalma, feltétele,iránya, erőssége Elektromos áram: töltéshordozók sokaságának rendezett mozgása Az áram feltétele: ha egy.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Károly Alexandra és Kocsis Ákos 10.B. Tranzisztorok A legfontosabb félvezetőeszközök: – erősítőként (analóg áramkörökben) – kapcsolóként (digitális áramkörökben)
Összefoglalás. 1.) Csoportosítsd a felsorolt dolgokat aszerint, melyik anyag, melyik nem! labda, felhő, ünnep, gravitációs mező, nap, Nap, hétfő, szám.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA VILLAMOS ENERGIA FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
Minden test nyugalomban van, vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, amíg környezete meg nem változtatja mozgásállapotát. Az olyan vonatkoztatási.
Az erő def., jele, mértékegysége Az erő mérése Az erő kiszámítása Az erő vektormennyiség Az erő ábrázolása Támadáspont és hatásvonal Két erőhatás mikor.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Hőre lágyuló műanyagok feldolgozása
Geometriai transzformációk
Lieszkovszky József Pál (PhD hallgató, RGDI
Vezetékes átviteli közegek
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Sínrendszerek Rontó Péter.
Becslés gyakorlat november 3.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A mozgás kinematikai jellemzői
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
A Feuerbach-kör és annak alkalmazása feladatokban
Kockázat és megbízhatóság
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Az áramlásba helyezett testekre ható erők
Az elektromos áram, vezetési jelenségek
Alkalmazott földfizika GY.4.
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
A mozgási elektromágneses indukció
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
2. Koordináta-rendszerek és transzformációk
Pontrendszerek mechanikája
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Gázok és folyadékok áramlása
Eszközök elektromos ellenállása
Classis Human Vezetési Tanácsadó
Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert.
Az anyagi pont dinamikája
Elektrosztatikus festés (szinterezés)
Az élesség beállítása vagy fókuszálás
Szerkezetek Dinamikája
Automatikai építőelemek 8.
Elektromos kölcsönhatás
Megújuló energiák Készítette: Petőfi Sándor Általános Iskola
Az elektromos áramnak is van mágneses hatása.
Turbulencia hatása a tartózkodási zóna légtechnikai komfortjára
RUGÓK.
Elektromos alapjelenségek
Bipoláris technológia Mizsei János Hodossy Sándor BME-EET
Munkanélküliség.
AVL fák.
Környezeti Kontrolling
Fényforrások 3. Kisülőlámpák
Halmazállapot-változások
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Biofizika Oktató: Katona Péter.
Bináris kereső fák Definíció: A bináris kereső fa egy bináris fa,
Hőtan Összefoglalás Kószó Kriszta.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Járműtelepi rendszermodell 2.
Emlékeztető/Ismétlés
Az elektromágneses indukció
Az ízület. Az ízület szerkezete, összetartó tényezői, az ízületekben lehetséges mozgások.
Vektorok © Vidra Gábor,
A geometriai transzformációk
Atomok kvantumelmélete
Elektromos alapfogalmak
Egyenletesen változó mozgás
Előadás másolata:

ELEKTROSZTATIKA ELEKTROMOS ALAPJELENSÉGEK

AZ AZONOS TÖLTÉSŰ TESTEK TASZÍTJÁK EGYMÁST  A posztóval megdörzsölt ebonit- rudak taszítják egymást  Az ebonit töltését nevezzük negatívnak

AZ ELLENTÉTES TÖLTÉSŰ TESTEK TASZÍTJÁK EGYMÁST  A bőrrel dörzsölt üveg vonzza a posztóval dörzsölt ebonit-rudat.  Az üvegrúd töltését nevezzük pozitívnak.  Az ebonit negatív töltésű.

DÖRZSÖLÉSSEL SZÉTVÁLASZTJUK A TÖLTÉSEKET  Posztóval megdörzsöljük az ebonitrudat.  A posztó és az ebonit vonzzák egymást.  Az ebonit negatív, a posztó pozitív töltésű lett.  Dörzsöléssel az elektromos töltéseket szétválasztjuk.

EGY TESZTKÉRDÉS Melyik állítás nem igaz?  A) Ha egy műanyag-rudat posztóval megdörzsölünk, akkor a műanyag negatív, a posztó pozitív elektromos állapotú lesz.  B) Ha egy üveg-rudat bőrrel megdörzsölünk, akkor az üvegnek elektron-hiánya, a bőrnek elektron-többlete lesz.  C) Ha egy műanyag-rudat posztóval, egy üveg-rudat pedig bőrrel megdörzsölünk, akkor a posztó és a bőr taszítják egymást.  D) Ha egy műanyag-rudat posztóval, egy üveg-rudat pedig bőrrel megdörzsölünk, akkor a posztó és az üveg taszítják egymást.

AZ ELEKTROSZKÓP  A képen a Braun-féle elektroszkóp látható.  A „mozgó rész” egy vékony, alumíniumból készült mutató.  Ha az elektroszkópra töltést viszünk, akkor a taszító hatás miatt a mutató elfordul.

AZ ELEKTROSZKÓP FELTÖLTÉSE I.  Ha a megdörzsölt ebonitot végighúzzuk az elektroszkóp gömbjén, az elektroszkóp feltöltődik.  Ha megérintjük, elveszíti töltését.  Ha a feltöltött elektroszkóphoz azonos töltésű testtel közelítünk, a kitérés nő.  Ha a feltöltött elektroszkóphoz ellentétes töltésű testtel közelítünk, a kitérés csökken.

AZ ELEKTROSZKÓP FELTÖLTÉSE II. Ez a kísérlet hasonló az előzőhöz.  Ha a pozitív töltésű elektroszkóphoz pozitív töltésű üveggel közelítünk, a kitérés nő.  Ha a pozitív töltésű elektroszkóphoz negatív töltésű ebonittal közelítünk, a kitérés csökken.

COULOMB TÖRVÉNYE Két, pontszerű Q 1 és Q 2 töltés között ható erő egyenesen arányos a két töltés szorzatával, és fordítottan arányos a kőztük lévő távolság négyzetével:

TESZTKÉRDÉSEK

TÉRERŐSSÉG  Az elektromos tér minden pontjában az odahelyezett q próbatöltésre meghatározott irányú és nagyságú erő hat.  F ~ q  E = F/q vagy F = Eq

TESZTKÉRDÉSEK

PONTSZERŰ TÖLTÉS ELEKTROMOS TERE

AZ ELEKTROMOS TÉR JELLEMZÉSE ERŐVONALAKKAL  Egy tálba ricinusolajat öntöttünk s búzadarát szórtunk rá.  Ha a tál közepén lévő kicsi (pontszerű) fémtestre töltést viszünk, a daraszemcsék erővonalak mentén húzódó láncokba rendeződnek.  A ponttöltés erővonalai sugárirányúak.

PONTSZERŰ TÖLTÉS ERŐVONALRENDSZERE

+Q ÉS –Q TÖLTÉS ERŐVONALRENDSZERE

HOMOGÉN ELEKTROMOS TÉR

AZ ERŐVONAL ÉRINTŐJE MEGMUTATJA A TÉRERŐSSÉG IRÁNYÁT

AZ ERŐVONALAK SŰRŰSÉGE MEGMUTATJA A TÉRERŐSSÉG NAGYSÁGÁT

MAXWELL I. TÖRVÉNYE Q –tól r távolságra E=kQ/r 2. Egységnyi felületen áthalad kQ/r 2 számú erővonal. A 4r 2  gömbfelületen áthalad 4  kQ = Q/  0 erővonal.

AZ ELEKTROSZTATIKUS TÉR KONZERVATÍV

W AB (1) = W AB (2) Bármely útra W AB ugyanakkora.

A FESZÜLTSÉG ÉRTELMEZÉSE W AB = Fscos  = Eqs cos  = Eqd

A POTENCIÁL A tér (mező) bármely A pontjának egy rögzített O ponthoz viszonyított U AO feszültségét feszültségét a tér (mező) A pontbeli potenciáljának nevezzük. A viszonyítási pontot gyakran a végtelenbe helyezzük. U A =U AO A feszültség definíciójából következik, hogy U AB = U A - U B Ekvipotenciális pontok: azonos potenciálú pontok. Ekvipotenciális felület: az ekvipotenciális pontok által alkotott felület.

EKVIPOTENCIÁLIS FELÜLETEK

TESZTKÉRDÉSEK

GYAKORLÓ FELADATOK (U AB = 40 V)

ELEKTROMOS MEGOSZTÁS

ELEKTROSZKÓP FELTÖLTÉSE MEGOSZTÁSSAL  A töltetlen elektroszkóphoz negatív ebonittal közelítünk.  Az elektroszkóp gömbjét megérintjük, majd az ebonitot eltávolítjuk.  Az elektroszkóp töltést jelez.  Megállapítható, hogy a töltése most pozitív lett.

A VAN DE GRAAFF GENERÁTOR  Motorral meghajtott plexihengereken körbefutó végtelenített gumiszalag szállítja a töltéseket a fémbúra belsejébe.  Ez a többlettöltés a fémbúra külső felületén oszlik el.

KÍSÉRLETEK A GENERÁTORRAL

A FARADAY-KALITKA  Generátorral feltöltöttük a fémkalitkát.  A kalitkán kívüli fonalak felágaskodnak, a belül lévők gyakorlatilag nyugalomban maradnak.  Ez azt bizonyítja, hogy a vezetőre vitt többlettöltés mindig a vezető külső felületén helyezkedik el.  A vezető belsejében az elektromos térerősség 0.

AZ ELEKTROMOS ÁRNYÉKOLÁS SZEMLÉLTETÉSE BÚZADARASZEMCSÉKKEL  Az egymással szemben elhelyezett lemezek töltése +Q és –Q.  A lemezek közé behelyeztünk egy fémkarikát.  A karika belsejében a búzadara nem rendeződik, vagyis belül 0 a térerősség.

FÉM BELSEJÉBEN A TÉRERŐSSÉG ZÉRUS

CSÚCSHATÁS - AZ ELEKTROMOS SEGNER-KERÉK  A generátorról feltöltött kerék csúcsainál igen nagy térerősség alakul ki  Ennek hatására a levegő molekulái polarizálódnak, a dipólusokat a csúcs magához vonzza.  Érintkezés után a csúcs a vele azonos töltésűvé vált részecskéket eltaszítja.  Ennek a taszítóerőnek a reakcióereje hozza forgásba a kereket.

A MECHANIKAI SEGNER-KERÉK  A függőleges henger könnyen forgó kerékhez csatlakozik, melynek a lapátjain oldalt lyukak vannak.  A hengerbe öntött és a lyukakon kiáramló víz forgásba hozza a kereket – a víz kiáramlásával ellentétes irányban.

CSÚCSHATÁS – AZ ELEKTROMOS SZÉL  A működési elv ugyanaz, mint az előző kísérletnél.  A csúcs által magához vonzott, majd eltaszított részecskék árama hajlítja el a gyertya lángját.

A CSÚCSHATÁS SZEMLÉLTETÉSE BÚZADARASZEMCSÉKKEL  A fémlemezzel szemben egy kisméretű, hegyes fémtest helyezkedik el.  A hegy töltése +Q, a fémlemezé –Q.  Látható, hogy a hegy közelében sűrűbben helyezkednek el az erővonalak, vagyis ott nagyobb a térerősség.

TÖLTÖTT VEZETŐ ELEKTROMOS TERE  A többlettöltés a vezető külső felületén helyezkedik el.  Az erővonalak merőlegesek a fém felületére.  A fémek belsejében a térerősség zérus.  A nagyobb görbületi helyeken (csúcsoknál) nagyobb a térerősség.  A fém felülete és belső pontjai ekvipotenciálisak.

KONDENZÁTOR  Az A felületű lapról kiindul Q/  0 erővonal.  E = Q/(  0 A)  U = Ed = Qd/(  0 A)  Q ~ U  C=Q/U =  0 A/d

KONDENZÁTOROK  A síkkondenzátor két, egymással szemben elhelyezkedő fémlap, melyek töltése +Q és –Q.  Az egyik fémlaphoz kapcsolódó elektroszkóp a kondenzátor feszültségét mutatja.  Láthatjuk, hogy a fémlapok közelítésekor változatlan töltés mellett a feszültség csökken.  Ez azt jelenti, hogy a kapacitás növekedett.

KONDENZÁTOROK KAPACITÁSA II. (VIDEÓ)  A feltöltött kondenzátor lemezei közé helyezzünk szigetelő lapot.  A lap behelyezésekor a kondenzátor feszültsége csökken.  Ez azt jelenti, hogy a kapacitás növekedett.