40. A piacgazdasági rendszer kialakulása Magyarországon A. Hogyan alakult át a gazdasági rendszer Magyarországon? B. Melyek voltak a gazdasági rendszerváltás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

A nyugati civilizációban az elmúlt évezredben mindinkább teret hódítottak a gazdaság kapitalista formái A társadalmi rendszerek a történelemben többnyire.
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
A nagy gazdasági világ válság
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
Helyi beruházások a gazdasági visszaesés időszakában Péteri Gábor
Változások a hazai kereskedelem szerkezetében 1945-től napjainkig
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A gazdasági fejlettség mutatói
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Összehasonlító gazdaságtan
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
AZ EMBERISÉG ÉLELMEZÉSI HELYZETE
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
„Kemény” és „puha” alkalmazkodás a gazdasági válsághoz Munkaerőpiaci Tükör 2010 – Közelkép Köllő János.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
Vállalatérték-élet pálya szakaszok
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Összehasonlító gazdaságtan
Második és informális gazdaság Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 21.
Nyers Rezső, az „új mechanizmus” egyik legjelentősebb ösztönzője
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
A rendszerváltozás és a tranzíciós gazdaság
A szakszervezetek és a válság Budapest,
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Adózás az Európai Unióban – magyar szemmel Dr. Vágyi Ferenc Róbert egyetemi docens Nyugat-Magyarországi Egyetem, Pénzügyi és Számviteli Intézet 9400 Sopron,
Lőrinczné dr. Bencze Edit
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Önkormányzati fórumok február- március – a válság éve A régió ipari termelése 25 %-kal csökkent A foglalkoztatottak száma mintegy 17 ezer.
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Szlovákia Regionális különbségei
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
 Az 1980-as évek második fele - szovjet típusú szocializmus csődje.  Az ország gyorsuló eladósodása következtében az államháztartás többször is közel.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Rendszerváltás Diktatórikus államberendezkedés demokráciává alakul Magyarországon ezt a folyamatot rendszerváltásnak nevezzük. Magántulajdon Hosszú,
Együttműködésen alapuló gazdaság és társadalomfejlesztés Herpainé Márkus Ágnes Társadalmi Összetartozásért Alapítvány SOPRO hálózat.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
Európai pénzügyi intézményrendszer
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
A szakiskola jelene és jövője
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Magyarország szovjetizálása
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
12. A világgazdasági válság
Európai Uniós ismeretek
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI
Gazdasági rendszerek.
Gazdaságpolitika 4. ea..
Készítette: Koleszár Gábor
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
A globalizáció - a globális világgazdaság
Előadás másolata:

40. A piacgazdasági rendszer kialakulása Magyarországon A. Hogyan alakult át a gazdasági rendszer Magyarországon? B. Melyek voltak a gazdasági rendszerváltás főbb feladatai?

Régen minden jobb volt? Molnár nagypapa gyakran sóhajtozik a közös vasárnapi ebéd alatt, hogy régen mennyivel jobb volt: „Még a süteménynek is más volt az íze!” „Apuka, akkoriban még nem is volt ilyen sütemény!” – perlekedik vele Molnár anyu, aki szerint sokkal jobb ma vásárolni, hiszen bőséges választék van mindenből, és csak az ember pénztárcája szab gátat az igényeknek. „Bezzeg iskoláskoromban – mondja apu – egészen Bécsig kellett mennünk, ha új hűtőszekrényt akartunk!” De nagypapa nem hagyja magát: „Mondhattok, amit akartok, akkoriban mindenkinek volt munkája és fedél a feje felett, nem úgy, mint most!” 40. A piacgazdasági rendszer kialakulása Magyarországon A. Hogyan alakult át a gazdasági rendszer Magyarországon?

Készíts kiselőadást a szocialista rendszerek hanyatlásáról és bukásáról! Nézz utána: – Minek a rövidítése a KGST? Mi volt a szerepe a szocialista országok életében? – Minek a rövidítése a gmk, vgmk? Milyen szerepet töltöttek be a szocialista gazdaságban? Foglald össze a grafikon segítségével, hogy alakult a magyar adósságállomány a nyolcvanas években! 40. A piacgazdasági rendszer kialakulása Magyarországon – A. Hogyan alakult át a gazdasági rendszer Magyarországon? Hogyan alakult a munkanélküliség a rendszerváltást követő években? Adatokkal támaszd alá állításaidat! A táblázat adatait felhasználva készíts a gazdasági szerkezet átalakulását bemutató kördiagramokat!

A karszalag Molnár apuka szekrényében Évi egy nemzeti színű karszalagot talált, amelynek a közepén egy nagy lyuk tátongott. Amikor megkérdezte, miért őrzi ezt még mindig, apu elmesélte, hogy a karszalagot 1989-ben egyetemistaként vette, amikor kikiáltották a köztársaságot. Ha ránéz, mindig eszébe jut, hogy honnan indult, és milyen hosszú utat tett meg azóta nemcsak ő, hanem az ország is. 40. A piacgazdasági rendszer kialakulása Magyarországon B. Melyek voltak a gazdasági rendszerváltás főbb feladatai?

Mi lehet az oka annak, hogy 1993-ban volt a leg- magasabb a munka- nélküliség? Hogyan alakult a fogyasztás, hogyan éltek az emberek a rendszerváltást követő tíz évben? Mi lehet az oka a visszaesésnek? Nézz utána, mit szimbolizál a lyukas nemzeti színű zászló? 40. A piacgazdasági rendszer kialakulása Magyarországon – B. Melyek voltak a gazdasági rendszerváltás főbb feladatai? Tekintsd át az alábbi grafikonokat, és állapítsd meg, hogyan alakult a magyar gazdaság helyzete a kilencvenes években!

Összegzés A legfontosabb tudnivalók

Magyarországon 1947 és a rendszerváltás (1989) között szovjet mintára tervgazdasági rendszer működött, amely erőszakos államosítással létrehozott állami tulajdonon és diktatórikus központi hatalmon alapult. Ebben az időszakban központilag elfogadott tervekkel próbálták a termelést a 40. A piacgazdasági rendszer kialakulása Magyarországon A. Hogyan alakult át a gazdasági rendszer Magyarországon? szükségletekkel összhangba hozni, és az erőforrásokat a termelési egységek, vállalatok között szétosztani. Ám a sokféle szükségletre a tervek leginkább csak mennyiségi választ tudtak adni, különösen a fogyasztási cikkek minősége maradt el a fejlett országokétól. Pazarlóan bántak a szűkös erőforrásokkal, aránytalanságok alakultak ki a gazdaságban, de 1956 után és különösen az 1968-as reformoknak köszönhetően összességében viszonylagos jólétet biztosított. A Magyar Köztársaság kikiáltása alkalmából összegyűlt tömeg

Törvényi előírás szerint papíron mindenkinek volt munkája, de a gyárakon belül munkanélküliség volt. Az innovációhoz, a technikai haladáshoz nem volt elég pénz, ezért a gazdasági szerkezet elavulttá vált. Az elégedetlenséget, a hiányokat úgy kezelték, hogy a nyolcvanas években egyre több piaci jellegű döntést engedtek meg (háztáji gazdálkodás, gazdasági munkaközösség formájában), és az erőforráshiányt, illetve az életszínvonal fenntartását külföldi hitelfelvétellel kezelték. Bár a lakosság keveset érzékelt abból, hogy az ország súlyosan eladósodott, a politikai és gazdasági problémák valódi megoldása elkerülhetetlenné vált. A politikai elit az „Ellenzéki Kerekasztal” fórumán meghatározta az új, piaci alapokon működő gazdasági rendszer megteremtésének legfontosabb szabályait, lépéseit. 40. A piacgazdasági rendszer kialakulása Magyarországon – A. Hogyan alakult át a gazdasági rendszer Magyarországon? Jó, ha tudod! A társadalmi-gazdasági rendszer átalakításának legfontosabb lépése a korábbi Alkotmány átalakítása volt. A módosított Alkotmány október 23-án lépett hatályba „a többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot megvalósító jogállamba való békés átmenet elősegítése érdekében”. A foltozgatott Alkotmány helyett január 1-je óta Magyarország Alaptörvénye van hatályban.

Az 1989-es politikai rendszerváltást követő években Magyarország piacgazdaságra állt át, és megszűnt a politikai diktatúra. A piacgazdaság magántulajdonon, piaci szabályozáson és a verseny szabadságán nyugszik. Ennek megteremtéséhez sok korábbi tulajdont (például földet) adtak vissza kárpótlás keretében, illetve az állami tulajdont privatizálták (magántulajdonra alakították át), ami a külföldi tőke beáramlásának nyitott utat. Az átmenet során sokkhatásként érte a társadalmat a tömeges munkanélküliség megjelenése. A veszteségesen működő nagyüzemek leállása következtében közel 1,3 millió fővel csökkent a foglalkoztatottak létszáma. Különösen súlyosan érintette a leépítés a bányászatban, a kohászatban és a mezőgazdaságban dolgozókat. A magánszektor és az új ágazatok (bankszektor, szolgáltatások) megjelenése ezt akkor nem tudta ellensúlyozni. 40. A piacgazdasági rendszer kialakulása Magyarországon – A. Hogyan alakult át a gazdasági rendszer Magyarországon? TIPP Az elmúlt fél évszázad foglalkoztatási helyzetéről, a gazdasági átalakulás foglalkoztatásra gyakorolt hatásáról részletesen is olvashattok a KSH Foglalkoztatás és munkanélküliség Magyarországon (1997) című tanulmányában. tanulmányában

A kilencvenes évek közepén – főként a keleti piacok összeomlása és a belső reformok következtében – visszaesett a gazdaság teljesítménye. Megnőtt a munkanélküliek száma, zsugorodtak a keresetek, a jövedelmek és az állami bevételek, és erőteljesen nőtt az ország adóssága. A visszaesés ellensúlyozása jelentős gazdasági reformokat igényelt, ennek részeként csökkentették az állami kiadásokat, befagyasztották az állami szektorban a béreket, leértékelték a forintot, bizonyos állami ellátásokat (például a fogászatot) fizetőssé tettek. Az intézkedéscsomag a lakosság életszínvonalának jelentős zuhanásával járt. 40. A piacgazdasági rendszer kialakulása Magyarországon B. Melyek voltak a gazdasági rendszerváltás főbb feladatai? Készülnek az autók az Audi győri gyárában A rendszerváltást követő első néhány év a piacgazdaság jogi és alkotmányos kereteinek kialakításával telt. Ekkor került sor a piaci mechanizmusok működéséhez elengedhetetlen demokratikus intézményrendszer kiépítésére, például a modern adórendszer kialakítására és a vállalkozások működési feltételeinek biztosítására.

A reform részeként Magyarország erőteljesen ösztönözni kezdte a nemzetközi befektetőket, hogy szálljanak be a tőkehiánnyal küszködő állami tulajdonú cégekbe tulajdonosokként (privatizáció), illetve vegyes vagy külföldi tulajdonú vállalatokat alapítsanak ig leginkább az olcsó munkaerő vonzotta azokat a külföldi vállalatokat, amelyek egyszerűbb összeszerelést 40. A piacgazdasági rendszer kialakulása Magyarországon – B. Melyek voltak a gazdasági rendszerváltás főbb feladatai? igénylő tevékenységet folytattak. Ezek a cégek az időszak végén már a magyar export 50 százalékát adták. 1996–2000 között már főleg a szakképzett munkaerő csábította a tőkét. A legkeresettebb befektetési célpontnak az autó- és elektronikai ipar, továbbá a pénzügyi szektor számított. A kilencvenes évek második felétől érzékelhetően nőtt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliség 10 százalék alá csökkent. Egyre inkább előtérbe került a munkaerő szakképzettsége, tudása, munkakultúrája, nyelvtudása, megújulásra való hajlandósága: a munkaerő minősége.

40. A piacgazdasági rendszer kialakulása Magyarországon – B. Melyek voltak a gazdasági rendszerváltás főbb feladatai? Megjelent a modern társadalmak munkaerőpiacát jellemző kettősség, miszerint egyszerre áll fenn egy- egy gyorsan fejlődő ágazatban a munkaerő hiánya és másutt a munkanélküliség. A kilencvenes évek végére a költségvetés hiánya az export erőteljes emelkedésének köszönhetően jelentősen csökkent. A csökkenésben jókora szerepet játszottak a külföldi befektetők beruházásai. Magyarország gazdasága az ezredfordulón már a fenntartható növekedés és a nyitott, versenyképes piacgazdaság kihívásával nézett szembe. A változó nemzetközi gazdasági környezet, a pénzügyi válság további alkalmazkodást vár el – az EU-csatlakozást követően is – hazánktól.

Hogyan alakult át a gazdasági rendszer Magyarországon? 1947-től az 1989-es rendszerváltásig tervgazdasági rendszer működött, amely a nyolcvanas évektől már csak az állam által külföldről felvett hitelek segítségével volt fenntartható. Az adósságcsapda kikényszerítette a változást, és az 1989-es politikai rendszerváltást követő években Magyarország a magántulajdonon alapuló piacgazdaságra állt át. Melyek voltak a gazdasági rendszerváltás főbb feladatai? Létre kellett hozni a piacgazdaság jogi és alkotmányos kereteit. A rendszerváltást követő években – főként a keleti piacok összeomlása és a gazdasági szerkezetváltás következtében – visszaesett a gazdaság teljesítménye. Ez reformokat igényelt, amelyek részeként Magyarország ösztönözni kezdte a nemzetközi befektetőket, hogy állami tulajdonú cégeket vásároljanak (privatizáció), vegyes vagy külföldi tulajdonú vállalatokat alapítsanak. Az 1990-es évek végére a költségvetési hiány nemzetközileg is elfogadható mértékre csökkent, amihez hozzájárult az export erőteljes emelkedése. 40. A piacgazdasági rendszer kialakulása Magyarországon