Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Memóriák típusai, jellemzői
Advertisements

A számítógép felépítése
Memória.
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
A számítógépes memória jellemzői
A számítógép felépítése
Belső memóriák tipusai
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése és működése
a számítógép kézzelfogható részei.
Készítette: Simon Anett 9.c
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
Diczházi Attila munkája alapján
Háttértárak Papír alapú Mágneses elvű Optikai Memóriák Lyukkártya ROM
A MEMÓRIA.
A memória.
Memóriák.
A memória.
Számítógép memória jellemzői
Számítógép memória jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
A memóriák típusai Ahogy én tanítanám….
Memóriák típusai, jellemzői
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Memóriák típusai, jellemzői
Készítette: Felkészítő tanár: Iskola:
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A memóriák típusai, jellemzői
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Tematikus fogalomtár FÉLVEZETŐS TÁRAK
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
A Memória.
A mikroszámítógép felépítése
A számítógép teljesítménye
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
Hardware ismeretek.
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése
Processzor, alaplap, memória
A számítógép tárolóeszközei
A háttértárak felépítése és működése
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Háttértárak.
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Memóriák.
5. osztály Háttértárolók
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- architektúrák dr. Kovács György DE AVK GAIT.
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
Készítette: Diczházi Attila. Mágneses Winchester Floppy Optikai CD DVD Egyéb Pendrive Memóriakártyák.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
A számítógép feladatai és felépítése
Készítette:Mohamed Ahmed Azmi 9.A. Random Access Memory Alap tudnivalók a RAM -ról: Írható és olvasható memória. Feladata ideiglenes adatok tárolása,
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
RAM (Random Access Memory)
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép tárolóeszközei
Tároló perifériák.
A számítógép feladatai és felépítése
Előadás másolata:

Adatok tárolása

Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya Optikai tárak CD DVD

1.Adatrögzítés módja: –Mechanikai (pl. lyukkártya) –Mágneses (pl. floppy-, merevlemez, mágneskártya) –Optikai (pl. írható CD-R, újraírható CD-RW) –Elektronikus ( pl. EPROM, Flash DRIVE) Adathordozók jellemzői 2.Felhasználhatóság módja: –Egyszeri (pl. lyukkártya, CD-R, BIOS ROM ) –Újrafelhasználhatók (pl. floppy-, merevlemez, CD-RW, CMOS RAM)

Adathordozók jellemzői 3.Tárolókapacitás: a tárolt információ mennyisége € bit : az információ egysége€€€€€€€€ byte : 8 bit 2 10 = 1024 bit =1 Kbitkilo 2 10 = 1024 byte = 1 KB 2 20 = 1024 Kbit =1 Mbitmega2 20 = 1024 KB =1 MB 2 30 = 1024 Mbit =1 Gbitgiga2 30 = 1024 MB =1 GB 2 40 = 1024 Gbit =1 Tbittera2 40 = 1024 GB =1 TB

Adathordozók jellemzői Szekvenciális (sorrendi) hozzáférés: az adat (csak) a bevitel sorrendjében olvasható ki, a hozzáférési idő az adat helyétől függ (pl.:mágnesszalag) Közvetlen (tetszőleges) hozzáférés: a tároló tetszőleges indexelt helyére írhatunk és tetszőleges helyről olvashatunk, a hozzáférési idő független az adat helyétől (pl.: félvezetőtárak) Indexszekvenciális hozzáférés: az adatok azonos hosszúságú indexelt blokkokban vannak, a blokkok közvetlen hozzáférésűek, de a blokkon belül az adat csak szekvenciálisan írható-olvasható (pl.: mágneslemez) 4.Adathozzáférés

Adathozzáférés oszlopindex sorindex blokk blokkindex

5. Hozzáférési idő: az időtartam, ami egy adat címzéséhez és átviteléhez szükséges Adathordozók jellemzői

6. Tárolási sűrűség: egységnyi hosszúságon, vagy területen tárolt információ mennyisége bpi: bit/inch 1 bpi  0,04 bit/mm ez a tárolsi sűrűség akkor, ha kb 2,5 cm hosszon tartalmaz az adathordozó egy bitnyi információt: Adathordozók jellemzői

Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya Optikai tárak CD DVD

Félvezető (elektronikus tárak)

RAM (Random Access Memory) tetszőleges, közvetlen hozzáférésű memória, írható/olvasható adattároló eszköz kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat Egy bájtnyi információt tároló része a memóriarekesz A rekeszek sorszáma a cím.

Statikus RAM: SRAM bonyolultabb, és drágább kivitelű fogyasztása rendkívül kicsi, nagy a sebessége (főleg gyorsítótárakban (Cache) alkalmazzák) Dinamikus RAM: DRAM olcsó, kis méretű, frissítés szükséges, kisebb a sebessége

ROM ( Read-Only Memory): csak olvasható tartalma nem változtatható, az egyszer beégetett adatok véglegesek a tárolt adatokat áramtalanított állapotban is megőrzi. Programok- (például BIOS) tárolására használják

Maszk-programozott ROM tartalmát a gyártása során nyeri el, később már nem módosítható. PROM: Programozható ROM (Programmable Read-Only Memory) Speciális készülékkel (PROM programozó) egyszer írható memória. EPROM: Törölhető és programozható ROM (Erasable Programmable Read-Only Memory). UV fénnyel törölhető, majd a memória újraírható. Flash memória vagy EEPROM: Elektromosan törölhető ROM (Electrically Erasable Read-Only Memory)..

Lemeztárak felépítése lemez (adat)sávok szektorok cilinder: egy vagy több lemez azonos pozíciójú sávjai együtt

3,5” floppy adatai