Programstruktúrák. Program A program utasítások olyan sorozata, amely a számítógépen önállóan képes megoldani egy feladatot. A program háttértáron futtatható.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Advertisements

Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás
A számítógép felépítése
Determinisztikus programok. Szintaxis: X : Pvalt program változók E : Kifkifejezések B : Lkiflogikai kifejezések C : Utsutasítások.
A táblázatkezelés alapjai 1.
8. előadás (2005. április 19.) Pozicionálás fájlban (folyt.) I/O mechanizmus váltás Hibakezelő függvények Változók tárolási osztályai Parancssor-argumentumok.
Matematika I. Deák Ottó 2. heti előadás mestertanár
© Kozsik Tamás Beágyazott osztályok A blokkstrukturáltság támogatása –Eddig: egymásba ágyazható blokk utasítások Osztálydefiníciók is egymásba.
A számítógép alapegységei
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
13.a CAD-CAM informatikus
Az első program, avagy ismerkedés a nyelvvel
Az információ rögzítése, tárolása, átviteli módjai
5. előadás (2005. március 22.) Függvények definíciója, deklarációja, hívása Enumerációs adattípus 1.
4. előadás (2005. március 8.) Pointerek Pointer aritmetika
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás II. 7. Gyakorlat Operator overloading.
Függvények, mutatók Csernoch Mária.
Mutatók, tömbök, függvények
A Neumann-elvű számítógép jellemzői:
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Az operációs rendszerek
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK
Fordítóprogramok FORD01 Programozó matematikus III. évf. Miskolci Egyetem 1 Fordítóprogramok 1 Programozó matematikus szak 2003/2004-es tanév II. félév.
Determinisztikus véges automaták csukva nyitva m s kbsm csukva nyitva csukva nyitva csukvanyitva 1. Példa: Fotocellás ajtó s b m m= mindkét helyen k= kint.
CISC - RISC processzor jellemzők
6. előadás Hatókör, láthatóság, élettartam. Változók leképzése a memóriára. Blokkszerkezetes nyelvek. Kivételkezelés.
2. előadás Programegység, fordítási egység, könyvtári egység, beágyazás, blokkszerkezet, alprogramok, csomagok.
2. előadás Programegység, fordítási egység, könyvtári egység, beágyazás, blokkszerkezet, alprogramok, csomagok.
Egy egyszerű gép vázlata
Ficsor Lajos Template-ek CPP8/ 1 Template-ek. Ficsor Lajos Template-ek CPP8/ 2 A template fogalma Kiindulási probléma: tetszőleges típusokon kellene ugyanolyan.
A PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) nyílt forráskódú, számítógépes szkriptnyelv, legfőbb felhasználási területe a dinamikus weboldalak készítése. Emiatt.
Access XP Kifejezés-szerkesztő Összehasonlító operátorok:
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Ismétlés A pascal program szerkezete: program programnev; Programfej
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
1.4. Fordítás, szerkesztés, az objektumkönyvtár használata.
Operátorok Értékadások
Programozási nyelvek.
Absztrakt adattípusok kAkAÓ Objektumorientált programozás. In: Nyékyné Gaizler Judit (szerk.): Programozási nyelvek, Kiskapu, Budapest, pp
Készítette: Csíki Gyula
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Javascript Microsoft által készített kiegészítése Statikus típusosság Nagy projektek Windows 8 fejlesztésénél WinRT egy részét ebben írták Nyílt forráskódú,
Java programozási nyelv Metódusok
Termelő-fogysztó modell. A probléma absztrakt megfogalmazása: informális leírás. Adott egy N elemű közösen használt tároló, N  1. Adott a folyamatoknak.
Programozás III PROGRAMOZÁSI ALAPOK.
Objektum orientált programozás
Táblázatkezelés alapjai
2012. március 21. Paulik Áron.  Ha a függvényünk feladata olyan, hogy nem lenne értelme a visszatérési értéknek, vagy csak nincs rá szükség, void típusúként.
1. feladat  Készíts olyan függvényt, mely paraméterül kapja két egész típusú változó címét, s hívása után a két változó értéke helyet cserél.
A 2. géptermi beszámoló VBA anyagának összefoglalása
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
1 Függvények használata – az első függvénynél a formulát háromszor be kell írni, rendre az x, x+h, x-h argumentumokkal, – a második függvénynél az új (feltételes.
Opencms modul fejlesztés Krizsán Zoltán. Modulok fajtái Nincs előírás, csak tipikus tennivalók: –Content type: új típus(oka)t vezet be. –Template: új.
Függvények, mutatók Csernoch Mária. Függvények függvény definíciója az értelmezési tartomány tetszőleges eleméhez hozzárendel egy értéket –függvény helyettesítési.
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
Programok készítése és futtatása. Integrált fejlesztői környezet (IDE) tartalmaz:  szövegszerkesztőt a program forráskódjának szerkesztésére,  fordítóprogramot.
Lemezkezelés és adattárolás. Lemezműveletek - Formázás: az a művelet, ami a háttértárakat előkészíti a használatra. Az eredeti tartalom elvész a lemezről.
Programozási nyelvek csoportosítása.
Programozási alapok.
a programegységek között
Programozási nyelvek típusossága.
Compiler illetve interpreter nyelvek
Beépített függvények használata programozáskor
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Algoritmus készítés.
Előadás másolata:

Programstruktúrák

Program A program utasítások olyan sorozata, amely a számítógépen önállóan képes megoldani egy feladatot. A program háttértáron futtatható formában egy fájlban található. Programcsomag Rokon programok halmaza, amelyek egy feladatkör megoldására szolgálnak.

Párhuzamos folyamat (taszk) feladat megoldására párhuzamosan végrehajtható programrészek, egymással kommunikálnak, működésüket szinkronizálni kell, Megoldandó a közös erőforrások megosztása.

Fordítási egység (modul, unit, szegmens) A program önálló,függetlenül lefordítható legkisebb nyelvtani egysége fordítóprogram egyszeri végrehajtásával lefordítható, Nem egyenlő egy fájlban több fordítási egységet helyezünk el, s azokat egyszerre fordítjuk.

Export-, importlisták Fordítási egységek részei, Leírják: az adott egység mely azonosítóit használhatja más modul, ő mely modulokat, azoknak mely objektumait használja. (Nem csak a modulnevet kell megadni, hanem azt is, hogy abból a modulból mire van szükségünk.)

Programegység Részfeladatot megoldó utasítások összefüggő csoportja. Egyben, egységként hajtható végre, külvilágtól valamilyen mértékben elzárt, változókon, paramétereken keresztül kapcsolatot tart. Háromfajta programegység: eljárás, függvény, operátor (speciális fv).

Eljárás Az eljárás olyan programegység, amely egy utasítást helyettesíthet a programban. A függvény értékével egy kifejezésben szereplő értéket reprezentálhat. Az unáris vagy bináris operátort szintén kifejezésekben használhatjuk. Ezek a programegységek, az ún. alprogramok paraméterezhetők. Definíciójukban formális paramétereket használunk, a ezeket híváskor feleltetjük meg az aktuális paraméter Függvény Operátor