MAGYAR-ROMÁN EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A FALUSI TURIZMUSBAN Prof.Dr. Hanusz Árpád egyetemi tanár

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyar Fesztiválszövetség közgyűlése Százhalombatta, november 25. Dr. Faragó Hilda.
Advertisements

Dr Raffay Ágnes Dr Lőrincz Katalin Hajmásy Gyöngyi
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Szakpolitikai reflexiók a turizmusfejlesztés területi kohéziós szempontú értékeléséhez április 25. Dr. Nemes Andrea főosztályvezető NGM Turisztikai.
Aktuális pályázati lehetőségek
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ Prof. Dr. Hanusz Árpád.
Turizmuspolitika Turizmus irányítási eszközei: Turizmuspolitika
HELYI ÉRTÉKET! A Vidékfejlesztési Terv Intézkedéseinek bemutatása.
Készítette: Kiss András – Kerekes Tímea KEMAFI – Szabocs-Szatmár-Bereg megyei Civil Információs Centrum.
Tájékoztató a települési túraútvonalak létrehozásával kapcsolatos tapasztalatokról Márta Attila.
SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Felülvizsgálata 2011.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Ajkai Kistérség turisztikai helyzete
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Ajkai Kistérség Idegenforgalmának jellemzői
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
1 Előzmények Látványos fejlődések, de hiányzott egy átfogó stratégia Cél: Korunk kihívásainak megfelelő hosszú távú iránymutatás Illeszkedés a fölé- és.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Rekreáció és turizmus a Duna mentén
Dr. Faragó Hilda, az Országos Idegenforgalmi Bizottság titkára
Szatmár-Szatmár Szilvaút
Önkormányzatok turisztikai feladatai
A Fertő mente turizmusa Kundi Viktória PhD hallgató április 27.
Prof. Dr. Hanusz Árpád egyetemi tanár
GKRTE Közgyűlés, április 20.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Hálózati együttműködés a vidéki térségek fejlesztéséért – Pannon Helyi Termék Klaszter Zalamerenye, szeptember 10.
Balaton régió turizmusában
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Falusi és agroturizmus jelene – jövője
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
TURIZMUS, KIÁLLÍTÁSOK Egyházi könyvtárak a 21. század elején EKE konferencia Budapest, OSZK március 25.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
DESZTINÁCIÓK TURISZTIKAI TELJESÍTMÉNYÉNEK TELEPÜLÉS-SZEMPONTÚ MEGKÖZELÍTÉSE Dr. Szalók Csilla „TDM Workshop”
Az új pályázati ciklus turizmust érintő támogatási lehetőségei
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Lóska János elnök Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség
A Falusi és agroturizmus multiplikátor szerepe a vidékfejlesztésben Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár Szatmárnémeti szeptember
A Tourism4C project bemutatása Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Kick-off találkozó Zalaegerszeg, május
Gyógyturisztikai szekció április 1. Bozzay Andrásné Nemzetközi Balneológiai Konferencia.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
TURIZMUSFEJLESZTÉS – TDM FEJLESZTÉS Mányai Roland főosztályvezető Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Budapest, február 5..
VI. Siklósi Idegenforgalmi Konferencia június 2. Sarkadi Eszter titkár, TDM munkaszervezet vezető Harkányi Turisztikai Egyesület.
Pécs és térsége turizmusának helyzete. Magyarország vendégforgalmi adatai ( KSH)‏ Látogatók száma: fő (=2007)‏ Vendégek száma a kereskedelmi.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen osztályvezető Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
Turizmusfejlesztési és együttműködési tapasztalatok a Debrecen és Hortobágy helyi TDM szervezet elmúlt 4 és fél éve kapcsán Halasi Csaba egyesületi elnök.
A határtérség.
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Tourism cooperation in the Hungarian-Romanian crossborder region
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
A turisztikai desztináció menedzsment rendszer Magyarországon
Előadás másolata:

MAGYAR-ROMÁN EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A FALUSI TURIZMUSBAN Prof.Dr. Hanusz Árpád egyetemi tanár

2 A trianoni békeszerződés következtében vonzásközpontjukat vesztett területek Magyarországon

3 Kialakult együttműködések

4

5

6 KÖZÖS AKCIÓK LEHETŐSÉGE A fenntartható és versenyképes falusi turizmus közös fejlesztésének eszközei: –Termék és vonzerőfejlesztés hagyományőrző rendezvények –Marketing és kommunikációs kampányok –Információ-szolgáltatás –Helyi turisztikai felmérések, kutatások, minősítések

7 AZEGYÜTTMŰKÖDÉS MŰKÖDÉSI TERÜLETEI A FALUSI TURIZMU TERÉN A FALUSI turistafogadás feltételeinek javítása Emberközpontú és hosszú távon jövedelmező fejlődés biztosítása Attrakciófejlesztés FESZTEK Emberi erőforrás fejlesztés Hatékony működési rendszer kialakítása A falusi turizmus fenntartható fejlesztésének biztosítása Termékfejlesztés Hagyományok megőrzése, bemutatása, megtanítása A falusi turiszt. attrakciók szálláslehetőségének javítása A turisták komfortérzetének növelése Az oktatási rendszer munkaerő-piaci igényeknek megfelelő átalakítása és az EU. normáknak megfelelő szakemberképzés Szemléletformálás ÚJ IRÁNYÍTÁSI RENDSZER KIDOLGOZÁSA

8 KÖZÖS AKCIÓ LEHETŐSÉGE Nagyon hasznos együttműködési lehetőséget látok abban, hogy együtt szerveznénk meg akár csak a Szatmári Szilva utat, akár a Kárpát medencei „Szilvautat”

9 KÖZÖS AKCIÓ LEHETŐSÉGE Csenger város tervezi kis merülésű elektromos tutajok működtetését Szatmárnémeti és Mátészalka között. Erre vonatkozó tervei már a Vízügyi Igazgatóságnak is voltak, de ők sétahajó járatot terveztek a Szamoson. Ehhez komoly mederkotrásra lett volna szükség. Egy kisvárdai vállalkozó már sorozatban gyártja a környezetbarát elektromos motorral hajtott tutajokat és működteti is folyóparti rendezvények alkalmával. Nagy lépés, ha az ilyen fejlesztésben együtt tudnánk dolgozni. Egyedi kínálatot jelentene.

10 KÖZÖS AKCIÓ LEHETŐSÉGE A harmadik téma nem új keletű és a marketinghez kapcsolódik. Úgy gondolom jelentős előrelépés lenne ha a magyar és román falusi házakat azonos szempont alapján minősítenénk. Egy egységes minősítő rendszer tenné lehetővé a közös marketinget. A turisztikai attrakciókhoz azonos minőségű falusi szálláshelyeket tudnánk kiajánlani.

11 KÖZÖS AKCIÓ LEHETŐSÉGE Együttműködési lehetőség van a szakember képzés különböző területein. A déli megyékben a gyógy turizmussal kapcsolatos képzési együttműködés valósult meg. Ugyanezt el tudom képzelni a falusi és lovas turizmusban is.

12 Hagyományokra épülő kínálatfejlesztés példa a kistérségi turizmus fejlesztési gyakorlat végrehajtására: TEMATIKUS UTAK Attrakciófejlesztés „TEMATIKUS ÚT” Hagyományokon, ember alkotta vonzerőkön alapuló attrakciók Desztináció- menedzsment (KOORDINÁLÁS) Gasztronómiai, VAGY ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG hagyományok felélesztése

13 A FALUSI TURIZMUS CÉLJA: A hazai és külföldi turisták számára biztosítani a legalább lakóhelyüknek megfelelő vagy annál jobb minőségű infrastrukturális feltételeket. A természet terheltségének minimalizálásával a legmagasabb szintű szolgáltatások biztosítása A helyi „export” biztosításával a lakosság árbevételének növelése ( helyben készült termékek árulása a turistáknak) Hozzájárulni a vidékfejlesztéshez, a halmozottan hátrányos térségek kiegyenlítődésének biztosítása érdekében.

14 A KONKRÉT EGYÜTTMŰKÜDÉS TERÜLETEI Közös képzési programok kidolgozása, oktatás vendégfogadók képzése oktatók képzése FSz. falusi szakirány Közös határon átívelő tematikus utak kiépítése, piacra segítésének hatékonyságának növelése Falusi szolgáltatók követelmény rendszerének harmonizálása az EU normáknak megfelelően. Közös direkt marketing akciók szervezése A Falusi Turizmus irányítási rendszer tapasztalatainak az átadása

15 TOVÁBBI KÖZÖS TEMATIKUS UTAK KIDOLGOZÁSA A tematikus út olyan komplex turisztikai termék, mely sajátos egyedi kínálattal rendelkezik, szervezett egységben működik. Piacra jutást a közösségi marketing segíti. Szolgáltatásai minősítettek és garantáltan megfelelnek a nemzetközi turisztikai elvárásoknak. Azokat a szolgáltatásokat foglalja egységes keretbe, amelyek a régió turisztikai vonzerejét jelentik külön-külön. Nem a vásárok a meghatározók hanem az elektronikus média és az INTERNET!

16 A „FALVAK” számára az együttműködésen kívül nincs más alternatíva! Nélküle: nincs vidékfejlesztés (Leader, TDM) elnéptelenedhetnek a falvak nyom nélkül elenyészhet népi hagyományaink jelentős része EZ AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS KÉNYSZERE!

17 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!