Épületek gázellátása Gázmérők jellemző tulajdonságai és elhelyezése Épületgépészeti rendszerek I. 2013. március 25.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gázok sűrítése és szállítása
Advertisements

a sebesség mértékegysége
A szabályozott szakasz statikus tulajdonsága
Szabó István Debreceni Egyetem Villamosmérnöki BSc
SZELLŐZŐ ÉS KLÍMABERENDEZÉSEK I. ALAPFOGALMAK
Távbeszélő készülékek
K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg.
Épületek vízszigetelései
MBSZ-hoz kapcsolódó iparági jogszabályváltozások
Kábelek Készítette: Mecser Dávid. A kábel: A kábel olyan, villamos energia átvitelére alkalmas szigetelőanyaggal körülvett, víz és mechanikai behatások.
KÉMÉNY.
GMBSZ Fórum /2013.(III.21.) NGM rendelettel életbelépett (G)MBSZ aktuális változásai
Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév március 16.
Volumetrikus szivattyúk
1. Földgázrendszer.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Készítette: Móring Zsófia Vavra Szilvia
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Csík Zoltán Elektrikus T
Túláramvédelem.
Porleválasztó rendszerek kialakítása és üzemeltetése
Porleválasztó berendezések
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Gépi hő- és füstelvezetés
NYITOTT SZÓRÓFEJES VÍZZEL OLTÓ BERENDEZÉSEK
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához november 13. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
Gázkészülék – fürdőszobában
Ellenállás Ohm - törvénye
előadó: Varga Tamás MO csoportvezető
Tervfelülvizsgálat menete, tervdokumentációk szükséges és elégséges feltételei előadó: Varga Tamás MO csoportvezető január 19.
Gyakorlati alkalmazás
Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E.
Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E.
© Farkas György : Méréstechnika
1 „KIS” GÁZNYOMÁS-SZABÁLYOZÓ ÉS MÉRŐÁLLOMÁSOK MÁRKAKERESKEDŐK TALÁLKOZÓJA Nagykanizsa, június 29. Előadó: Németh Richárd ügyvezető.
LÉGCSATORNA HÁLÓZATOK MÉRETEZÉSE
Általános lakossági ismeretek a szén-monoxid elleni védekezés vonatkozásában Honeywell Szabályozástechnikai Kft november 11.
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
Tüzeléstechnika Gázfogyasztó készülékek mikroklímában
Rézkábel hibái.
Magasépítési acélszerkezetek kapcsolatok ellenőrzése
Csővezetékek.
Veszprémi EgyetemGépészeti alapismeretekGéptan TanszékVeszprémi EgyetemGépészeti alapismeretekGéptan Tanszék Hajtások.
Egyéb műszaki jellemzők
Mechanikai hullámok.
Fizikai alapmennyiségek mérése
HŐMÉRSÉKLETMÉRÉS Udvarhelyi Nándor április 16.
Emelt sebesség Alapok Rétlaki Győző TEB Központ.
NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS
Building Technologies / HVP1 Radiátoros fűtési rendszerek beszabályozása s ACVATIX TM MCV szelepekkel SIEMENS hagyományos radiátorszelepek SIEMENS MCV.
2 "a GMBSZ aktuális változásai illetve a műszaki-, biztonsági felülvizsgálattal kapcsolatos előírások változása" Tatabánya január 28. Komárom-Esztergom.
Kazánház gázellátása Vízellátás, csatornázás, gázellátás II március 19.
A hálózatkialakítás követelményei Csőanyagok Épületgépészeti rendszerek B.Sc. Épületenergetikaa képzés február 27.
CO2 érzékelők Lőkkös Norbert (FFRQJL).
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
Szakítóvizsgálatok Speciális rész-szakképesítés HEMI Villamos - műszaki munkaközösség Dombóvár, 2016.
Áramlástani alapok évfolyam
Rugalmas csapágyazás laprugóval
Kapacitív közelítéskapcsolók
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
8. AGY „Digitális technikák fejlődése az anyagvizsgálatban”
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
A folyadékállapot.
Automatikai építőelemek 3.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
a sebesség mértékegysége
Előadás másolata:

Épületek gázellátása Gázmérők jellemző tulajdonságai és elhelyezése Épületgépészeti rendszerek I március 25.

2 A mérés elve A mérés elve szerint megkülönböztetünk – a nyomásváltozás mérésének elvén, – a kiszorításos térfogatszámlálás elvén, valamint – a sebességmérés és impulzusszámlálás elvén működő gázmérőket. Az első csoportba sorolható mérőperemes, vagy Venturi-csöves mérők a fogyasztói körben nem használatosak. A térfogatszámlálás elvén működő mérők jellegzetes példája – a membrános háztartási gázmérő és – a forgódugattyús gázmérő. A sebességmérés és impulzusszámlálás elvén működnek a turbinás mérők.

3 Membrános háztartási gázmérők A membrános gázmérő működési elve

4 A mért gázmennyiség A mérő két leolvasása között eltelt időtartam során a számlálómű rögzíti, hogy ezt az egységnyi térfogatot a mérő hányszor bocsátotta át a fogyasztói vezetékbe, és így az áthaladt gáztérfogat összesen: V = n · V mérőkamra ahol n – a mérőciklusok száma, V mérőkamra – a membrán két szélső helyzete között kialakuló mérőkamra térfogata.

5 A hagyományos membrános gázmérő szerkezeti elemei Ház: mélyhúzott acéllemez Membrán: szintetikus műanyag Vezérlőmű Tolattyúk: négyszögletes vagy kör alakú

6 Tolattyúkialakítások

7 A tolattyúmozgást létrehozó erők és nyomatékok Hajtónyomaték: M h =  p · A · m Fékezőnyomaték: M e = F e · R = m · F N · R

8 RPF tényező: (Resistance Power Factor):

9 A membrános háztartási gázmérők jellemző adatai G betű: az utána következő szám a legkisebb megengedett térfogatáram százszorosa, m 3 /h mértékegységben.

10 Pontossági követelmények

11 A megengedett hiba értéke

12 A hagyományos membrános mérők jellemző tulajdonságai Előnyök: –igen nagy az átfogható mérési tartomány, tehát a már elfogadható hibával mérhető térfogatáramnak (V min, illetve a katalógusokban gyakran Q min ) és a legnagyobb, még mérhető térfogatáramnak (V max, Q max ) az aránya: 1:160; –a mérő pontossága megfelel az elszámolási mérés követelményeinek; –a működés a gáz nyomásváltozása révén megoldott, segédenergiára nincs szükség; –egyszerű szerkezet, olcsó kivitel; –hosszú élettartam; –kis nyomásveszteség; –a gázszivárgás és tűzállóság szempontjából megfelelő kialakítás.

13 A hagyományos membrános mérők jellemző tulajdonságai Hátrányok: – érzékeny a gázban található szennyeződésekre, különösen a cseppfolyós szennyeződésekre; – a modern mérőeszközökhöz képest nagy méret; – távleolvasása nehezen oldható meg.

14 A membrános gázmérők elhelyezése Külön feltételek a legfeljebb 100 m 3 /h névleges együttes térfogatáramú membrános (lemezházas) gázmérőkre és a 100 m 3 /h-nál nagyobb névleges térfogatáramú membrános (lemez- házas) gázmérőkre.

15 A gázmérő elé (mérőkötésébe) elzáró szerelvényt kell beépíteni. Az elzáró szerelvényt úgy kell beépíteni, hogy vele a gázmérő és a fogyasztói berendezés is kizárható legyen. Ha a házi nyomásszabályozót és a legfeljebb 6 m 3 /h névleges térfogatáramú gázmérőt együtt helyezik el, akkor elegendő a nyomásszabályozó előtt közvetlenül elhelyezett elzáró szerelvény. A legfeljebb 100 m 3 /h névleges együttes térfogatáramú membrános (lemezházas) gázmérők elhelyezése

16 Általános követelmények –Korábban: Gázmérő lakószobában nem helyezhető el, helyisége lakószobával nem szellőztethető össze. A 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. mellékletében (MBSZ) ez a feltétel már nem szerepel. –Gázmérő nem szerelhető: fürdőszobába, WC-be, garázsba, gépkocsitárolóba, kazánházba. Az MBSZ-ben ez a feltétel már nem szerepel. 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklete (MBSZ) –140 kW-nál nagyobb összes hőterhelésű gázfogyasztó készülék helyiségében, illetve 0,4 kV-nál nagyobb feszültségű villamos berendezéseket tartalmazó helyiségben gázmérő nem helyezhető el. –A gázmérő és a legközelebbi gázfogyasztó berendezés között vízszintes vetületben mért távolság legalább 1 m legyen. Ez a távolság beépített szigetelőfallal 0,5 m-ig csökkenthető. – A gázmérő legközelebbi éle és füstcső, melegvíz vagy gőz (fűtési) vezeték legközelebbi alkotója közötti távolság legalább 0,5 m legyen.

17 Általános követelmények – Gázmérőt szabadban, külső falon csak megfelelő mechanikai és káros hőhatás elleni védelem biztosításával szabad szerelni. A védelem módját és megoldását a gázszolgáltató határozza meg. – 6 m 3 /h névleges térfogatáramnál nagyobb gázmérő mindkét (belső és külső) oldalán legyen elzáró szerelvény. – Középnyomású nyomásszabályozóról ellátott membrános (lemezházas) gázmérő épületen belül csak akkor helyezhető el, ha a nyomásszabályozó kétfokozatú vagy védőmembrános. – Pincében, alagsorban gázmérő akkor helyezhető el, ha a Szabályzat vonatkozó pontjainak betartásán kívül az alábbi feltételek is teljesülnek: a pince vagy annak a gázmérő elhelyezésére szolgáló helyisége, vagy fülkéje nem korrózióveszélyes, a pince talajvíz ellen szigeteléssel és szilárd padlóburkolattal rendelkezik, a pince belmagassága, illetve űrszelvénye legalább 1,7 x 0,8 m. a pince átszellőzése biztosított.

18 A mérőbeépítés méretei

19 Példák a mérőbeépítésre Állítható mérőkötések Merev mérőkötések

20 A mérőválasztás korábbi alapelvei – a mértékadó gázfogyasztás ne haladja meg a gázmérőn átvihető maximális térfogatáram értékét, amely legfeljebb 6 m 3 /h névleges terhelésű membrános mérőknél a névleges mérő térfogatáram kétszerese: 6 m 3 /h-nál nagyobb névleges terhelésű membrános mérőknél a névleges mérő térfogatáram másfélszerese:

21 A mérőválasztás korábbi alapelvei –a fogyasztócsoporthoz tartozó legnagyobb, tartós üzemű készülék gázfogyasztása ne haladja meg a névleges mérő térfogatáramot: –a fogyasztócsoporthoz tartozó készülékek közül a legkisebb fogyasztású, vagy a csökkentett fokozatban működő készülék gázfogyasztása legyen nagyobb, mint a mérő alsó méréshatára. Egyéb adat hiányában ez a névleges mérő térfogatáram 1%-a

22 A mértékadó fogyasztás meghatározása e i – az egyes gázkészülékek egyidejűségi tényezője Felvehető értékei: 3…4 főzőhelyes gáztűzhely0,50 2 főzőhelyes gáztűzhely0,65 Kéménybe nem kötött kisvízmelegítő0,40 Kéménybe kötött vízmelegítő, cirkó1,0 Egyedi gáz-fűtőkészülék 1 szobás lakás1,0 2 szobás lakás0,75 3 szobás lakás0,63 4 szobás lakás0,55 V N – a gázkészülék hőterhelése

23 Forgódugattyús mérők A mérés elve

24 A mért gáztérfogat: V = n · 4 · V mérőkamra ahol n – a fordulatok száma.

25 A forgódugattyús mérő hibája

26 A forgódugattyús mérők jellemző tulajdonságai Régebbi mérők: – nagy gáztérfogatok mérésére alkalmas; – rugalmatlan működésű készülék és nem terhelhető túl; – indítási nyomásszükséglete nagy, ezért a V min : V max (Q min : Q max ) arány rossz (1:10, 1:20) Új mérőkonstrukciók: – nagy mérési pontosság; – igen nagy az átfogható mérési tartomány: V min : V max, Q min : Q max arány: 1:80…1 : 200; – igen csekély indulási érzékenység; – a mérők kalibrálási jelleggörbéje lapos, a nulla vonalhoz tart; – a mérő hosszú távon megtartja pontosságát (stabilitás); – nagyfokú ismételhetőség, több mérés pontossági eltérése kicsi; – könnyűfém ház és tűzállóság szempontjából megfelelő kialakítás.

27 Turbinakerekes gázmérők Elve: az ismert keresztmetszeten áthaladó gázáram sebességével arányos az itt elhelyezett turbinakerék szögsebessége. A turbinakerekes gázmérők három fő egységből állnak: – a cső alakú mérőtestből (mérőházból), – az áramlásterelőt, a mérőturbinát és a csapágyazást magában foglaló mérőbetétből, és – a számlálóműből.

28 A turbinakerekes mérők felépítése

29 A turbinakerekes gázmérők érzékenysége A turbinakerekes gázmérők érzékenysége függ – a gáz sűrűségétől, viszkozitásától, hőmérsékletétől, – a járókeréken fellépő axiális erőtől, – a csapágyazás súrlódási nyomatékától, – a járókeréken kialakuló nyomásveszteségtől, tehát a közeg sebességének négyzetétől.

30 Az egységnyi gáztérfogatra eső impulzusszám: ahol – n a turbinakerék fordulatszáma, – V az átáramló összes gáztérfogat, ami két részből tevődik össze: a turbinakeréken átáramló gáztérfogatból, valamint a turbinakerék külső és a mérőtest belső átmérője közötti résen – körgyűrűn – átáramló térfogatból. A gáz térfogatáram V = k · n · A

31 A turbinakerekes mérő hibája A mérők gyenge pontja a csapágyazás, és érzékenységük a gázsűrűség változására.

32 A mért értékek korrekciója A szolgáltatási gyakorlatban alkalmazott mérőfajták mindegyike gáz- térfogatot mér, ezért szükség van arra, hogy a mért értéket a kívánt állapotra átszámítsuk. A fizikai normál állapot paraméterei: 0 °C (273,15 K) és 101,325 kPa. A gáztechnikai normál állapot paraméterei: 15 °C (288,15 K) és 101,325 kPa

33 A mért értékek korrekciója A szolgáltatási gyakorlatban alkalmazott mérőfajták mindegyike gáz térfogatot mér, ezért szükség van arra, hogy a mért értéket a kívánt állapotra átszámítsuk. A fizikai normál állapot paraméterei: 0 °C (273,15 K) és 101,325 kPa. A gáztechnikai normál állapot paraméterei: 15 °C (288,15 K) és 101,325 kPa A korrekció során a következő értékeket kell helyettesíteni: T 0 = 288,15 K, illetve p 0 = Pa = 1013,25 mbar T m – a mérési időszakra vonatkozó átlaghőmérséklet abszolút értéke, K, p m = p b +  p –  · p vt, Pa, Mivel a földgáz száraz gáz, a gáz abszolút nyomása általában: p m = p b +  p