Máté András egyetemi docens ELTE BTK Logika tanszék I. István gimnázium IV. D osztály (1971)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Máté András H 14:00-15:30, i/221.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
FOL függvényjelekkel Zsebibaba anyja A 2 harmadik hatványa a oszlopában az első blokk Ezek is nevek, de nem in- konstansok Azért, mert összetettek Predikátum:
Gondolkozzatok el azon, mit jelent a megbocsátás? Mondjatok példát !
Szakbolti kommunikációs stratégia. információ A mai nap Feltérképezzük, hogy milyen – Irányba folyik a kommunikáció – Kommunikációs csatornákon keresztül,
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
A kondicionális törvényei Modus ponens avagy leválasztási szabály (MP): “Ha A, akkor B”-ből és A-ból következik B. Formálisan: A  B, A  B Modus tollens.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
3. Téma Számsorozat, számsor bevezető Számsorozat, számsor bevezető PTE PMMK Mérnöki Matematika Tanszék Perjésiné dr. Hámori Ildikó Matematika A3-2. előadások.
Póker.
Kockázat és megbízhatóság
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Valószínűségi kísérletek
Az Élet Vonata Olvastam egy könyvet, ahol az életet egy vonatutazáshoz hasonlították. Nagyon érdekes olvasmány.
Kerülgetős Verzió: 2.5 Egy egyszerű játék, melyben ki kell kerülni
Újabb kiállításunk a 25 évesség jegyében Testvérvárosunkban Szabadkán.
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
Microsoft Office Publisher
Táncsics Mihály Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium Veszprém
DR. GÉGÉNYNÉ HORVÁTH TÜNDE
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Kockázat és megbízhatóság
SZÁMVITEL.
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
Jelek, titkosírás.
RÁDIÓRENDSZEREK Képi jelek Győr.
A Hazug paradoxona Minden krétai hazudik. (Mondta egy krétai.)
A végtelen paradoxonjai
13. A MELLÉRENDELŐ ÖSSZETETT MONDATOK FAJTÁI
A legnagyobb közös osztó
Csendes pohárköszöntő újév reggelén
Microsoft songsmith Zenekészító program.
13. Gyakorlat Dr. Pauler Gábor, Egyetemi Docens
Csongor és Tünde és a Varázsfuvola
Mi a címe ennek a kurzusnak?
Newcomb-paradoxon Előttünk van két doboz, A és B. Ezekbe egy nagyon megbízható jövendőmondó helyezett el pénzt, amihez úgy juthatunk, ha mind a két dobozt.
Juhász Gyula Trianon 1.
Kijelentéslogikai igazság (tautológia):
Portia ládikái (ld. A velencei kalmár)
Logikai programozás 2..
Gázok és folyadékok áramlása
2. Bevezetés A programozásba
Analitikus fa készítése A Ruzsa program
A G szigettel kapcsolatban a következő dián olvasható két pár kérdés
Volt: Ha egy interpretáció modellje egy A mondatnak, és alkalmazzuk rá valamelyik lebontási szabályt, akkor az interpretáció egy minimális kibővítése modellje.
Az én házi feladatom volt:
JÓ REGGELT! BÖJT- ÚTON JÉZUSSAL 2016.
3. A robot képernyőmenüje
Készítette: Sinkovics Ferenc
AVL fák.
Szerzője Konzulens neve
Bináris kereső fák Definíció: A bináris kereső fa egy bináris fa,
Ez az előadás alcíme vagy a tárgy neve vagy a konferencia neve
Néhány kép gondolatébresztőnek!
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
A valószínűségszámítás alapfogalmai
Juhász Gyula Trianon 1.
9.10 feladat: arra kellett törekedni, hogy a magyar köznyelvben is elképzelhető mondatokká fordítsuk le a FOL-mondatokat. („clear english”) Ez nem mindig.
Válassza ki a Blaha Lujza tér végállomásra vonatkozó helyes állítást!
Az egyén társadalmi integrációja
Matematika II. 5. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2015/2016. tanév
SQL jogosultság-kezelés
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
Ki mit tud?- művészeti nap december 15. szombat
Fraktálok.
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
Algoritmusok.
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
FÜGGVÉNYEK ÉS GRAFIKONJUK
Előadás másolata:

Máté András egyetemi docens ELTE BTK Logika tanszék I. István gimnázium IV. D osztály (1971)

Lovagok és lóköt ő k A lovagok mindig igazat mondanak A lókötők mindig hazudnak

A sivatagban él két ikertestvér. Csak annyi a különbség közöttük, hogy az egyik lovag, a másik lókötő. Egyszer egy vándor egy útelágazáshoz ér, ahol ott ül az egyik testvér. Meg akarja tudni,melyik úton kell továbbmennie, de csak egyet kérdezhet tőle. Mit kérdezzen, ha azt akarja, hogy a az ott ülő testvér a jó utat ajánlja? És ha azt akarja, hogy a rosszat?

Az Idegen (I) kiköt egy szigeten, ahol csak lovagok és lókötők laknak. Elkezd beszélgetni három bennszülöttel (A, B, C ). I (A-hoz): Melyik csoporthoz tartozol? A:(érthetetlen válasz) I (B-hez): Mit mondott A? B: Azt mondta, hogy ő lókötő. C:Ne higgyen B-nek, hazudik. Hova tartozik B és C? És A? I (A-hoz): Hány lovag van köztetek? A: (megint érthetetlen válasz) I (B-hez): Mit mondott A? B: Azt, hogy egy. C: Ne higgyen B-nek, hazudik. Ebből mi derült ki?

„Minden krétai hazudik” – mondta egy krétai. (Tit. I. 12. nyomán) „Minden krétai hazudik” – mondta egy krétai, és egyetlen más krétai se szólt a világon egy szót se. Jean Buridan stílusában

A hetedik dián most látható mondat hamis. Hazug-mondat: akkor és csak akkor igaz, ha hamis. Kontingens hazug-mondat: olyan mondat, ami valamilyen C feltétel teljesülése esetén akkor is csak akkor igaz, ha hamis. 4. dia4. dia: nézzük újra a második feladatot, de tételezzük fel, hogy B igazat mond. Még egy változat: A: Az A, B, C mondatok közül pontosan egy igaz. B: 2*2=4 C: 2*2=5 Lehetséges-e ilyen a matematikában?

{x: A(x)} azoknak a dolgoknak a halmaza, amelyekre az A(x) nyitott mondat igaz. R= {x: x  x} Mit mondhatunk az ̒R  R’ mondatról? Russell-paradoxon (Bertrand RUSSELL, 1901) Feloldás: nyitott mondatokkal osztályokat lehet definiálni. Egyes osztályok halmazok (azaz elemei lehetnek más osztályoknak), mások pedig nem. R a Russell osztály. A Russell-osztály nem halmaz.

Smullyan gödeli automatája Legyen egy gépünk, amely véges jelsorozatokat nyomtat ki (egymás alatti sorokba, egy végtelen papírra) a következő jelkészletből: , P, N, (, ) Nevezzük az X jelsorozat normájának az X(X) jelsorozatot. Egyes jelsorozatok mondatok, az alábbi értelmezés szerint: P(X) annyit jelent, hogy az X jelsorozat kinyomtatható. (Azaz ha elég sokáig várunk, az X jelsorozat meg fog jelenni a papíron.)  P(X) : X nem nyomtatható ki. PN(X): X normája kinyomtatható.  PN(X): X normája nem nyomtatható ki. Tegyük fel, hogy a gépünk igazmondó, azaz ha kinyomtat egy mondatot, akkor az a mondat igaz. Bizonyítsuk be, hogy nem tud minden igaz mondatot kinyomtatni. Segítség: keressünk olyan mondatot, amelyik saját magáról állítja, hogy nem nyomtatható ki.  PN(  PN)

Hilbert-iskola (1920-as évek): minden axiomatikus elmélet olyasmi, mint Smullyan automatája: adott kiinduló jelsorozatokból (axiómák) újabbakat állít elő mechanikus szabályok alapján (levezetés). A szabályok megválasztása biztosítja, hogy ha a kiinduló jelsorozatok igaz mondatok, akkor a kimenetek is igaz mondatok lesznek. Ha az elmélet dolgok egy olyan osztályáról szól, amelyben ott vannak a természetes számok, akkor egyes mondatait lehet úgy értelmezni, mint az elmélet mondatairól szóló állításokat. Ez az értelmezés a Gödel-számozás. És a mondatok között mindig lesz egy olyan, amelyik ebben az értelmezésben azt jelenti, hogy ő maga nem levezethető. Ezaz elmélet G Gödel-mondata. Tehát ha G levezethető, akkor levezethető egy hamis mondat. Ha G nem vezethető le, akkor igaz. Az igazság és a levezethetőség ilyen elméleteknél soha nem eshet egybe. Ha egybeesne, a G-mondat hazug-mondat lenne. Gödel (1.) nemteljességi tétele (Kurt GÖDEL, 1931).