Paulay Ede Tokaj, 1836. márc. 2 - Budapest, 1894. márc. 12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
Advertisements

CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
Csongor és Tünde prezentáció Bemutatja: A Kiskacsa csoport.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
Csongor és Tünde ZANZS (Mizsei Z óra, Tombácz A dél, Udvari N elli, Schiszler Zs anett)
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Ősbemutató Paulay Ede rendezése. Paulay Ede színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító március 12-én született Tokajban
Paulay Ede rendezésében 1879 Vörösmarty Mihály. A rendező: Paulay Ede 1836-ban született Lőcsefalván. Színész, rendező, színészpedagógus, fordító, a Nemzeti.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében A Nemzeti Színházban.
Paulay Ede (1836. márci márc. 12) Vörösmarty Mihály a Csongor és Tünde első színházi előadása Paulay Ede nevéhez fűződik, ez a nagy jelentőségű.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
V ÖRÖSMARTY M IHÁLY : C SONGOR ÉS T ÜNDE 137 évvel ezelőtt, a színház világában.
SÍK FERENC CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Szentivánéj Társulata Árkos Borbála Csiki Kata Mohácsi Orsolya Anna Rozgonyi Anna.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésésben. Pár szó a rendezőről…  Paulay Ede tokaji születésű rendező volt.  Rendező mivoltja mellett, még számos címet.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde. Inspirációk Gergei (Gyergyai) Albert XVI. századi széphistóriája – a História egy Árgirus nevű királyfiról és egy.
Sík Ferenc: Csongor és Tünde
Csongor és Tünde, ahogy Sík Ferenc megálmodta
Készítette: Latabár Kálmán csoport
Csongor és Tünde- Paulay Ede rendezése
Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde
Összehasonlítás Mozart:Varázsfuvola (Die Zauberflöte)
Paulay Ede: Csongor és Tünde
Csongor és Tünde Németh Antal rendezésében
Sík Ferenc rendezésében
Csongor és tünde Sík Ferenc.
Készítette: Tündéék csapata
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede 1879.
1879. december 1..
Paulay Ede rendezésében
Üdvözöljük a Tisztelt Szervezőket és a Bíráló Bizottságot!
/Paulay Ede rendezésében/
Paulay Ede élete és munkássága
Szabó Kira, Sándor Zsuzsanna, Magyar Fanni, Brenner Ági
Paulay Ede rendezésében
A bemutató kezdéséhez entert nyomjanak!
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
Paulay Ede rendezésében
Paulay Ede rendezésében
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde
Csongor és Tünde: Paulay Ede rendezése
A Megalkuvók csapata bemutatja:
(főműveik összehasonlítása)
A színházkészítő.
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Paulay Ede rendezésében
Műfaja: drámai költemény
Ember tragédiája Paulay ede.
Gyenes László mint Lucifer
AZ EMBER TRAGÉDIÁJA Paulay Ede.
Bemutató: Budapest; Nemzeti Színház, szeptember 21.
Nem mindennapi sikert aratott az előadás ami bizonyította Paulay páratlan tehetségét. Az ember tragédiája ősbemutatója a színháztörténet egyik legnagyobb.
A Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1826 és között írt drámai költeménye
Nemzeti Színház szeptember 21.
„Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.”
Ősbemutató Paulay Ede rendezésében
Németh Antal Az ember tragédiája.
Az ember tragédiája Rendezte: Paulay Ede.
Paulay Ede rendezése, Az ember tragédiájának első színpadra vitele
1883. Szeptember 21-én mutatták be először
Madách Imre: Az ember tragédiája
Paulay Ede Csongor és Tünde.
Az ember tragédiája Bemutatta a Nemzeti Színház szeptember 21-én Paulay Ede rendezésében.
Rendezte: Dr. Németh Antal
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Iglódi István rendezése
Színpadon Az ember tragédiája
~Paulay Ede rendezésében~
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
Az első évad /36 Az évad megnyitója Beethoven dramatizált Missa Sollemnise volt. Nagy sikert ért el a nálunk már hetvenhárom éve nem játszott Shakespeare.
IGAZGATÓI PÁLYÁZAT Nemzeti Színház Készítette: Dr. Németh Antal 1940
Előadás másolata:

Paulay Ede Tokaj, márc. 2 - Budapest, márc. 12.

Életpályája 1851-ben Kassán, álnéven lett színész. Társulatai: szeptemberétől a Láng Boldizsár által vezetett társulat tagja lett, novembertől már saját néven játszott májusától a Havi-Hegedüs társulatnál szerepelt, márciustól a Latabár Endre társulat tagja volt szeptemberétől a Follinus János-féle társulatban szerepelt Kolozsváron, majd Marosvásárhelyt és Nagyváradon. Színészként, majd rendezőként a kolozsvári színház állandó tagja volt 1860 és 1863 között augusztusában meghívták a budapesti Nemzeti Színházba, ahol a Hamlet, Bánk bán, Rang és mód, Seneterre marquis előadásokban sikeresen szerepelt, és szeptember 1-től nejével, Gvozdanovits Juliával együtt szerződtették ban rendező lett a Nemzeti Színházban. Első bemutatója az Arany János fordította Hamlet első színpadra állítása volt.

1873 márciusában az egyik súgója tréfálkozott Paulayval. Ő a méltatlannak vélt ugratás következtében a súgót megverte rendezői tevékenységét azonnali hatállyal be kellett fejeznie. Szigligeti Ede január 19-én bekövetkezett halála után ő lett a Nemzeti Színház drámai igazgatója, és ezt a posztot haláláig töltötte be. Érdemei, tisztségei, elismerései: 1881-ben megkapta őfelségétől a Ferenc József-rend lovagkeresztje kitüntetést ban az Írók és Művészek Társaságának elnöke lett. Az 1893-ban újjáalakult Színművészeti Akadémiának ő volt az első igazgatója. Kijavította és fölelevenítette a régibb magyar drámai irodalom elavult nyelvű, de még hatást ígérő darabjait.

Csongor És Tünde Vörösmarty Mihály Csongor És tündét színpadon életében nem láthatta ben december 1-jén Paulay Ede rendezte meg először a Nemzeti Színházban. Az előadás kísérőzenéjét Erkel Gyula szerezte. A dráma 1830-as keletkezése után 49 évvel megrendezett ősbemutatót, melyet Vörösmarty születésének 79. évfordulóján tartottak Így indokolta Paulay: „lehetetlen, hogy ma, midőn nyelvünk a társadalom minden részében elfoglalta jogos uralkodását, ne volna meg az érzék ama tömérdek szépség iránt, mely e műből áradoz.”

Szereplők a Csongor és Tündéből

Nagy Imre(Csongor) ( Pest, november 1. – Budapest, szeptember 5.) magyar színművész, rendező, a Színiakadémia tanára. Keresztapja Kossuth Lajos volt, akit példaképének tartott. Gyönyörű alakja színpadra termett. Hangja behízelgő, mégis férfias volt. Az utolsó hősszerelmesként tartották számon. A sors minden jóval elhalmozta, talán éppen ezért vetett véget önkezével életének az első csalódás után.

Néhány rendezése: Szophoklesz: Antigoné Euripidesz: Küklopsz Herczeg Ferenc: A dolovai nábob lánya Shakespeare ciklus: - Hamlet, Szentivánéji álom, Coriolanus, Rómeó és Júlia, Július Goethe: Faust Néhány fordítása: Schiller: Ármány és szerelem Sardou: Odette Sardou: Fedora Néhány szerepe: Schiller: Ármány és szerelem – Ferdinand hakespeare: Hamlet - Hamlet Shakespeare: Rómeó és Júlia - Paris

Paulay Ede Rajza

Köszönjük a figyelmet Készítették: A Minerva csapat: Kiss Zsanett Forgó Ágnes Kecskés Anita Vincze Violetta