MBR és a partíciós tábla Forrás: Wikipedia. MBR 1. A Master Boot Record (MBR) vagy más néven a partíciós szektor a merevlemez legelső szektorának (azaz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hardver ismeretek Háttértárolók
Advertisements

Rendszertervezés Hardver ismeretek.
A számítógép felépítése
BIOS A BIOS mozaikszó, a Basic Input/Output System rövidítése, magyar fordításban alapvető ki- és bemeneti rendszerként szokták emlegetni.
timor Domini principium scientiæ 1 A hardver 1. rész.
Számítógép-szereléssel kapcsolatos kérdések
Memória.
A számítógép felépítése
Bevezetés Az adathordozó: félvezetős, mágneses, optikai vagy egyéb elven működő eszköz, amely egy számítógép-környezetben adatokat, programokat, képeket.
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Információtechnológiai alapismeretek
A szoftver.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
A számítógéprendszer.
Mit kell beletenni egy multimédiás számítógépbe? A számítógép felépítése nagy vonalakban.
Készítette: Bosnyák Petra
Számítógép architektúrák I. gyakorlat
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Napjaink Háttértárolói
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Mágneses háttértárolók
Háttértárolók.
A merevlemezes tároló Második rész.
A számítógép teljesítménye
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
A számítógép elindítása
A személyi számítógép részei:
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
A számítógép elvi felépítése
Processzor, alaplap, memória
A háttértárak felépítése és működése
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
Alaplap Az alaplap az elsődleges áramköre egy számítógépes rendszernek vagy más összetett elektronikai rendszernek.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
A számítógép felépítése
Háttértárak.
Bios.
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Mai számítógépes perifériák
Háttértárak 2.óra.
A számítógép felépítése
Memóriakezelés feladatok Feladat: 12 bites címtartomány. 0 ~ 2047 legyen mindig.
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
Készítette: Diczházi Attila. Mágneses Winchester Floppy Optikai CD DVD Egyéb Pendrive Memóriakártyák.
Merevlemezek particionálása
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Az alaplap Készítette: Z.Patrik.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Hardver eszközök.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
Információ- technológiai alapok 9. ÉVFOLYAM INFORMATIKA ÁGAZAT 1.
BIOS Őze Norbert 9.c.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
A BIOS rendszerek Dr. Megyesi Martin. Miről fogok beszélni  Mi is lényegében a BIOS?  Hogyan működik/mit csinál?
Sz&p prof.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
Háttértárak.
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Operációs rendszerek.
OPERÁCIÓS RENDSZEREK II.
Előadás másolata:

MBR és a partíciós tábla Forrás: Wikipedia

MBR 1. A Master Boot Record (MBR) vagy más néven a partíciós szektor a merevlemez legelső szektorának (azaz az első lemezfelület első sávjának első szektorának) elnevezése. Csak a partícionált merevlemezeknek van MBR-jük. Az MBR a merevlemez legelején, az első partíció előtt található meg.

Az MBR felépítése A MBR is 4096 bájt terjedelmű, viszont kis mérete ellenére kulcsfontosságú információkat tárol. Boot code

Partíciós tábla 1. 1.A partíciós tábla felfogható a HDD-n levő partíciók ’tartalomjegyzék’-ének. 2.A partíciós tábla egy vagy több bejegyzésből áll. 3. Mindegyik bejegyzés egy partíciót ír le. Az MBR partíciós táblája legfeljebb négy be- jegyzést tartalmazhat, mert a partíciós tábla csak az elsődleges partíciók és a kiterjesztett partíció adatait tartalmazza. 4.A kiterjesztett partíció által tartalmazott logikai partíciók táblázata nem a MBR-ben, hanem a kiterjesztett partícióban található.

Partíciós tábla 2. A partíciókból egy merevlemezen összesen 4 lehet.) l Ok: A partíciós tábla 66 B hosszú. 2 B a partíciót azonosítja, a maradék 64 B-t 4 db 16 B-os egységre lehet bontani.

Partíciós tábla felépítése Az MBR partíciós táblájában mindegyik partíció bejegyzése a következő információk leírásából áll: l aktív állapotot jelző bájt: azt jelzi, hogy a partíció aktív-e vagy sem; partíció kezdete és vége (vagyis a partíció melyik cilinder melyik lemezoldalának melyik szektoránál kezdődik, illetve melyiknél végződik); partíció mérete (szektor darabszámban kifejezve); l partíció típusa (ami lehet elsődleges vagy kiterjesztett).

Az MBR szerepe a bootolás lépéseiben 1. A bootolás az a folyamat, mely a számítógép bekapcsolásától az operációs rendszer betöltődéséig tart.

Az MBR szerepe a bootolás lépéseiben 2. 1.A bootolás során először az alaplap BIOS rendszere kapja meg az vezérlést. A BIOS különféle ellenőrzéseket végez, hogy a RAM memória, billentyűzet, merevlemez, stb. rendben vannak-e? Ezt a power on self test vagy rövidítve POST. 2.Miután a POST után a BIOS megnézi, hogy milyen hardver eszközről kell végrehajtani a bootolást? (lehetséges esetek: floppy, merevlemez, CD/DVD, USB flash drive) A továbbiakban azt az esetet vizsgáljuk, amikor merevlemezről indul az operációs rendszer bootolása. 3.A BIOS a merevlemezről a MBR-t (vagyis az ebben levő MBR programot és a partíciós tábla tartalmát) beolvassa a RAM memóriába, majd itt átadja a vezérlést a MBR programnak.

Az MBR szerepe a bootolás lépéseiben 3. 4.A MBR program leellenőrzi, hogy a partíciós táblában melyik az aktív partíció, és a partíciós táblából "kinézi", hogy az aktív partíció a merevlemezen hol helyezkedik el. 5.A MBR program a merevlemezen megkeresi az aktív partíciót, majd ennek az első szektorát betölti a memóriába. Egy bootolható partíción belül az első szektor(oka)t (ez nem azonos a MBR-rel!) rendszerbetöltő szektornak (boot sector vagy boot record) nevezik.

Az MBR szerepe a bootolás lépéseiben 4. 6.Az aktív partíció boot rekordja egy másik, saját kis boot programot (bootstrap code) tartalmaz. Az MBR program átadja ennek a kis programnak a vezérlést. 7.Ez a bootstrap program elkezdi az aktív partíción található operációs rendszert a merevlemezről betölteni a memóriába. Ettől kezdve már az operációs rendszer saját boot lépései következnek.