A talaj és a víz védelme a környezetjogi szabályozásban dr. Szilágyi Szilvia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
Advertisements

A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Klímaváltozás káros következményeinek eszközrendszere Dr. Kozák Péter PhD. Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Okleveles mérnök,
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Távlati öntözési vízigények felmérése Somlyódy Balázs főigazgató Országos Vízügyi Főigazgatóság.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Környezetvédelem és vízgazdálkodás A vízgazdálkodás fogalma, feladatai 1.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Tájékoztató aktuális támogatási kérdésekről Juhász Attila Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltsége.
A talajvédelemmel kapcsolatos alapvető jogszabályok.
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
2009. május MŰSZAKI TÉRINFORMATIKA KONFERENCIA 1 Szabad forráskódú agrár ágazati téradat nyilvántartórendszer (VINGIS) Katona Zoltán (FÖMI) -
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Termálvízkincsünk hasznosítása és veszélyeztetettsége Dr. Ákoshegyi György 2015 Budapest, a felszín alatti vizek városa.
A környezet és természetvédelem állami feladatai és szervezeti rendszere, az önkormányzatok környezetvédelmi feladatai.
és a kapcsolódó jogszabályok
Az agrár-szakigazgatás szervezeti rendszerének változásai 2017-től
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Erdészeti igazgatási eljárások a vagyongazdálkodás összefüggésében
Adományok adózási kérdései
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS (Cross compliance)
Kertészet korszerűsítése - ültetvénytelepítés támogatására öntözés
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
SZÁMVITEL.
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
SZÁMVITEL.
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
2. Nemzeti Aszálykonzultáció Budapest, október 16.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Környezeti Kontrolling
Kalibrálásról… egy kicsit másképpen
Intézményi rend.
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A VÁLLALKOZÁSOK VAGYONA
beruházás-tervezési ABCD
Balatonnal kapcsolatos projektek összefoglaló bemutatása
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Erdőtelepítések, fásítások támogatási lehetőségeinek várható alakulása
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
Környezetgazdaságtan 6. előadás A környezeti szabályozás eszközei
Víz Víz.
Előadás másolata:

A talaj és a víz védelme a környezetjogi szabályozásban dr. Szilágyi Szilvia

Földvédelem -Miért van a föld védelmének kiemelt jelentősége? -Földügyi igazgatás, környezetvédelem, természetvédelem, agrár- környezetgazdálkodás

Földvédelem -Földügyi igazgatás – legfontosabb jogszabályok: – évi CXLI. törvény az ingatlan-nyilvántartásról; – 338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet a földhivatalokról, a Földmérési és Távérzékelési Intézetről, a Földrajzinév Bizottságról és az ingatlan-nyilvántartási eljárás részletes szabályairól -Földügyi igazgatás szakirányai: – földmérés; – földminősítés, földvédelem; – földhasználati nyilvántartás, ingatlan-nyilvántartás.

Földvédelem A földvédelem területén érvényesülő legfontosabb jogszabályok: – évi LV. tv. a termőföldről; – évi CXXIX. törvény a termőföld védelméről ; – évi LXXVII. tv. az épített környezet alakításáról és védelméről; – évi LIII. tv. a természet védelméről; – évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról

Földvédelem Legfontosabb fogalmak: -föld; -termőföld; -talaj; -termőföldvédelem; -földminősítés.

Földvédelem A Kvtv. alapján a föld védelme kiterjed: -a föld felszínére, felszín alatti rétegeire; -a talajra; -a kőzetekre, ásványokra, ezek természetes és átmeneti formáira, folyamataira; -a talaj termőképessége, szerkezete, víz-és levegőháztartása, élővilága védelmére.

Földvédelem Határértékek típusai: -igénybevételi határérték; -kibocsátási határérték; -szennyezettségi határérték.

Földvédelem A termőföld védelméről szóló törvény: -I. fejezet: a törvény hatálya; -II. fejezet: a termőföld hasznosítása, a termőföld mennyiségi védelme, földminősítés; -III. fejezet: a termőföld minőségi védelme; -IV. fejezet: a gyümölcsültetvény-telepítés szabályai; -V. fejezet: hatályba lépés, átmeneti és felhatalmazó rendelkezések.

Földvédelem A föld védelme a termőföld védelméről szóló törvény alapján: -a földhasznosítás szabályozása; -földvédelem, azaz a föld mennyiségi védelme; -talajvédelem, azaz a termőföld minőségi védelme.

Földvédelem A föld hasznosítása, az engedélyezés rendszere: -a földet használó kötelezettségei; -művelési ágnak megfelelő hasznosítás; -hatósági engedély szükségessége; -a más célú hasznosítás szabályozása; -bírságolás rendszere.

Földvédelem Földvédelmi járulék: -a termőföldek más célú hasznosítása esetén; -nem szankció; -egyszeri alkalommal; -alapja a föld aranykorona értéke. Földvédelmi bírság: -felróhatóság; -termőföld hasznosításával járó kötelezettség megszegése; -szankció jellegű intézkedés; -alapja a föld aranykorona értéke.

Földvédelem A talaj védelme – talajvédelmi bírság: - a talaj védelmével kapcsolatos kötelezettségek súlyos megsértése esetén; -felróhatóság; -ismételten is kiszabható; -büntetőjogi, szabálysértési kötelezettség alól nem mentesít; -alapja az étkezési búza garantált ára.

A víz védelme Legfontosabb jogszabályok: évi LIII. törvény a környezet védelméről; évi LVII. törvény a vízgazdálkodásról; -123/1997. (VII. 18.) Kormány rendelet a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vizilétesítmények védelméről ; -201/2001. (X. 25.) Kormány rendelet az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről; -219/2004. (VII. 21.) Kormány rendelet a felszín alatti vizek védelméről ; -220/2004. (VII. 21.) Kormány rendelet a felszíni vizek minősége védelmének szabályairól ; -314/2005. (XII. 25.) Kormány rendelet a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról ; -27/2006. (II. 7.) Kormány rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről ; -6/2009. (IV. 14.) KvVM-EüM-FVM együttes rendelet a földtani közeg és a felszín alatti víz szennyezéssel szembeni védelméhez szükséges határértékekről és a szennyezések méréséről; -27/2004. (XII.25.) KvvM rendelet a felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny területeken lévő települések besorolásáról.

A víz védelme A víz védelme a Kvtv. alapján: -felszíni és felszín alatti vizek védelme, jó állapotának megóvása; -vízgyűjtő gazdálkodási tervek; -kitermelés és felhasználás feltételeinek meghatározása; -vízigények kielégítésének sorrendje.

A víz védelme A víz védelme a vízgazdálkodásról szóló törvény alapján: -felszíni és felszín alatti vizek védelme; -a vízkészletekkel való gazdálkodás ellenőrzött módon történjen; -vizek hasznosításának feltételei; -a vizek használhatóságának megőrzése; -vízigények felmérése; -vízszükségletek kielégítése; -vizek megismerése; -vizek kártételei elleni védelem, védekezés.

A víz védelme Mennyiségi vízvédelem: -vízgazdálkodás; -vizek természetes viszonyainak megváltoztatására irányuló szabályok; -vízigények kielégítésének sorrendje; -vizek igénybevételéért fizetendő díjak és járulékok megállapítására irányuló szabályok; -vízjogi engedélyezési rendszer.

A víz védelme Vízjogi engedélyek típusai: -elvi vízjogi engedély; -vízjogi létesítési engedély; -vízjogi üzemeltetési engedély; -vízjogi fennmaradási engedély.

A víz védelme A víz minőségi védelme: célja a felszíni és a felszín alatti vizek jó minőségi állapotának biztosítása. Eszközei: -határértékek (környezetminőségi, kibocsátási); -engedélyezés rendszere (kibocsátási, lerakási); -tilalmak (közvetlen kibocsátás tilalma, egyes árucikkek piacra jutásának megtiltása, bizonyos vizek használatának tilalma); -monitoring, a szennyezés forrásainak feltárása; -szennyezés-csökkentő programok, akciótervek; -a jó gyakorlat kódexe.

A víz védelme Egyes vízminőségi célok és határértékek: -ivóvíz; -fürdővizek; -halak és rákfélék vizei. Szennyező tevékenységek ellenőrzése: -mosószerek; -települési szennyvízkezelés; -nitrátok.