A szoftver mint komplex rendszer A fejlesztési módszertanok általános céljai: Összetett problémák kezelhetővé tétele A fejlesztési és megtérülési jellemzők.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. „Változtatni nehéz, a közigazgatást.
Ballai János NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia december 13.1.
ADATBÁZISOK.
Kliens-szerver architektúra
A szoftver minősége A szoftverfejlesztési folyamat azt igényli, hogy a fejlesztők és felhasználók ugyanazokat a minőségi jellemzőket használják a szoftver.
Rendszertervezés GIMP.
ADNS Attestation DataNet Service
1.1. A gépipari termékek hierarchikus struktúrája
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
Szoftvertechnológia Gyurkó György
1 / / 13 Bevezető Forgalmi dugók okozta problémák: - Feszültség - Sietség - Szabálytalan közlekedés → baleseti források Megoldás: A jó megoldások.
Fontosabb fogalmak Képesség :
2. Rendszer fejlesztés
Mi látszik egy jéghegyből?
A DBMS fő feladatai: - adatstruktúra (adatbázisséma) definiálása,
13.a CAD-CAM informatikus
Informatika a felsőoktatásban augusztus Debrecen A Magyarországon alkalmazott könyvtári szoftverek értékelése a többtényezős döntéshozatal.
Házi dolgozat.
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK
Az információs rendszer fogalma
Java programozási nyelv 2. rész – Vezérlő szerkezetek
Gazdasági informatika II.
Szoftver mértékek Szoftver mérték: –A fejlesztési folyamat mérése –Végtermék mérése (termék mérték) Termék mérték: –Külső mértékek: Megbízhatósági mértékek.
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
Szoftvertechnológia Rendszertervezés.
WEB MES (webes gyártásirányító rendszer) Kiss Miklós (G-5S8)
Komplex rendszertervezési módszerek
Adatfolyam modellezés az SSADM-ben
Objektumorientált tervezés és programozás II. 3. előadás
Beágyazott internet az alállomási irányítástechnikában Hogyan kerül irodai megoldás az ipari irányítástechnikába? Ez egészen biztosan nagyon veszélyes!
Intelligens Felderítő Robotok
Programtesztelés. Hibák keletkezésének okai nem egyértelmű vagy hiányos kommunikáció fejlesztés közben maga a szoftver bonyolultsága programozói (kódolási)
1 C | © 2010 Cisco | EMC | VMware. All rights reserved. Úton a cloud computing (felhő modell) felé Slamovits Tibor, EMC üzletág-vezető, kormányzat.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
15. óra A Windows XP alapjai
Adatbázis-kezelés.
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
EASYPIC fényképválogató alkalmazás mobiltelefonra
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Elektronikus tanulási forráskezelő keretrendszer, kompetencia-fejlesztő program adatbázis létrehozása Calderoni program.
Funkciós blokkok A funkciós blokkok áttekintése Az alkalmazás előnyei.
Vállalati modellek 2007.
Szoftver születik Eötvös Konferencia Köllő Hanna.
Új modulok a szakképzésben Projektmenedzsment – MS Project 2007 Szentirmai Róbert.
Információs rendszer fejlesztése 4. előadás
Programozás, programtervezés
Információs rendszer fejlesztése 5. előadás
Haladó C++ Programozás Programtervezési minták – alapok Sonkoly Balázs
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
ICECUBE Intelligens h ű t ő szekrény szoftver tervezete.
Készítette: Kokrák Mihály Konzulens: Smid László
Terminus (terminus technicus). Terminology - Vocabulary International standard: Terminology - Vocabulary (ISO 1087, 1990 Genf)
2015.május 14.. A kérdőív elkészítésének a célja A szoftvert használók mindennapos problémáinak bemutatása A jelenlegi helyzet javítása a felmérés alapján.
Adatbázisszintű adatmodellek
Drótváz Gerstweiler Anikó Éva május 3.. Wireframe I. Más néven képernyőterv vagy sematikus oldal Egy vizuális útmutató, amely honlapok felépítését.
EUCIP konferencia október 20. Cséfalvay Katalin Fejlesztés (BUILD) modul.
A programozás módszertana. Monolitikus programozás Egyszerű feladatok - egyszerű programok Egy program – egy programozó Nincs belső struktúra, lineáris.
Önértékelési projektterv
Beépített függvények használata programozáskor
Operációs rendszerek.
PRIMUS INTER PARES (pipa)
A Linux operációs rendszer
Informatikai rendszerek lassulása - a tervszerű archiválás hiánya?
Web-Grafika Linuxon?!? Gödöny Péter.
Algoritmusok szerkezete
DRUPAL Előadja: Nagy Nikoletta :05.
Tarcsi Ádám, egyetemi tanársegéd ELTE Informatikai Kar
Előadás másolata:

A szoftver mint komplex rendszer A fejlesztési módszertanok általános céljai: Összetett problémák kezelhetővé tétele A fejlesztési és megtérülési jellemzők javítása

Kezelhetővé tétel: A probléma megoldása olyan úthálózat bejárását jelentse, amelynek minden csomópontjában egyszerű problémák állnak. A feladat egésze csoportmunkában is elvégezhető legyen – egymástól független részfeladatok A szoftver mint komplex rendszer

Fejlesztési és megtérülési jellemzők: Elemezhetőség Változtathatóság Tesztelhetőség Stabilitás Hordozhatóság Újrafelhasználhatóság A szoftver mint komplex rendszer

Újrafelhasználhatóság értelmezése: egy probléma megoldására kifejlesztett szoftver- komponens minden olyan más szoftver fejlesztése során, amelynek a probléma megoldása szintén feladatát képezi, változatlanul felhasználható legyen, illetve az utóbbi (a kompozíció szintű) szoftver legyen készen idegen fejlesztésű komponensek befogadására. A szoftver mint komplex rendszer

A fejlesztési és megtérülési minőségek előnyei: Költségcsökkentés (elemezhetőség, a változtathatóság, a tesztelhetőség, a stabilitás és az újrafelhasználhatóság minőségek) Egyszeri ráfordítás többszöri megtérülése (újrafelhasználhatóság) A szoftver mint komplex rendszer

Komplex probléma „megszelídítése”: Oszd meg és uralkodj!

Modularizálás A modul: Fekete doboz: az absztrakciónak, részletek elrejtésének eszköze; a környezet csak az interfészt látja A rendeltetése önmagában is megérthető, meghatározható Önállóan tervezhető, kivitelezhető, tesztelhető Belőlük a célrendszer felépíthető, a rendszer a modulok megfelelő együttműködésével produkálható A szoftver mint komplex rendszer

Igazán komplex rendszerek esetén többszintű, hierarchikus modularizációra van szükség. A szoftver mint komplex rendszer

A hierarchikus modularizáció eredménye: 1. A rendszer egészének tervezése, felépítése egyszerű, mert felső szinten kevés modult és kapcsolatot tartalmaz, s ezek fekete dobozként viselkednek. A modulok belseje könnyen cserélhető, csak az interfésznek nem szabad változnia. 2. Egy modul vagy ugyanezért tervezhető, kivitelezhető egyszerűen, vagy már elemi komponens, amely teljesen átlátható. 3. Nincs akadálya a csoportmunkának. A szoftver mint komplex rendszer

A modulokra bontás alapelve: a független problémák megoldásának elkülönítése. 1. A komponenseket úgy kell kijelölni, hogy adott probléma megoldásáért felelős szoftverelem mindig egyértelműen azonosítható legyen. Ha két probléma egymástól függetlenül is felmerülhet, vagy a követelményeik egymástól függetlenül megváltozhatnak, a megoldásuk nem lehet egyetlen építőelem feladata. A szoftver mint komplex rendszer

Egymástól független célok közt a fejlesztő ne létesítsen mesterséges függést azzal, hogy megoldásukat egyazon, nem bontható komponensre bízza!

Az elv alkalmazásának gyenge pontja: a problémák függetlenségének felismerése. Ajánlat (Yourdon, 1989): Tervezési szintekből és vetületekből álló sablon. Tervezési szintek: 1. fogalmi, logikai, fizikai szint 2. adat-, feldolgozás, felhasználói felület (esemény, környezet) szint A szoftver mint komplex rendszer

A szintek és vetületek megkülönböztetését indokolja: 1. Ha a rendszert más operációs rendszerre vagy más adatbázis-kezelő rendszer fölé kell áttenni, csak a fizikai szintű tervezést kell megismételni. 2. Egy adatszerkezetet az adatvetületben magában egyszer kell megtervezni, nem annyiszor, ahány funkció azt használja. A szoftver mint komplex rendszer