A fizika tanítása 5. lecke Tanítási tervezet. A tanári munka folyamata… Tanterv-tankönyv-tanmenet-óratervezet-óravázlat  A tantervek alapján készülnek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Komplex Instrukciós Program
Advertisements

Tantervi műfajok, a tanterv történeti fejlődése
„Ezt egy életen át kell játszani”
Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja, aki tanítani sem tudja…
Tanfolyam megszervezése Képzés módszerei SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
Elsősegély-oktatás az iskolákban, vagy a klubokban
Fontosabb fogalmak Képesség :
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Készítette: Magyar Orsolya
A testnevelés tanításának módszertana
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
A testnevelési tanterv.
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
Az óratervezet, az óravázlat
A TORNATANÍTÁS, TANULÁS TESTNEVELÉS-ELMÉLETI KÉRDÉSEI
TERVEZET.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
Hasznos információk a kétszintű kémia érettségiről
Pankucsi Szilárd Mérnöktanár Mérnök Informatikus
A kerettantervek fejlesztése
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Székely István fejlesztési tanácsadó
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Női szabó munkacsoport
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Algoritmikus gondolkodás és fejlesztésének lehetőségei
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
Nyelvtan és helyesírás tankönyvek
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A programcsomag Felépítése Előnyei Használata. A programcsomag összeállítása Alapja: kompetencia alapú oktatás, koncepció (gyakorlati haszon); Programtanterv:
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
A tanítási órára való közvetlen előkészületek
FASORI LABORGYAKORLATOK
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A tantárgy komplex jellegű!! A tervezés két szakaszra oszlik: 1. Távlati felkészülés 2. Közvetlen előkészület az órára.
TÁMOP B.2-13/ Szakmai szolgáltató és kutatást támogató regionális hálózatok a pedagógusképzésért az Észak-Alföldi régióban Dobos Zoltánné.
A fizika tanítása 4. lecke Tanterv, tanmenet. Tanterv A „Mit, miért és hogyan tanítsunk?” kérdés egyidős magával a neveléssel és a pedagógiával. 2.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
TÁMOP A/1-11/1 Tananyag általános formai és tartalmi előírásai, valamint az önellenőrzés és teszt szerkesztési, publikálási lehetőségei a CooSpace-ben.
A fizika tanítása 7. lecke Ismeretalkalmazás 2, mérési gyakorlat.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Képzési programok kidolgozottsága Csányi Róbert
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
1 A fizika tanítása 3. lecke Az oktatási folyamat makro- és mikroszerkezete, óratípusok.
A fizika tanítása 9. lecke Szemléltetés és motiváció a fizikaórán 2, tanulói kísérletek.
A fizika tanítása 10. lecke Az óraelemzés szempontjai.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Tervezési folyamat.
Az óravázlat felépítése
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
A curriculumelmélet műfaji fejlődése
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Tolna Megyei Önkormányzat Hunyadi Mátyás Középiskolája és Szakiskolája
1. lecke „A fizika tanítása” tárgy jellege, célja
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
[Év beszúrása]. évi iskolaév Intézmény Tanár Osztály
Előadás másolata:

A fizika tanítása 5. lecke Tanítási tervezet

A tanári munka folyamata… Tanterv-tankönyv-tanmenet-óratervezet-óravázlat  A tantervek alapján készülnek el a tankönyvek, amelyek a tanterv által előírt anyagot tételesen és módszeresen fejtik ki. – Kiadók feladata a felkérés, szervezés, ütemezés, tankönyvvé nyilvánítás, …  A tankönyvek alapján készülnek a helyi tantervek (iskolában)  A helyi tantervek alapján is készülhetnek a tanmenetek (de találhatók a Kiadók honlapján is.)  A tantervek alapján készülnek a tanár tanmenetei (munkaközösség felügyeli, igazgató aláírás szükséges a jóváhagyáshoz)  Óratervezet (tanítási tervezet)  Óravázlat, táblakép 2

3 Tanítási tervezet (óratervezet) A tanári munka folyamata… Tanterv-tankönyv-tanmenet-óratervezet-óravázlat Folytatás… Fizikai ismereteink legtöbbjét tanítási órán, a fizika órán szerezzük. A tanár legfontosabb feladata ezért a fizikaórák megszervezése, és megtartása. Ennek a munkának a legfontosabb eleme a tanítási tervezet (óratervezet) összeállítása.

1.Bevezető óra 2.Új ismereteket feldolgozó óra 3.Gyakorló óra: Ismeretek rögzítését szolgáló óra 4.Összefoglaló óra: Ismereteket szilárdító, ismétlő, rendszerező óra 5.Ellenőrző óra: dolgozatírás, feleltetés, mérés, értékelés 6.Feladatmegoldó óra 7.Tanulói kísérletező óra 8.Mérési gyakorlat 9.Kombinált típusú óra: több didaktikai feladat egyszerre valósul meg 4 Óratípusok: Az óratípusokat az órán megvalósításra kerülő feladatok alapján különböztetjük meg.

5 Mivel az órák kb. 70 százaléka új ismereteket feldolgozó óra, ezért a tanítási tervezet elkészítésének lépéseit az új ismereteket feldolgozó óratípuson mutatjuk be. A többi óra óratervezete ez alapján hasonló logikai elveket alkalmazva elkészíthető. Tanítási tervezet (óratervezet)

6  A tanítási tervezet elkészítéséhez szükséges általános követelmények:  A tanítandó tananyag szakmai birtoklása  Az anyag aprólékos elemzése  Az óra logikai felépítése a tanterv követelményeinek megfelelően  Stratégia választása  Induktív tárgyalásmód esetén az ismert és az új fogalmak számbavétele  Deduktív tárgyalásmód esetén az ismert törvények, elvek számbavétele Tanítási tervezet (óratervezet)

7  A tanítási tervezet elkészítéséhez szükséges általános további követelmények:  Az óra tanítási egységeinek megtervezése  Minden tanítási egységre vonatkozóan  Tervezése, megfogalmazása a  Kérdéseknek  Közlésre szánt tényeknek  Cselekedtetésnek  Tanári és tanulói kísérleteknek  Demonstrációnak  (Rész)összefoglaló kérdéseknek  Fizikafeladat(ok)nak  Értékelés, összefoglalás, házi feladat kiválasztása Tanítási tervezet (óratervezet)

8 A tanítási tervezet elkészítésénél az alábbi követelményeket kell szem előtt tartani a megtartandó órával kapcsolatban:  Lendületes, logikus óravezetés  Pontosan megfogalmazott problémafelvetés  Érdeklődés felkeltése és fenntartása  Lényegre törő fogalmazás  Aktív módszerek alkalmazása  Tanultak megfelelő rögzítése  Adaptálás, gyakorlati vonatkozások  Célok folyamatos követése  Következetes munka  Egyenletes haladás  Fegyelem Tanítási tervezet (óratervezet)

A tanítási óra struktúrája 1.Aktivizálás, szervezési feladatok 2.Ismeretellenőrzés Házi feladat ellenőrzése Feleltetés Korábbi tananyag felelevenítése 3.Motiváció, az óra céljának megfogalmazása. 4.Ismeretfeldolgozás, ismeretközlés, kísérletek 5.Ismeretek rögzítése, törvényalkotás 6.Ismeretek alkalmazása, számolási és teszt- feladatmegoldás 7.Ismeretellenőrzés 8.Ismétlés, összefoglalás 9.Házi feladat kijelölése Megjegyzés: több tanítási egység esetén a 4-7 feladatok ismétlődnek. 9

Az óratervezet adminisztratív adatai 10 1.A tanítási tervezet adminisztratív adatokat is kell, hogy tartalmazzon. Ezek a következők:  Osztály  Témakör  Tanítási egység  Előző óra anyaga (opcionális)  Következő óra anyaga (opcionális)  Az óra típusa  Gyakorló tanításnál:  A hallgató neve:  Szakvezető tanár neve  Dátum  Időpont 2.Oktatási cél 3.Nevelési cél 4.Képzési cél

Tanítási tervezet minta 11 Tanítási tervezet, Coulomb-törvény: Projektfeladat kapcsolódik hozzá!!!

12 Köszönöm a figyelmet!