A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

A sportszocializáció.
MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET 1088 BUDAPEST, VAS U TEL.: Április 29.Németh Margit A
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
A biztonságos netes bankolás Pap Gyula Gyermekmentő szolgálat, Médiakonferencia szeptember 26.
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
SZAKMAI NAP HAJDÚSZOBOSZLÓ március 30.
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT A kapcsolatok természetrajza
Baranya Megyei Drogambulancia
Család.
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Önismeret Horváth Renáta.
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
A matematikai kompetencia jellemzői, fejlesztése, módszerei
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Rokszin Mónika pszichológus
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Alfred Adler individuálpszichológiája
A pszichoszociális fejlődés elméletei
CSALÁD.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
SZEMÉLYISÉGFEJLESZTŐ MÓDSZEREK
Az emberi tanulás.
Élet a facebookon: otthonteremtés vagy elidegenedés?
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Éntudat – identitástudat - énkép
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan.
Dr. Bolgár Judit ETIKAI DILEMMÁK MAGATARTÁS LÉLEKTANI ASPEKTUSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KULTURÁLIS SOKKJELENSÉGRE Veszprém.
A kriminálpszichológia
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Y generáció Viselkedési jellemzők és változások az Információs Korban.
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
Önállósodási törekvések támogatása
Valami ilyesminek? vagy … Ilyennek? Esetleg ilyennek?
ÉLETKORI KRÍZISEK K. Németh Margit.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Az OGYEI kiemelt programjai
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
Család szerepe a szocializációban
A borderline személyiségzavar
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
Generációk és család.
A gyermekkép történeti alakulása
Személyiségfejlődési zavarok
A KLUBTAG HATÁSA A KLUBRA Győr 2015 szeptember 19.
1 Gyermekvédelmi képzések a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.
SZAKMAI FÓRUM 2012.OKTÓBER 17. HEVES EÖTVÖS JÓZSEF REFORMÁTUS KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM.
RÁCZ ANDREA DEBRECENI EGYETEM, SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK Hatékonyságmérések a gyermekvédelmi szakellátásban.
Domszky András: Önmenedzselés és etikai kérdések a szakértői munkában A szakértői munka jelentősége, elismertsége az ellátórendszerben. Függetlenség, szervezeti.
A második születés kora A kamaszkor és a kamaszmediáció sajátosságai Busai Barbara október 27.
Iskola és család Eltérő és hasonló megközelítések a prevenciós beavatkozások tervezésében A magára hagyott nemzedék A drog veszélyes - veszélyben van a.
Személyes életvitel.
A szocializáció folyamata
Generációk és család.
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter

Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból a felnőttvilágba, a szent (tudás, felelősség) világába. Időben körülhatárolt folyamat. Modern társadalmak beavatás nélkül az átmenet elhúzódik SERDÜLŐKOR

Általános jellemzők Kb éves kor között. Feladatok: autonómia elérése, partnerkapcsolat kialakítása, felnőtt szerepek vállalása ERIKSON: kritikus életszakasz, fejlődési krízis. Fő feladat az identitás kialakítása. Identitás = személyes azonosság és történeti folytonosság érzése, tudata. A serdülő számára a fő kérdések: „Ki vagyok én? Milyen vagyok? Milyennek látnak mások? Milyen akarok lenni?„

A kamaszkor néhány jellemző sajátossága I. Intellektuális fejlődés A gyermeki viselkedés megváltozása Autonómia törekvés, lázadás a felnőttek normái, értékei ellen A serdülő kritikus a szülőkkel, felnőttekkel szemben, egyre jobban „lázad” a kötöttségek, a korábban elfogadott szabályok ellen, megkérdőjelezi a szülők, az idősebb generáció normáit, értékrendszerét, életvitelét. Az autonómiáért folyó „harc” valójában belső harc a szülők által képviselt és tőlük átvett normák, értékek, a „felettes én” ellen, hogy a fiatal „önmaga” lehessen. Ezt a belső küzdelmet vetíti ki a serdülő a családra, szüleire.

A kamaszkor néhány jellemző sajátossága II. Szexualitás A serdülőkor egyik legfontosabb problémája. A nemi identitás kiemelt identitáselem. A serdülőkorban bizonytalanság. Együttjárások, első szex kapcsolat (ma kb éves korban – vagy előbb)

A kamaszkor néhány jellemző sajátossága III Szerepkísérletezés: új szerepek kipróbálása, a szerepek gyakori váltogatása. Ma: internet Kortárscsoportok jelentősége növekszik: szerepek próbálgatása, bátorítás.

Néhány egyéb jellemző: Jellegzetes kommunikációs stílus Kockázatok alábecsülése, kockázatkereső viselkedés Gyors, ugrásszerű változások

Speciális nehézségek várhatók a serdülőkor során Kisebbségi csoportokhoz tartozók Testi- és értelmi sérültek Krónikus betegek Örökbefogadottak Gyermekotthonban, nevelőszülőknél nevelkedők Bántalmazott, elhanyagolt gyermekek Sorozatos pszichés traumáknak kitett gyermekek

És milyenek vagyunk mi, felnőttek? A társadalomban sokféle minta,érték, sok ellentmondás. Bizonytalanná váltak a serdülőkor időbeli határai a. látszat felnőttség b. utóserdülőkor (Pán Péter szindróma)

A kamaszok tehát már nem gyerekek, de még nem is felnőttek! Ellentmondásos a hozzájuk fűződő viszonyunk.

A serdülőkori feladatok megoldása akkor lehet sikeres, ha a korábbi személyiségfejlődés kiegyensúlyozott volt, ennek alapján pozitív énkép alakult ki és a kamasz megfelelő időt és lehetőséget kap az önállósodásra, a szerepekkel való kísérletezésre, tehát biztos alapokról indul és türelmes vele a családja, környezete, a társadalom.

Serdülők a gyermekvédelemben Több csoport: Gyermekvédelemben nevelkedők (nevelőszülők, intézetek) Gyermekkortól fennálló viselkedészavar miatt (későn) a gyermekvédelem látókörébe kerülők Serdülőkori problémák miatt a gyermekvédelemmel kapcsolatba kerülők

Rudolf Steiner: Nem az a feladatunk, hogy a felnövekvő generációnak meggyőződéseket közvetítsünk. Hozzá kell segítenünk, hogy a saját ítélő erejét, a saját felfogóképességét használja. Tanuljon meg a saját szemével nézni a világban. Képességeket ébresszünk fel, és ne meggyőződéseket közvetítsünk. Ne a mi igazságainkban higgyen az ifjúság, hanem a mi személyiségünkben.”