SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM 2003 - 2006 „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A TÁMOP projekt intézményi hatásai a Somogyi TISZK-ben Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes.
Advertisements

A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
„Ezt egy életen át kell játszani”
A TÁMOP projekt hasznosulása egy tagiskolában Kazincbarcika, TÁMOP / Országos Egyházi TISZK.
„SZAKMÁK VONZÁSÁBAN” – A szakképzés jelene és jövője Szakmai konferencia május 10.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Információs és kommunikációs technológiák a hazai és a francia közoktatásban.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Nemzeti alaptanterv Választható kerettantervek Vizsgák és mérések követelményei Helyi tantervek Oktatási program- csomagok A tanítás gyakorlata A háromszintű.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
A gyakorlatvezető mentor
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
REGIONÁLIS SZAKKÉPZÉSI FÓRUM
Az egészségügyi szakképzés fejlesztésének lehetséges irányai Kiss Mária Balatonfüred, augusztus 25.
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Juhászné Víg Éva programvezető május 26.
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény MEGNYITÓ.
A képzett szakemberekért Idegen nyelvi fejlesztések a programban Juhászné Víg Éva alprogram-vezető május 20.
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény A KONFERENCIA.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
A szakképzés tartalmi szabályozása - Moduláris, kompetencialapú szakképzés -
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
A szakképzés helyzete Magyarországon
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
“Térségi Integrált Szakképző Központok létrehozása”
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Kompetensek lettünk? június 27..
Pedagógus-továbbképzések hasznosulása
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Szaktanácsadás, pedagógiai-szakmai szolgáltatások
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás Egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben.
A digitális pedagógiai módszertan fejlesztése a Körzeti Általános Iskolában TIOP / Digitális pedagógiai innováció útján Projektzáró.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
1. Európai uniós pályázati lehetőségek az oktatás területén március 25.
Tájékoztató fórum Szakiskolai fejlesztési program C komponens iskolái számára KOMPONENS C Miskolc május 5. Nagy Zoltán komponensvezető
Hátrányos helyzetűek reintegrációja KOMPONENS C. A szakiskolák helyzetének alapvető problémái I. a gazdaság igényei korlátozottan jutnak érvényre és a.
„Közismereti oktatás és szakmai alapozás” fejlesztési terület évi eredmények Salakta Tünde fejlesztési területvezető Salgótarján,
Köszöntjük a konferencia résztvevőit! Szakiskolai fejlesztési program Mérés-értékelés projekt konferenciája november 5. Pilisborosjenő.
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Szakiskolai fejlesztési program
Az NSZFI szerepe a szakképzés megújításában
Önfejlesztés és horizontális tanulás
Szakiskolai Fejlesztési Program I
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
A szakképesítés megszerzésének lehetősége
Kompetencia alapú szakoktatás
Szakiskolai fejlesztési program
Előadás másolata:

SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető

2 TARTALOM Helyzetelemzés 1.Célok 2.Feladatok 3.Fejlesztési irányok 4.Átfogó feladatok 5.Az „A” komponens Céljai Célcsoportja Feladatai és időterve

3 1. Helyzetelemzés:  Az utóbbi években csökkent a szakiskolák népszerűsége  A szakiskolákban tanulók bukási, lemorzsolódási aránya igen magas.  Hátrányos helyzetű, magatartás- és tanulási problémával küzdő tanulók száma egyre növekvő  Hiányos tárgyi, anyagi feltételek, valamint a pedagógusok szakmai-módszertani magárahagyatottsága.

4 2. A program legfőbb célkitűzései:  Az egyéni és társadalmi érdekek összehangolása tankötelezettség érvényre jutása; korszerű, eladható ismeretek; önálló tanulás iránti igény; sokoldalú, fejlett személyiség; önismeret-, kommunikációs készség-, idegen nyelv-tudás fejlesztése.  A tartalmi és módszertani fejlesztés  A gazdaság igényeinek kielégítése

5 3. A program feladatai I.  Tananyagfejlesztés  Tanárképzés, továbbképzés  Intézményi önfejlesztés, önértékelés  Az alapműveltségi vizsga funkciójának és követelményszintjeinek meghatározása

6 3. A program feladatai II.  Jogi környezet megteremtése a gazdaság szerepvállalásának növekedése; az elméleti és gyakorlati képzés arányainak szükséges módosítása; az alapvizsga funkciójának és követelményeinek meghatározása; az Országos Képzési Jegyzék módosítása

7 4. Fejlesztési irányok I.  A tanulási hátrányok, a képességek szerint differenciált felzárkóztató programok fejlesztése  A gazdasággal való kapcsolat és közreműködés megerősítése  A pályakezdő szakmunkások munkaerő-piaci értékének növelése  A szakképzés és a foglakoztatás összehangolása, kiemelt figyelmet fordítva az informatikai és az idegen nyelvi tudás szakmaorientált alapozására, fejlesztésére.

8 4. Fejlesztési irányok II.  Kialakítani az elméleti és gyakorlati tudás diagnosztikus mérésének iskolai és országos szinten használható eszközrendszerét.  A tanárképzés és továbbképzés, a vezetőképzés rendszerének fejlesztése  Az alapműveltségi vizsga funkciójának és követelményszintjének meghatározása

9 5. Átfogó feladatok : 5.1. Tananyag és programfejlesztés 5.2. Módszertani fejlesztés 5.3. Eszközfejlesztés

10 Szakiskolai Fejlesztési Program

Tananyag és programfejlesztés I.  A szakiskolai közismereti tantervek, tananyagok, követelmények felülvizsgálata és átdolgozása, módszertani fejlesztés. („A” komponens, valamint idegen nyelvi tematikus projektek)  A pályaorientáció, életpálya-építés tantervének, tananyagának és tanítás-módszertanának megújítása (po. projekt)

Tananyag és programfejlesztés II.  Olyan tananyagok, programok készítése, módszerek elterjesztése, eljárások kidolgozása, amelyek az alapfokú iskolai végzettséggel nem rendelkezőket felkészítik a szakképzésre, illetve a lemorzsolókat reintegrálják az iskolai rendszerű szakképzésbe. („C”, „D1” komp.)

Tananyag és programfejlesztés III.  A szakmai – szakterületi és szakmacsoportos alapozó képzés, szakmacsoportos moduláris programfejlesztés; - tantervek, tananyagok, tanulásirányítással kapcsolatos módszerek, követelmények felülvizsgálata és átdolgozása. („A”, „B”, „C” komp.)

Módszertani fejlesztés I.  A szakiskolai tanárok, oktatók, valamint a gyakorlati képzésbe bekapcsolódók korszerű pedagógiai, módszertani, idegen nyelvi, oktatástechnikai, informatikai képzése. („A”, „B”, „C”, „D2”, komp., id. ny. inf. projekt)

Módszertani fejlesztés II.  A szakiskolák vezetésének, fenntartójának, s az iskolához kapcsolódó gyakorlati képzőhely képviselőjének felkészítése a korszerű iskolafejlesztésre és vezetésre, a rendszerszerű minőségfejlesztésre.(„D2” komp.)  A szakiskolák nevelőtestületének felkészítése a módszertani változásokkal járó feladatokra. (átfogó komponensek)

Eszközfejlesztés  Az intézmények fejlesztését, pedagógiai feladatait, a közismereti és szakmai tárgyak hatékonyabb tanítását és tanulását szolgáló tárgyi eszközök biztosítása. (átfogó komponensek)  Az elméleti és gyakorlati tudás mérésére szolgáló standardizált eszközrendszer megteremtése és alkalmazása, az alapvizsga kimunkálása. (mérés-értékelés tematikus projekt)

17 6. „A” komponens közismereti és szakmai alapozó projekt Az „A” komponens 1.Céljai, 2.Célcsoportjai, 3.Feladatai és időterve

18 1. A komponens céljai:  Alapkészségek fejlesztése  A közismereti és szakmai alapozó képzés tartalmának, módszereinek megújítása, fejlesztése  A tartalom átadásához szükséges eszközrendszer korszerűsítése, bővítése

19 2. A komponens célcsoportjai:  A szakiskolák tanárai és oktatói  A tananyagfejlesztés és módszertani felkészítést végző szakemberek/szakértők  A tanítási eszközök, módszerek fejlesztésében résztvevő szakértők, iskolák pedagógusai  A tárgyi eszközök fejlesztésében, bővítésében résztvevő cégek, szakértők  A résztvevő iskolák nevelőtestülete, diákjai

20 3. A komponens feladatai, időterve:

21 Intézmények feladatai:  Információk gyűjtése, rendszerezése, továbbadása az érintetteknek.  Belső információs rendszer kialakítása.  Továbbképzéseken való aktív részvétel, együttgondolkodás.  Megszervezni a továbbképzéseken szerzett ismeretek, tapasztalatok átadását. Programértékelő konferencia: május

22 A feladatok elvégzéséhez jó munkát és sok sikert kívánok! Schottner Péterné komponensvezető